уторак, 10. април 2012.

Vizualizacija informacije




Fantastičan razvoj tehnologije je ostvario direktan upliv na područje informacija i vrlo brzo stigao u centar interesovanja stručne literature i medija. Zahvaljujući tome imamo bogatu literaturu i mogućnost da u kratkom roku saznamo sve što je neophodno znati o ovom fenomenu. Problematika po sebi nalaže ako ne iste a ono slične pristupe zbog čega  se retko naiđe na  svež, kreativan pristup temi. Prilozi koje želim predstaviti nisu  uobičajena analiza informisanja, niti su novina, već izvrsno koncipirana tehnologija informisanja putem vizuelizacije.

INFOGRAFIKA 

Ko drugi nego  Egipćani !!  Grafički  prikaz podataka u boji koristili  su još u 2 veku. Vizualizacija  u propagandne svrhe počela se koristiti nešto manje od 100 godina. Danas je ova vrsta grafike nezamenjiva, a mnoge od njih su simpatičan način prezentiranja raznoraznih  podataka.


Figures-for-1923 The-problem-of-the-Underground

MAPE

S vi se služimo mapom Googl-a,  navigacija je postala nezamenjiv asistent putovanja. Virtuelnih karata te vrste ima na pretek, od ovih koje pokazuju tranzitne puteve, do pregleda vodenih površina,  do ostalih raznoraznih vodiča. Prikazaću jedan od najinteresantnijih primera gradskih mapa.

Londonska podzemna železnica, poznata kao Tube ili The Underground obuhvata područje šireg Londona, ali i delova Buckinghamshire, Essex i Hertfordshire u Engleskoj. Ona je jedna od najstarijih u svetu ( 1863)   55% mreže se zapravo proteže iznad zemlje. Železnica ima 270 stanica i 402 km tračnica, po čemu je  2. u svetu, odmah iza Shanghaia.
Karta podzemne je  prikazana linijama u raznim bojama i poslužila je kao model svim kasnijim gradskim metropolama. BOJA JE NAJEFEKTNIJI način vizualizacije. Londonske mape imaju svoju istoriju i poslužile su nekim umetnicima kao inspiracija.  

PRIMER BESKORISNE MAPE


wonderground3-S
MAPA IZ 1908 GODINE
Mapa_iz_1908



MAPA ‘ rad Simona Pattersona iz 2002. u kom su imena stanica zamenjena imenima poznatih filozofa, političara, glumaca i drugih javnih ličnosti, a sam naziv dela, "The Great Bear" (Veliki Medved) asocijacija je na sazvežđe Ursa Major čime je Patterson  želeo da naglasi kako ova karta predstavlja njegov lični pogled na raspored zvezda u univerzumu. (Foto: © London Transport Museum)



Great-Bear


Kako londonska podzemna železnica funkcioniše u stvarnom vremenu, gde se nalazi pojedini voz, kada je krenuo sa određene stanice i kada dolazi na sledeću  možete videti  OVDE  

STATISTIKA

Ne bi trebalo dodati ni jednu reč u  području koje je bazirano  na grafičkom prikazu. A izgleda da je baš na tom području došlo do najvećih pomaka. Ja ću priložiti PAR  simpatičnih grafika I PRE SVEGA youtube prezentaciju

Dejvid Mekkendls pretvara složene nizove podataka, kao što su vojni budžeti širom sveta, medijske izveštaje, promene statusa na Fejsbuku i još mnogo toga, u skladne i jednostavne dijagrame. Predlaže da dizajn podataka bude alatka uz pomoć koje ćemo nalaziti put kroz svakodnevnu poplavu informacija, tako što ćemo uočavati jedinstvene sheme i veze i tako možda moći da svet sagledamo iz drugačijeg ugla.

CEO TEKST PREVEDEN NA SRPSKI VIDI 

Dejvid Mekkendls: Čarolija vizualizacije informacija

ZA VIDEO KLIKNI NA SLIKU

informacija

SVETSKA MAPA ČOKOLADE

Č okolada je ozbiljno velik posao. 2,650,342 tona kakaa su isporučeni širom sveta u 2009/10, prema poslednjim podacima iz Međunarodne organizacije za kakao.
Evo vizualizacije ove trgovine. Do čega je tim Guardian grafike došao. Iznad stvarne mape rastopljena je čokolada na masni papir,razmazana kistom i ohlađena. Zatim je napravbljena fotografija.
Autor ove mape je grafičar Guardian-a Jenny Ridley. Mapa slikovito pokazuje da je centar Centar kakao trgovine zapravo Holandija. Prema ICCO, to je zato jer je Kakao industrija u holandiji je tradicionalno prisutna, te u njoj postoje odavno velika postrojenja za preradu. Proizvodi od sirovine kakaa se izvoze dalje u svet. Priča o slobodnoj trgovini jasno pokazuje realnu situaciju stanja u ekonomskom svetu, konkretnije u svetskoj podeli rada . Koncentracija prerade sirovina u Evropi i Severnoj Americi je rezultat principa tzv.komparativnih prednosti. To znači da je prerada ove sirovine bolja i jeftinija u Holandiji. Naravno da je belgija nedostižna u brendovima. I Holanđani, vrsni sladokusci, radije konzumiraju belgijske praline i ostale slatkarije.


znak za zumiranje nalazi se u gornjem levom uglu


K ada pomenemo manipulaciju informacijama, o kojoj se jako mnogo piše i govori, ne posvećujemo dovoljno pažnje jednom fenomenu koji dovodi do iskrivljenja informacije sa i bez namere manipulacije. Najčešći uzroci greške u protoku informacije sadrže retorička tehnika i logička zabluda.
Oboje često koriste institucionalne vlasti - vlade, ali i političke stranke, religije, čitav spektar institucija , organizacija, kako bi se poljuljalo mišljenje, ljudi zbunili. I, na žalost, ti su kodovi internacionalizovani, postali su navike, i kao tipovi razmišljanja su uključeni u naše odlučivanje i mentalne procese.
Bacite pogled na grafikon koji vizuelno dočarava odnos snaga na globalnom nivou. Prilikom prelaska mišem po grafikonu slika sa nazivima zvaničnih država i institucija se menja na način da bele trouglove, zamenjuju obojeni sa nazivima najčešće pominjanih vladara iz senke .


SVETSKA MAPA kroz prizmu vlasti 


ekonomska kriya who_runs_the_world_2
Veličina trougla zavisi od brojčane mase.


kliknite na sliku SVETSKE PIRAMIDE


ekonomska kriya

K ada smo već kod slike sveta da priložim još jedan grafikon. Shane Snow, pisac i privatnik iz Amerike (New York),inače diplomirao na digitalnim medijima u školi novinarstva Columbia, fasciniran apstraktnim pojmom društvena dobra pokušao je napraviti grafički prikaz onog što on podrazumeva pod ovim pojmom. Još jedan primer da statistika nije samo običan zbir brojeva.

KLIKNI ZA ORIG.TEKST I UVEĆANU SLIKU
            OVDE

social-good

Нема коментара:

Постави коментар