петак, 17. фебруар 2012.

KRIZA KAPITALIZMA i KULTURNA REVOLUCIJA..

 

ili
RAZMIŠLJANJA POVODOM POSLEDNJE WILDERSOVE AKCIJE
Sintagma kulturna revolucija koristi se uprkos njenoj nezgrapnosti. Revolucija dakako ne može biti kulturna i retko će kome misao krenuti u tom pravcu. Rečju revolucija (kulturna) označavaju se vidljive promene u kulturi pri čemu promene ne moraju biti u direktnoj zavisnosti od političkih, ekonomskih , uopšte društvenih promena. Najčešće  jesu.
Proces promena u kulturi odvija se jednim delom poticajima iz same kulturne sredine, iznutra i spolja, uticajima iz drugih kultura. U oba slučaja reč je o promeni “kulturnog obrasca”, tipične kolektivne šeme postupanja i razmišljanja. Šta utiče na pre/formiranje kulturnih stavova i normi populacije i ko menja aktuelni odnos snaga u kulturi ?

KULTURA KAO SREDSTVO U POLITIČKOJ BORBI


Kultura svakog naroda je sama po sebi heterogena. Tokom 20 veka na ovu karakteristiku kultura uverljivo su ukazale pojedine društvene nauke. Uprkos tomu i vidljivim raskolima u kulturi svakog naroda,  narod se često posmatra kao homogena kulturološka zajednica. Kada se  neka politika koristi tezom o HOMOGENOSTI obično  teži da nametne  “taj “ homogeni kulturni obrazac  čime postajaje HEGEMONISTIČKA.

stop-evolution

Evropu već odavno tresu problemi sa imigracijom. Ne postoji ni jedna zemlja koju nije zahvatio val imigranata I u kojoj se nije javio snažan otpor lokalnog stanovništva. I dok se, sa jedne strane, ta ista demokratska Evropa uporno bori za zaštitu prava , proširenjem individualnih prava “obespravljenih “ grupa (žene, homoseksualci,invalidi, beskućnici) sa druge strane ona sve češće poseže za restriktivnom politikom prema imigraciji iz zemalja “ Trećeg sveta “. Slika “ trećeg sveta” se poprilično izmenila, pa su iza Turaka, Marokanaca došli na red I sami pripadnici EU.
Kome do sada nije bilo jasno šta sve kriza može da prouzrokuje, sada će biti. Evropska Unija je uletela u nepremostive ekonomske probleme. Nije jedina. Kriza je svetska. Sudeći po zvaničnim izveštajima SVI SE TRUDE da reše krizu. Sudeći po praksi život teče ustaljenim hodom. Da li je uopšte bitno šta će biti sa Grčkom, Italijom, Španijom da li će neko biti primljen u EU ili neće. Ekonomija zadire u samu konstituciju političke zajednice I svakako će da formira novu, samo je pitanje kakvu. Drugim rečima EVROPA će ostati kako god, ujedinjena u ovu ili onu uniju, u većem sastavu ili manjem, bez unije ako treba. I svet će ostati. Ostaće spretniji u nekoj od FORMI za koju se uspeju izboriti . Tako je oduvek bilo.
 
