среда, 13. јун 2012.

Vojni put do Teherana vodi preko Damaska


imagesCAI4C8VI



Sudeći po poslednjim medijskim izveštajima napad na Siriju je pripremljen.
I poznati izvor za vojne i sigurnosne informacije, DEBKAfile  je izvestio jkako je američki plan napada na Siriju već u potpunosti isplaniran. Njihova analiza, za koju tvrde da su je dobili iz poverljivih krugova, objavljena je i na RT-u, uprkos činjenici da je kredibilitet DEBKAfile-a ponekad upitan.
No, ako uzmemo u obzir da je ruski kanal RT direktno vezan uz politiku izvršne ruske vlasti, činjenica da su objavili detalje analize DEBKAfile-a možda upućuje na veći kredibilitet samog izvora konkretne analize

Izvještaj tvrdi kako je američki predsednik Barack Obama naredio mornarici i vazdušnim snagama da se pripreme na "ograničenu zračnu ofenzivu protiv Assadovog režima" nakon uspostavljanja zone zabrane letenje iznad Sirije. Misija je rušenje režima vojnih komandnih centara kako bi se onemogućilo sirijskoj vojsci da koristi zračne snage u borbi protiv pobunjenika.

DEBKAfile prenosi izjavu izvora koji tvrdi kako se Obama odlučio na ovaj korak nakon što je čuo izjavu ruskih dužnosnika koji su naveli: "Moskva bi podržala odlazak predsednika Bashar al-Assada ukoliko stanovnici Sirije to žele".  Dva  su moguća načina preduzimanja akcije:

1) Naoružavanje pobunjenika i organizacija istih u profesionalnu snagu koja bi sama srušila vlast. Prvi deo ovog procesa već je viđen  kada je po prvi put Sirijska Slobodna Vojska, s oko 600 boraca, izvela napad na sirijsku vojsku u Damasku. Jedan od ciljeva je bio i autobus u kojem su se nalazili ruski specijalci.

2) Izabrati skupinu vojnih oficira koji bi, pod pritiskom zračne ofanzive, bili spremni Assada svrgnuti s vlasti ili izvesti vojni udar kojim bi se Assada i njegovu porodicu  poslalo u egzil. Američka operacija bila bi usklađena s razvojem situacije na terenu. No, Washington nije siguran kako bi Moskva reagovala i bi li prihvatili proces promene režima u Damasku i instalaciju vojne vlasti."



UPDATE 14.06.

NATO preparing vast disinformation campaign





Francuska novinska federacija Voltaire Network tvrdi kako poseduju informacije o velikoj medijskoj blokadi koja se uskoro sprema u Siriji. Navodno bi NATO trebao orkestrirati potpuno gašenje sirijskih TV stanica i plasirati propagandu poruku ili poruke koje bi izazvale haos i pomutnju u zemlji. Autor ovog istraživanja, glavni čovek Voltaire-a, Thierry Meyssan, navodi kako je cilj ove velike medijske diverzije pokušati srušiti Assada bez vojne intervencije. Kaos bi, prema Meyssanu, mogao rezultirati državnim udarom protiv aktualne sirijske vlasti.


Za nekoliko dana, verojatno u petak, 15.  točno u podne, Sirijci koji će hteti upaliti kanal državne TV stanice na ekranu će dobiti poseban program kojeg je kreirala CIA. Snimke će prikazivati masakr za koji će se okriviti sirijske vlasti, velike proteste, ministre i generale kako podnose ostavke, predsednika Assada kako beži iz zemlje, pobunjenike kako se okupljaju na gradskim trgovima i novu vlast koja preuzima predsedničku palatu.

Sve ovo će biti velika operacija dezinformacije koju direktno iz Washingtona orkestrira Ben Rhodes, američki zamenik šefa za nacionalnu sigurnost i stratešku komunikaciju. Cilj je demoralisati
Siriju kako bi se otvorio put za državni udar. NATO, koji je frustriran dvostrukim ruskim i kineskim vetom, ovako će osvojiti Siriju bez da je mora ilegalno napasti.
Bez obzira kakav stav imali prema aktualnim događanjima u Siriji, taj državni udar bi ugasio sve nade za demokratizacijom zemlje.

