понедељак, 28. март 2011.

Protiv islamizacije - Gert je opet malo razmišljao
















Povodom govora Gert Wilders-a u Rimu 25 marta 2011
Sinoć sam iz Amerike obaveštena šta se dešava u Holandiji. Tako je to kada ne pratite vesti. Ako se uzme u obzir da je vest stara četiri, pet dana, znači da nije nova, već stara vest. Ali, kao što reče moj prijatelj : “Smem da se kladim da nisi ni znala za govor ovog Holanđanina a živiš u Holandiji”.  Istina. Istina  je i to da vest nije bila udarna jer bih je morala videti. To znači  da joj u Holandiji niko nije pridao veći značaj. Koliko sam jutros mogla da vidim vest je prokomentarisana na sasvim uobičajen način. Imajući u vidu autora ništa  se novo nije desilo. Otuda nema  iznenađenja.
O čemu je zapravo reč.
Gert Wilders je opet malo razmišljao..

i pre pre pet dana predložio da se jedan dan u godini obeleži kao Internacionalni dan izlaska iz islama. Reč uittreding, koju je Wilders upotrebio, koristi se za paranormalne pojave kod kojih duša napušta telo. Da li je Wilders upotrebio reč metaforično ili se meni nešto priviđa, ostaje na čitaocima da zaključe. Sigurno je da nismo u astralnim vodama nego u čistoj, do kosti ogoleloj politici.
Izjavu je štampi prosledila stranka PVV, čiji je Wilders lider. Vest je išla u paketu sa najavom njegove posete Rimu i samim tekstom koji je u Rimu trebao biti pročitan. Dakle javnost je imala uvid u tekst pre samog nastupa.Wilders je bio gost  Fondazione Magna Carta (FMC) ,neprofitne organizacije koja se u radu oslanja na Berluskonijevu stranku, dakle čiji članovi delovanjem kroz think tank zajedno sa ovom strankom rade na razvoju političke, društvene i privredne politike i strategije za razvoj, te vode odgvarajuće javne rasprave, bave se istraživačkim radom, obrazovnim radom o politici ili raznim pitanjima. Tom skupu Wilders je predočio svoje razmišljanja o multikulturalnosti u Evropi i svetu, pokušavajući dati doprinos u vidu konkretnim predloga.


PRVA ZAMERKA
Otkud Wilders uz Berluskonija? Politička ispomoć i sopstvena propaganda. Turistički interesatna.Wilders je posetio Nemačku neposredno pred tamnošnje izbore, što u ovom govoru i on sam navodi. Italija je logičan sled, a zatim .. I pored  svega Berluskoni nije u lošoj situaciji. Šta više posle sex skandala povećala se podrška njegovoj stranci Narod slobode sa 27,6 na 30,2 posto. Ovo su podatci istraživanja za list Korijere dela Sera (Corriere della Sera) koje je sprovela agencija ISPO. Istraživanje je pokazalo da 49 posto ispitanih misli da Berluskoni treba odstupiti, osam posto više nego pre godinu dana, a 45 posto misli drugačije.

DRUGA ZAMERKA
Wildersovu tezu o superiornim kulturama nije moguće drugačije shvatiti nego u kontekstu istorijske pojave nacizma.Komentatori konstatuju da je nacionalsocijalistička ideologija nanela Evropi više štete nego imigracija. I da to ponovo može učiniti. Da podsetimo. Na identičan način su nacionalsocijalisti lansirali tezu po kojoj je nemački ratni napor bio sabotiran od strane unutrašnjih elemenata, naročito Jevreja i da je "nedostatak patriotizma" bio direktan uzrok nemačkog poraza. Posledica ove teorije bila je očekivanje povećane nacionalne lojalnosti državljana stranog porekla sa jedne, sa druge strane porast anti-semitskih osećanja i podršku ideji tzv. Jevrejskog pitanja
U Wildersovom tekstu stoji : “Sama osnova ove ideologije multikulturizma je bila pogrešna. Kulture nisu jednake. One su različite zato što im je korenje različito. Baš zato, multikulturizam pokušava da uništi naše korenje.” Islam se ne slaže sa zapadnim načinom života, ne prihvata njegove vrednosti. Poštovanje ka ljudima koji ne dele vaše mišljenje, jednakost između žene i muškarca, jednakost između heteroseksualaca i homoseksualaca, poštovanje Hrišćana, Jevreja, nevernika,neprihvatanje odvajanja crkve od države, slobode govora. Sve ovo je pod pritiskom islamizacije.
Nadalje Wilders predlaže da se:  
1. Stavi tačka na kulturni relativizam i obnoviti verovanje da je Zapadna kultura superiornija od Islamske kulture.“Nije nikakva Islamofobija da se misli da je zapadna kultura superiornija nego ostale kulture – to je samo zdrav razum.”
2. Zaustavi islamizacija Evrope, zato što “više Islama znači manje slobode”.