PREKO KULTURE NA MALA VRATA..
WILDERS
 
Wilders 1
 
Da konačno spomenem Wildersa, holandskog političara ( ako još neko nije za njega čuo) koji ne krijući svoju strast prema političkoj moći, I lukavo prateći raspoloženje domaćeg stanovništva poseže za najradikalnijim političkim sredstvima. Njegov prvi adut  za siguran uspon  bio je otpor  muslimanskom svetu.. U pitanju  su bile nepremostive kulturne razlike  koje su pretile da upropaste multikulturalni program Evrope. Poznata nam je priča o agresivnom islamu I odgovoru Evrope koji je  do dan danas ostao sterilan. Po ulicama Holandije  slobodno hodaju ekstremne grupe I javno pozivaju  mlade da prime islamasku religiju. Ovo je samo jedan od apsurda koji vlast ne može da reši jer zakon ne pruža mogućnost za poduzimanje neke akcije. Sloboda govora je garantovana. Zbog istih zakonskih ograničenja Zapad ne izručuje  Izvršioce terorističkih dela, koji su sudski osuđeni u zemljama u kojima su ih izvršili. Njih štiti odredba kojom se ne mogu isporučiti zemlji koja ne poštuje dovoljno ljudska prava.
U takvom  političkom ambijentu Wildersovi istupi bili su dobro došli I premda je politički jezik ovog političara bio izvan pravo dopustivog. No, na sudskom procesu je sve razjašnjeno i  taj deo priče je završen.
Novu političku akciju Wilders je usmerio  prema Poljacima i naravno po redu svim istočno-evropskim narodima iz Unije. Zašto pre svega Poljacima. Zato što je priliv  Poljaka  u Holandiju postao zabrinjavajući.  Poljaci   su se, nadalje,  pokazali kao izuzetni radnici zbog čega su postali  najtraženiji. Ujedno su snizili cenu rada pa su postal I najjeftiniji. Oni  žive kao što su nekada živeli jugoslovenski radnici. U neprirodnim uslovima. Obično zakupe jedan stan, ili manju seosku kuću. Zajedno održavaju domačinstvo, krajnje su štedljivi I racionalni. Ponekada, kao I svi ostali imigranti, znaju da popiju I naprave koji eksces. Ni približno toliko kao Marokanci, I naravno imigranti iz bivših jugoslovenskih republika. Ali I to im se uzima kao veliki minus. Poljake je Wilders priključio  prljavom, problematičnom imigrantskom šljamu!!!!
I ovoga puta je Wilders bio  konkretan. Nije napravio film. Iskoristio je najpopularniji  medij, internet.  Da bi zaustavio imigrantski val I izvršio uticaj na DOMAĆE PRIVREDNIKE  otvorio je sajt I pozvao narod da prijavi svaki sumnjiv  slučaj. Ako neki Holanđanin umisli da je na radno mesto koje bi jnjemu trebalo pripasti nepravedno primljen Poljak….klik, slučaj  prijavi na stranici Wildersa  koji obećava da će pomoći da slučaj razreši. I tako po redu. U roku dva dana na sajt je pristiglo 32 000 prijava.
PREMIJER '- NE DAJ BOŽE  ZAMERITI  SE KOALICIONIM PARTNERIMA


untitled

“ Ovaj web sajt ne dolazi od Vlade,već od PVV. Ja ne reagujem na na političke partije.” ovo je iskaz premijera o  SAJTU POLEN’ MELDPUNT .
Predsednik Rutte je odbio da reaguje  NE SAMO NA SEDNICI Parlamenta već I na ostale zvanične reakcije. Ipak će morati dati odgovore pred Evropskim Parlamentom gde je pozvan u vezi ovog slučaja.


EVROPSKA UNIJA - SAN O ULASKU 
O reakcijama ne želim pisati, verovatno će dospeti I do Vas. Prozvana Evropa  protestima  iskazuje da im je dosta arogancije.  U štampi se ispisuju uvredljive karakteristike koje se upućuju ljudima iz Srednje I istočne Evrope. Sve ponovo miriši na nižu i višu klasu ljudi, na stare teorije o biološkim osnovama kultura po kojima su zna se koji narodi viši, a koji niži.  Lepo je  uljuljkivati se mišlju kako će NARODU biti  automatski bolje da nije poljaka, Turaka, Marokanaca, u bivšoj Jugi Južnjaka Slovencima, svima bez Beograda i sl. I ovi se sada zanose mazohističkom pričom o tome kako im je bilo DIVNO PRE. Svim TAKVIM pričama zajedničko je to DA SU DRUGI KRIVI.


