среда, 29. фебруар 2012.

Metastaza društvenog sistema


keep-dry-umbrella     



Između nade i strepnje


Nešto mislim do koje smo mere skrenuli kada razmišljamo o ratu kao o vremenskoj prognozi. Bože hoće li sutra pasti kiša ili ne?- pitanje je koje bi mi, koji živimo na Severu,  trebali postavljati svaki dan. A ovde to nikome ne pada na pamet. Čak su i kišobrani retko u upotrebi. Daleko je praktičnije  pokisnuti i  otići pod tuš.
U okrutnosti današnjeg vremena ima nečeg bezazlenog kao u kiši Severnjacima  Ko će da brine o ratovima, kada pljušte kao kiša na Severu. Skoro da i ne prestaju. Smenjuju se hladni, topli. I bez rata je napeto kao u njemu. Ako ne bombarduju bombe onda je tu arsenal raznoraznih aktuelnih problema. Mene lično  momentalno ništa ne "bombarduje" pa sam prilično zabrinuta. To nije normalno stanje. Zamislite mansardu, mrtvu tišinu, cvrkut ptica, grickalice, topla čokolada, kafa, i tako to..Da li je to normalno ???? Pa naravno da nije.

U okrutnosti današnjeg vremena ima još bezbroj bezazlenog. Bezazleno sbake godine umre 14 miliona dece od dehidracije. Bezazleno pišu pojedini teoretičari da je to neizbežnost, prirodni proces, evolucija. Evolucija je nehumana, a ne ljudi. Ona je ta koja briše vrste, a ne kamoli narode ili sisteme. 
I deca zato umiru. Moraju  da umiru, a trebalo bi i više. Na ovoj zemlji treba da žive samo ona deca koja prođu spartanski ispit života, a ne  neki novi lenji Grci  i ostale  južnjačke lenčuge zbog kojih će  ceo svet da ima glavobolju i to onu  kojoj nema  teoretskog leka.
Kome nešto od svega napisanog nije jasno, evolucija, ratovi, prirodna selekcija, neka uzme u šake naučne studije i neka se obrazuje. Tamo će pronaći objektivne naučne pokazatelje,činjenice, brojke. Sa njima nema laganja. Nemojte slučajno da upadnete u neku filozofsku raspravu. I ne verujte čulima. Ona tako varaju. Što bi rekao Bodrijar, sve je to privid.  To što vidite ne postoji, samo Vam se priviđa. I sve po redu, što čujete, ne čujete, što osećate, ne osećate.  I VI ste privid, tek toliko da znate.
Samo još ovo.Vrlo je važno. Prvo su Vas učili da je raj na onom svetu, pa su Vas vratili u ovaj svet, a Vi počeli da sanjate o raju na zemlji. E, sada je vreme povratka na staro. Nema raja na Zemlji. Nestao, neće ga ni biti. Shvatite to, ako već niste shvatili.  Molite se. U istoriji je roblje uvek bilo bogobojažljivo. Kraljevi, carevi, jednom rečju moćnici su Bogom dani. Morate ih poštovati i bojati se.  A na Vama, roblju je da rmbačite, verujete i da se molite.

                  AKTUELNA REKLAMA EVROPSKE UNIJE ???????????
                                    Kako izgleda lepo. I uopšte nije kič !!!!

Verujte biće Vam lakše.
U SUSRET  INTERNACIONALNOM PREDUZETNIŠTVU BEZ STRAHA.


globaliseringSMALL_tcm445-337627



P.S.
VAMA koji imate malu decu PREPORUČUJEM DA im, po rođenju, turite u ruke igricu MONOPOL.
Zamislite, vaše dete  neo-liberal već u osnovnoj! Žvrlja po klupama i urezuje na zidove WC-a: Dovršite reformu i vlasničku transformaciju!!! Hoću uređene institucije!!! Sigurnosne kamere - odmah!!! Pušenje ili zdravlje!..Svesno i obrazovano dete. To je cilj.



monopoly

4 коментара:

Анониман је рекао...