 Većina ljudi se slaže sa Widersovim analizama islamizacije. To više nisu samo mišljenja nego su to, nažalost, već činjenice, koje se odnose na ekstremne frakcije. Na isti se način većina slaže sa njegovim primedbama na račun EU i zagovaranja ponovnog jačanja nacionalnih država.

TREĆA ZAMERKA

Zamerke Wildersu dolaze i iz njemu sličnih stranačkih krugova. Marine Le Pen, kćerka i naslednica francuskog lidera Pen’a, vođe Nacionalnog fronta, kao i neki istomišljenici iz Holandije, zameraju Wildersu što je u svojoj politici odstupio od programa svoje stranke zbog učešća u vlasti. Njegove napade na islam podvode pod čisto politički vokabular kojim se želi popeti na vrh vlasti bez da se znatnije bavi osnovnim političko ekonomskim pitanjima. Opšta je ocena da nacionalističke stranke okupljaju oko sebe nezadovoljne građane svih slojeva. U Francuskoj je Pen mobilisao mase pozivom na "kult krvi i zemlje": obnovu nacije u etničkom smislu reči. Wilders to isto radi, koristeći islam. Etnička i religiozna podvala narodu je po svemu sudeći najefikasnije sredstvo političke borbe, zato i ne čudi da su upravo ti sukobi najčešći POVODI ratovima i konfliktima, dok politička i ekonomska sfera ostaju po strani. Nagli porast popularnosti mnogi tumače prodorom populizma u politiku a što se opet dovodi u vezu sa krizom identiteta političkih partija.
KULTURA
Odavno sam napominjala da ove fenomene moramo jako pažljivo smeštati u kontekst opštih prilika. I u domenu nauke vladaju tzv. kulturalističke teorije koje polaze od toga da su kulturni fenomeni glavni uzroci promena u jednom društvu. Dešavanja u kulturi su samo jedan od pokazatelja stanja, nikako uzrok i isključivo ih tako i treba posmatrati, čak i onda kada su povod, a kultura jedno od glavnih političkih sredstava. Pozivanje na kulturne razlike, kao u ovom slučaju različite religije, tradicije je deo političke platforme iza koje stoje sasvim konkretni društveno-ekonomski konflikti. Na ovaj način se politizacijom pojedinih kulturnih segmenata vrši klasična depolitizacija ključnih uzroka problema globalnog stanja. Problem je kriza društveno-političkog sistema. Juče sam u jednoj reakciji napisala – kapitalizam prirodno teži profitu, ultraliberalizam hiperprofitu. Drugi rečima osnovni uzrok neuspeha EU ne leži u prodoru islama, već propaloj, u osnovi lošoj ideji stvaranja političko- ekonomske zajednice ovog tipa. To je bar svima jasno. I na osnovu ovog neuspeha trebalo bi povući konsekvence za ekspanziju protivurečne i neodržive liberalne politike globalizma. U senci nam ostaju legalne mafijaške strukture, kao ispred nosa Kosova mafija država, i uopšte likovi pravih političkih gospodara rata i mira. U senci nam ostaje ekonomija, postkolonijalni period koji je drastično izmenio svet, ništa manje postkomunistički. Danas postoje čitave teorije o ratnim ekonomija. Kada se upustite u čitanje te literature shvatite da je današnja globalna ekonomija zapravo RATNA EKONOMIJA . Ona ne priznaje nikakve granice i njoj ne smetaju nikakve nacionalne, etničke, religijske ili bilo koje razlike. Ovu ekonomiju u svim segmentima prožima nasilje. I dok ona profitira narod se sistematski svim mogućim sredstvima uništava.
Najjednostavniji primeri koji govore u prilog ovom su trgovanja između zaraćenih strana tokom celog rata u Jugoslaviji. Slično se dešavalo i dešava svugde na svetu. U građanskom ratu u Libanu sporazumi su padali bez obzira na ideološke, političke i etničke razlike.Kada su bile opljačkane sve radnje u pozadini fronta, zaraćene milicije u Bejrutu sklapale su primirja, da bi mogle da pljačkaju preostale radnje na liniji razdvajanja.
KULTURA je samo kontekst u kom se sve to dešava. Ni više ni manje.

