недеља, 1. април 2012.

Doba nerazuma i hipokrizije

|
imagesCAX4RA5U

U celoj kakofoniji oko ekonomske krize  čovek nezna čega pre da se dohvati ekonomskih,političkih spekulacija ili nečeg trećeg. Aktuelna događanja je lakše identifikovati sa povremenim retrospektivama. Dovoljno je na čas se podsetiti bliske prošlosti i uvideti da se događanja dešavaju ubrzanije. Tada postaje jasno da sile globalizacije menjaju svet na drastičan način. Svet se menja gotovo preko noći.

“1989. godine, bilo je svega 200 telekomunikacionih kompanija u svetu. Deset godina kasnije, samo u SAD je bilo 3.000 preduzeća koja su pružala telekomu'- nikacione  usluge . Broj međunarodnih telefonskih poziva u jednom danu 2001.godine je jednak ukupnom broju telefonskih poziva u toku čitave 1981. godine. Što je još važnije, troškovi prenosa informacija su pali 10 miliona puta u odnosu na 1970. godinu! Nikada se u ljudskoj istoriji nije desilo da neki proizvod ili usluga postane 10 miliona puta jeftiniji, a posebno ne za svega tri i po decenije. To je kao kada bi Boing 747 (Boeing 747),koji je nekada koštao 150 miliona dolara, mogli danas da kupite po ceni velike pice i Koka-Kole !”izvor
I sve bi to bilo lepo da nema druge strane novčića, da uz pozitivne nismo dobili negativne efekte. Čovečanstvo vode  strateška politika i ekonomija. I sve to zbog čega ? Zbog interesa. 

 M omentalno pratimo događanja na američkoj političkoj sceni. U senci se odvija  bliskoistočna kriza. Moskva se nada Obaminom uspehu, Peking plaća sve troškove Vašingtona. Na kredit.


BRIK

Dok je Amerika u predizbornoj trci Rusija i Kina ne gube vreme. Njihovi predstavnici sastali  su se tokom marta sa preostala tri predstavnika zemalja BRIK’a (Brazil,Indija, Južna Afrika) na summitu u New Delhiju. Poruka koju su poslali sa sastanka je jasna - dosta je militarističke retorike protiv Irana i Sirije. Washington Post.
"Grupa BRICS država javno su progovorile protiv svakog pokušaja vojne intervencije u Siriju i dogovorile se o poticanju konstruktivnog unutarpolitičkog dijaloga između međusobno sukobljenih strana", rekao je za vrijeme summita ruski predsjednik Dmitry Medvedev, prenosi Voice of Russia
Grupa nastoji da se  poveže i utiče na ekonomsku globalnu krizu. Nastoje što bolje promovisati zajedničke ekonomske interese i stvaraju rezervni plan u slučaju da se globalna ekonomija, koja je još uvek dominirana američkim dolarom, raspadne u bliskoj budućnosti", rekao je predstavnik ministarstva gospodarstva Indije, Rajiv Kumar, za Washington Post.
 
2012-03-29T093330Z_01_DEL03_RTRIDSP_3_INDIA-BRICS

I dok se javnost, kao i obično, opredeljuje za suprotne polove za Siriju,Iran - protiv Sirije,Irana, za socijalizam protiv kapitalizma, za zapad protiv istoka, dotle se situacija odvija po principu moćnijeg. Predsednici, vlade, grupe zemalja, zemlje, bore se za svoje interese, ili za interese onih koji ih finansiraju, nikako za narod, kapitalizam, socijalizam. TO JE REALNOST.
To što narod ne vidi, ili sve više uviđa a ništa ne čini, je gotovo razumljivo. Nerazumljivi su (salonski) stručnjaci koji međunarodnu političku utakmicu ( čitaj realnost) prenebregavaju, svetsko tržište posmatraju bez ikakvih distorzija, te njihove empirijske teorije postaju samo hipotetički scenario od kog se ponešto realizira ali nikada sve u celini. Možda tako i mora, teorija je ipak teorija. Problem i nije u prirodi teorije već u tome što su se teoretičari kao narod  uljuškali u svest da su u pravu. Dugo se već pitam može li tržište da nadvlada ljudsku patologiju ?????

