субота, 21. јануар 2012.

Anonymousi u najjačem napadu na SAD

 




M oj drug iz Amerike bi sada rekao: maskarada se nastavlja. I dobro bi me naružio što pišem o socijalističkim budalama iz Holivuda. Eto tako misle naše zdrave pametne glave iz Amerike.

Dan posle masovne internetske pobune protiv predloga dva američka zakona o borbi protiv piraterije američko ministarstvo pravde i Federalni istražni biro poveli su do sada najveću akciju protiv piraterije na internetu gaseći jedan od najvećih sajtova za razmenu fajlova Megaaploud,
Objavljeno je da je podignuta optužnica protiv sedam osoba.U optužnici se navodi da su vlasnici autorskih prava na filmove i muziku na taj način oštećeni za pola milijarde dolara, dok je Megaaploud kroz reklame i prodaju premijum pretplate zaradio 175 milliona dolara.
Sedmorici optuženih preti dvadesetogodišnja zatvorska kazna, a već im je zaplenjena imovina vredna 50 miliona dolara.


Policija pleni imovinu osnivača Megauplouda. Na Novom Zelandu su uhapšene dve, a tri osobe su u bekstvu. Nakon što je američko pravosuđe podiglo optužnicu i naredilo zatvaranje sajta, Policija Novog Zelanda je uhapsila Kim Dotkom-a, čije je pravo ime i prezime Kim Šmic (37). Pravosuđe Novog Zelanda nije dopustilo da Šmic izađe na slobodu uz kauciju, kao ni puštanje još tri menadžera sajta sa sedištem u Hongkongu. U saopštenju, policija Novog Zelanda ukazala je da pretresa deset mesta u Oklandu, kao i veliko imanje pod nazivom "Dotcom rezidencija" (Dotcom Mansion).
Policija je zaplenila nekoliko luksuznih automobila, uključujući ružičasti "kadilak" iz 1959 i "rols-rojs fantom", kao i "oružje koje izgleda kao skraćena sačmara". Oko 11 miliona novozelanskih dolara (6,83 miliona evra) zamrznuto je u bankama.



ISTOVREMENO

Ubrzo pošto je vest o gašenju Megaaplouda obišla svet, hakerska grupa "Anonimni" OBORILA JE je jutros sajtove Federalnog istražnog biroa (FBI), ministarstva pravde SAD, sajtove organizacija muzičke i filmske industrije SAD (MPAA i RIAA), filmskog studija Juniverzal (Universal), muzičke kompanije EMI, agencije za zaštitu autorskih prava SAD.
Oboreni su i sajtovi francuske agencije za zaštitu intelektualne svojine Hadopi, kao i organizacije za kolektivnu zaštitu autorskih prava američkih muzičara i kompozitora BMI.
Anonymous je zadnjih sedmica bio neuobičajeno tih, ali jučerašnje zatvaranje popularnog Megaaplouda od strane američkih federalnih vlasti otvorilo je pravu Pandorinu kutiju, piše Gizmodo.
Aktivisti ove najpoznatije hakerske skupine na svetu tvrde da je ovo njihov najveći organizovani napad u smislu broja učesnika - izveden je sa više od 5.635 ljudi >(iako neki izveštaji navode više od 20.000 ljudi, a drugi tek 1.200). Napad je izvršen putem LOIC-a (Low Orbit Ion Cannon), open-source aplikacije za testiranje opterećenja mreže i izvršavanje DoS napada.
Pogledate li na kartu internetske aktivnosti ona pokazuje da je noćas internetski promet 24 posto iznad "Mi, Anonimni, upravo izvodimo svoj najveći napad ikada na sajtove vlade (SAD) i muzičke industrije. Zar je FBI stvarno mislio da će se izvući (sa zatvaranjem Megaaplouda i hapšenjem njegovih zvaničnika). Trebalo je da nas očekuju", navodi se u saopštenju koje prenose svetski mediji i internetska zajednica.

