понедељак, 22. мај 2023.

Rusi, saberite se !

    



 Nije lep osećaj biti na bilo kojoj protivničkoj strani ni u miru a kamoli u ratu.  Razuman deo čovečanstva priklanja se jedino dijalogu i miru. Ako tu varijantu ratnička oligarhija izbegava  preostaje  svrstavanje na stranu koja se proceni pravednijom.


     Svetski sukobi dele svetsku javnost. I u ovom slučaju imamo neravnomernu podelu; sudeći po brojkama, veći deo je na strani Rusije. Pretpostavka je, da se ove zemlje priklanjaju  Rusiji smatrajući da ona vodi pravednu borbu koja može biti odlučujuća za veći deo sveta. gde i oni spadaju.  Druga strana manipuliše  pojmom pravde ne samo teoretski već i praktično ponašanjem.  Ta, druga strana je manja, ali jača u svakom pogledu, od vojne , ekonomske snage, do raspolaganja svetskim - međunarodnim institucijama preko kojih završava skoro pa veći deo vrlo važnih segmenata rata.  Konkretnije, na jednoj strani je jedna zemlja sa teoretskom podrškom, sa druge je ogroman broj zemalja koji aktivno učestvuju u ratnim dejstvima. Upada u oči da  "pomoć" tih zemalja postaje sve veća i sve opasnija. Krenulo se od humanitarne, finansijske, do naoružanja koje bi moglo da završi najopasnijim. Takozvana, mnogo pominjana crvena linija, odavno je pređena, što navodi na pomisao da su zapravo izbrisane sve granice. Niko ne za dokle će ići patološka ratnička elita, verovatnoća je da to zna samo najuži krug. Od njih ne treba očekivati razumna rešenja. S druge strane imamo takođe nejasnu sliku Ruskog rukovodstva, ali baš zato što imamo jasnu predstavu o zemlji Rusiji, ruskom narodu, njihovim vrednosnim sistemima i idejama, nagriza nas crv sumnje. Koje i kakve?

    O tome je reč u tekstu koji sledi. Mislim da je vredno pročitati jedno od mišljenja koje se bavi ovim pitanjem.  
     Pre toga treba napomenuti da su borbe u Ukrajini neverovatno krvave,  obe vojske su izuzetno jake bez obzira što ukrajinskae snage nisu samo ukrajinske jer u svojim, posebno rukovodećim kadrovima,  imaju ogromnu pomoć NATO-a. Uprkos nadmoći spisak ukrajinskih vojnih jedinica uništenih u borbama oko Bahmuta je ogroman, zapravo strašan. Među uništenim jedinicama se nalaze elitni bataljoni  predviđene za ukrajinsku protuofanzivu.  U pitanju je, prema nekoj proceni( americkih i britanskih izvora- preneo Beric) oko 150.000 ljudi, što poginulih što ranjenih.  Upravo je ova bitka primer težine rata na gradskom području gde se borbe vode oko svake zgrade, ulice, strane ulice. Bahmut treba spomenuti zbog stupidnih komentara oko dužine trajanja ove bitke i na osnovu nje procene ruske strane. Šta više i naslov teksta koji prenosim nosi vrlo problematičan naslov.  
    Objektivne procene mogu dati isključivo stručnjaci i ovaj tekst prenosim SAMO KAO jedno od mišljenja javnih ličnosti da bi se stekao uvid u momentalno  javno mnenje u Rusiji. O zapadnom mnenju znamo  previše.   

Evgenij Satanovski, 
Dosta je prenemaganja! 
 9. maj 2023 


 Uz dužno poštovanje, zamolio bih rukovodstvo svih nivoa, pa sve do najvišeg, uključujući sve naše instance, oligarhijske klanove, resore i organizacije, interesne grupe, uključujući i najautoritativnije lobističke i druge strukture, kao i dvorjane, oficire, funkcionere i diplomate svih nivoa: prestanite da se mučite sa budalaštinama oko pregovora sa Ukrajinom, Zapadom, međunarodnim organizacijama, kao i svetskom zajednicom, koju predstavljaju UN i drugi uvaženi klimoglavci. Isto važi i za pojedinačne lidere pojedinih država koje pokušavaju da deluju kao posrednici između Moskve i Kijeva, uključujući neutralne i prijateljske (Kinu, Indiju, Tursku ili bilo koga drugog, svejedno).

