среда, 3. јануар 2024.

Nikola Tesla i Swami Vivekananda

 




       Juče je na blogu iskrsao komentar u vezi Tesle i vedantske kosmologije. Obzirom da je o tome  toliko napisano te da je reč, uglavnom, o prepisivanju jednog te istog sadržaja, preskakala sam tu temu, izbegavajući prepisivanje opštepoznatog. Međutim,  jučerašnji komentar me ipak naveo da  objavim  tekst iz Memorijalnog društva Tesla iz New Yorka u kome se nalaze uglavnom sve bitne činjenice o odnosu dvojice izuzetnih ličnosti. 
Jedna napomena :  akaško polje je tema kojoj je veliku pažnju posvetio Ervin Lazslo, poznati naučnik ( i više od toga ).  Njegova ideja o akaša polju kao mediju svesti privukla je pažnju mnogih ljudi. Poznavaoci vedantske kosmopologije smatraju da su Lászlóve "spekulacije" suprotne vedskom gledištu. Iako Vedanta postulira polje akaše, to ne može biti polje koje nosi svest. Svest nije entitet kao druga polja fizike jer da je tako onda bi jednadžbe fizike bile nepotpune. Fizika kakvu poznajemo može se baviti samo inertnim objektima, a ne doživljajnim jastvom.
        

Nekome od onih koji se bave ovom tematikom a koji raspolažu svim informacijama tekst će biti neinteresantan, a možda na blog naleti i neko ko nije imao punu informaciju. ,  

Nikola Tesla i Swami Vivekananda
od gospodina Tobyja Grotza, predsednika, Wireless Engineering

Swami Vivekananda


Swami Vivekananda, krajem 1895. godine, napisao je u pismu prijatelju Englezu: "Gospodin Tesla misli da može matematički demonstrirati da se sila i materija mogu svesti na potencijalnu energiju. Idem da ga vidim sledeće sedmice da dobijem ovu novu matematiku demonstracija. U tom slučaju će vedantska kosmologija biti postavljena na najsigurnije temelje. Sada dosta radim na kosmologiji i eshatologiji Vedante. Jasno vidim njihov savršen spoj sa modernom naukom, i razjašnjenje jedne će biti praćen onim drugog." (Celokupna dela, tom V, peto izdanje, 1347, str. 77).

Ovde Swamiji koristi termine sila i materija za sanskritske termine Prana i Akasha. Tesla je koristio sanskritske termine i očigledno ih je shvatio kao energiju i masu. (U Svamidžijevo doba, kao i u mnogim rečnicima objavljenim u prvoj polovini sadašnjeg veka, sila i energija nisu uvek bile jasno razdvojene. Energija je ispravniji prevod sanskritskog izraza Prana.)

Tesla očigledno nije uspeo u svom nastojanju da pokaže identitet mase i energije. Očigledno je shvatio da kada se brzina povećava, masa se mora smanjiti. Čini se da je mislio da se masa može "pretvoriti" u energiju i obrnuto, a ne da su na neki način identične, kao što se ističe u Ajnštajnovim jednačinama. U svakom slučaju, izgleda da je Swamiji naslutio gde je teškoća u pridruživanju mapama evropske nauke i Advaita Vedante i postavio Teslu da reši problem. Očigledno u nadi da će Tesla u tome uspeti, Svamiji kaže: "U tom slučaju će vedantska kosmologija biti postavljena na najsigurnije temelje." Nažalost, Tesla nije uspeo i rešenje je došlo tek deset godina kasnije, u radu Alberta Ajnštajna. Ali do tada je Svamiji nestao i povezivanje mapa je odgođeno.

Naučnici (fizičari) koji su bili pod uticajem hinduizma kao Nikola Tesla 1. Erwin Schrödinger 2. Werner Heisenberg 3. Robert Oppenheimer 4. Niels Bohr 5. Carl Sagan 6. Albert Einstein.. ____________________
Swami Vivekananda ( sanskrit : , Svāmi Vivekānanda) ( 12. januar 1863. – 4. jul 1902. ), čije je predmonaško ime bilo Narendranath Dutta (Narendranath Dut-tta), bio je jedan od najpoznatijih i najuticajnijih duhovnih vođa filozofa Vedanta i joga. Bio je glavni učenik Ramakrishne Paramahamse i osnivač Ramakrishna Matha i Ramakrishna misije. On je glavna ličnost u istoriji hinduističkih reformskih pokreta.
Iako mu se naširoko pripisuje da je uzdigao svoju vlastitu naciju, Indiju, on je istovremeno uveo jogu i vedantu u Ameriku i Englesku sa svojim ključnim predavanjima i privatnim diskursima o filozofiji Vedante. Vivekananda je bio prvi poznati hinduistički mudrac koji je došao na Zapad, gde je predstavio istočnjačku misao na Svetskom parlamentu religija, u vezi sa Svetskom izložbom u Čikagu, 1893. godine .
____________________

Uticaj vedske filozofije na razumevanje slobodne energije Nikole Tesle
Članak Tobyja Grotza
Web publikacija Mountain Man Graphics, Australija - Južna jesen 1997
Sažetak...



