среда, 9. новембар 2011.

Sve bliže najopasnijem ratnom žarištu


Po Bibliji: onog dana kada nestane Izrael nestat će i svet.
I zrael se može uništiti jedino nuklearnim napadom i ako bi se rukovodili Biblijom samo je pitanje vremena i vojne sile koja poseduje nuklearno naoružanje i cilj da ga usmeri prema Izraelu. Da li je to Iran? Da stvari postavimo obrnuto. Da li će Izrael(svet) dozvoliti Iranu da postane nuklearna sila? Jedan od izraelskih vodećih vojnih istoričara,Martin van Creveld,napisao je "ako Iran ne razvije nuklearno naoružanje,onda su Iračani "ludi", jer je Vašington pokazao da će napasti svakog koga poželi dok god zna da se on ne može braniti.Strateški analitičari procenjuju da je mogućnost nuklearnog rata velika i ako se ne preduzmu ozbiljne mere katastrofa je neizbežna, a to znači potpuno uništenje.

VEST OD MESECA JUNA OVE GODINE


"Zvanična lica Rusije i Irana završavaju zvanične pregovore o rokovima puštanja atomske centrale Bushehr u rad,saopštio je za Itar-Tass zamenik ministra vanjskih poslova islamske republike Mohamed Mehdi Ahunzade.Saradnja na programu Bušer približava se logičnom završetku,rekao je on.Od strane ruskih zvaničnika ističemo dobre korake u tom pravcu.On je izrazio uverenje da će uskoro energija koju proizvodi nuklearni centar stići u opšti elektro sistem Irana. .(juni 2011)

Film Threads [1984]:
Nuklearni sukob počinje upotrebom taktičkog nuklearnog oružja upravo u Iranu



Koje zemlje u današnjem svetu uopšte mogu da prouzrokuju kataklizmičku krizu. Nekoliko njih bez razmišljanja.


P rošli septembar je bio drugi za redom u kom se očekivao najavljeni napad na Iran.Taman smo malo odahnuli kad nas je ponovo zasula serija vesti o najvećoj pretnji Americi i njenim saveznicima na Bliskom istoku. (Iran is top threat to us military)
Oglasili su se Obama, iz Pentagona George Little, Sarkozy, a izraelska štampa špekuliše o koncenzusu za napad na Iranska nuklearna postrojenja koji,premijer Benjamin Netanyahu i ministar odbrane Ehud Barak pokušavaju dobiti od vlade. (Alarabiya )
Dva dana pred zasedanje IAEA Peres je upozorio da napad na Iran postaje sve izvesniji. IAEA (međunarodna agencija o iranskom nuklearnom programu) razmatrala je izveštaj 8 novembra i
objavila izveštaj u kojem je, kako je navedeno, iznela dokaze da nuklearne ambicije Irana uključuju tajni program za izradu atomske bombe. 35 članova odbora razmatraće izveštaj ponovo u Beču 17. ovog meseca.Ako ne odluče drugačije javnosti neće biti prosleđene informacije. .(izvor)
Peres je izjavio izraelskom dnevniku "Hajom" da je mogućnost vojnog napada na Iran sada realnija nego primena diplomatske opcije." Moramo ostati smireni i suprotstaviti se pritisku,kako bi mogli da razmotrimo svaku alternativu. Ne mislim da je ikakva odluka već doneta,ali postoji utisak da se Iran približava nuklearnom oružju."
Peres:Napad na Iran sve bliži



