понедељак, 2. мај 2011.

Istorijska likvidacija -Bin Laden 1.






        Oko sedam sati po evropskom vremenu u Holandiji je objavljena vest o američkoj akciji. Nakon desetogodišnje potrage, dva rata, nekoliko desetaka hiljada mrtvih i više milijardi američkih dolara u četrdeset minuta operacije konačno je rešeno Bin Laden pitanje. Bela kuća je obavestila Američki Kongres nakon čega je predsednik Obama obelodanio vest u specijalnoj izjavi.

      Direktor za komunikacije Bele kuće Den Fajfer prvi je putem društvene mreže "Tviter" nagovestio ono što je nešto kasnije postalo opštepoznato.. "POTUS (predsednik SAD) će se obratiti naciji večeras u 22.30", napisao je on sinoć u 21.45 sati po američkom vremenu na "Tviteru", objavio je američki dnevnik "Njujork tajms". Društvene mreže su i ovom prilikom demonstrirale svoju moć u brzini širenja informacija, pošto je vest procurela na "Tviteru"i drugim sajtovima za društveno umrežavanje pre nego što su ih u etar poslali radio ili televizija.


    U 22.25 sati Kit Urban, šef kabineta nekadašnjeg ministra odbrane Donalda Ramsfelda, napisao je: "Osoba sa reputacijom mi je rekla da su ubili Osamu bin Ladena. Do đavola", prenosi američki list. On je ubrzo u novom "tvitu" napisao: "Ne znam da li je ovo istina, ali hajde da se molimo da jeste". Iako vest tada nije bila potvrđena, Urbanovi "tvitovi" su ubrzano deljeni na veb sajtu. Novinari En-Bi-Sija su sinoć, kako piše američki list, dobili imejl sa samo tri reči - "Dođite na posao".Mediji nisu znali, u prvom momentu, da će predsednik Obama saopštiti da je ubijen Bin Laden. Kroz nekoliko minuta, anonimni izvori iz Pentagona i Bele kuće saopštili su novinarima tu informaciju.
"Ej-Bi-Si", "Si-Bi-Es" i NBC prekinuli su emitovanje programa u istom minutu, u 22.45 sati, prenoseći vest o smrti vođe Al Kaide. CNN je objavio informaciju u dogovoru sa članovima Kongresa kojom je potvrđeno da je Bin Ladena likvidirala američka elitna jedinica hitcem kroz glavu.



       Vrlo brzo posle zvanične američke objave istu je potvrdio službenik pakistanske obaveštajne službe. Par sati nakon događaja, predsednik Asif Ali Zardari je započeo sastanak Pakistanske vlade i tajne službe. Izvori iz Washingtona su potvrdili da pakistanska vlada nije unapred obaveštena o akciji. Informaciju o napadu je imao samo jako uzak Obamin krug. Američke specijalne jedinice su akciju izvele sopstvenim snagama. Trupe su na Pakistanskoj teritoriji bile za nepunih 40 minuta pre akcije. To je bio vojni tim američkih mornaričkih komandosa „Foke“ od dvadesetak ljudi, koji je delovao pod autoritetom Leon Panette, svežeg direktora CIA-e, budući da američka vojska nema ovlaštenja da deluju u Pakistanu. Obama je sa saradnicima pratio celu akciju.






       Drugi tim od dvadesetak pripadnika je bio pripremi u slučaju da su potrebni. Operacija je prema zvaničnim izveštajima iz Pakistana izvedena u saradnji američke i pakistanske tajne službe onog krila pakistanske vojne obaveštajne službe ISI, koje je imalo iskrenu saradnju sa američkim službama, pre svega sa CIA i DIA,koje je nadvladalo deo pakistanske obaveštajne zajednice koji je sarađivao i sa talibanima i sa Al Kaidom, pa i s Bin Ladenom.Prema nekim izvorima trajala je dve godine, a u avgustu mesecu prošle godine, prateći jednog od Bin Ladenovih kurira, utvrđeno je njegovo skrovište.