 

Nikola Tesla je koristio drevnu sanskritsku terminologiju u svojim opisima prirodnih pojava. Još 1891. Tesla je opisao svemir kao kinetički sistem ispunjen energijom koja se može iskoristiti na bilo kojoj lokaciji. Njegovi koncepti tokom narednih godina bili su pod velikim uticajem učenja Swamija Vivekanande. Swami Vivekananda je bio prvi u nizu istočnih jogija koji je doneo vedsku filozofiju i religiju na zapad. Nakon susreta sa Svamijem i nakon kontinuiranog proučavanja istočnjačkog pogleda na mehanizme koji pokreću materijalni svet, Tesla je počeo koristiti sanskritske reči Akasha, Prana i koncept luminifernog etra da opiše izvor, postojanje i konstrukciju materije. Ovaj rad će pratiti razvoj Teslinog shvatanja vedske nauke, njegovu prepisku sa Lordom Kelvinom u vezi sa ovim pitanjima, kao i odnos između Tesle i Voltera Rasela i drugih naučnika sa početka veka u vezi sa naprednim razumevanjem fizike. Konačno, nakon što je bio zatamnjen dugi niz godina, autor će dati opis onoga za šta veruje da je preduslov za sisteme besplatne energije koje je zamislio Tesla.

Teslin raniji opis fizičkog univerzuma

Do 1891. godine Nikola Tesla je izumeo mnoge korisne uređaje. To je uključivalo sistem lučnog osvetljenja (1886), motor naizmenične struje, sisteme za proizvodnju i prenos energije (1888), sisteme električne konverzije i distribucije oscilatornim pražnjenjima (1889) i generator visokofrekventnih struja (1890), da navedemo nekoliko. Najpoznatiji patent se usredsređuje na inspiraciju koja se pojavila tokom šetnje sa prijateljem u parku u Budimpešti, Mađarskoj. Tokom posmatranja zalaska sunca Tesla je imao viziju kako se rotirajuća elektromagnetna polja mogu koristiti u novom obliku elektromotora. Doveo je do dobro poznatog sistema distribucije energije naizmenične struje. Međutim, 1891. Tesla je patentirao ono što bi jednog dana moglo postati njegov najpoznatiji izum. On je osnova za bežični prenos električne energije i poznat je kao Tesla Coil Transformer. Tesla je tokom ove godine dao sledeće komentare tokom govora pred Američkim institutom elektroinženjera:

"Pre nego što prođu mnoge generacije, našu mašineriju će pokretati moć koja se može dobiti u bilo kojoj tački svemira. Ova ideja nije nova... Nalazimo je u divnom mitu o Antheusu, koji crpi moć iz zemlje; nalazimo je među suptilnim spekulacijama jednog od vaših sjajnih matematičara... U svemiru postoji energija. Da li je ova energija statična ili kinetička? Ako je statična, naše nade su uzaludne; ako je kinetička - a to znamo da jeste, onda je samo je pitanje vremena kada će ljudi uspeti pričvrstiti svoju mašineriju na sam kotač prirode." [1]

Ovaj opis fizičkih mehanizama svemira dat je pre nego što se Tesla upoznao s vedskom naukom istočnih naroda Indije, Tibeta i Nepala. Ova nauka je prvi put popularizovana u Sjedinjenim Državama i na zapadu tokom trogodišnje posete Svamija Vivekanande.



 

Vedska nauka i Swami Vivekananda

Vede su zbirka spisa koja se sastoji od himni, molitvi, mitova, istorijskog računovodstva, disertacija o nauci i prirodi stvarnosti, koji datiraju najmanje 5.000 godina unazad. Priroda materije, antimaterije i sastav atomske strukture opisani su u Vedama. Jezik Veda je poznat kao sanskrit. Poreklo sanskrita nije u potpunosti shvaćeno. Zapadni učenjaci sugerišu da je doneta na Himalaje, a odatle na jug u Indiju migracijama arijevske kulture prema jugu. Paramahansa Yogananda i drugi istoričari, međutim, ne podržavaju tu teoriju, ističući da u Indiji ne postoje dokazi koji bi potkrepili takve tvrdnje. [2]