Arapska Liga je službeno zatražila od satelitskih operatera Arabsat i Nilesat da prestanu emitovati  sirijske kanale, bilo javne ili privatne (Syria TV, Al-Ekbariya, Ad-Dounia, Cham TV itd). Ovaj presedan već se jednom dogodio, kada je Arapska Liga uspela cenzurisati Libijsku TV kako vođe Džamahirije ne bi mogli komunicirati s narodom.

Prema našim informacijama, nekoliko međunarodnih sastanaka već je održano prošle sedmice u cilju pripreme i koordinacije kampanje dezinformacije. Prva dva sastanka su bila tehničke prirode i održana su u Dohi (Katar), treći sastanak bio je politički i održan je u Rijadu (Saudijska Arabija).
Na prvom sastanku su se sastali PSYOP (skraćenica od "Psychological Operations" - američke specijalne vojne jedinice za psihološko ratovanje) oficiri koji su inače ubačeni u satelitske TV mreže kao što su Al-Arabiya, Al-Jazeera, BBC, CNN, Fox, France 24, Future TV i MTV. Poznato je kako su od 1998 američki PSYOP oficiri inkorporirani u CNN. Od tada je ova praksa uz pomoć NATO-a proširena i na druge strateške medije.

Stvaraju lažne informacije unapred, na bazi "pričanja priča", tj. posebne skripte koju je razvio tim Ben Rhodesa u Beloj Kući. Instaliran je postupak "uzajamnog vrednovanja" - svaki medij citira laži od prethodnog medija kako bi se u konačnici gledaocima prikazali kao istina.
Neće se ciljati samo glavni kanali za Siriju i Libanon (Barada, Future TV, MTV, Orient News, Syria Chaab, Syria Alghad), nego i oko 40 religijskih vehabijskih TV kanala na kojima će se odaslati poruka: "Kršćane u Bejrut, Alawite u grob !"

Na drugom sastanku sastali su se inžinjeri i tehničari čiji je cilj stvoriti lažne slike, kombinirajući scene iz studija na otvorenom i kompjuterske fotomontaže. Proteklih sedmica, u studijima u Saudijskoj Arabiji izgrađene su dve replike predsedničke palate i glavnog trga u Damasku, Aleppou i Homsu. Scenski studiji ovakve vrste već postoje u Dohi (Kataru), no nisu dovoljni.

Na trećem sastanku sastali su se James B. Smith, američki ambasador u Sadijskoj Arabiji i saudijski princ Bandar Bin Sultan. Na ovome sastanku raspravljalo se o medijskoj koordinaciji s pripadnicima Slobodne Sirijske Vojske, među kojom plaćenici Bandara igraju odlučujuću ulogu.

Operacija se pripremala nekoliko meseci, no, američko nacionalno veće sigurnosti odlučilo je ubrzati celi proces nakon što ruski predsednik Vladimir Putin obavestio Bijelu Kuću kako se sprema suprotstaviti svim načinima, čak i silom, protiv
bilo kakve ilegalne NATO vojne intervencije u Siriji.

Operacija ima dvostruki cilj: prvi cilj je širenje lažnih informacija, drugi cilj je cenzura svakog mogućeg odgovora.
Blokiranje satelitskih TV kanala u vojne svrhe nije ništa novo. Do sada su bili blokirani libanonski, palestinski, irački, libijski i iranski tv kanali.
Emitiranje lažnih vesti također nije ništa novo, no, 4 važna koraka poduzeta su u usavršavanju ove propagande proteklih godina:

1) 1994 - muyi;ka radio stanica “Free Radio of the Thousand Hills” (RTML) poslala je signal za početak genocida u Ruandi s pokličem "Pobijte žohare!"
2) 2001 - NATO je iskoristio medije kako bi nametnuo vlastitu interpretaciju napada 9/11 i na temelju iste izveo invaziju na Afganistan i Irak. U to vreme, u Bushovoj administraciji već je radio Ben Rhodes.
3) 2002 - CIA je upotrebila 5 TV kanala (Televen, Globovision, ValeTV and CMT) kako bi poslala poruku javnosti Venecueli da su predsednika Huga Chaveza zarobili
fantomski prosednici i kako je podneo ostavku. Dok, u stvarnosti, bio je žrtva neuspjelog pokušaja vojnog udara.
4) 2011 - France 24 postaje službeno ministarstvo informiranje libijskih pobunjenika NTC-a i to prema službenom ugovoru. Za vreme Bitke za Tripoli, NATO je režirao lažne snimke u studiju koje su objavljene na kanalima Al-Jazeera i Al-Arabiya, prikazujući pobunjenika na glavnom trgu u centru Tripolija, dok su u stvarnosti još uvek bili daleko. No, kao posledica, mnogi stanovnici Tripolija pomislili su kako je rat izgubljen i prestali su se boriti.

Ovih dana mediji ne samo da podupiru rat, oni stvaraju rat.
Ove procedure krše Međunarodne zakone, kao prvo Članak 19 Univerzalne Deklaracije o Ljudskim Pravima po pitanju primanja informacija i ideja kroz medije bez obzira na granice. No, iznad svega procedura krši rezoluciju UN-ove Generalne Skupštine usvojene nakon završetka Drugog svetskog rata, čiji je cilj bio zaustaviti nove ratove. Rezolucije 110, 381 i 819 zabranjuju "stvaranje prepreka u slobodnom protoku informacija i ideja" (kao što je isključivanje sirijskih kanala) i "plasiranje propagande koja provocira ili podupire opasnost miru, kršenje mira ili akte agresije". Prema zakonu, ratna propaganda je kriminal protiv mira, najgori kriminal, jer olakšava ratne zločine i genocid"

Prevod na hrvatski:
Marko K. (advance.hr)



______________________________________________


Evo još jednog interesatnog članka s tim u vezi.



Michel Chossudovsky: analiza teksta James P. Rubina po pitanju intervencije u Siriji

Mišljenje  James P.Rubina o vojnoj intervenciji u Siriji bez zadrške..
Državni sekretar Hillary Clinton poziva na humanitarnu vojnu intervenciju u Siriji kako bi se zaustavili masakri koje navodno čine sirijske vlasti i predsednik Bashar a-Assad. Ovde se radi o potpuno uvrnutoj logici - Clinton priznaje da su "opozicijske snage" infilitrirane s članovima terorističke Al Qaeda-e, no i dalje tvrdi kako su za masakr krive vlasti, ne teroristi - i to bez ijednog dokaza koji bi upućivao na takve zaključke.
Dokumentovano je kako su ove sektaške pokolje izvršili strani plaćenici i militanti koji su naoružavani od strane zapadnih vojnih alijansi. Ubistva se izvršavaju namerno, sve u sklopu dijabolične tajne operacije. Iza toga, neprijatelja se krivi za masakr. Cilj je po svaku cenu opravdati vojnu agendu na temelju humanitarne osnove.

