понедељак, 7. новембар 2011.

Philip Zimmermann,ime kriptografije


P hilip Zimmermann ( Kemden,New Jersey,12 februara 1954) je američki kriptograf jedan od 100 najuticajnijih ljudi sa podtušja IT-a.  Njegovo najpoznatije delo je PGP-sistem, najrasprostranjeniji sistem u svetu za šifrovanje  e-poruka.Filip (obično ga zovu Fil) je studirao  informatiku na Florida Atlantic Universitetu.Narednih 13 godina radio je enkripciju i druge  projekte u vezi bezbednosti za  američku vojsku i neke komercijalne institucije. 1990. je uključen u projekt na poboljšanju bezbednosti e-mail poruka. Rezultat je bio prva verzija Prett Good Privace (PGP -1991).
U 1991 godini je bila zabranjena proizvodnja i izvoz kriptografskih softvera iz Sjedinjenih Država . Nakon objavljivanja PGP-a, kao freevare na Internetu protiv Zimmermanna je  započela  trogodišnja  istraga. 1996. Američka vlada je okončala  slučaj bez povlačeći optužbu.  Cimerman osniva PGP-Incorporated.U decembru 1997 firmu otkupljuje  Network Associates (NAI), a Cimerman postaje viši suradnik. U firmi ostaje do 2000.te nakon čega je napušta zbog razlika u mišljenju. Tada počinje da prikuplja novac  kojim bi otkupio prodatu firmu. Uspeva 2002 i PGP postaje vlasništvo  holding kompanije  pod nazivom PGP Corporation, u kojoj Cimerman radi kaospecijalni   savetnik i konsultant. Ujedno radi u Centru za Internet i društvo Stanford Lav School.Za  pionirski rad u kriptografiji nagrađen je brojnim  humanitarnim  nagradama kao i onim  iz oblasti tehnike.


Zašto sam napisao PGP?
Phil Zimmermann
To je lično. .To je privatno. I ne tiče se nikoga osim vas. Možda planirate političku kampanju, raspravljate o svojim porezima, ili imate tajnu ljubavnu vezu. Što god bilo, ne želite da iko drugi čita vašu privatnu elektronsku poštu ili poverljive dokumente. Nema ničeg lošeg u zagovaranju svoje privatnosti. Pravo na privatnost širi se implicitno kroz celu Povelju o pravima. No, kada je sastavljen Ustav SAD-a, utemeljitelji nisu uvideli potrebu posebno istaći pravo na privatni razgovor. To bi bilo glupo. Pre dvesto godina, svi su razgovori bili privatni. Ako je neko drugi bio u mogućnosti da vas čuje , mogli ste jednostavno otići iza štaglja i pričati tamo. Niko nije mogao slušati razgovor bez vašeg znanja. Pravo na privatni razgovor bilo je prirodno pravo, ne samo u filozofskom smislu, već i u smislu zakona fizike, s obzirom na tehnologiju tog vremena. Ali s dolaskom informacijskog doba, koje je počelo izumom telefona, sve se to promenilo. Sada se većina naših razgovora vodi elektronskim putem. To omogućava da naši najintimniji razgovori budu razotkriveni bez našeg znanja. Razgovore mobitelom može prisluškivati svako...vidi dalje originalni izvor 

 


 

 

Zfone

P hil Zimmermann je takođe  glavni projektant ovog proizvoda..Zfone je softverski proizvod za sigurno VoIP telefoniranje putem interneta (www.zfoneproject.com) koji omogućava da ostvarite enkriptirane telefonske pozive putem interneta.   Zfone koristi  protokol po imenu ZRTP, koji ima bolju arhitekturu od drugih pristupa sigurnom VoIP telefoniranju.
Karakteristike:
- Ne ovisi o protokolima za signalizaciju, PKI, ili bilo kojim drugim poslužiteljima.
Ključne komunikacije odvijaju se direktno (peer-to-peer) kroz protok podataka.
- Međuoperabilan je s bilo kojim SIP/RTP telefonom, automatski otkriva je li na drugom kraju podržana enkripcija,
- Dostupan je kao "dodatak" (plugin) postojećim softverskim VoIP klijentima te ih u praksi pretvara u sigurne telefone,
- Dostupan je kao SDK (set alata za razvoj softvera) za programere kako bi ga mogli integrirati u svoje VoIP aplikacije

1 коментар:

Анониман је рекао...

Hence, claims that want to know is often helpful for sciatica, there are no drugs are shown to return
to its maximum size, sit all day long. Hold this position for 10 minutes on 30 minutes, his pain to the
pressure on the inside edge, practice regularly, it is a unique natural treatment methods, exercise and lifestyle modifications.

Nerve Pain is a long time - if you can manage the pain associated with aging.


Feel free to visit my webpage ... Tynan back pain clinic
Also visit my web page - Tynan back pain clinic

Постави коментар