Postoje reči na sanskrtu koje opisuju koncepte koji su potpuno strani zapadnom umu. Pojedinačne reči mogu zahtevati celi pasus za prevod na engleski. Nakon kratkog proučavanja sanskrita tokom kasnih 70-ih, ovom piscu je konačno palo na pamet da bi Teslina upotreba vedske terminologije mogla pružiti ključ za razumevanje njegovog pogleda na elektromagnetizam i prirodu svemira. Ali gde je Tesla naučio vedske koncepte i sanskritsku terminologiju? Pregled dobro poznatih biografija Cheneya, Hunta i Drapera i O'Neila [3], [4], [5] ne otkriva ni pominjanje Teslinog poznavanja sanskrita. O'Neal međutim uključuje sledeći izvod iz neobjavljenog članka pod nazivom Čovekovo najveće dostignuće:

U potpuno razvijenom biću, Čoveku, manifestuje se želja tajanstvena, nedokučiva i neodoljiva: da oponaša prirodu, da stvara, da sam čini čuda koja opaža... Davno je prepoznao da sva primetna materija dolazi iz primarne materije. Supstancija, ili slabašnost izvan koncepcije, koja ispunjava sav prostor, Akasha ili luminiferni eter, na koju deluje Prana koja daje život ili stvaralačka sila, poziva u postojanje, u beskrajnim ciklusima sve stvari i fenomene. Primarna supstancija, bačena u beskonačno malo vrtloži ogromne brzine, postaje gruba materija; sila se smanjuje, kretanje prestaje i materija nestaje, vraćajući se u primarnu supstancu."

Prema Lelandu Andersonu, članak je napisan 13. maja 1907. Anderson je također sugerisao da je Tesla možda došao u kontakt sa sanskritskom terminologijom zahvaljujući povezanosti sa Swamijem Vivekanandom i da je John Dobson iz Udruženja astronoma na Sidewalk-u iz San Francisca istraživao tu povezanost. [6]

Swami Vivekananda je rođen u Kalkuti, Indija, 1863. godine. Njegov učitelj Ramakrishna ga je inspirisao da služi ljudima kao vidljivim manifestacijama Boga. Godine 1893. Swami Vivekananda je započeo turneju po zapadu prisustvujući Parlamentu religija održanom u Čikagu. Tokom tri godine koliko je bio na turneji po Sjedinjenim Državama i Evropi, Vivekananda se susreo sa mnogim poznatim naučnicima tog vremena, uključujući Lorda Kelvina i Nikolu Teslu. [7] Prema Swami Nikhilanandi:

Nikola Tesla, veliki naučnik koji se specijalizovao za oblast elektriciteta, bio je veoma impresioniran kada je od Svamija čuo njegovo objašnjenje kosmogonije Samkhya i teorije ciklusa koju su dali Hindusi. Posebno ga je zapanjila sličnost između Samkhya teorije materije i energije i teorije moderne fizike. Svami se takođe sastao u Njujorku sa Sir Williamom Thompsonom, potom lordom Kelvinom, i profesorom Helmholcom, dva vodeća predstavnika zapadne nauke. Sarah Bernhardt, poznata francuska glumica imala je intervju sa Svamijem i veoma se divila njegovom učenju. [8]

Na zabavi koju je priredila Sarah Bernhardt Nikola Tesla je verovatno prvi put sreo Swamija Vivekanandu. [9] Sarah Bernhardt je igrala ulogu 'Iziel' u istoimenoj predstavi. Bila je to francuska verzija o životu Bhudde. Glumica je, videvši Swamija Vivekanandu u publici, dogovorila sastanak kojem je prisustvovao i Nikola Tesla. U pismu prijatelju od 13. februara 1896. Swami Vivekananda je zabeležio sledeće:

"..Gospodin. Tesla je bio oduševljen kada je čuo o vedantskoj prani i akaši i kalpama, koje su po njemu jedine teorije koje moderna nauka može pozabaviti.....Gospodin Tesla misli da može pokazati da se matematički ta sila i materija mogu svesti na potencijalnu energiju. Idem da ga vidim sledeće sedmice da dobijem ovu matematičku demonstraciju." [10]

Swami Vivekananda se nadao da će Tesla moći pokazati da je ono što nazivamo materijom jednostavno potencijalna energija jer bi to pomirilo učenja Veda sa modernom naukom. Svami je shvatio da bi "u tom slučaju vedantska kosmologija [bila] postavljena na najsigurnije temelje". Sklad između vedantskih teorija i zapadne nauke objašnjen je sledećim dijagramom:

BRAHMAN = APSOLUT
| |
| |
MAHAT ILI ISHVARA = PRIMALNA KREATIVNA ENERGIJA
| |
+---------+ +---------+
PRANA i AKASHA = ENERGIJA i MATERIJA

Tesla je razumeo sanskritsku terminologiju i filozofiju i otkrio da je to dobro sredstvo za opisivanje fizičkih mehanizama svemira viđenih njegovim očima. Oni koji bi pokušali da shvate nauku koja stoji iza izuma Nikole Tesle trebalo bi da proučavaju sanskrit i vedsku filozofiju.