U američkom vojnom žargonu to se naziva "čin s izazivanjem masovnih žrtava", istorijski temelji vezani su uz "Operaciju Northwoods" - plan Pentagona iz 1962. koji je uključivao ubijanje kubanskih civila u Miamiju kako bi se opravdao rat protiv Kube. U operaciji se planiralo ubiti kubanske emigrante, potopiti brodove izbeglica, oteti avione, dići američki vojni brod u zrak, čak se spominje i orkestracije terorizma po američkim gradovima.
Plan je bio osigurati potporu domaće i strane javnosti za rušenje kubanskog režima i vođe Fidela Castra. Ovaj tajni Pentagonov dokument je deklasificiran i može  se slobodno pregledati.
U istom stilu operacije Northwoods, ubijaju se civili u Siriji kako bi se stvorio "val osude" i kako bi javnost podržala u što većem postotku američku NATO vojnu operaciju protiv Sirije.
"Međunarodna zajednica ne može mirno sedeti sa strane, mi nećemo", izjavila je američki državni sekretar  Hillary Clinton.
Šta se zapravo stvarno krije iza ove humanitarne zabrinutosti od strane "međunarodne zajednice"? Da li SAD dolazi spašavati sirijski narod? Koji je pravi razlog zašto SAD želi ući u rat protiv Sirije?
Isto pitanje  postavlja glavni urednik Bloomberga i bivši dužnosnik State departmenta za vreme Clintonove administracije, James P. Rubin, u tekstu pod naslovom "Stvarni razlozi intervencije u Siriji" koji je objavljen u poslednjem izdanju lista Foreign Policy Magazine.
Zanimljivo, ali odgovor na pitanje iz naslova nudi se već u samome podnaslovu: "Presecanje iranske veze prema Mediteranu je strateška nagrada vredna rizika".
Već taj detalj bi morao svim čitaocima biti sasvim dovoljan da se razbije iluzija o tome da SAD predvodi vanjsku politiku na temelju nekakvog "humanitarnog mandata". Dokumenti Pentagona i State department-a, potvrđuju kako su o vojnoj akciji protiv Sirije, Washington i Tel Aviv razmišljali preko 20 godina.



Ciljanje Irana - zaštita Izraela


michel-chossudovsky-zasto-sad-zaista-zeli-pokrenuti-rat-protiv-sirije_3717_5935_e

James P. Rubin je jedan od izvršnih urednika medijske korporacije Bloomberg i bivši diplomata u administraciji Billa Clintona.  Rubinova supruga je  Christiane Amanpour   jedna od možda najpoznatijih CNN-ovih medijskih ratnih huškača.


Tekst James P. Rubina na stranicama lista The Foreign Policy:

Prema pisanju James P. Rubina, ratni planovi protiv Sirije direktno su vezani uz Iran. To je deo jedne te iste američko-izraelske vojne agende čiji je cilj oslabiti Iran s nominalnim ciljem "zaštite Izraela".
Prema Clifford D. Mayu, predsedniku Fonda za zaštitu demokracija (politički institut s fokusom na terorizam i Islamizam), humanitarna briga nije primarni cilj već samo "povod": "Ako Arapsku Ligu ne dira masakr sirijskih žena i dece, pošto su im ljutiti pogledi uvek fiksirani na Izrael, i ako OIC (Organization of Islamic Cooperation) ne mari za Muslimane koji ubijaju Muslimane, zašto bi Amerikanci trošili energiju uopšte? Odgovor - Zato jer je Sirija, za diktature Assada, glavni iranski saveznik. A Iran je najveća pretnja američkoj strategiji - tu nema nikakve dileme" (30.5.2012)
Vojni put do Teherana vodi preko Damaska. Cilj o kom se ne govori je američka-NATO-izraelska destabilizacija Sirije kao države kako bi se smanjio uticaj Irana u regiji (uključujući i njihovu potporu za Palestinski oslobodilački pokret i Hezbollah). Cilj je također eliminisati svaku formu otpora prema cionističkoj državi:
"Tu Sirija dolazi u igru, zbog strateške saradnje Assada s Iranom, Iran može ugroziti izraelsku sigurnost. Direktan konflikt između Irana i Izraela se nikad još nije desio, ali Iran može pretiti Izraelu putem Hezbollaha u Libanonu. Kolaps Assadovog režima bi bio kraj ovoj alijansi. Izraelski ministar obrane, Ehud Barak - definitivno najvažnija osoba u donošenju odluka po ovim pitanjima, rekao je nedavno za CNN gostujući u emisiji Christiane Amanpour kako će pad Assada biti 'snažan udarac na radikalnu osovinu, snažan udarac za Iran... jer Sirija je jedino iransko uporište u arapskom svetu. Drastično će se smanjiti i snaga Hezbollaha u Libanonu i Hamasa i Islamskog Džihada u Gazi'" (The Real Reason to Intervene in Syria - James P. Rubin | Foreign Policy, lipanj 2, 2012)


