недеља, 4. септембар 2011.

Moć zvuka - brainwave muzika

Ljudski um je daleko više od onoga što mislimo da predstavlja… Ali samo za one koji se odluče da zavire na tamnu stranu Meseca.

P oznata je ona narodna da ni ekser bez glave ne valja, a kamoli čovek. 
Nauka se usrdno trudi da nam "pomogne". Poslednji  uspeh je proizvodnja veštačke memorije( memorijskog sistema)  koja omogućava prenos-transfer misli, pamćenja i naučenog ponašanja iz jednog mozga u drugi. Uspeh je ostvarila ekipa  naučnika sa Univerziteta Južna Kalifornija, koje je predvodio profesor Teodor Berger, u saradnji sa timom Univerziteta Vejk forest. Rezultate ovog istra\ivanja su objavili  u "Žurnalu za neuroinženjering" (Journal of NeuroEngineering ). Eksperimenti su obavljeni na pacovima kojima je ugrađen mikročip u mozak. Mikročip je preuzeo  ulogu hipokampusa - moždanog sektora zaduženog za dugoročno pamćenje koji  kodira šablon moždanih talasa sećanja te ih  šalje kroz mozak.


I mamo sreću što živimo u 21 veku. Nekada su eksperimenti vršeni na ljudima. Ako je verovati dokumentima i slikama lobanje su otvarane kojekakvim bušilicama. Zapanjujuće zvuči, ali pisana dokumenta potvrđuju da su hirurzi bili veoma vešti jer je broj preživelih pacijenata bio relativno veliki i uz to  broj infekcija bio neočekivano mali.
Za sada nema razloga za brigu.  Na redu su eksperimenti sa majmunima, a tek onda sa/na nama. Jedan mali neurohiruški zahvat, ubačen čipić i gotovo. A posle? Hodaćemo sa ugrađenim veštačkim kolenima, laktovima, desetinama čipova što u telu, što u mozgu. Evo šta tim povodom predviđa Stiven Hoking : "Ljudska tela su daleko od najsloženijih sistema, a u proteklih 10.000 godina u ljudskom DNK nije bilo značajnih promena. Ali uskoro ćemo biti u stanju da povećamo složenost našeg sopstvenog zapisa, našeg DNK, i nećemo morati da čekamo spori proces biološke evolucije. Verovatno ćemo biti u mogućnosti da redizajniramo naš genetički kod u narednih 1000 godina tako što ćemo, na primer, povećati veličinu mozga. Naravno, mnogi smatraju da će genetički inženjering na ljudima biti zabranjen, ali ja mislim da je njegov razvoj nemoguće sprečiti. Primena genetičkog inženjeringa na biljkama i životinjama biće opravdana iz ekonomskih razloga, a neko će zagristi i pomeriti granice. Ukoliko ne budemo imali totalitaran svetski poredak, naći će se neko ko će pokušati da usavrši ljudsku vrstu.”intervju
Do tada pustimo književnike da razviju svoju maštu i poklone nam još koje čedo SF.

                              
Polazeći od toga da  misteriju uma može objasniti struktura i funkcionisanje mozga  nauka je od davnina izučavala najkompleksniji ljudski organ. U mozgu, prosečne težine 1,4 kg, ima 100 milijardi neurona (nervnih ćelija). Kažu da je to približno broju zvezda  u galaksiji Mlečnog Puta.Da li je tako  ima zvezda, potvrdiće ili poreći budućnost. Kako god krajem 19. veka  veka bili su poznati skoro svi delovi ljudskog mozga. Tek je otkriće nuklearne magnetne rezonance, zapravo proizvodnjom MRI skenera napravljen kvalitetan,  precizan anatomski snimak  glave zdravog čoveka. Princip magnetne rezonance zasnovan je na količini vode, odnosno vodikovim atomima po kojima se razlikuju meka tkiva u organizmu.Velika količina vode u telu to dozvoljava pa se tim načinom dobijaju  jasni kontrasti. 