    Nikakve rezultate nećete postići, osim globalne sramote, uključujući i onu pred sopstvenim stanovništvom. Bilo da je to „žitni dogovor“, gluposti o izvozu ruskih đubriva i prehrambenih proizvoda na svetsko tržište, o izvozu amonijaka „Toljati-azota“ preko luke Odesa, ili pak, neki drugi finansijski interesi nekog drugog bogatuna. Pored još jedne, daleko ne prve u našoj novijoj istoriji, neverovatno drske obmane, iz čitavog tog prenemaganja, po definiciji, ne može izaći ništa, kao što nije iz NIKAKVIH naših pregovora, ugovora i sporazuma sa Zapadom tokom poslednje trećine veka, od neširenja NATO-a na Istok do „Minska“, „Minska-2“, „Normandijskog formata“, „Šrederove formule“ i ostalih trikova iz beskrajne serije „Rusija, sa čitavim njenim rukovodstvom, bila je, jeste i biće izigrana kao poslednji naivčina“.

     Ili skinite krst, ili obucite gaće. Ili se borite i pobedite, ili se oprostite od zemlje koja zbog tako čudnih gestova jednostavno neće postojati – sa svim njenim resursima, nuklearnim potencijalom koji jedva da ikoga plaši i glupom uobraženošću o velikoj prošlosti, bizarno pomešanom sa naivnim uverenjem da državi i onima koji njome vladaju garantuje istu takvu budućnost. Ne garantuje. Pogotovo imajući u vidu sve one mitove kojima se rukovode nadležni, kao i kadrovske greške koje su već napravljene i koje će nesumnjivo biti napravljene u budućnosti. Veoma bih voleo da se taj kontinuirani lanac laži, krađa, brbljanja, ispiranja očiju i imitacije nasilnih aktivnosti umesto dobijanja konkretnih rezultata konačno prekine. Ako treba, neka lete glave onih koji su u sve ovo umešani, u bilo kojoj količini. Jer, posle svega, niko uopšte ne može ostati zdrav i čitav!

    To će istovremeno pomenutim neutralnim i prijateljskim državama pokazati da ima smisla da ostanu neutralne i prijateljske u odnosu na Rusiju, a ne da nas zamlaćuju kao poslednje frajere, kako to otvoreno radi Turska, uspešno mameći od nas sve moguće i nemoguće u tehnološkoj i finansijskoj sferi, a u politici gradeći novu Otomansku Portu na račun „ruskog sveta“ u Zakavkazju, Kazahstanu i Centralnoj Aziji, istovremeno snabdevajući Ukrajinu oružjem i čineći sve što je potrebno da ojača svoju sferu uticaja unutar Rusije u slučaju našeg poraza. Što sa interesovanjem prate Indija, Kina, Iran, Brazil i ti isti Arapi. Treba dobiti rat – za početak u Ukrajini, a ne glumiti da rata nema i ponavljati idiotske fraze o spremnosti za pregovore i o „crvenim linijama“, dođavola s njima! Veoma jednostavno. 

Telegram kanal E. Satanovskog

preveo Ž. Nikčevi

1 коментар:

Анониман је рекао...

Umesto Zapadu mi Rusima?!?! U pravu je, ne treba im verovati, ali ovo satiranje zdravog razuma, morala, i svega što je čestito i vredno, traje već jako jako dugo tako da se vesternizacija sada odvija iznutra, sopstvenim snagama. Tako je krenulo sa NVO, prvo su ih finansirali oni a sada svaka zemlja za sebe. Lucidno, luciferski zapravo.
XXX

Постави коментар