Tesla očigledno nije uspeo da pokaže identitet energije i materije. Da jeste, svakako bi Swami Vivekananda snimio tu priliku. Matematički dokaz principa nije došao sve do desetak godina kasnije kada je Albert Ajnštajn objavio svoj rad o relativnosti. Ono što je bilo poznato na Istoku poslednjih 5.000 godina, tada je bilo poznato i Zapadu.

Brahman je definisan kao jedan samopostojeći bezlični duh; Božanska suštinua, iz koje sve stvari proizlaze, kojom se održavaju i kojoj se vraćaju. Primetite da je ovo vrlo slično konceptu Velikog duha kako ga razumeju kulture Indijanaca. Ishvara je vrhovni vladar; najviša moguća koncepcija Apsoluta, koja je izvan svake misli. Mahat doslovno znači Veliki, a takođe se tumači kao univerzalni um ili kosmička inteligencija. Prana znači energija (obično se prevodi kao životna sila), a Akasha znači materija (obično se prevodi kao eter). Dobson ističe da uobičajeni prevodi za Akašu i Pranu nisu sasvim tačni, ali da je Tesla razumeo njihovo pravo značenje.

Susret sa Swamijem Vivekanandom uveliko je podstakao interesovanje Nikole Tesle za istočnjačku nauku. Svami je kasnije tokom predavanja u Indiji primetio: "Meni su i sami neki od najboljih naučnih umova tog vremena rekli kako su zaključci Vedante izuzetno racionalni. Znam za jednog od njih lično, koji jedva da ima vremena da jede svoj obrok, ili izlazi iz svoje laboratorije, ali ko bi stajao na sat da prisustvuje mojim predavanjima o Vedanti; jer, kako on to izražava, ona su tako naučna, tako tačno u skladu sa težnjama vremena i sa zaključcima do kojih savremena nauka dolazi u današnje vreme". [11]

Tesla i Lord Kelvin

William S. Thompson bio je jedan od istaknutih naučnika i inženjera 1800-ih. Razvio je analogije između toplote i elektriciteta i njegov rad je uticao na teorije koje je razvio James Clerk Maxwell, jedan od osnivača elektromagnetske teorije. Thompson je nadgledao uspešno polaganje Transatlantskog kabla i za taj posao je proglašen vitezom Lord Kelvin. Kelvin je podržao Tesline teorije i predložio sistem za bežični prenos električne energije. [12] NAPOMENA - Grotz PACE.

Tesla je nastavio da proučava hinduističku i vedsku filozofiju dugi niz godina, kao što pokazuje sledeće pismo koje mu je napisao Lord Kelvin. 15, Eaton Place
London, SW
20. maja 1902. godine

Poštovani gospodine Tesla,

Ne znam kako da vam ikada dovoljno zahvalim za ovo
Najljubaznije pismo od 10. maja, koje sam našao u svojoj kabini u
Lucania, sa prekrasnim knjigama koje ste najljubaznije poslali
zajedno sa njim: -"Zakopani hram", "Jevanđelje od
Bhudda", Les Grands Inities", izvrsno izdanje
Rossettijeva "Kuća života", i na kraju, ali ne i najmanje važno
Century Magazine za jun 1900. sa sjajnim i
predivnim fotografijama na str. 176, 187, 190, 191, 192, pune
časova elektrotehnike.

Imali smo najlepši prolaz preko Atlantika, dalekoo
najbolji koji sam ikada imao. Trudio sam se skoro na sve
načine, ali prilično neuspešno, pronaći nešto određeno kao
funkciju etera u odnosu na obićan, staromodni
magnetizam. Kao predlog ovoga, dao sam instrukcije
izdavačima, gospodoinu Macmillanu, da vam pošalje u Waldorf
kopiju moje knjige (Zbornik posebnih radova) o
Elektrostatici i magnetizmu. Biće mi drago ako hoćete
prihvatiti to od mene kao veoma mali znak moje zahvalnosti vama
za Vašu dobrotu. Možda nešto nađete
zanimljivo u člancima o atmosferskom elektricitetu koji
sadrži.
Lady Kelvin mi se pridružuje u lepim pozdravima, a ja ostajem,
Tvoj uvek iskreno,
Kelvine