Ne mislis ti ovako.Proradilo ti pero uz kafu.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Stvar trenutka,hteo si reći.I u trenutcima se kristali naša bazična misao.
Ti i ja imamo bogato stručno iskustvo.Pokušavam se vratiti u vreme u kom sam i ja plivala teoretskim vodama kako sam znala i umela.Pametan čovek mora da shvati ograničenost ljudskog uma i da se ne upinje da grčevito brani teoretsku opciju,koju zastupa,jer je ona ipak teorija, teorija,teorija...

Opet ću da skrenem u zezanciju,2+2.Pade mi na um nešto interesantnije.Sad ću da potražim i da ti copy paste,pa idem da se družim sa peršunom.

U Zapisima seoskog lekara Mihail Bulgakov je ispričao ovakvu priču:

Mladić je došao kod lekara u zabitom selu i požalio se da ga grebe grlo. Doktor ga je pregledao i video – sifilis. "Slušaj, ovo je vrlo ozbiljno", rekao je on mladom seljaku. "Evo ti mast. Redovno se maži njome." Mladić ga je pogledao sa onim idiotskim seljačkim podsmehom i ponovio: "Mene grlo boli. Mislio sam da mi date neku vodicu da ispiram." "Zaboravi vodicu", rekao je doktor. "Ovo je ozbiljno. Maži se tom mašću ako ti je stalo do zdravlja". Doktor ga je čuo kako se u hodniku žali nekoj babi: "Mene grlo grebe. A ovaj mi dao neku mast." "Mlad je, loše leči", odgovarala je baba onim zanemoglim seljačkim glasom. U doktorovom uhu je opet zaškripao mladićev smeh."

E sada ja opet po narodu. Pa tako ti je to, začarani krug.
Ćaos.

čeka me peršun,stvarno.

Анониман је рекао...

Li,
prati Berlinare.Pročitao sam jednu normalnu kritiku.Ostalo je strašno.Globalilzacija"je malograđanskoj eliti omogućila da se skupi na jednom mestu.Neka mi neko kaže da se razlikujemo od civilizovanog zapadnog sveta.
Peđa

L2 је рекао...

Od tih krugova mi je tek muka.Nemačka ovih dana kulturno odiše drugorazrednim mirisima internacionalnih festivala. Narod se zabavlja a uz njihovu zabavu šlepaju se malograđanske elite iz tih krugova.Razlike u manirima su male,velike su razlike u popratnim manifestacijama.Ovde nedostaju snajperi kao u Davosu,nekoliko policijskih,vojnih kontrola.Niži je nivo.Svako se priklonio svom krdu.

Čitam danas intervju sa direktorkom istraživačkog projekta o Evrovizijskom takmičenju !!!! Pazi britansko Veće za istraživanje umetnosti i ljudskih aktivnosti finansira "ozbiljan projekat" grupe, ili Eurovision Reaserch Network,koju čine intelektualci,ljudi iz TV-branše i šta ti ja znam ko već ne.Tema je’Evrovizija i nova Evropa’,a zaključke je mogao izrecitovati prosečan slušalac Evrovizije bez ijedne kinte ulaganja.
I kako da mi ne bude muka od kulture i takvog rasipanja novca!!Kao što mi je muka od naručenih istraživanja, pogotovo farmaceutskih firmi i dalje sve znaš.Neću valjda tebi da pričam. Ako je i ovo deo propagande onda mi ovaj internacionalizam miriši na komunistički internacionalizam. Što reče S.C trebalo je da klasna svest proletera bude lišena otadžbine, a ispalo je da su ih kapitalisti pretekli u tome.Tu se nešto ukrstilo na način toliko zbunjujući da niko više nije u stanju da razmrsi svetsku idejnu zbrku i objasni kako se to neki zakleti levičari svrstavaju uz multimilionere, a neki nacionalisti ne kriju naklonost prema radikalizmu nekadašnje levice.

Dosadilo mi je i pisanje i komentarisanje na ovu temu.Uskoro ću se priuštiti pauzu.Moramo misliti na mentalnu higijenu.

Постави коментар