четвртак, 6. јануар 2011.

Badnji dan








"Kakva je korist čoveku ako sav
svet zadobije a duši svojoj naudi "
(1 Kor. 10,23)

"Ne živi čovek o samom hlebu, no o svakoj reči koja izlazi iz usta Božijih." I telu i duši treba hrana. Njih ne treba samo hraniti nego i pročistiti. Bili vernici ili nevernici sa ovim se morate složiti. Složili se ili ne ovo je istina. Praktikovali  svesno po veri, ili bez nje, duša i telo se hrane, čiste ili ne čiste. Neko ima gozbu, neko kupi mrvice. A njima, telu i duši  ne treba ni više, ni manje nego što im stvarno pripada. U svakom slučaju im ne treba prazna simbolika, nego nešto mnogo važnije.


 Posekoste li jutros badnjak? Večeras bi sa slamom trebao biti u kući. U mojoj glavi je hrastova šuma. Nikakvo nevreme ni prilike ne mogu je oboriti. Količina naših duhovnih energija je bezgranična  i ako ih pravilno hranimo trebale bi biti kao šuma, i tek kao takva, u umu i srcu može da bude krst naše vere. Hiljadama godina čovek korača ovom planetom ne uspevajući  da potpunos agleda najjednostavniju i najosnovniju tajnu - sebe. Kakva je sudbina semenke koja je umrla sama u hladnoj zemlji? Nije li lepša  rascvetala stabljika,  izraslo drvo.
Priča o Isusu i sve slične priče bude u čoveku  poštovanje prema žrtvi  kojom je jedan čovek hteo  da probudi savest svakog ljudskog bića.
Hranite telo i dušu, savešću, svoju i tuđe.


Djeva Hrista rodila, Pelenama povila, U pećini Hristos spi, Sveta Djeva nad Njim bdi. Slama lepo miriše, Bogomajka uzdiše, Utom zvezda zasija, Pećina se zagrija. Anđeli se spustiše, Pastirima javiše: Vesel’te se svi noćas, Rodi nam se Hristos Spas! Kad to čuli pastiri, Srce im se umiri, Pa kliknuše svi u glas: Nek’ se slavi Hristos Spas! Nek’ mir svuda caruje, Nek’ se srce raduje, Nek’ se svako popravlja I Gospoda proslavlja.


GNOSTIČKA JEVANDJELJA







Kao i uskoro svim kulturama i kultovima Gnoza se manifestovala i u periodu ranog Hrišćanstva, posredstvom „Gnostičkih Jevanđelja“, isto toliko autentična kao i Kanonska Jevanđelja. Ova su bila smatrana kao apokrifna od strane crkve, koja ih je progonila sve do njihovog nestanka, skrivajući tako istinu.


apokrif (grc: ἀπόκρυφα – skriven)  je nekanonska knjiga biblijske tematike koja je zabranjena od crkvenih vlasti i uglavnom tajno širena

2 коментара:

Анониман је рекао...

Opet vredna,neumorna.Ja ti ne saljem jednu, dve reci vec hiljadu u znak zahvalnosti za sve reci koje si kroz ovaj blog uputila.Gnosticizam ne mozemo zaobici.Deo je temelja zapadne kulture i civilizacije,ne samo religije vec kulture, filozofije i uopste zapadne duse.Sa njim nismo dobili nista pametnije.Jos jednu religijsku varijantu.Broj danasnjih religija namece pitanje: treba li i dalje raspravljati o gnozama.
Zelim ti kao i obicno lep dan i vece.Sa badnjakom ili bez njega.
Z.

L2 је рекао...

"Prijateljstvo se ne bira,ono biva ko zna zbog cega, kao ljubav.
A nista ja nisam poklonio tebi vec sebi..."
M.Selimovic
Ovaj citat je moj odgovor.Imam srecu da imam divne prijatelje, da smo se nasli ko zna zbog cega.
I ja tebi zelim ugodno Badnje vece.

Постави коментар