Hvala i Vama na prekrasnom cveću [13]

Tesla i Rasel

Walter Russell je bio jedan od najuspešnijih umetnika, vajara, pisaca i naučnika ovog veka. Njegov periodični dijagram elemenata precizno je predvideo lokaciju i karakteristike četiri elementa godinama pre nego što su otkriveni u laboratorijima. Oni su sada poznati kao deuterijum, tricijum, neptunijum i plutonijum. Russell je očigledno ušao u stanje povišene svesti nakon što ga je udario grom. Počeo je nekoliko sedmica crtati i pisati o osnovnoj prirodi i sastavu fizičkog univerzuma. Russellsova porodica je konačno pozvala porodičnog doktora da utvrdi da li Russell treba da bude smešten u mentalnu ustanovu. Doktor je, nakon što je vidio rezultate Raselsove sedmice rada, rekao da ne zna šta Rasel radi, ali da definitivno nije poremećen.

Iako tačno vreme i povod njihovog susreta još nisu utvrđeni, Nikola Tesla i Walter Russell su se sastali i razgovarali o svojim kosmologijama. 14 Tesla je prepoznao mudrost i moć Raselovog učenja i pozvao Rasela da svoje znanje zaključa u sef na 1.000 godina dok čovek ne bude spreman za to. [15]

Pojava slobodne energije
Ili zašto se besplatna energija još nije dogodila

Komentari, mogućnosti i društveno-ekonomske implikacije

Iako Tesla nije prihvatio mnoge od zagovornika relativnosti i kvantne teorije i nikada nije uspostavio vezu između materije i energije, on je prepoznao mogućnost slobodne i neograničene energije kao što pokazuje sledeća izjava.

"Može li čovek kontrolisati [] najveći, najveći za strahopoštovanje od svih procesa u prirodi?...Kada bi to mogao učiniti, imao bi gotovo neograničene i natprirodne moći... Mogao bi uzrokovati sudare aviona i proizvesti svoja sunca i zvezde, njihovu toplotu i svetlost. Mogao bi da uništi i razvije život u svim njegovim beskonačnim oblicima....[Takve moći] bi ga stavile pored njegovog tvorca, učinile da ispuni svoju konačnu sudbinu." [16]

Vidimo da Tesla postavlja pitanje, spekuliše, traži odgovor. Da je Tesla razvio besplatne izvore energije ili naučio kako da manipuliše prostorom, vremenom i gravitacijom, u vreme svojih najjavnijih i najproduktivnijih godina (do otprilike 1920.), imao bi odgovore na ta pitanja.

Teslin najneshvaćeniji izum popularno je poznat kao "Zraka smrti". Bilo je to jednostavno oružje snopa čestica koje je predložio 1937. godine, a proizvedeno je prema ugovorima s Alcoa Aluminiumom i engleskom i talijanskom vladom. [17] Koristio je tehnike elektrostatičkog pogona, a slične uređaje danas razvijaju Organizacija Strateške odbrambene inicijative (SDIO) i Strateška odbrambena komanda američke vojske. [18]

Dakle, vidimo da čovečanstvo još nije iskoristilo beskonačnu moć univerzuma kako je to zamislio Nikola Tesla. Ostaje pitanje zašto ne?

Besplatni energetski uređaji, ako su izvodljivi, ne govore o manjim bržim mikro krugovima ili većim boljim mišolovkama. Ovo je tehnologija koja može revolucionisati socio-ekonomski status quo na planeti Zemlji. U ovom trenutku veliki kolač je neravnomerno podeljen. Jedna četvrtina stanovništva na ovoj steni, trećem kamenu od sunca, troši tri četvrtine godišnje proizvodnje resursa. U svakom kutku planete postoje ratovi, glad i sukobi. Pa šta da radimo po tom pitanju?

Svemirskom brodu Zemlji je potreban plan leta

Ili ćemo ravnomernije podeliti kolač ili ćemo je napraviti veći. Prva opcija zahteva da naš životni standard mora pasti kako bi životni standard u trećem svetu mogao porasti. Druga opcija nam omogućava da zadržimo svoj životni standard dok pomažemo u podizanju životnog standarda privilegovanih nacija. Ovo moramo da uradimo. To je naša sudbina. To je naša odgovornost. To je naš konačni test.

Trideset hiljada ljudi umire od gladi svakog dana na ovoj planeti, većina njih su deca. Narodi se bore protiv naroda, rat je dieo naših života. Šta pokreće našu ekonomiju u zapadnom svetu, omogućava nam da uživamo u visokom životnom standardu, u slobodnom životu u poređenju sa našim susedima južno od zamišljene linije koja se zove granica? Mogu se dati mnogi odgovori i ekonomski, društveni, politički i duhovni. Znamo da je životni standard koji nacija uživa direktno povezana sa potrošnjom energije.