( sklonište na Googl mapi )


NEDOUMICE
-montaža ili ne -

      Oči su glavni centar na licu po kojem se ljudi mogu razaznati, i putem njih može se odmah vizuelno prepoznati o kome se radi. U ovom slučaju, kako tvrde stručnjaci, oči na dotičnoj montaži su retuširane. Brada u montaži direktno je prekopirana s arhivske slike Osame bin Ladena što ukazuje na veliku mogućnost da se radi o montiranoj fotografiji koja se u ovom trenutku emituje širom sveta.
Čak se ton, kontrast i rasveta s originalne slike ne podudaraju s montažom. Mišljenje stručnjaka, ali i amatera u retuširanju je da se ovde radi o fotografiji ubijene i masakrirane osobe koja nije Osama bin Laden, ali na tu fotografiju namontirana je Bin Ladenova brada.
Ovakvu montažu vrlo je lagano napraviti u programu fotošop, tvrde stručnjaci. Ovo je verovatno prva intriga koju će koristiti teoretičari zavere.

  

        dentifikacija Bin Ladena je izvršena na osnovu lica. Analiza DNK u toku. Ostale žrtve su,prema insformacijama iz Bele kuće, Bin Ladenov odrasli sin, dva muškarca koji su identifikovani kao kuriri, jedna žena koju je jedan od vojnika hteo koristiti kao štit, dve žene su ranjene. Sa američke strane nema žrtava. Jedan od ukupno četiri američkia helikoptera je pao blizo vojne akademije i nakon pada je uništen.


TRENUTAK AKCIJE

      Nema sumnje da će vreme izvršenja akcije izazvati komentare ako ne i nove kontroverzne teorije. U nebrojenim reakcijama spominju se Obamini izbori, zataškavanje pogibije Gadafijevog sina i unučadi, ali i samo stanje na teritoriji Avganistana. Evo kako to tumači Lazanski :

         "Smrt Bin Ladena došla je za SAD u najboljem mogućem trenutku. Kao da je tempirana ( bod. moje )baš za ove dane. Naime, prethodnih dana iz zatvora pored Kandahara pobeglo je oko 400 talibana, uz očitu pomoć zatvorskih vlasti. Nešto pre toga poginulo je u jednom danu šest američkih vojnika, čime je ukupan broj poginulih američkih vojnika, od 2001. godine do danas, dostigao brojku od 1600 ljudi. I entuzijazam država koje imaju svoje vojnike u misiji ISAF pao je na vrlo niske grane, svi su tražili razloge kako da odu iz Avganistana, a da to ne liči na poraz i bežaniju. Nestanak Bin Ladena i verovatno privremeno zatišje u operacijama Al Kaide, može biti dobar razlog da se ode iz planina Hindukuša, ali nekima može biti i povod da sada i ostanu jer eto, glavni je protivnik likvidiran. Iako glavni protivnik Zapada u Avganistanu nije bio Bin Laden, već su to talibani i istorija Avganistana."

        Po talibanima, Bin Laden je još uvek živ. Ovu vest je doneo pakistanski kanal Geo News. Izvor je Radikalna islamistička organizacija Tehrik-e-Taliban Pakistanu(TTP).TTP okuplja 13 organizacija i odgovorna je za niz nasilja u Pakistanu. Deo je talibanskog pokreta, s korenima u Afganistanu i sarađuje s Al-Qaide terorističkom mrežom Osame bin Ladena. Na njihovim stranicama je takođe osvanula vest da im nije uspeo napad na Sunday Times Square u New Yorku zamišljen kao osveta za američku akciju. Hiljade turista i posetilaca okolnih pozorišta na Times Square su uveče evakuisani zbog moguće eksplozije auto-bombe.Jedan od bivših radnika je ubrzo izjavio da je u pitanju bila improvizovani eksploziv koji se iz određenih razloga nije aktivirao, a i da jeste,prema istom, ne bi došlo do velike eksplozije, već samo do vatre. Međutim, prema izjavi gradonačelnika New York-a, Bloomberga,delo nije izgledalo amaterski i moglo je izazvati tragediju. Vlasti još uvek nemaju pojma ko je i zašto ostavio automobil na prometnom trgu na Manhattanu. Prema njihovom izveštaju policija je stigla u subotu uveče (lokalno vreme) nakon što je prodavač T-majice i veteran Vijetnamskog rata oko 18,30 ugledao i prijavio sumnjiv prazan auto, marke Nissan Pathfinder, u Americi popularni SUV auto,iz čijeg je zadnjeg dela izlazio dim. Sadržaj ostavljene poruke je otkrio SAD SITE Intelligence Group, koja je web stranica koja prati militantne grupe. U video zapisu se napominje da je akcija osveta za smrt pakistanskog vođe Baitullah Mehsuda, za vođe poginule u Iraku, kao i za sve  američke intervencije i terorizam u muslimanskim zemljama, posebno Pakistan. " posebno u Pakistanu.

