недеља, 19. децембар 2010.

Fotografija- zapis svetlosti ( 2)

 




..upravo zato što  se stvarnost  nalazi izvan naših pojedinačnih umova,može dopreti do njih samo umnožavajući se u hiljadu lica i hiljadu slika .
Ortega i Gaset

Fotografija ~zapis svetlosti (1 deo)

               



Nikon je davne 1974. godine prepoznao i hteo nagraditi fotografe takozvane fotomikrografije. Small World natjecanje je predstavilo lepotu najmanjih živih stanica. U galerijama koje nam prikazuju svet ispod mikroskopa najveća je muha dok ostale kandidate koji su raj apstraktne fotografije pogledajte 7  OVDE.



 
                      


                        ŽURNALISTIČKE FOTOGRAFIJE


Fotografija je   postala  jedno od najimpresivnijijih  i vrlo zahtevnih sredstava  savremenog izraza komunikacije. Kao vizuelni medij ona kreira i šalje svoje viđenje sveta slikom. Sliku vidimo okom, prepoznajemo umom. Komunikacija nije ostvarena dok je primatelj ne primi i shvati u celosti, tj. dok nije postignuto razumevanje PORUKE .
Poruka mora biti prepoznatljiva, jasna, upečatljiva. Fotograf mora znati izneti  slikom željenu ideju, misao, a primalac sposoban je prepoznati.

FOTOGRAFIJE KOJE SU PROMENILE SVET

Većinu važnih događaja i prekretnica u ljudskoj istoriji neko je uspeo da ovekoveči jednom snažnom, često puta potresnom fotografijom. Mnoge su dobile nagrade, a druge pak, iako nisu dobile priznanje, urezale su se u pamćenja mnogih i progovorile o surovoj realnosti sveta u kom živimo.



 7   NEVEROVATNE ISTORIJSKE  FOTOGRAFIJE

     
                        SUROVOST ŽURNALIZMA


MRTVO DETE PRED KAMERAMA ..
/ IRAK /   
 

      U RATU SU SVI SA DRUGE STRANE ..NEPRIJATELJI !!!!!!!!!!!
 

    BIAFRA                                                                                     UGANDA

I nakon ovakvih fotografija ne možete a da se ne složite sa nemačkim sociologom  Ulrih Bek-om:
“Kada iz Pariza komuniciram sa prijateljem u Tokiju elektronskom poštom, kada neposredno posmatram kulturne događaje širom sveta, a da ne napuštam svoj dom, kada se podaci iz mog personalnog dosijea koriste od vlada i korporacija širom planete bez mog znanja, kada kupujem u drugim zemljama preko kompjutera, pitanje koje lebdi na svim ustima je: gde ja živim, ko sam ja, kome i gde pripadam?”

Da ,danas smo na jednom mestu i ujedno svugde. Zahvaljujući Internetu komunikacija  je u svetu doživela porast bez presedana, Jedno mesto, u sferi komunikacije, je samo kako to neko reče ‘operativni ‘termin. Do njega dopiremo sa lakoćom pomoću naših kompjutera, rečju i slikom –fotografijom. Mesta jesu različita ; vrste događanja, svedočanstva, sudbine, identiteti  ..nažalost  isti. Zahvaljujući fotografiji ,u mogućnosti  smo  slikom videti  svu silinu ljudske gluposti …od pamtiveka  najopasnije  smicalice ljudske svesti .I ,kako reče profesor Vladimir Ajdačić :” Čovek seže za sve opasnijim agensima u nesrazmeri sa razvojem svoje moralnosti. Kada dara prevrši meru jedino nas buđenje instinkta vrste, a ne razum, može spasti od uništenja.

   7   vidi ceo intervju
                                  A sada nezaobilazni dokumentarni film BBC-a o fotografiji


                                                                      
          O vaj izuzetno popularni šestodelni dokumentarni serijal  posmatra fotografiju u socijalnom, političkom, ekonomskom i umetničkom  kontekstu obuhvatajući različite žanrove: vest, reportažu, prirodu, portrete, umetnost.
Film je prevashodno usmeren na istoriju  fotografije: od prvih fotografskih eksperimenata  40-tih godina devetnaestog veka do sadašnje digitalne revolucije koja je izmenila ne samo način gledanja na fotografiju, u doslovnom i figurativnom smislu, već i same objektivne aspekte fotografije.
Ova serija istražuje po cčmu se zapravo razlikuju fotografije prvih, sada već legendarnih fotografa Nan Goldina i Henri Cartier –Bresson-a, od miliona fotosa koje ljudi dnevno prave. Tako se zapravo gledalac upoznaje sa  najznačajnijim fotografijama: od  Luis Daquerre do Robert Capa, Margaret Bourke –White,Cindy Sherman …i drugih.

Uostalom pogledajte sami
                                                         7
                           The genius of photography

Нема коментара:

Постави коментар