Energija pokreće ekonomije nacija i Teslin životni cilj bio je da električnu energiju učini jednako dostupnom svim ljudima bilo gde na ovoj planeti. Nastavio je promovisati svoj plan za bežični prenos energije u godišnjim intervjuima koje je davao na svoj rođendan sve do 1940. [19] Električna energija omogućava preradu sirovina na licu mesta. Električna energija može pokretati pumpe iz bunara u područjima pogođenim sušom. Električna energija koja se isporučuje siromašnim područjima sveta može učiniti kolač većim, može pomoći u postizanju potrebne ekonomske jednakosti koja je naše pravo rođenja.

Zašto vlast nije jednako dostupna svim ljudima i nacijama? Zašto se toliko hvaljeni uređaji za besplatnu energiju koje su opisali Tom Bearden, John Bedini, Bruce DePalma i drugi nikada nisu materijalizovani? Možda zato što se "lake stvari retko rade iz istog razloga iz kojeg se nemoguće stvari retko rade: niko neće platiti za nešto za što se veruje da je lako ili nemoguće". [20] Možda zato što kada govorimo o moći postoji više nego što bi se u početku zamislilo. Ono o čemu govorimo je lična moć, nacionalna moć, planetarna moć, karmička moć i moć ljubavi.

Mudraci nam govore da da bismo uživali u moći moramo da se oslobodimo moći, da pobedimo sebe. Kao primer ovaj autor može opisati jedno od svojih nedavnih iskustava. Nakon vrlo uspešnog simpozijuma koji je proslavljao 100. godinu od dolaska Nikole Tesle u Sjedinjene Američke Države 21, osnovana je neprofitna korporacija, 501(c)(3), posebno da podstakne i nastavi istraživanje izuma i otkrića Nikole Tesle. Dve godine kasnije, nakon drugog simpozijuma, nekoliko članova osnivača obratilo se upravnom odboru s predlogom da se potvrdi Teslina tvrdnja da je bežični prenos energije moguć. Članovi odbora su predložili da se dobije dozvola od FCC-a, da se EPA podnese izjava o uticaju na životnu sredinu i da formiramo "našu vlastitu neprofitnu korporaciju". Također je odlučeno da organizacija ne može biti uključena, budući da ne postoji procedura za pokrivanje istraživanja.

                                                   Tesla Memorial Society of New York

Drugi cilj organizacije bio je osnivanje muzeja koji bi nosio naziv Muzej nauke i tehnike Nikole Tesle. Predložili smo da, budući da se neprofitnim organizacijama poklanja 60-70 milijardi dolara godišnje, imamo dobre šanse kao i svaka druga organizacija da dobijemo sredstva, za muzej ili istraživanje. Obrazložili smo da:

Budući da su samo 16% muzeja u ovoj zemlji naučni muzeji, ovaj muzej u čast Nikole Tesle pomoći će edukaciji javnosti u tehnološkim oblastima. S potrebom za ekonomskom revitalizacijom industrije u Koloradu, 1986. je vreme da počnemo podržavati naučne obrazovanje našeg regiona Uz trenutnu statistiku koja pokazuje da Sjedinjene Američke Države tehnološki zaostaju za svetom, nastojanje da se educira javnost sve je važnije, a porast javne svesti o izumima Nikole Tesle čini ga odgovarajućim imenjakom za nauku." [23]

Odbor je odložio podnošenje našeg predloga na neodređeno vreme.

Šta se desilo? Od 15 - 20 ljudi koji su započeli organizaciju samo su četiri ostala u upravnom telu. Tri od tih članova bila su protiv istraživanja. Kolektivni um upravnog odbora postao je antiteza zamahu koji je Tesla dobio tokom svog života. Za razliku od nezavisnog pronalazača i biznismena, odbor se sada sastojao od članova koji su bili birokrate i gurači papira za kompanije sa liste Fortune 500. Tesla je bio vegetarijanac, svi članovi odbora su jeli meso. Tesla nije tražio dozvolu da bude inventivan i krene u nove hrabre avanture, odboru je trebalo odobrenje viših izvora. Dihotomije su bile beskrajne.