I ran je upozorio da će odgovoriti na svaki napad pritiskom Izraela i američkih interesa u Zalivu. Analitičari iznose svoje pretpostavke o novom zapletu i raspletu, dokoni analiziraju dostupne vojne materijale kako bi se uporedile vojne snage, analizirale moguće taktike. "Tajms", opet navodi da američka administracija nastoji da pojača postojeće vojne veze sa svim članovima Saveta za saradnju u Persijskom zalivu - Saudijskom Arabijom, Kuvajtom, Bahreinom, Katarom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Omanom.
                                                 VOJNI AERODROMI U IRANU

svaki grad pored internacinalnog, civilnog, ima još bar 2,3 vojna aerodroma, pa npr. dva gradića iako su udaljena po 20km od Isfahana imaju po dva aerodroma a Isfahan ima 2 plus jedan mali koji nazivaju Airfild ili pista sa navigacijskim sistemima.Takvih malih aerodroma po Iranu možete naći skoro na svakih 50 do 100 km.
iranska vazdušna flota





DSC0221
Iran ima najveće zalihe balističkih projektila posle Amerike i Rusije

DSC0264





IRAN
N akon iransko-iračkog rata, Vašington i London su nastavili Sadamu dostavljali i dalje vojnu opremu, irački nuklearni inžinjeri usavršavani su upravo u Americi da bi se odnosi preokrenuli 2002 kada je Vašington pokrenuo veliku propagandnu kampanju, uz jeziva upozorenja Kondolize Rajs da će sledeća poruka od Sadama Huseina biti pečurkasti oblak u Nju Jorku. Invazija na Irak je tajno već bila u toku kada je u septembru i zvanično bila najavljena. U ovom trenutku u Iraku se nalazi oko 50.000 američkih vojnika ( poginulo je nešto više od 4.400 vojnika), koji se postepeno vraćaju do Nove godine.Trećina njih smatra da je rat bio nepotreban. Njih 4000 premešta se u Kuvajt. Ove borbene jedinice osiguraće američko vojno prisustvo na Bliskom istoku i prema rečima zvaničnika sprečiti eventualni vakuum u moći, ili brzo reagovati u slučaju pogoršanja bezbednosne situacije u Iraku ili vojnog sukoba sa Iranom.

“Do 1979. godine, Vašington je snažno podržavao i nuklearni program Irana. Danas je standardna tvrdnja da Iran nema potrebe za nuklearnom centralom. Henri Kisindžer je objasnio da je ’’za velikog proizvođača nafte kao što je Iran, nuklearna energija rasipnička upotreba resursa’’. Kao državni sekretar pre trideset godina, Kisindžer je smatrao da će ’’uvođenje nuklearne centrale biti korisno i za rastuće potrebe iranske ekonomije i za oslobađanje preostalih naftnih rezervi za eksport ili konverziju u petrohemiju’’, a Sjedinjene Države su delovale da pomognu naporima ove države. Dik Čejni, Donald Ramsfeld, i Paul Volfovic, vodeći planeri druge Bušove administracije, naporno su radili da bi šahu obezbedili ’’kompletan’’ ’ciklus nuklearnog goriva’ – reaktore koji pune i regenerišu fisioni materijal sami od sebe. To je upravo mogućnost koju danas trenutna administracija pokušava da zabrani Iranu. SAD univerziteti su obezbeđivali obuku iranskim nuklearnim inžinjerima, nesumnjivo uz odobrenje Vašingtona, ako ne i na njegovu inicijativu…. Kisindžer je bio upitan za svoj preokret i odgovorio je svojom uobičajenom iskrenošću: ’’Tada su bili saveznička zemlja’’. Stoga su pre 1979. godine imali iskrenu potrebu za nuklearnom energijom, ali danas je nemaju. 2004.godine Evropska Unija i Iran došli su do sporazuma oko nuklearnog pitanja: Iran se složio da privremeno suspenduje svoje legalne aktivnosti na obogaćivanju uranijuma, a EU se složila da Iranu pruži "čvrsta obećanja povodom bezbednosnih pitanja".Kako svako razume,fraza "bezbedonosna pitanja" odnosi se na pretnje Amerike i Izraela.(izvor)

           