Poznavanjem anatomije mozga nisu završena istraživanja ovog organa. Preostalo je otkrivanje  puteva neuronskih impulsa i odgovarajućih mikro-električnih kola. Na tome se intezivno radilo  i još uvek radi. Novi metodi vizualizacije ljudskog mozga  prošireni su 70-tih  godina tzv. f-MRI metod,  1994. godine, objavljeno je otkriće DT vizualizacije,  2008. godine objavljeni su rezultati novog metoda veoma preciznog snimanja aktivnih veza između pojedinih neuronskih oblasti itd..
Danas se zna da milijarde neurona neprestano okidaju i proizvode signale koji se manifestuju u obliku moždanim valovima. Signali putuju  mozgom različitim brzinama, u različitim periodima moždane aktivnosti, ali je u svakom trenutku dominantna jedna brzina vala.
Moždani valovi su povezani sa  stanjem svesti..  Postoje četiri glavne skupine moždanih valova koje su povezane sa određenim funkcijama tela i uma. Ove četiri  vrste moždanih valova su prisutne u svakom trenutku, s tim da jedna vrsta preovladava. Moždani valovi su najsličniji električnim valovima. Ta činjenica nas je dovela do spoznaje da mozak nije samo bio-hemijska smesa, već energija koja u punoj funkciji može da generiše deset vati snage. Kada bi svih 10 milijardi neurona bilo aktivno u jednom trenutku, elektrode postavljene na glavu zabeležile bi napon od 5 milivolti do 50 milivolti. Ceo naš organizam ispunjen je energijom. Kao što primamo tako i zvučimo frekvencijama koje nas vežu sa svim tačkama prostora. U nama leži veličanstvena snaga energije kojom nažalost ne znamo adekvatno upravljati. Ta ista snaga - vibracije - je ono na čemu počiva sve oko nas, od postanka do danas.

 
                                             
  
N aše aktivnosti  povezane su sa određenom frekvencijom. One su presudne za naše ukupno funkcionisanje. Da bi se shvatila jedna od dimenzija  fiziološkog procesa najupečatljiviji primer je "fantomski" zvuk mozga. To je zvuk koga stvara sam mozak. Kada se propuste dva zvuka, različite frekvencije, svaki na jedno uho, mozak „čuje“ treći. Nakon toga on počinje da emituje taj signal, koji je jednak razlici između dva signala koji se dovode do ušiju. Taj signal se naziva binauralni ritam (otkrio ga je 1839. H.W.Dove. ).
Precizno izračunatim binauralnim ritmom možemo ostvariti direktan uticaj na mozak. U pitanju je podešavanje mozga  kojom se mogu pospešiti motivacija, koncentracija,kreativnost, relaksacija, uticati na vrstu sna...Ono do čega se došlo preciznim naučnim istraživanjima znalo se i pre. Nauka je to potvrdila bacivši novo svetlo na  mnoge misterije.Iza mnogih drevnih načina lečenja, kao i pojedinih današnjih alternativnih, stoji  zvučna stimulacija mozga.Internetom kruži priča o "numeričkim narkoticima".
                                             


Reč je o muzici  (  Brainwave music entrainment) koja ostvaruje određene efekte. "Muzička doza" na primer može da se pazari u Rusiji, u zavisnosti od željenog dejstva, od šest do 100 rubalja (0,70 do dva evra). Zavisnici biraju efekat muzičke droge: orgazam, višestruki orgazam, dejstvo alkohola, nikotina, adrenalina, "približavanje Bogu", ali i simulaciju dejstva oko 200 do sada poznatih prirodnih i sintetičkih narkotika. Uslov je slušanje preko stereo slušalica muzike koja poštuje binauralni princip, u  slučaju  droge, npr. razliku između 56 i 58 herca.   Dobro upakovane  programe možete pronaći po pristojnoj ceni u eurima i dolarima. Naravno internet je pun Free   Brainwave music entrainment). Googlajte i...pamet u glavu.

 
Ako imate problema sa impotencijom ne očajavajte.  Razmislite o zvučnoj terapiji.  To što se naučnici još uvek pate oko dokaza i načina lečenja neka vas ne obeshrabri.Tu je naš svemogući Googl i ...opet, pamet u glavu. Da Vas neko ne prevari. Verujte jedino muzičkim stručnjacima, i to onima koji su specijalizovali akustiku. O manipulacijama ćemo drugi put.

Z a kraj jedan upečatljiv video primer uticaja zvuka. PAŽNJA PAZITE NA UŠI...........Prvo stišajte zvučnike, a onda uživajte u igri zvuka i brašna.
                    

12 коментара:

Анониман је рекао...

Liv, šta ono beše tvoja specijalnost,haha. Dobaci nam brainwave herce pa da se rasturimo od numeričke narkomanije.
pozdrav
Pedja

Анониман је рекао...

O da,Sarasate je fenomenalan.I klinac,naravno. On je nosilac poslednjeg rekorda,zar ne.Koliko ono beše moram se podsetiti.
Pedja.