 
Govoreći o pozitivnoj strani ulaska u EU većina političara spominje uspešan razvoj te iste Poljske ( uz ostale zemlje kao Slovačku, Sloveniju itd). Poljacima je i pre ulaska  u uniju bilo dobro, I da nisu ušli u nju bilo bi im dobro, a koliko je dobro vidi se po  neverovatnom broju pristiglih radnika I  prijemu koji su doživeli.  Ako želite sudbinu bivših radnika Jugoslavije, I ovih novih radnika sanjane Evropske Unije ,,e onda neka Vam je sa srećom.
Gospodine Widersu ,
Vi možete da volite svoju zemlju ali Vam oni koji tu zemlju podjednako vole ipak moraju reći da svojom politikom doprinosite velikom moralnom padu sopstvenog naroda. I ne samo moralnom već I društvenom, jer dovodite u pitanje temelje liberalno demokratskog društva. Ako je od tih temelja bar nešto ostalo. To Vaš narod na žalost ne može da dokuči kao što nisu uspeli ni mnogi u daljoj I bliskoj istoriji I ako Vas bude sledio “ navaliće dažd, doćiće vode,dunuće vetrovi, I navaliće na vašu kuću I pašće jer ne beše utemeljena na kamenu.”

Bez preokreta u kvalitetniju kulturnu etapu čoveka nema nam boljitka

ZAKLJUČAK
Razmišljam šta sam ovim postom želela reći !! Ništa novo. Ja se ne menjam I mislim isto.  Možda je to moje zlo. A mislim da nas slobodni svet,  koji toliko promoviše slobodu, svaki dan bombarduje ovakvim reinterpretacijama svojih politika, shvatanja i sl. Prvo se BORE za zaštitu prava i sloboda, daju kome treba i kome ne, a onda, kad god im se prohte, odluče da ta ista prava koja su garantovali uskrate. I ne samo jednom čoveku, nego čitavim grupama, a da ne govorim o narodima. To rade najuspešnije I to bez potrebe da se pozivaju na  pravne osnove.
Wilders nije usamljeni jahač na ovoj planeti. Zbog ovakvih političkih platformi, sa masom finansijskih špekulanata, libertarijanske ideje  za kojima čeznemo neće se nikada rascvasti. Nepravdu i zlo je nemoguće pobediti.


 
DODATAK

Neki političari se bave I ekonomijom I mada su obećanja I planovi jedno, a praksa drugo, izdvajam par tačaka plana za ekonomski oporavak republikanskog predstavnika za predsedničke izbore u 2012 godini, Ron Paula. Ne pratim izbore, nemam pojma ko je Ron Paul, ali mislim da ovu trku sigurno neće uspešno završiti.
Na press konferenciji održanoj 17. Oktobra 2011,Ron Paul se založio za sledeće
- uravnoteženje budžeta u roku 3 godine
- smanjenje budžeta u prvoj godini za 1 bilijardu dolara (1,000,000,000,000)
- postepenu eliminaciju pet federalnih službi
- ukidanje 221,200 neproduktivnih državnih radnih mesta
- drastično smanjenje potrošnje na militarizam privođenjem ratova kraju
- detaljan pregled i kontrolu FED-a
Detaljnije : http://www.ronpaul2012.com/the-issues/ron-paul-plan-to-restore-america/



5 коментара:

Анониман је рекао...

Iscrpna vest i mudro rezonovanje.Zavrsi se po pravilu sa stadom koje krene za predvodnikom.
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

Famozna demokratija je trebalo da bude „arbitar“ koji je trebao da garantuje liberalnom kapitalizmu uspeh koji se od njega po definiciji očekivao.Jedino država poseduje instrumente za njeno sprovođenje.Ona je trebala da preventivno usaglasi različite interese u društvu ali se u real životu događa da ista to ne čini na vreme i na efikasan način.A šta ako je teoretski kapitalizam društvo bez šansi za budućnost? U poslednje vreme stižu takve vesti iz krugova ekonomske elite.
I taj Wildersov poziv na vraćanje tržišnih resursa u nacionalne okvire nije usamljen. Nešto je slično proklamovao i Obama. Sve levak do levaka.To je meni lično garancija da rešenje nije u tome.A nikada se ne zna.
Peđa

L2 је рекао...