7 коментара:

Анониман је рекао...

He..he,astral.Opet nisi regularna.Nasmeja me slatko.Pametnice,vidiš dalje nego što treba.Da te uzmemo za partnera.
pozdrav
Z.
Ideš li do fontane?

L2 је рекао...

Nemam ja veze ni sa astralom, ni sa politikom. Ja sam provodnik.Mora neko.Ma ne bih ja ni ovo nego..proradio princip akcije i reakcije.

Moram da isplaniram putovanja i onda odlažem odlažem,odlažem.Treba biti efikasniji i prekinuti po kratkom postupku.Kod mene to ide polako,ali sigurno.Mislim da fontana nije solucija.

Анониман је рекао...

Ovo sveopste ludilo se siri brzinom virusa. Gde je mirno? Nigde.Na sve strane zarista.Imamo globalni pozar koji najavljuje da se nesto veliko sprema,radikalni potez koji će imati globalne posledice.Prisustvujemo novom valu nasilja nad sudbinom svih onih koji ce se naci u poziciji robova novog poretka u operaciji svetskih razmera.
Parazitirajuca,korporativna ekonomija je bolji naziv nego ratna.Pokazala se na delu i u mirnodopskim uslovima i ne treba joj taj naziv. Sada nastavlja svoj pohod u arapskom svetu. Treba oduzeti resurse i naravno bilo bi jako dobro iskoristiti momenat i zauzeti dobre pozicije.Pitanje islamizacije je sporedno.Koja ekonomska snaga stoji iza nje.Da li je ona upropastila EU? Smesno.
Raduje me da je krenulo.Lagano.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Nisam razumela ovaj zadnji deo.Da ne polemišem. Citiraću Tomasa Manakoga bi trebalo naučiti odmah u osnovnoj školi..
“A ipak, kao što čovek ne pripada samo carstvu prirode,tako se i politika ne kreće samo u delokrugu zla.Da se ne bi izrodila u nešto đavolsko i zločinačko,da se ne bi izmetnula u neprijatelja čovečanstva i da svoje često kompromisno delovanje ne bi prometnula u sramnu i zločinačku jalovost,ona nikada ne sme potpuno da se odrekne svog idejnog i duhovnog elementa, nikada ne sme potpuno da se lišava moralnog i ljudsko-uljudnog dela svoje prirode i da se posve redukuje na nemoralno prostaštvo,na laž, ubistvo, prevaru, nasilje.

Анониман је рекао...

Fascinira me, svaki dan iznova,ljudska sposobnost da dobre stvari pocne upotrebljavati za lose namere.Nisu samo politicari odgovorni. Vojnu tehnologiju, bilosko i hemijsko oruzje i slicne destruktivne umotvorine nisu izmislili oni.Niti iz tog oruzja pucaju oni.
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

a da oni ostave Islam na miru malo a..
i da se mane ideologije o satanizaciji.

Анониман је рекао...

Kako mislis da ostave na miru islam? A da VI islamisti ostavite malo ostali svet na miru. Taj politicar i domicilno stanovništvo normalno reaguju na ubrzanu islamizaciju i negroizaciju Evrope.
Mirko S.

Постави коментар