недеља, 27. март 2011.

Virtuelna poseta svetskim muzejimaGoogle Earth i Street View su svojevremeno, kao i  Gmail bili svojevrsna iznenađenja. Za nas umetnike poseban dar je Google Art Project rađen Street View technologijom lansiran 1 februara ove godine. Umetnički projekat , Googl Art Project ,  Vam omogućava da obiđete neke od najboljih muzeja na planeti i to iz udobnosti sopstvenog doma. 17 muzeja je  u saradnji sa "Guglom" omogućilo virtuelne obilaske svojih galerija, preciznije  385 galerijskih prostora, 486  umetnika.  

1. Alte Nationalgalerie                           (Berlin, Nemačka)
2. Freer Gallery of Art                           (Washington  US)
3. The Frick Collection                          (New-York, US)
4. Gemäldegalerie                                  (Berlin, Nemačka)
5. The Metropolitan Museum of Art       (New-York, US)
6. MoMA                                               (New-York, VUS)
7. Museo Reina Sofia                            (Madrid, Španija)
8. Museo Thyssen                                  (Madrid, Španija)
9. Museum Kampa                                 (Prag, Češka)
10.The National Gallery                        (London, VB)
11.Palace of Versailles                          (Versailles, Francuska)
12.Rijksmuseum                                     (Amsterdam, Nederland)
13.The State Hermitage Museum            (St Petersburg, Rusija)
14.State Tretyakov Gallery                    (Moskva, Rusija)
15.Tate Britain                                       (London, VB)
16.Uffizi Gallery                                    (Florence, Italia)
17.Van Gogh Museum                            (Amsterdam, Nederland)

Ko je šetao internetom po galerijama shvatiće da je putem originalnih Web stranica muzeja mogao pogledati sve ovo što nudi i Googl. Prednost je što sve imate na jednom  mestu. 
Kroz sale možete možete prošetati, zumirati umetnička dela zatražiti dodatne informacije.  Google  ima  1061 fotografija  visoke rezolucije, putem kojih možete zaviriti u najtananije slikarske slojeve. Odabrana su pojedina dela i postavljena na "gigapixel fotografiju" od 7 milijardi piksela. "To je hijadu puta detaljnija slika od one koju dobijete običnim digitalnim fotoaparatom".

 Zašto nema Louvra, Prado ili Vatikana? Zašto je kod Van Gogha manje od dva gigapixels, šta je sa Picasovom "Guernice", koja  visi u Museo Reina Sofia u Madridu ? To su neka od pitanja koja možemo postaviti. Ali za početak je svakako predivno.

Iako je izvrsno pogledati slike iz svoje stolice kod istinskih zaljubljenika umetnosti to je tek intriga. Umetnost ostavlja daleko veći utisak ako platno pogledaš uživo izbliza.                          

2 коментара:

SFINGA је рекао...

Joj, ja sam se totalno zablesavila....upravo se vratih iz Firence...hehehe.... ponovo sam obišla Uffizi, malo da evociram uspomene... A zamisli obišla sam i do MOMA, a skoknula sam i do Versaja...

Eto, i ja bih malo zvrcnula napolje, nisam odavno putovala. A toliko sam time ranije bila zaluđena. Sad sam se malo smirila... putujem više u mislima...hehehe

Mada... Nije isto kad stojiš ispred Mikelanđelovih Robova i Davida, kada gledaš Leonardove Blagovesti, I Botičelovo Buđenje proleća, Van Ajkove Adama i Evu, i pipaš Bruneleskijeva zlatna vrata Baptisterijuma, hodaš Medičijevom kapelom ne bili ugledala Jutro...

UF...

pozdrav i hvala za ove ideje...

Bruja је рекао...

Li zahvaljujem se na prilogu koji si mi poslala.

Постави коментар