POLUGE REALNOSTI

Primer Sirije
Da li je na početku krize narodna pobuna u ovoj zemlji bila autentična?  Moguće. Da li je u pitanju bio uticaj fundamentalizma, jedno je od pitanja u opciji analize, nikako odlučujuće. Odlučujuću ulogu odigra uvek onaj koji ima moć i zbog sopstvenih interesa presudi razvoj događaja i ishod. Zapad  se nezavisno od uzroka priklonio buntu i podržao ga. Vojne intervencije ili guranje oružja u ruke  kao oblik uplitanja smatra se već dugo "manjim zlom" premda su krajnji rezultati gotovo pogubniji, ogromne civilne žrtve i materijalna razaranja.
Zbog značajnog  geopolitičkog položaja Sirija je momentalno najkritičnija svetska tačka koja će verovatno odlučiti i ishod problema sa Iranom. Tako se bar čini u ovom momentu. Ne treba da čudi da je blok zemalja BRIK-a stao u odbranu Sirije. Apel BRIK'a je javno davanje bezbednosnih garancija u maniru sa nama, protiv nas.
 UN su takođe dale preporuku da problem reši Sirijski narod. No ova institucija, pod uticajem interesa globalnih sila, već odavno se dokazala kao troma i neefikasna.
Kakav je odnos  Amerike ( Obame)? Izveštaji o političkim namerama Obame su oprečni. Sa jedne strane se tvrdi da je apsolutno protiv intervencije, sa druge ga optužuju da se aktivno sprema za istu. On sam je dugo ostajao pri taktici dijaloga obe strane koja mnogo podseća na predlog grupe okupljene oko projekta  US- Muslim Engagement Project kog popularno zovu  ‘strategija četiri stuba’.Koliki je  politički rizik voditi diplomatsku politiku prema arapskom svetu najbolje govore ispitivanja američke javnosti za vreme rata između Hamasa i Izraela u Gazi koja su pokazala da 75% Amerikanaca podržava izraelski napad na Gazu, dok se sa Palestincima u Gazi saoseća samo 17% Amerikanaca. Obamina administracija pokazala je da ipak  nije spremna na drastične promene na Bliskom istoku. To pokazuje stav koji su zauzeli naspram palestinskog zahteva UN-u za priznanje njihove nezavisnosti kako punopravne članice u granicama od 1967. I nedavno javno upozorenje Iranu da će Amerika reagovati vojno u slučaju nastavka nuklearnog programa potkrepljuje ovakav stav.

P rema najnovijim izveštajima  američkih obaveštajnih službi, Azerbajdžan je dao Izraelu pristup vazdušnim  bazama na samoj granici s Iranom, (Foreign Policy ) Nakon ovog poteza SAD će imati puno veći problem ukoliko želi smiriti izraelsko-iranske tenzije. U ratnu opciju sada bi se morao uključiti i Kavkaz.

iranska-kriza-azerbajdzan-dao-izraelu-na-koristenje-vojne-baze-na-granici-s-iranom_3654_8687