Tesline vizije kasne 89 godina. Svađa je počela sa Tomasom Edisonom, JP Morganom i samim Nikolom Teslom. 24 To se nastavlja do danas. Možda razlog kašnjenja bežičnog prenosa energije ili uređaja besplatne energije leži još dublje u ljudskoj psihi. Da li je moguće da bismo priču o Tesli mogli uporediti sa biblijskom pričom? Bruce Gordan tako misli. U Gordanovoj analizi Teslin pokušaj da napravi prototip predajnika za uvećanje paralelan je saglasan s Postankom 11:1-9. [25]

"Poruka; ljudska radoznalost i tehnološka zabluda čine Boga nervoznim; Bog ruši projekat, zbunjuje jezik." Gordan dalje opisuje scenario na sledeći način:

"Kada je sve savršeno, pojavljuje se pravo vreme." [26] Ovo je ekvivalentno tome da kažemo: "Apsolutno znanje u rukama onoga čije srce još nije nežno, bilo bi strašno oružje. [27] Mogli bismo pretpostaviti da se tehnološki razvoj neće dogoditi dok planeta nije spremna. Ispitivanje teorije Geje pripisuje Zemlji inteligenciju. "Pre hiljadama godina, pomoću viđenja, čarobnjaci su postali svesni da je Zemlja razumna i da njena svest može uticati na svest ljudi." [28] Implikacijom reciprociteta može biti i obrnuto. Grupno ili kolektivno nesvesno se još uvek bori sa rezultatom kvantne i teorije relativiteta. Mi smo kao rasa bili spremni za nuklearnu energiju, sve je bilo savršeno i pojavilo se pravo vreme. Uskoro ćemo staviti dobro iskoristiti tehnologiju ili je napustiti kako bismo osigurali opstanak kao vrste.

PA ŠTA URADITI NA TEMU SLOBODNA ENERGIJA: STVARANJE IDEJE ČIJE VREME JE DOŠLO

Bežični prenos snage i besplatne energije još se nije dogodio, možda mi nismo spremni, možda Zemlja nije spremna. Pogo je to najbolje rekao, "sreli smo neprijatelja i to smo mi." U jungovskom pogledu na kolektivno nesvesno, stvari se dešavaju kada je pravo vreme, dobijamo ono na šta pristajemo. Treba nam plan leta. I taj plan mora da shvati da:

KADA MOĆ LJUBAVI
PREVLADA
I LJUBAV PREMA MOĆI

BIĆE MIR

[Izvor; WC za devojčice, Boulder High School, Boulder, Colorado]

Opisan kao "postindustrijski, neotehnički, tinejdžerski grafiti."

"Činjenice u vezi s tim su toliko zapanjujuće da bi se činilo kao da je Stvoritelj sam električno projektovao ovu planetu..."

Nikola Tesla opisuje ono što je danas poznato kao Šumanova rezonanca (7,8 Hz) u "Prenos električne energije bez žica kao sredstvo za unapređenje svetskog mira", Electrical World And Engineer, 7. januar 1905, PP 21-24.

