понедељак, 6. јануар 2020.

Badnje veče



Svim vernicima pravoslavne vere želim sretno Badnje veče i Božić.



Hristos se rodi !        



Jedna interesantna crtica o Božiću u Nemačkoj za vreme Hitlera.


„Kako je Hitler pokušao okrenuti Božić Svih 12 godina koliko je Hitler bio na vlasti u Nemačkoj, nije bilo pitanja da bar jedan deo života Niemaca ne bi pao pod kontrolu totalitarne države. Pogotovo ako je ovo veliki godišnji odmor u čast rođenja Jevreja. Božić je bio utelovljenje svega onoga što je Hitler prezirao, Sve što je imalo veze sa hrišćanstvom ( Jevrejima) podleglo je izmeni. Deda Mraza  čak ni nacisti nisu imali hrabrosti ukinuti. Umesto toga, propaganda je tvrdila da zapravo ide kući i daje poklone paganskom bogu Odinu.

    Zimski solsticij u Nemačkoj slavio se mnogo pre pojave hrišćanstva, što je uveliko pojednostavilo zadatak nacista da Božić predstave kao paganski praznik, Vrhunac nacističkog revizionizma bila je zamena svih referenci na Spasitelja sa "Spasiteljem Furera".

    U nacističkom Božiću očitovala se agresivnost totalitarne države, čak su i  igračke bile granate i mitraljezi, kugle sa sloganom „Sieg heil!“,  ili sa svastikom, minijaturnim gvozdenim krstovima. Jedno vreme su Hitlerove metalne glave bile su ukrasi za božićna drvca. Međutim, samom Führeru se takva praksa nije dopala, pa je odredio zabranu upotrebe nacističkih simbola u božićnim ukrasima..»

2 коментара:

Анониман је рекао...

Sretno!
Pedja
( a trebalo je pisati....)

Анониман је рекао...

Voistinu se rodi!
Pesnik u prolazu

Постави коментар