Liv је рекао...

" Klinac" je izgledom Apolon, talentom top.

Za herce idi na institut Roberta Monroe-a. Ako hoćeš da se "smiriš" uzmi peticu( na jednu slušku turi zvuk frekvencije 20 herca, na drugu 15 herca).Posle meditativnog transa javljaj kako je bilo,haha.

Ako ti treba vrhunska koncentracija uspostavi stereo-thinking, uključenje obe moždane polovine( niske frekvencije sa Holosync-om naprimer. http://www.centerpointe.com/
jeftinija varijanta http://www.immrama.org)

Biofrekvencija u hercima:

68 - 72 herca = zdrav čovek
50 herca = bolestan
45 herca = mogući malignitet
Bioenergija se može podići hranom do 15 herca, biljnim ekstraktima 22 herca, eterskim uljima više od 50 herca, posetom mom blogu 100 ..haha.

Nemoj da preteraš !!!

Анониман је рекао...

Lepo,lepo.Pedja je zauzeo moje mesto.Doslovno.
Sleduje mu kritika celog drustva.Ovo je bilo iza ledja.Dogovorili smo se za jednu grupnu muzikoterapiju kada dodjes.A sada ces morati udeliti svakom po koji herc.
pozdrav
Z i drustvo (bez Pedje)

L2 је рекао...

Momci sredite se.Okruženi se praistorijskim zvukovima i umesto da se potpuno isključite iz civilizacije vi još uvek komunicirate. Stvarno vam treba terapija.
Nakon par dana izolacije slušni prag će biti izoštreniji.Čućete primarne zvukove koje pre niste mogli čuti.Treba ih slušati ne fokusirajući se na izvore zvukova već na predstavu sopstvene unutrašnje energije.Termin je približan vašim poimanjima pa će te razumeti.Pokušajte ostvariti stanje prividne hibernacije.MIŠLJU dešifrujemo FENOMENE OKO SEBE.
Ne mislite.Ne postoji ništa oko vas, u vama,samo postojanje..vibracija.To bi trebalo da bude na alfi od 7 – 14 herca i neka traje kratko.Ne forsirajte.Dovoljno je par minuta i onda se opustite,kao da ste na valovima koji vas ljuljuškaju.
Haha...koja terapija.Posle drmnite jedno pivo i dobro se razhladite.Noću je hladno,jel da?
pozdrav

Анониман је рекао...

A. nije bilo teško da se rasturi od piva,ja sam na kraju ipak dobio pohvalu jer sam iznudio recept meditacije i tema je postala hit.Mogla bi stvar da unovčiš. Dogovorili smo troškove, imaš sve besplatno. I hranu i smeštaj, ma mogu i putni troškovi.
Pedja.
Z. je ljubomoran.Prisvojio te.Hoće to u tim godinama..heheeee.

L2 је рекао...

Upravo pišem r...Da znate da ću sve napisati. Izblamiraću Vas neviđeno.Prema tome budite f i n i da Vam ne provalim projekat.
pozdrav

Анониман је рекао...

Ti i Pedja ste se urotili vidim ja. Sfinga otišla u ilegalu pa Vam je lako po meni nezaštićenom.Eto kako ste Vi žene nepouzdane hehe..Vidi sad ovo, aha.
pozdrav
Z

L2 је рекао...

Mnogo mi te žao.Mislim kao jadnog, nezaštićenog muškarca.Sve mi suze teku.
Ako ćemo o muškarcima i ženama generalno mogli bi u nedogled da teoretišemo.Ja radije ostajem kod pojedinačnih analiza.
Prema tome ...kako mi te žaoooooooo

Анониман је рекао...

Neka si mu rekla ..hehe..
pozdrav
Pedja i društvo

Анониман је рекао...

Liv,dolazi.Pusti Pedju, hoce da nas posvadja.
Projekat tece fantasticno.
Snimili smo gomile zvukova i igrali sa brasnom. Figure su fenomenalne.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Mili Bože zbog Vas ću iskočiti iz kože haha..

Opet niste pazili na časovima.Ne, ne igrati se sa brašnom. Nije reč o očnom uvidu,već
"vibratornom". Šta da radim sa Vama? Ako nisam bila tada jasna, onda sam i sada. Pa neću valjda da budem papagaj i da se ponavljam.Momci hajde, udarite malo po apstrakciji,zamislite, umislite, kako god. Budite malo pankeri. Inače ćete postati dosadni.

Постави коментар