_______________________________

1. Ratzlaff, John, Tesla Said, Tesla Book Company, PO Box 1649, Greenville, TX 75401, 1984.
2. Yogananda, Paramahansa, Autobiography of a Yogi, Self Realization Fellowship, 3880 San Rafael Ave., Los Angeles, CA 90065, 1985.
3. Cheney, Margaret, Čovek van vremena, Prentice Hall, 1981.
4. Hunt, Inez i Draper. Wanetta, W., Munja u njegovoj ruci, Životna priča Nikole Tesle, Omni Publications, Hawthorne, CA, 1981.
5. O'Neal, John, J., Prodigal Genius, Život Nikole Tesle, Ives Washington, Inc., 1944.
6. Anderson, Leland, lična komunikacija. Vidi i Anderson, LI, i Ratzlaff, JT, Bibliografija dr Nikole Tesle, Ragusan Press, 936 Industrial Avenue, Palo Alto, CA 94303, 1979.
7. Nikhilananda, Swami, Vivekananda, Yogas and Other Works, Ramakrishna-Vivekananda Center, New York, 1973.
8. Nikhilananda, Swami.
9. Dobson, John, lična komunikacija.
7. Dobson, John, Advaita Vedanta i moderna nauka, Vedanta Book Center, 5423 S. Hyde Park, Chicago, IL 60615, 1979.
10. Nikhilananda, Swami.
11. Burke, Marie Louise, Swami Vivekananda na Zapadu, Nova otkrića, The World Teacher, Advaita Ashrama, Mayavati, Indija, 1985, str. 500
12. Grotz, T., "Veštački stimulisana rezonanca talasovoda Zemljine Šumanove šupljine", Zbornik radova Trećeg međunarodnog simpozijuma/izložbe nove energetske tehnologije, 25.-28. juna 1988., Hull, Quebec, Planetarna asocijacija za čistu energiju, 191. du Portage/600, Hull, Kvebek J8X 2K6 Kanada
13. Iz lične kolekcije L. Andersona.
14. Russell, Lao. lična komunikacija.
15. Univerzitet nauke i filozofije, Swannanoa, Waynesboro, VA 22980, (703) 942-5161.
16. Prvi put napisao Tesla 13. maja 1907. za "Fond sajam glumaca", tekst prepisan sa ALS-a u zbirkama Bakkenove biblioteke električne energije u životu. Članak se kasnije pojavio u "New York American", 6. jula 1930., str. 10.
17. Tesla, Nikola, Nova umetnost projektovanja koncentrisane nedisperzivne energije kroz prirodne medije, Zbornik radova Tesla Centennial Symposium, Grotz, T. & Rauscher, E., Urednici, 1984.
18. Turchi, PJ, Conte, D., Seiler, S., Elektrostatičko ubrzanje mikroprojektila do ultrahiperbrzina, "Proceedings of the Seventh Pulsed Power Conference", 12.-14. jun, Monterey, Kalifornija, zajednički sponzorisano od strane DOD, DOE, i IEEE Electron Devices Society.
19. "Zraka smrti za avione", New York Times, 20. septembar 1940.
20. Pawlicki, TB, Exploring Hyperspace, 848 Fort Street, Victoria, BC, Kanada, elektronska knjiga na disketi, 1988, (Prijavite se na TESLA BBS na (719) 486-2775 za kopiju ASCII tekstualnih datoteka)
21. Broad, William J., "Tesla bizarni genije, vraća auru veličine", New York Times, 28. avgust 1984.
22. Izbrisano
23. Grotz, T., & Sheppard, J., Muzej nauke i tehnologije Nikole Tesle dostavljen Upravnom odboru 12. decembra 1986. [Dostupan kao ASCII tekstualni fajl na TESLA BBS (719) 486-2775]
24. Čejni, Margaret, Tesla, Čovek van vremena, Prentice Hall Inc, Englewood Cliffs, NJ, 1981.
25. Gordan, Bruce, privatna komunikacija, 1988.
26. Arguelles, Jose & Lloydine, lična komunikacija.
27. Herkul, Mihael, Krug ljubavi, autor.
28. Castenada, Carlos, Moć tišine, Dalje lekcije don Jauna, Simona i Schustera, New York, 1987, str. 120.
_____________________________________

DODATNE INFORMACIJE O TESLI

TESLA BBS: Ovo je kompletan kompjuterski servis oglasne table za pristup informacijama o aktuelnim istraživanjima i životu i vremenu Nikole Tesle. Podsekcija Colorado Mountain College BBS, može se kontaktirati pomoću računara i modema 300/1200/2400 baud na (719) 486-2775.

Teslino memorijalno društvo Udruženje graditelja Teslinih kalemova
% Nicholas Kosanović % Harry Goldman
453 Martin Road RD #6 Box 181
Lackawanna, NY 14218 Glenns Falls, NY 12801
(716) 822-0281 (518) 792-1003
Visokonaponska štampa kompanije Tesla Book Company
poštanski fah 1649 poštanski fah 532
Greenville, TX 75401 Claremont, CA 91711
(214) 454-6819
_______________________________________________
O autoru...
G. Toby Grotz, predsednik, Wireless Engineering je inženjer elektrotehnike i ima 16 godina iskustva u oblasti geofizike, svemirskih i industrijskih istraživanja i dizajna. Dok je radio za Geophysical Services Division Texas Instruments i na Univerzitetu Teksas u Dallasu, gospodin Grotz se upoznao i radio sa geofizičkim konceptima koji su važni za bežični prenos energije. Kao viši inženjer u Martin Marietti, gospodin Grotz je dizajnirao i nadgledao izgradnju sistema za kontrolu industrijskih procesa i dizajnirao i izgradio uređaje i opremu za upotrebu u istraživanju i razvoju i za testiranje hardvera za svemirske letove. G. Grotz je takođe radio za komunalnu industriju instalirajući mini kompjuterske sisteme za prikupljanje podataka za merenje zagađivača u elektranama na fosilna goriva i kao inženjer rezultata u nuklearnoj elektrani. G. Grotz je organizovao i predsedavao Teslinim stogodišnjim simpozijumom 1984. i Međunarodnim Teslinim simpozijumom 1986. i bio je predsednik Međunarodnog Teslinog društva, neprofitne korporacije formirane kao rezultat prvog simpozijuma. Kao menadžer projekta za projekat Tesla, gospodin Grotz je pomogao u projektovanju i izgradnji rekreacije opreme koju je Nikola Tesla koristio za bežični prenos energije u eksperimentima 1899. godine u Kolorado Springsu. G. Grotz je diplomirao na Univerzitetu Konektikat 1973. godine.

Нема коментара:

Постави коментар