Primer Belorusije

Belorusija je još jedna crna tačka zapada protiv koje se momentalno vodi žestoka propaganda i mnogi analitičari procenjuju da je ona na redu iza bliskoistočnog razrešenja krize. Evropska Unija planira uvesti dodatne rigorozne sankcije Belorusiji, kao povod je istaknuto navodno "ozbiljno kršenje ljudskih prava. I iza ove zemlje stoje, recimo “prijateljske “ Rusija i Kina. Kako prijateljstva nikada nisu sigurna, već konkretne procene interesa i Lukašenko izjavljuje da  je itekako svestan da "prijateljstvo" s te dve velike sile nikada nije stabilno do one granice da se u njih može apsolutno pouzdati.
Lukašenko, koji je na vlasti još od 1994., žestoko se usprotivio podilaženju tržišnoj ekonomiji i privatizaciji .
U Belorusiji je zadržano  državno vlasništvo čime je sprečena masovna rasprodaja državne imovine.
Brojne kompanije su u privatnom vlasništvu, ali većinom u uslužnom sektoru i u domaćem vlasništvu. Sve bitne grane poput industrije i poljoprivrede i dalje kontroliše država.
Telekomunikacije, energetika i druge bitne industrije također su pod upravom države. Slično je i s medijima, što je jedna od najvećih zamerki zapadnih sila.
Bankarski sektor strogo je regulisan i također većinski se nalazi u državnom vlasništvu.
Šta se zapravo dešava I šta će se desiti odlućuje se u tajnosti. U javnost izlaze našminkane izjave ,javnost je  jednom rečju 11 deo ledenog brega. Laž je normalno sredstvo borbe političkih i ekonomskih moćnika i lobija.

LAŽI DEMOKRATSKOG SVETA

Nadati se iskrenosti u političko ekonomskom svetu bio bi vrhunac naivnosti.
Evo jednog svežeg primera iz sveta ekonomskog ambijenta.
Američka kompanija Ener1 je proglasila bankrot. Ništa posebno da istu Obama  nije isticao kao primeriI da ona nije jedna u nizu koju je država (Obama) izdašno novčano pomogla u skladu sa  politikom poticaja tzv. "čistim" izvorima energije. Ener1 je zapravo  zadnja u nizu kompanija koje su bankrotirale nakon što im je državni sektor za energetiku odlučio dodeliti velike poticaje.
Kalifornijska kompanija "Solyndra Inc." koja proizvodi solarne ploče, kao i "Beacon Power", kompanija za uštedu energije, su bankrotirale krajem prošle godine. "Solyndra Inc." je dobila 528 miliona dolara poticaja, dok je "Beacon Power" primio 43 miliona.
No, prema istraživanju novinara CBS-a, stvari su još i puno gore. Desetak kompanija koje su bili fokusirane na tzv. "zelenu energiju" su bankrotirale, a zajedno su primile državnu pomoć  od čak 6,5 milijardi dolara.
CBS-a konstatuje da je ovo velika sramota za predsednika i njegovu administraciju. NISU SAMO NAŠI PREDSEDNICI   NEOBAVEŠTENI !!!



U predizbornoj kampanji Joe Biden je tvrdio kako bi se on, lično, založio za pokretanje ostavke predsednika ukoliko bi ovaj napao drugu zemlju (tema emisije je bila potencijalni napad na Iran) bez odobrenja Kongresa.
 Obama je napao Libiju bez odobrenja Kongresa -  Bidenu dakako  nije palo na pamet  da pozove Obamu na ostavku. 


king_abdullah

Pre nekoliko godina u Iranu su buknuli veliki anti-vladini protesti u kojima je  smrtno stradala  žena čija je slika  obišla svet. Njena smrt je prema nekim izvorima "najgledanija smrt u ljudskoj istoriji" . Vest nedeljama  nije silazila sa početnih stranica. 
Što je sa studenticom koja je pre nekoliko dana ubijena na prostoru fakulteta Khaled u Saudijskoj Arabiji ( pobuna na univerzitetu  za žene, Khaled)? Gotovo je sasvim sigurno da nikada nećemo videti ni njenu sliku niti saznati ime.Niti će nas štampa obavestiti o protestima  u Saudijskoj Arabiji , koji su počeli u novembru  prošle godina kada su snage sigurnosti ubile 5  ljudi a veći broj je ranjeno. Činjenica je da je Saudijska Arabija  možda najreakcionarniji režim na svetu, kojeg su brojni autori čak nazvali "srednjovjekovnim" . Naprotiv, nedavno je vrh MMF-a pohvalio Saudijsku Arabiju zbog igranja "važne uloge u stabilizaciji svetske ekonomije".
Ovakva  primena dvostrukih pravila u potpunosti razotkriva  interesnu polugu svetskih dešavanja. Zašto mediji ne objavljuju podatke o Saudijskoj Arabiji, zašto ne smemo znati previše o izraelskom nuklearnom programu itd.