Američko-izraelski plan protiv Sirije


Rubin je oprezno dao neke konture američke vojne intervencije u Siriji, koja će biti odrađena uz saradnju s Izraelom. Diplomatsko rešenje neće funkcionisati, niti ekonomske sankcije: "samo direktna pretnja ili upotreba sile može promeniti stajalište sirijskog diktatora", kaže Rubin i pritom napominje:
"Obamina administracija oprezno prilazi ideji zračne operacije po uzoru na Libiju iz 3 razloga. Za razliku od libijskih pobunjeničkih snaga, sirijski pobunjenici nisu udruženi i ne kontroliraju teritorij. Arapska Liga nije pozvala na vanjsku vojnu intervenciju kao što je bilo slučaj kod Libije. I Rusi, dugogodišnji patroni Assadovog režima, žestoko se protive"
 Prema James P. Rubinu, prvi korak SAD-a je saradnja sa "saveznicima" - Katar, Saudijska Arabija i Turska, kako bi se "organizovali, trenirali i naoružali pobunjenici". Taj korak su već napravili, SAD i saveznici podržavaju terorističku Slobodnu Sirijsku Vojsku već preko godinu dana. Treniranje provode teroristi Salafisti i Al Qaeda, rame uz rame uz francuske, britanske, katarske i turske specijalne snage unutar Sirije. SAD- NATO plaćenici se regrutiraju u Saudijskoj Arabiji i Kataru.

Zaobilaženje UN-a
 Rubin navodi kako je drugi korak "osigurati međunarodnu potporu za koalicijski zračni napad izvan mandata Ujedinjenih Naroda". "Rusija nikada neće prihvatiti takvu misiju, tako da nema smisla operisati putem UN Veća Sigurnosti", ističe Rubin.
Američka ambasadorica pri UN-u, Susan Rice, potvrdila je krajem prošlog meseca kako je "najgori i najverojatniji scenarij" za Siriju operacija izvan "autoriteta UN Vijeća Sigurnosti".
U svojoj analizi Rubin također ističe kako postoji "nedoumica pojedinih evropskih država" po tome da li žele učestvovati u operaciji protiv Sirije, no, ne ističe o kojim se to tačno državama radi.
"Ova vojna operacija morati će biti unikatna kombinacija zapadnih i bliskoistočnih zemalja. Ako se uzme u obzir esktremna izolacija Sirije u Arapskoj Ligi, trebali bi biti moguće osigurati potporu Saudijske Arabije i Turske. Vodstvo SAD-a je najvažnije, jer druge ključne zemlje će se uključiti samo ukoliko Washington povede", ističe Rubin.

I dalje će se nastaviti naoružavanje Slobodne Sirijske Vojske dok će se u isto vreme vršiti zračni napadi protiv Sirije. Nisu predviđene kopnene operacije. Zračna kampanja će se koristiti kao i u Libiji, kao direktna potpora FSA vojnicima među kojima su i Al Qaeda brigade.
"Sve dok Washington čvrsto stoji pri planu da neće koristiti kopnene trupe, cena će biti ograničena. Pobeda možda neće doći brzo ili lako, ali će doći. A nagrada će biti značajna. Iran će biti strateški izolovan, bez uticaja na Bliski istok. Novi sirijski režim će zasigurno SAD smatrati više kao prijatelja, a ne kao neprijatelja. Washington bi dobio veliko priznanje, boreći se na strani arapskog naroda, a ne na strani koruptivnih režima.
Iran više ne bi imao vrata prema arapskom svetu. Novi sirijski režim bi čak mogao pokrenuti mirovne pregovore oko Golanske Visoravni. U Libanonu, Hezbollah bi izgubio iranskog sponzora, jer Sirija više ne bi bila tranzit putem kojeg Iran šalje asistencju i rakete. Kada zbrojimo sve ove strateške beneficije, kao i moralni cilj da smo spasili na desetke hiljada civila od ubojice Assada... intervencija u Siriji je kalkulirani rizik, ali ipak rizik kojeg se isplati poduzeti."

Ratni zločini u ime ljudskih prava: ono što nam zaista treba je "promena režima" u SAD-u i Izraelu"
izvor

______________________________________________

Još jedan podatak o širenju pravednosti !!!!



