уторак, 1. фебруар 2011.

Moć ITC-a - Egipat i dešavanja oko njega



















S ituacija u Egiptu se ne smiruje a očekivanja samih Egipćana su da će današnjim milionskim maršem baciti Mubaraka konačno na kolena. Prvi put posle Mirovnog sporazuma iz 1979 da je Izrael  dodao vanredne vojne snage u blizini svoje granice. Izraelski vojni radio izdao je obavest da je 800 egipatskih vojnika  na putu za turističko  mesto Sharm al-Sheikh.  Mesto se nalazi oko 200 kilometara od granice sa Izraelom. Nažalost uz sve vesti stiže i vest da su dve mumije "izgubile" glavu.

P regledavajući stranice interneta sa najsvežijim informacijama iz Egipta uočila sam vidan nesrazmer informacija između medija,socijalnih mreža  i blog sfere.Premda je ova pojava poslednjih godina uobičajena ovoga puta su socijalne mreže odigrale ključnu ulogu u razvoju događaja. Internet se odavno uvukao na  političku scenu zbog čega se određeni krugovi bave mišlju o utvrđivanju zakonskih regulativa kojima bi se ograničila njegova upotreba. U isto vreme, progresivne zemlje, ovom tipu komunikacije, prilaze sa sasvim druge strane.  Finska Vlada, je na primer, zakonom zagarantovala pristup internetu, što znači da će svaki građanin te zemlje, u dogledno vreme(2011), imati univerzalni, zakonom zaštićeni pristup internetu, jer se smatra da je on neophodan za normalan život.

GOOGL I TWITER U EGIPTU
.

R euters je objavio da je "na službenom blogu Googla dato objašnjenje o usluzi koju je Google razvio sa stručnjacima iz Twittera, a u cilju pomoći  tamnošnjim ljudima. Ovim putem Egipćanima je omogućeno da nazovu telefonski broj i ostave zvučnu poruku. Ona se automatski pretvara u tekst poruku i šalje na Twitter ". Ova vest me sačekala u elektronskom poštanskom sandučetu. Moram priznati da sam bila iznenađena. Adresa sa koje sam je dobila  nije Googl...već stranica sa jednim od najpopularnijih gađeta. 
Pretpostavljajući da će neko biti toliko pametan da ovu uslugu iskoristi za plasiranje informacije o dešavanjima uključila sam se u jednu od niza holandskih mreža i pronašla nekoliko Twiteraša. Kako to izgleda. Vrlo impozantno. Informacije prosto teku. Iz minute u minut dobijate najsvežije informacije direktno sa mesta događaja. 


          PESNICA SIMBOL SVETSKIH POKRETA OTPORA


  SRBIJA -     Pokret otpora                      EGIPAT- Pokret "6. april",





                MOGUĆI  SCENARIJ RASPLETA EGIPATSKE KRIZE
                                              -   NEIZVESNOST -

S em izuzetaka, svim zemljama ovog područja, koje su momentalno u krizi, decenijama se vladalo autokratski. One su  bez tradicija, iskustava i političke infrastrukture, onoga što je  neophodno za stvaranje novih stabilnih vlada. Jedina izvesnost, ističu eksperti, jeste neizvesnost – produženi i potencijalno opasni period nestabilnosti verovatno upravo počinje, piše „Vošington Post“."Istorija uči da su revolucije privlačne na početku, kada je sloboda u vazduhu i čini se da je pobuna spontana. No, od Francuske i Oktobarske revolucije do pobune u Iranu 1979 – idealistički ali neorganizovani demonstranti obično ustuknu pred manipulativnom revolucionarnom elitom, zaključuje „Vošington Post“.


1. preživljavanje režima - opcija da režim preživi, odnosno da Mubarak stabilizuje situaciju, ili, što je verovatnije, neko od visokih oficira ga zameni nakon izvesnog vremena; tako misli Džo Sadi (Joe Saadi) iz konsultantske kompanije „Buz-Alen“
„Mubarak može da zadrži vlast, ako vojska bude spremna da puca na demonstrante“, kaže Ridl. „No, time bi svakim danom gubio legitimitet i vlada koja bi ga zamenila bila bi verovatno još radikalnija
“.
 
2. odlazak sa vlasti u korist prelazne vlade; je takođe jedna od opcija

3. izbori - miran prelaz  ( slučaj Pakistana 2008, predsednik Perverz Musaraf povukao se sa vlasti omogućavajući izbor demokratske vlade. Ona je doduše slaba i stvara probleme SAD-u u Avganistanu, ali je izbegnuto stvaranje islamističkog režima kao u slučaju Irana nakon pada šaha Reze Pahlavija 1979);
         a.izbori - pobeda opozicije na čelu sa  Mohamed El Baradej ili nekim sličnim njemu.         
c.izbori - pobeda Muslimanske  braće; većina stručnjaka smatra da je malo verovatno da će islamisti dominirati u  novim vladama u Egiptu ili Tunisu. „To što se desilo u Iranu, neće se ponoviti u drugim zemljama“, smatra Džon Entelis (John), direktor programa za Bliski istok na univerzitetu Fordham
4.vojna hunta („ Špigl“) - poput Burme gde vojna hunta vlada decenijama ( Sami Anan, načelnik Generalštaba i ministar odbrane Mohamed Husein Tantavi, putovali su Vašington prošle sedmice. Vojno rukovodstvo nesumnjivo koordiniše buduće korake sa Pentagonom, bez obzira što je Vašington u petak zapretio da će zamrznuti vojnu pomoć Kairu.)

Lesli Gelb (Leslie), bivši pomoćnik amerčkog državnog sekretara, „u trulim režimima koji padaju pod naletom rulje na ulici, istorijski je obrazac da stupa na scenu novi diktator“. Gelb veruje da je opasan svaki pokušaj distanciranja od Mubaraka i ne isključuje mogućnost čak boljševičkog ili iranskog scenarija u Egiptu

5.turski model („Špigl“)Turski model koji sledi Partija pravde i razvoja premijera Redžepa Tajipa Erdogana, inspirisao je mnoge arapske demokrate. To je do sada jedini uspešni pokušaj pripitomljavanja političkog islama – i ekonomski i u spoljnopolitičkom smislu. Da bi se primenio ovaj model u Egiptu, „Muslimanska braća“, kao do sada najjača opoziciona grupacija, morala bi da slede primer turskim islamista, a to znači da u velikoj meri modernizuju svoje pogled na svet i da se jasnije distanciraju od terorizma nego što su činili do sada, piše „Špigl“.

6.politički haos-

Opcija na koju tipuje većina :  najverovatniji scenario je raspisivanje izbora koji bi rezultirali političkom blokadom, odnosno nijedan kandidat ne bi mogao da preuzme vlast zbog razjedinjenosti demonstranata.Postoje velike sumnje u stvaranje demokratske vlade. 
Od mene za danas dosta. Idem pijem kafu. Ako pobede muslimanski ekstremisti  svi će plakati za Mubarakom. A bogami i mi.

Нема коментара:

Постави коментар