 DEMOKRATIJA  U ZEMLJI KOJA ISTU ŠIRI PO SVETU

Paul Craig Roberts
Američki ekonomisti i kolumnista,nekada asistent sekretara državne blagajne za vreme administracija Ronalda Reagana. Kasnijih godina bio je urednik i kolumnista u listovima kao što su Wall Street Journal, Business Week, i Scripps Howard News Service. Roberts se primarno bavi ekonomskim pitanjima,a često piše i o vanjskoj politici.
Paul-Craig-Roberts
"Wars of Naked Aggression - Why Can’t Americans Have Democracy?"


D ok je Washington "dovodio demokraciju" na Bliski istok, u isto vreme Washington je razbijao demokraciju u SAD-u. Washington je oživio srednjovekovne tamnice za mućenje. Washington je uveo zatvaranje osoba bez suđenja. Na Obamin zahtev Kongres je velikom većinom odobrio zakon kojim se omogućava beskonačno zatvaranje američkih državljana bez ikakvog suđenja ili dokaza. Pretresi bez naloga, špijuniranje, ilegalne i neustavne radnje - danas u 21. veku - postale su rutina.
Obama je sebi uzeo pravo, koje ne postoji u nijednom zakonu, da ubija američke državljane gde god poželi, ukoliko izvršna vlast odluči - bez ikakvog dokaza - da je osoba neka vrsta opasnosti za SAD. Svaki Amerikanac, gde god se nalazio, može biti ubijen na temelju subjektivnog mišljenja izvršne vlasti - koja sve više postaje i jedina vlast u SAD-u. Druge dve grane vlasti jednostavno su svrgnute za vreme "Rata protiv terorizma".
Zašto je Washington toliko odlučan da dovede demokraciju na Bliski Istok (uz iznimke Saudijske Arabaije, Bahraina, Katara i Emirata), Afriku, Iran, Afganistan, Rusiju i Kinu, ali je u isto vreme neprijateljski nastrojen prema ustavnim pravima u SAD-u?

Sva prava za koja su se Amerikanci izborili za vreme uspešne revolucije protiv Kralja Georgea III u 18. veku oteta su u 21. veku od strane Busha/Obame.

2 коментара:

Анониман је рекао...

Ne širi negativnu energiju!!! Potreban ti je odmor.Pridruži se društvu.
Peđa

Анониман је рекао...


O demokraciji,


Ovo pismo Umberta Eka je objavljeno u dnevniku La Repubblica, 2. jula 2008. godine, kao podrška organizatorima protesta protiv zakona koji ugrožava novinarske slobode a koji je predložio italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Dragi prijatelji,

Dok izražavam svoju solidarnost sa vašom manifestacijom, želeo bih da ona posluži kao podsećanje na dve stvari koje se zaboravljaju:

1. Demokratija ne znači da je većina u pravu. Znači da većina ima pravo da vlada.
2. Demokratija ne znači da manjina nije u pravu. Znači da se, poštujući vladavinu većine, oglašava glasno svaki put kada misli da većina nije u pravu (da radi stvari koje se kose sa zakonom, moralom ili samim principima demokratije), i to mora raditi sa maksimalnom energijom jer je to mandat koji je dobila od građana. Kada većina smatra da je uvek u pravu, a manjina se ne usuđuje da reaguje, onda je demokratija u opasnosti.

Umberto Eko

S poštovanjem
B.A.

Постави коментар