Povratak nacionalnom tržištu na izgled liči na ekonomski patriotizam,da se zaposle nezaposleni,čak naivni građani spominju ekonomski suverenitet.Ni jedno ni drugo nema veze sa ekonomijom.Domaća radna snaga je skuplja pa su tim i proizvodi daleko skuplkji i nekonkurentni na tržištu.Ovo je čista politička igra sa radnicima koje treba pridobiti, i koji su najzastupljeniji u ovoj stranci.To je poznata populistička platforma Wildersa.I što je najbitnije u oceni, politika koja je protivna interesima ekonomije.
Privatnici očito imaju veliku korist od jeftine radne snage.Oni su se prvi pobunili protiv ove nove Wildersove akcije. Masa privatnika je zbog jeftine radne snage izmestila firme na Istok. Oni koji nisu mogli,i koji su ostali u svojoj zemlji, pokušavaju tu jeftinu radnu sangu da dovuku.Po meni je to osnov problema i ne vidim zašto bi se tom delu ekonomije podmetnula noga.Zbog nacionalnog ponosa !!! I to čoveka koji je poreklom polu Holanđanin,čija je žena Mađarica.. I koji pljuje po sopstvenim pretcima i sopstvenoj familiji zaradi pozicije. Ima ona Muratova o poturicama iz Boja na Kosovu :
MURAT
Onome ko je na glavu stavio krunu,
vise je stalo do krune, nego do glave!
Pa će za svoju krunu dati i glavu
- i glavu i narod, i zemlju i veru!-
a krunu neće dati ni za obraz!

Njegova je pamet opasana,
okružena, i ograničena, krunom!
On se ne greje na suncu, nego na kruni!
Moglo bi da se kaže
da mu je glava ulovljena u kruni!
Kruna je neka vrsta mišolovke!

Pa, da bi na glavi sačuvali tu svoju
kraljevsku ili kneževsku mišolovku,
u koju im je glava ulovljena,
i koja im od naše milošti zavisi,
oni srčanije no naše age i begovi
u svojim hrišćanskim državama brane
prava naše islamske zemlje i vere!
A mi,
ne stavljajući ruku u vatru, jedemo kestenje!

Анониман је рекао...

Za razliku od naših političarskih" poturica" Wilders se udvara isključivo lokalnom stanovništvu.
Outsourcing je obnovio kolonijalistički način iskorištavanja radne snage:posao je celodnevni,najčešće i preko 12 sati,iscrpljujući,stresan i smrtno opasan,s velikom brojem samoubistava.Holanđanima i ostalom svetu ne smetaju ove činjenice.Smeta im tržišna logika kod kuće!!! Ako domaće stanovništvo hoće posao neka rade jeftinije i produktivnije.I to je deo tržišnih zakonitosti.
Peđa

L2 је рекао...

Evo ti jdne vesti od prošle godine:
Češka policija za strance organizovala prošle godine repatrijacijublizo 200 rumunskih radnika koji su u uslovima ispod ljudskog dostojanstva radili u jednom
preduzeću u gradu Plzen na zapadu Češke.

Za surovo iskorišćavanje gastarbajtera policija je saznala slučajno.

Neki od radnika nakon tri meseca rada pobunili su se i tražili od češkog poslodavca da im isplati obećane plate i na kraju je izbila tuča sa obezbeđenjem, strancima koje je češko preduzeće angažovalo da, ako treba,silom spreče Rumune da se bune.

Policija je optužila jednog Čeha i trojicu stranaca za ucenjivanje,ograničavanje slobode kretanja i nanošenje telesnih povreda.
Češko preduzeće angažovalo je rumunske gastarbajtere da prave božićne ukrase i vence za groblja, a obećana im je plata od oko 750 eura mesečno.

"Dobijali smo umesto toga 20 eura nedeljno. Onima koji su hteli da odu pretili su", kazala je češkoj agenciji ČTK jedna rumunska radnica.

Na 30 ljudi imali su jedan tuš, najčešće samo sa hladnom vodom. Rumuni su tri meseca radili 12 sati dnevno za jedan euro na sat, a u poslednje vreme poslodavac im nije isplaćivao nikakav novac, požalili su se i drugi češkim
medijima.

"Znamo da su u Češkoj stotine, možda i hiljade stranih radnika u sličnoj situaciji", kazala je agenciji ČTK Petra Kutalkova iz nevladine organizacije La
strada koja se bori protiv trgovine belim robljem.

I to je deo slike o gastarbajterima.

Постави коментар