Za reaktor je izabrana jako dobra pozicija. U slučaju njegovog uništenja biće prekinuta plovidba persijskim zalivom a prestaće i transport nafte morskim putem. Reaktor nije najveći problem i nije tako važna meta u ovom slučaju. Glavna meta su postrojenja za obogaćivanje uranijuma i istraživački centri..
I ranski nuklearni programi potpadaju pod član 4. Sporazuma o neširenju (NPT) , koji državama koje nemaju nuklearno oružje daje pravo da proizvode gorivo za nuklearnu energiju. Izrael i Zapad tvrde da je cilj programa proizvodnja nuklearnog oružja. Iran to poriče, tvrdeći da će služiti u mirnodopske svrhe. Iranski šef diplomatije Ali Akbar Saleh najavio je da će izveštaj agencije IAEA biti bez osnova.
Večeras sam pogledala masu opcija mogućih strategija ovog rata.Zavrtelo mi se u glavi od pregleda skica,snimaka, naoružanja,brojki, analiza...Javno dostupni podatci objektivno nisu mnogo korisni.To su delomične informacije koje su zemlje propustile u javnost. Pa i u slučaju da ih imamo sve u ratu
ne odlučuje samo oružje (klasično- o nuklearnom ne vredi govoriti ).
Na kraju prilažem filmovano spašavanje izraelskih talaca koju su izvele specijalne jedinice. Događaj je poznat i istinit i ilustrativan za izraelsku vojnu silu


  noviji tekstovi  na istu temu : Bliski Istok

   I DEO   II DEO    III DEO   IV deo





Izrael opstaje 12 from Avigdor Kahalani on Vimeo.

9 коментара:

Анониман је рекао...

Nisi unela najvaznije.Kladimo se opet u kafu? Iduci vikend.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Javljam se sa onog malenog lap topa pa ću biti kratka.
Verovali smo,bili optimisti i srećni. Mir i spokoj,kontinuirana kriza i pritisak su današnja stvarnost,a kapitalizma je i od straha napravio kapital. Pretnje po bezbednost su deo ratne psihologije.Nekada se pred opašnošću bežalo u gradove opasane zidinama.Oni su danas leglo opasnosti.Sigurno si pomislio na spisak onih koji su prvi na udaru. Sve znamo, a kao da da ne znamo.Nikada nećemo savladati tajsudbonos-ni korak od divljaštva do civilizacije.Ostaje nam mudrost i beg u nano-sklonište,veštački život, inteligenciju,mašine.Kada nismo po prirodi savršeni i treba da završimo klonirano paralizovani.Zaledite "probrane" neka Vam je sa srećom.
Pobeda je uvek na mojoj strani.Pametna mi glava,šta ću.Pijemo kafu kao da je pobeda tvoja. OK.

Анониман је рекао...

Postoji samo jedan zivi organizam koji dodje u jedno prirodno okruzenje, iskoristi ga do unistenja i onda se preseli u drugo - VIRUS!(Mr Smith,Matrix) Dok ne spojimo coveka i masinu ili ga genetski ne izmanipulisemo premoc ce biti na strani bazalnih osobina,gramzivosti zelje za moci,sili.
Da nisi pametnica ne bi se druzili.
Pijemo dakako.Dogovoreno.
pozdrav

Анониман је рекао...

Mnogo ste bezobrazni,i sebični,kao pravi kapitalisti. A jaaaaa..Bez mene ne može,to znate.
Pričali smo toliko i konstatovali da "...." definitivno nije suština nego eventualno jedna od epizoda.Ponavljam,ne bih je posmatrao kroz prizmu crno,belo-levo,desno,kao konačno odvajanje od prirode i biti ljudskosti.Ponovite mi šta je to po Vama pa ću Vam i ja ponovo odgovoriti.Ako je ljudskost ono gore na fotografijama,onda se kao obično ne slažemo.
pozdrav oboma
Pedja

L2 је рекао...