       Zaista Al Kaida je u poslednjih nekoliko godina doživela niz vrlo teških udaraca od strane Amerikanaca, likvidirano je desetak vrlo istaknutih vođa te terorističke organizacije, ali je ona pokazala sposobnost preživljavanja jer nije centralistički organizovana i ne zavisi samo od jednog izvora finansiranja. Autentičnost poruke nije mogla biti potvrđena jer poruka u sebi ne sadrži relevantne podatke o automobilu i lokaciji. Uprkos mirnom tonu holandskih zvaničnika sigurnost oko američke ambasade u Den Hagu je pojačana. Američki Stejt department je istina izdao upozorenje američkim ambasadama i građanima da bi posle ubistva vođe Al kaide  moglo da izbije antiameričko nasilje. U saopštenju se takođe američki građani upozoravaju da svoja putovanja ograniče koliko god je to moguće i da izbegavaju masovna okupljanja i demonstracije.
Smrt Bin Ladena će svakako uticati na moral globalnog džihada, ali nije dovoljna da bi ga otklonila.

"AKO JE ISTINA DA JE BIN LADEN UBIJEN, NADAMO SE DA ĆE PORASTI HILJADU BIN LADENA."( prve reakcije, Jemen)

MOGUĆI NASLEDNIK

Bin Laden je nesumnjivo bio harizmatična ličnost. Mnogi izvori navode da je strategijski mozak organizacije,bin Ladenova desna ruka i na kraju i ideolog,Egipćanin Ayman al-Zawahri. Stoga se pretpostavlja da će on biti naslednik. Iskusan u vođenju ekstremističkog pokreta, kažu veoma lukav, predvodio je mnoge spektakularne akcije. U Egiptu je u odsustvu osuđen na smrt,a Amerikanci ga progone za napade na američke ambasade u Keniji i Tanzaniji iz 1998 godine. Raspisana nagrada iznosi 25 miliona.

Postoji mogućnost da neke amabasade ili konzulati privremeno obustave rad.


      Rođen 1951 Al-Zawahri potiče iz porodice lekara i naučnika.Već je u 15 godini uhvačen kao član zabranjene grupe Muslimanska braća. Četiri godine nakon što je na univerzitetu u Kairu diplomirao kao lekar opšte prakse, završio je specijalizaciju za hirurga.Izdato je nekolikoknjiga, uključujući i kritičke rasprave o Muslimanske braće. Žena i tri kćerke su mu ubijeni u jednom od američkih akcija bombardovanja.


Vest o likvidaciji imala je pozitivan efekat na burzama.Cena nafte je pala. Za razliku od nafte cena zlatu je porasla, nešto više nego što se očekivalo, mada je ubrzo usledila i negativna korekcija. Čudna veza između smrti jednog jedinog čoveka i tržišta.

2 коментара:

Анониман је рекао...

I ti.Ceo svet je poludeo.Zaista smo malo selo.Ono 1 znaci da ces posle svega reci neku pametnu.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Z.
Možda ću kada uhvatim malo vremena.Razmeštam kuću,spremam stvari za put.U frkici sam. Pozitivnoj.
Pozdrav

Постави коментар