понедељак, 7. април 2014.

Recuva besplatan softver za vraćanje slučajno izbrisanih datoteka



Problem izgubljenih podataka na disku jedan je od češćih.Nekada podatke obrišemo jer nam ne trebaju, a kasnije se ispostavi da su nam neophodni. Češće se dešava da materiJal obrišemo slučajno, ili iz neobjašnjivog razloga jednostavno nestane, a značajan je.
Pre neki dan sam brzopletim klikom izbrisala tekst od 50-tak stranica. Na internetu postoji mnoštvo tekstova sa uputama kako povratiti izbrisane dokumente. Prenosim delove iz dva jednostavna teksta.

Bitan savet: Ako ste slučajno obrisali nešto u dokumentu (ili ceo dokument), a Word, Excel ili PowerPoint su još uvek otvoreni, pritisnite Ctrl+Z za poništavanje greške. Ovo funkcioniše u većini situacija, uključujući i web preglednike, tako da ako ste izgubili ceo e-mail ili dugačak post na forumu, probajte Ctrl+Z trik.

Ako to ne uspe, i dalje može biti moguće vratiti dokument natrag.To zavisi o tome kako je kompjuter ( posebno Office) konfigurisan, koju inačicu Office imate, i kako je datoteka izgubljena, obrisana ili oštećena. Ukoliko ste na vreme shvatili da vam nedostaje neka datoteka ili više njih, tj. neposredno nakon brisanja, vraćanje izgubljenih podataka biće moguće pod uslovom da ste malo koristili kompjuter. Ako je ovo slučaj postoji velika verovatnoća da vaša izgubljena datoteka još uvek nije prebrisana nekim novim podacima i da se još uvek nalazi na disku.


VAŽNE NAPOMENE

"Programi za povratak podataka rade najbolje kada se obrisani podaci pokušaju povratiti na drugi disk ili particiju. Iz jednostavnog razloga što ćete uspešno povratiti podatke na način da što manje pišete po istoj particiji ili disku. Drugi disk može biti fizički čvrsti disk kompjutera, druga particija, mrežni disk ili za prosečnog korisnika najjednostavnije USB stick.


 Vodite računa i o tome da ako nemate instalirani program za povratak izbrisanih podataka, da isti instalirate na particiju ili disk suprotno od onog na kojem ste podatke slučajno obrisali, ili ako je moguće isti program pokrenite sa USB sticka kojeg prethodno instalirajte na drugom kompjuteru.
Povratak podataka sa fizički neispravnih diskova je nemoguća misija za besplatne programe, stoga u ovom slučaju svakako kontaktirajte firme  koje se bave ovom uslugom ili u krajnjem slučaju pokušajte neki od komercijalnih programa. ( izvor)



RECUVA

instalacija recuva programa Program za vraćanje obrisanih slika, muzike i drugih podataka sa diska

Piriform kompanijom, pored CCleaner, Defraggler hvaljenih besplatnih aplikacija nudi i potpuno besplatni Recuva alat za povratak izgubljenih podataka. Preporučuju ga za prosečne korisnike, jer se odlikuje izvrsnim i jednostavnim rešenjima za brz povratak podataka. Osim povratka podataka sa čvrstog diska (  dokumenata, slika, muzike, kompresovanih (zip) datoteka, video snimaka itd.)
omogućava povratak slika sa digitalnih kamera, slika i muzike sa raznih memorijskih kartica, MP3 playera i USB stickova, iPad-a.
Recuva je program za one koji ne žele puno eksperimentisati i koji izgubljene podatke žele povratiti u što manje koraka.


Besplatnu verziju softvera možete preuzeti preko ovog linka. Recuva je dostupna za Microsoft Windows 7, Vista, XP i 2000 (32/64) i lokalizovana tako da prilikom instalacije možete izabrati Srpski za jezik interfejsa.
recuva instalacija odaberi jezik Program za vraćanje obrisanih slika, muzike i drugih podataka sa diska


 Recuva vodi  kroz proces povraćaja izbrisanih datoteka korak po korak. Kada se pojavi početni dijalog kliknite na dugme Next u donjem desnom uglu.




U sledećem dijalogu navedite tip datoteke koja je prethodno izbrisana a koju želite da povratite. Zapravo  softver će da skanira sve, ali će da Vam pokaže onaj material koji označite.
 Dakle, kliknete u polje ispred datoteke koju hoćete da vam prikaže a zatim na dugme Dalje.
vrsta datoteka za povratak Program za vraćanje obrisanih slika, muzike i drugih podataka sa diska
Sledeći korak je da navedete lokaciju na kojoj se nalazila datoteka pre brisanja, ako niste sigurni izaberite prvu opciju, ako je lokacija sadržana u naslovu, kliknite na taj naslov. Ako znate tačnu lokaciju kliknite ispred naslova NA ODREĐENOJ LOKACIJI  i navedite tačne podatke, a zatim   kliknite na dugme Izaberi . Kada završite  kliknite  dugme Dalje.
Možete skrenirati ceo računar, samo određen folder ili prikačeni uređaj, na primer muzički plejer, fotoaparat itd… CD diskovi nisu podržani
recuva carobnjak Program za vraćanje obrisanih slika, muzike i drugih podataka sa diska
Pojaviće se novi dijalog u kome treba da kliknete dugme Start da softver otpočne pretragu. Ako ste prethodno pokušali da povratite datoteku i ona nije pronađena postoji i opcija dubinskog skeniranja.Ako se opredelite za njega kliknite ispred naslova  OMOGUĆI DUBINSKO  SKENIRANJE (Enable Deep Scan) što će zadati komandu za dublje i duže pretraživanje.
dubinsko skeniranj1 Program za vraćanje obrisanih slika, muzike i drugih podataka sa diska
Sačekajte. Kada Recuva završi sa pretragom pojaviće se novi dijalog sa izlistanim pronađenim stavkama koje su prethodno izbrisane. Ako ste pronašli datoteku koju tražite kliknite u kvadrat ispred njenog imena (možete izabrati više stavki odjednom) a zatim na dugme Obnovi. Napomena da će samo neke stavke imati i grafički prikaz. Ako imate problema da pronađete stavku kliknite na dugme Prebaci se u napredni mod koje se nalazi u gornjem desnom uglu.
stanje obrisanih datoteka Program za vraćanje obrisanih slika, muzike i drugih podataka sa diska
Otvoriće se novi dijalog u kome imate spisak svih obrisanih fajlova ( na desnoj strani  nalazi se tačna pozicija datoteke) .  Kao što vidite, prikazana je i verovatnoća oporavka, koja zavisi od vrste fajla, ali i od vremena brisanja. Zelenom bojom biće obeležene stavke koje su u odličnom stanju i velika je verovatnoća da će uspešno biti povraćene. narandžastom bojom su obeležene stavke koje imaju neke šanse da uspešno budu vraćene a crvenom stavke koje su u veoma lošem stanju i imaju veoma malo ili nimalo šansi.

Ukoliko želite da vam se pokaže samo jedna datoteka, npr. dokumenti, muzika, ili slike,  kliknite na naziv u gornjem desnom uglu.

Kada želite da vratite datoteku, kliknite na ime stavke u kvadrat ispred ( dobićete plavu pozadinu) 
 a zatim na dugme Obnovi (Oporavi) u donjem desnom uglu. 





Nadalje birate mesto gde će te postaviti vraćenu datoteku (  desktop)


  
ZA ONE KOJI VOLE VIDEO

1 коментар:

Анониман је рекао...

Šta si uradila? Sada pred kraj, Užasna si!
pedja

Постави коментар