Hej Pedjo uživaj u muzici i svom humanom radu.Vidiš mislim, kako mislim, jer uz sve loše u tu ljudskost spada i ono najlepše pa mi žao da mi pra,pra,pra unuci ostanu bez toga.Istina ni ja nisam dotakla zvezde, ali sam bila sasvim blizo.Gore je predivno,veruj mi na reč.Umesto na ostrva sa kornjačama sledeći put idemo u kosmičku šetnju.

Z.to je i tebi odgovor.Nažalost u odluci moraš misliti crno belo,ili si za ili protiv.Virusi i mi,slažem se. Obriši ono jedno i stavi "dva".

Анониман је рекао...

Pogledao sam film.Da to su oni isti Izraelci iz akcije "Opera" kada su na isti nacin presli vazdusni prostor Jordana i Saudijske Arabije.
Da bi izbegli detektiranje medusobno su komunicirali na saudijskom dijalektu a posle na jordanskom.Po ulasku na iracki prostor razdvojili su se na manje formacije po 2 aviona.Leteli su na visini od 30 metara i tek su se kod nuklearnog reaktora u Osirak-u popeli na visinu od 1 100 metara odakle su bombardovali. Nakon samo 2 minute reaktor je bio unisten a oni na putu kuci.
pozdrav
Z.

Liv је рекао...

Zveckanje nuklearnim oružjem je preuzelo funkciju zveckanja komunizmom i tako postalo psihološko oružje. Izraelci ga imaju,zar ne.Bilo je ono imaju, nemaju a onda je iskrsla vest da su ga navodno imali već 1967.Ako je tako,a jeste, situaciju je rešio dogovor velikih sila(u korist Izraela).On je, dakle, zvanično nepotvrđena nuklearna sila.Iranu je jedina garancija opstanka postalo šta drugo nego isto-naoružati se i to istim naoružanjem. Ali ono što je za Iran vredelo do 1978.godine od te godine je prestalo da vredi. Pod svetskim pritiscima Iran je ostvario saradnju sa IAEA, International Atomic Energy Agency. Inspektori su redovno vršili kontrole i izveštaji su do poslednjeg bili negativni.Za razliku od Irana Izrael nije potpisao NPT-a i nije ni bio dužan sarađivati sa IAEA.Tako da izveštaja o njima i nema i zvanično Izrael nikada nije potvrdio nuklearno naoružanje.

I reci ti meni sada šta će se desiti ako jednu od ove dve zemlje dovedeš do zida.Naoružanja ima za kompletno uništenje zemlje i imajući na umu da ga nije moguće upotrebiti ograničeno naravno da je jedna od mogućnosti i ta najgora opcija. Interes svih bi trebao biti opstanak planete.Ali...ludaka uvek na pretek.
Preostaje nam da se nadamo da će prevladati razumni deo moćnih koji se neće usuditi da potegne nuklearni arsenal jer jako dobro zna do čega će to dovesti.
I da završim, zaista je moguća jedna takva klasična iznenadna akcijapo utoru na Operu.I te opcije su uglavnom poznate, ali naravno ishod ipak nije. Jer,da ne ponavljamo one stare priče.
Glupo,ali dolazimo do tačke kada se nadamo da će rat biti klasičan.Jer ako, ao što napisah, nestane Izrael,nestaće i planeta.Oni će pribijeni uz zid svakako ići do kraja.

Анониман је рекао...

A četvrti svetski !!! Kako će on da završi? Na to pitanje odgovorio je Albert Einstein: "Lukom i strelicama!"
Ma smejao bih se da nije tragikomično.

Pedja

Анониман је рекао...

Naterala si me da citiram Kolakovskog:"Ne postoji nikakav recept za drustvo bez zla, bez greha, bez konflikta; to priznati ne znaci zapasti u ocajanje."Sa lukom i strelom ce biti romanticnije. Mozes li zamisliti Pedju Ne bi pogodio ni sa metar udaljenosti ...hehe...Za razliku od tebe.
pozdrav
Z.

Постави коментар