"Bespilotne letelice šire politiku pravednosti i dobrote"

Nedavno je  "The New America Foundation" procenila da američke bespilotne letelice u proseku ubiju 17% civila od kada su se iste počele koristiti u zračnim napadima protiv "militanata" 2004. Predsednik američkog štaba za državnu sigurnost Homeland Security Peter King, u razgovoru za CNN izjavio je  je kako američke bespilotne letelice služe u svrhu "širenja politike pravednosti i dobrote".

Nisam zabrinut oko postotka stradavanja civila. Verujem da kada ste u ratu - a mi jesmo u ratu - ideja je ubiti što više neprijatelja uz minimalni rizik za vlastite ljude. Što se tiče stradavanja civila, svaka ta smrt je tragedija. Ali je činjenica da u svakom ratu imate velik broj kolateralnih žrtava - bez obzira radilo se o Drugom svetskom ratu, Korejskom ratu ili drugom. Kada bi koristili uobičajene eksplozive, također bismo imali civilne žrtve".

Na pitanje voditeljice da li bi isto mislio kada bi druge zemlje - recimo Rusija - počele koristiti bespilotne letelice za zračne napade izvan vlastitog zračnog prostora, King je odgovorio: "Rusi bi ih koristili kada bi mogli, to moramo pretpostaviti. Isto kao što smo morali pretpostaviti da bi za vreme Hladnog rata mogli upotrebiti nuklearno oružje... Voleo bih kada bismo živeli u sretnom svetu punom mira i ljubavi, ali je činjenica da to nije stvarnost. Imamo neprijatelje koji nas žele ubiti. Živim u New Yorku. Izgubio sam 150 stranačkih kolega 11. septembra ako možemo spasiti ljude tako da ubijamo al Qaeda teroriste, onda ih ubijajmo.

VIDI IZVOR   ovde

 

10 коментара:

Анониман је рекао...

Ne volim da komentarišem ove američke idiotluke. Smučili su mi se i političari i narod koji to podržava.
Peđa

Анониман је рекао...

Koje face!!!!!A tek nosevi!!!
XX

L2 је рекао...

Kada su ljudi duhovno ružni tek onda vidimo fizičku ružnoću.

Анониман је рекао...

Nista novo. Akcija je u toku.
Z.

L2 је рекао...

U pravu si, ništa novo!! Na delu je akcija povlašćenih spram inferiornih, paradoks društvene i političke konstelacije od pamtiveka čiji smo svi mi aktivni protagonisti a bogami i saučesnici. Sirija je samo jedan od nekolicine aktuelnih "reprezentativnih" uzoraka.

Pazi ovo nije završni projekat. Naslov novog je "Gde se sve tek treba dogoditi". Ma to je već daleka budućnost. Nemoj se "uzbuđavati" sve dok je tebi dobro.

Анониман је рекао...

Hoces reci da treba govoriti!Ili da ja trebam da govorim?
Z.

L2 је рекао...

Možda sam zvučala ironično.Nije mi bila namera. Sorry. Apostrofirala sam te. Što će reći mislila sam ozbiljno.
Dovoljno je ovo naše čoše, zar ne. Onako po malo, usput, ležerno bez uzbuđavanja!!

Анониман је рекао...

Jako dobar tekst. Užasno.

No, postoje dva izvoda koja se mogu lako izazvati:
1. Sirijce će voleti us nakon bombardovanja,
2. Navodni interes Izraela.

Nacisti. Nacisti.

L2 је рекао...

Evo dodala sam još jedan tekst iz franuckih medija. Ovde sve bruji o Siriji, ali i o pritiscima koji se vrše na Grčku da bi ostala u EU. Nestvarno.
Nacisti su bili mila majka spram ovih.Ja to iskreno mislim.

Анониман је рекао...

Interesantno je kako uvek zaobilaze Jugoslaviju, tj svoje delovanje.

Internet je tu glavna kvaka, sve sa botovima, ključnim rečima, mapiranjem i targetiranjem...

Постави коментар