"Anonimni" su u svom saopštenju naveli da je na meti njihovog napada i veb sajt šefa organizacije filmske industrije SAD (MPAA) Krisa Doda, jednog od najvećih zagovornika kontroverznih zakona o borbi protiv piraterije poznatih pod skraćenicama Sopa i Pipa.
 



U saopštenju su navedeni i lični podaci Krisa Doda, bivšeg američkog senatora iz redova Demokratske partije, sada šefa MPAA.
U optužnici protiv Megaaplouda se navodi da je koštao nosioce autorskih prava više od 500 miliona dolara smanjenih prihoda zbog piratizovanih filmova i drugih sadržaja.
Megaaploud su podržavali poznati muzičari, glumci i ostali iz industrije zabave koji su najčešće žrtve kršenja autorskih prava. Pre nego što je sajt zatvoren, na njemu je bila podrška Kim Kardašijan, Ališe Kiz i Kanje Vesta.
U optužnici se navodi da je Dotkom, stanovnik Hongkonga i Novog Zelanda, i s dvojnim državljanstvom Finske i Nemačke, zaradio u 2010. godini 42 miliona dolara. On je osnivač, bivši direktor i sadašnji šef inovacija Megaaplouda. Pre zatvaranja, na Megaaploudu se nalazilo saopštenje u kojem se navodi da su optužbe za olakšavanje kršenja autorskih prava "groteskno prenaduvane".
"Činjenica je da je velika većina internet saobraćanja preko Megaaplouda legitimna i mi ćemo opstati. Ako industrija želi da iskoristi našu popularnost, rado ćemo ući u dijalog. Imamo dobre ideje. Molimo vas, kontaktirajte nas", navodi se u saopštenju.
Na Megaaploudu su korisnici mogli da ostavljaju fajlove koji su previše veliki da bi se slali elektronskom poštom, da bi ih kasnije preuzimali drugi ljudi. Takvi sajtovi mogu imati sasvim legitimnu upotrebu, ali se koristiti i za razmenu materijala koji je zaštićen autorskim pravima.
Američko filmsko udruženja procenilo je da je veći deo razmene materijala preko Megaaplouda, predstavljao kršenje autorskih prava.
Megaaploud je omogućio korisnicima da skidaju filmove, televizijske serije, kompjuterske igre ili muziku bez naplaćivanja, ali je naplaćivao pretplatu korisnicima koji su želeli da do novog sadržaja dodju većom brzinom. Takođe je davao prostor za oglašavanje.

 
NOVE AKCIJE
Anonymousje 21.januara napao wesite Francuskog predsednika Nicolas Sarkozy-a.

Ciberaktivisti su u petak krakovali kod stranice i ostavili svoj moto na njoj.Posle nekoliko sati sajt je vracen u prvobitno stanje.Prema holandskoj štampi napad je usledio nakon izjave francuskog ministra za kulturu Frédéric Mitterand'a. On je podržao američku akciju oko Megaapload'a Die steunde de Amerikaanse.''To je kazneno delo, krađa ",glasila je njegova izjava.

ACTA I PROTESTI U POLJSKOJ

23 januar.

U Poljskoj su počeli protesti protiv ACTA-e čije je potipisvanje vlada najavila u četvrtak. Hakeri su nakon toga srušili zvanične internet stranice poljskog premijera, parlamenta te drugih vladinih institucija.

Posle hakerskog napada, poljski ministar za administraciju i digitalizaciju Michal Boni rekao je da vlada nije obavila dovoljno konsultacija sa javnošću o ovom pitanju.

Međutim, Boni je nakon sastanka sa premijerom rekao da ACTA ni na koji način ne menja zakone te zemlje ili prava korisnika interneta te samo pravo upotrebe svetske mreže.

Na društvenoj mreži Twitter korisnik AnonymousWiki napisao je poruku poljskoj vladi da će nastaviti da ometaju rad zvaničnih internet stranica sve do 26. januara i da ne usvajaju ACTA-u.

Isti korisnik objavio je i da poseduju veliki broj fajlova i neobjavljene dokumentacije brojnih poljskih zvaničnika te da će, u slučaju usvajanja ACTA, to biti objavljeno i na internetu.

Нема коментара:

Постави коментар