среда, 11. мај 2022.

Imverzivna umetnost

 


        Postoje različiti načini prezentacije umetnost.Tradicionalno, videti umetničku izložbu značilo je prošetati i pregledati izložbenu postavku. Danas se ponegde uključuje tehnologija, interaktivni ekrani, audio vodiči, pa čak i virtualna instalacija. Galerije i muzeji naprosto nastoje držati korak s očekivanjima posetilaca i tehnologijom koja se brzo razvija a može stvoriti uzbudljiva nova iskustva. 
     Imerzivna umetnost ( (integracija i interakcija fizičkog i virtuelnog sveta) pokušava profitirati od digitalnog buma, od novih načina kako se doživljava umetnost. Ona je, momentalno, najaktuelniji umetnički trend koji se širi svetom poput svetlosti koju koristi kao osnovni umetnički alat. 
     Prvu umetničku imerzivnu izložbu osmislio je 1977. Albert Plécy, francuski fotograf, u Les Baux-de-Provence, južno od Francuske. On je tamo pretvorio bivši podzemni kamenolom u impresivno mesto pod nazivom Cathédrale d'Images. Posetioci su bili potpuno uronjeni u projekcije slika kroz njegovu novu tehniku Image Totale ( totalna slika ). 

       Imverzivna umetnost je kombinacija umetnost, nauke i tehnologije, multimedijalni performans, trodimenzionalni pogled kroz poseban projekat od 360 stepeni, uz pratnju muzike, raznih glasova koji se javljaju i komentarišu radnju i koji ispunjavaju prostorije od plafona, preko zidova do poda. Imerzivni projekti su jako složeni. Na pripremi radi ogroman vroj stručnjaka svih vrsta kako bi se stvorila jedna velika celina. : scenografi, dekorateri, grafički dizajneri, režiseri, scenaristi, spikeri koji posuđuju svoje glasove, istoričari umetnosti. Čemu toliki trud? Cilj je da se virtuelno uđe u svet umetnikovog života i dela, da posetilac ima osećaj prisustva ambijentu u kom je slikar živeo, radio. Pojam "imerzija" dolazi iz sveta virtuelne stvarnosti, iz rečnika virtaulne realnosti, koji inače trenutno predstavlja tehnološki megatrend. 


U  New Yorku, u donjem delu Manhattana, otvoren je  centar nazvan Hall des Lumières,  koji predstavlja isključivo ovu vrstu digitalne umetnost. 

stara prostorija štedionice 

Centar  se nalaziti u bivšoj zgradi banke Emigrant Industrial Saving Bank, smeštenoj preko puta njujorške Gradske većnice i sadržavaće animirane i svetleće izložbe poznatih slika. Istorijska zgrada nekadašnje štedionice zahtevala je i posebno odobrenje lokalne Komisije za očuvanje nacionalnih vrednosti kako bi mogla postati muzej. Svakih deset do dvanaest meseci umetnički centar će ugostiti nova, jedinstvena umjetnička iskustva s radovima svjetski poznatih umetnika. Prva izložba je posvećena Gustavu Klimtu.

                                                  



                                       



                                                         postavka Klimta


 
     U Tokiu je već 2001 godine otvoren prvi muzej Digital Art Muzeum.  On je bio krajnji rezultat dugogodišnjeg rada japanskog kolektiva (likovnih umetnika, arhitekata, matematičara i mnogih drugih profesija). Nakon niza izuzetno popularnih izložbi održanih širom sveta, ova grupa je otvaraila muzej Borderless. Borderless (Bez granica) prva je institucija na svetu posvećena digitalnim umetničkim delima, i prvo na svetu centralno mesto koje svoje projekcije deli preko interneta.  
                                                 
boje meseca maja i juna 
instalacija rezonantnih lampi 


      Muzej se nalazi u tokijskoj četvrti Odaiba, prostire se na 10.000 kvadratnih metara, a otvoren je u saradnji sa Mori Building, firmom za upravljanje nekretninama koja u Japanu koja odavno podržava umetnički i kulturni sektor. Muzej sadrži 50 obimnih radova teamLab-a organizovanih u pet segmenata: Svet bez granica; Atletska šuma; Park budućnosti; Šuma svetiljki i Čajana En. Svi eksponati su interaktivni: reaguju na pokrete posetilaca i stvaraju prikaz svetla i boja koji se stalno menja.


                                       

            Na drugom spratu najvećeg tržnog centra na svetu, Dubai mola ( The Dubai Mall ) nalazi se digitalna galerija Infinity des Lumières koja je deo Digitalne mreže Culturespaces , organizacije koja svoje izložbene prostore, pored Emirata ima još i na nekoliko mesta u Francuskoj i Južnoj Koreji. U galeriji u Dubaiju trenutno se prikazuje nekoliko izložbi, te posetioci svakog dana od 10 do 17 časova mogu uživati u predstavama o japanskoj poetici – Japan iz snova ( Dreamed Japan ), Van Gogovom stvaralaštvu ili u metafizičkoj kreaciji Tomasa Vanze pod imenom Verse, dok je u večernjim satima, na repertoaru predstava Destinacija Kosmos ( Destinacija Kosmos ). Izložbe se osvežavaju i menjaju na svakih deset meseci. 

                                                             Japan

"Van Gogh: The Immersive Experience“

       Amsterdamski muzej Van Gogh kreirao je već 2016. godine organizovao u Pekingu prvu putujuću digitalnu izložbu pod nazivom Upoznajte Vincenta Van Goga (Meet Vincent Van Gogh). Izložba je sadržavala video zapise, reprodukcije i interaktivne instalacije. 
                                                    


    Godine 2001. Annabelle Mauger pridružila se kreativnom timu muzeja van Gogh i napravila prvu Van Goghovu impresivnu izložbu. Nakon ogromnog uspeha u Cathédrale d'Images, izložba je predstavljena 2011. godine u ArtScience Museum u Singapuru. Kreacija je potom kopirana i razne digitalne Van Gogh izložbe obišle su svet. 2017. godine, Annabelle Mauger i Julien Baron predstavili su je u Halle de La Villette u Parizu, u Montrealu 2019. godine, zatim u Kvebeku i Vinipegu 2020., te Vankuveru, Edmontonu, Saskatunu i Bostonu 2021. godine. u Londonu 2022. u Sjedinjenim Državama i po prvi put će biti predstavljena u Južnoj Americi, otvaranjem u Buenos Airesu, Argentina. Ova izložba   "Van Gogh: The Immersive Experience“ privukla je do sada milione posetilaca. U radove ovog poznatog Holanđanina, u 360 digitalnim oblicima, posetioci „uranjaju“ a zahvaljujući i virtualnim naočalama mogu se osećati kao da su deo scenografije unutar slike.

                             











   



        

Нема коментара:

Постави коментар