субота, 22. јануар 2011.

Otvoreno pismo -Evropska unija iz perspektive obicnog coveka








Čovek je samo onaj koji "ništa što je ljudski bitno ne isključuje iz sebe".
Homo sum, humani nihil a me alienum puto-Fojerbach


Ovo su razmišljanja  N.N. čija je firma među prvima nastradala pred naletom  krize.Tekst je zanimljiv jer sintetizira frustracije mnogih ljudi.  
Priprema za dan D.

Vozač kamiona iz Slovenije je negde na televiziji rekao kako radi dnevno po 16-18 sati za golu platu, bez plaćenih prekovremenih sati, bez plaćenog toplog obroka. Kad bi se pobunio, kaže, to njegov gazda jedva čeka, jer bi ga poslao na berzu i uzeo Rumuna koji bi mu vozio u pola cene, ali gazda istovremeno priča kako je u EU super, jer svaki mesec kupi novi kamion.
Bugarin (poslovni partner) priča kako je Bugarska živela od izvoza voća i povrća, a sada sve uvoze iz EU, dok se država sve više zadužuje.
Mađari pričaju kako su postali najamni radnici u (do juče svojim) vinogradima, jer su ih Francuzi najpre uništili s niskim (dampinškim) cenama, da bi, kada Mađari nisu više mogli vraćati banci kredite, od banaka kupili za sitan novac gotovo sve vinograde. Tako se sada najpoznatiji Mađarski vinogradi (Tokajac) nalaze u vlasništvu Engleza.
U Češkoj je EU prisilila vlasnike šećerana da zatvore tvornice, dok su radnici završili na berzi, a sve zato jer EU ima previše šećera, a previše šećera ima zato jer ga EU uvozi iz Kube i na njemu je puno veća zarada.
Nemačka je zbog prekoračenja kvote dozvoljenog zagađivanja, prema sporazumu iz Kyota, veliki deo prljave industrije prebacila u Češku. Jedini čovek koji je zbrojio dva i dva je češki predsednik Klaus koji je tvrdio da je ulazak Republike Češke u EU čisti promašaj i u znak protesta nije dozvolio da se zastava EU izvisi na njegovu rezidenciju.
Prosle godine,  jedne nedelje u vestima na radiju, u osam sati čuo sam u špici krajnje uznemiravajuću vest - U Mađarskoj građani nezadovoljni sa EU izašli su na ulice i krenuli prema parlamentu, policija napravila barikade, očekuje se ono najgore. Uključio sam radio da čujem vesti, međutim Mađarska se nije više spominjala. Uveče sam s nestrpljenjem čekao dnevnik na TV, o spomenutom događaju ni reči.
Nakon par dana sticajem okolnosti sreo sam se s nekim Mađarima pa sam upitao šta je to bilo. Najpre nisu shvatili na šta mislim, a kada sam im objasnio šta je bilo na vestima, odmahnuli su rukom i rekli "Ma kod nas su stalno neke demonstracije protiv EU". E pa sada se pitam gde je demokratija, gde je sloboda štampe, kojom se toliko busamo u prsa?
Tvrdim da je to zato jer bi protiv EU bilo ne 50% građana , već 90% da ovakve vesti prikažu na  televiziji.

..........
Nadalje, zašto Ustav EU nije prošao u Francuskoj i Holandiji , zašto su pribegli Lisabonskom sporazumu, zašto Lisabonski sporazum prihvataju parlamenti, zašto ga ne daju na referendum?
 Da li su političari svesni toga šta čine ovom narodu? Da li su svesni toga da će ulaskom u EU u vrlo kratkom roku sva dobra preći u vlasništvo belosvetske mafije i da će narod biti najamna radna snaga, bolje rečeno robovi.
Oni nisu svesni da kada vlasnik plati porez na dobit, ostatak dobiti završava van granica .



Znam dobro o čemu pričam, jer sam donedavno radio u stranoj tvrtci i znam koliko novca je svake godine vlasnik odnosio .Šta je to potaklo stranke da u svojim programima imaju ulazak u EU. Kao jedini logičan odgovor nameće mi se misao da su kupljeni, jer bogatoj EU (s velikim osećanjem za pronalaženje zlatnog rudnika) nije problem podeliti našim političarima stotinjak miliona eura da bi ovi napravili sve što se od njih traži.
Zar niko ne vidi da su vodeće članice EU (Engleska, Francuska, Holandija, Portugal, Špania i Nemačka), sve od reda bile kolonijalne sile, da su kolonije osvojili ratom, da su u tim ratovima poubijali milione ljudi i opljačkali sve što se opljačkati moglo. Ali sve što su oružjem dobili, oružjem su i izgubili. Sada imaju muzeje pune umetnina, zlata, belokosti i dragulja, ali imaju i izdajnike (one koji su za njih ratovali u vlastitoj domovini protiv vlastitog naroda), koji su im sada problem (U Francuskoj: Marokanci, Tunižani, Alžirci, Mauri i.t.d.).
London ima preko 50% obojenog stanovništva, a da ne pričamo o tome na što sliči Holandija) i izvor su kriminala. Sada imaju i jedno veliko iskustvo, pa su poučeni Aljaskom, koju su SAD kupile od Ruskoga cara došle do zaključka: što se otme oružjem, oružjem se može vratiti, ali što se kupi, može se samo kupovinomm vratiti, pa su sada krenuli osvojiti svet na novi način: globalizacijom.
Pročitajte malu plavu knjižicu EU-a, koja se zove Ustav EU-a, u kojoj sve piše...
I sada su te zemlje lansirale priču o globalizaciji.
Šta se to krije iza globalizacije? Globalizacija je kolonizacija bez ispaljenog metka.
I mi nasedamo tim hohštaplerima, koji nas uče šta je to demokratija, šta je dobro, a šta je zlo, a do juče su sejali smrt širom sveta.
Istrebili su cele civilizacije. Najveće demokrate na ovome svetu, SAD, donedavno su imali robove, a do juče se nisu vozili u istim autobusima sa crncima, dok je Dubrovačka republika 1642. Godine donela zakon o ukidanju ropstva, dakle u vreme kada je Severna Amerika još bila engleska kolonija i nije postojala kao država.



 I sada im je taktika da žrtvu najpre bace na kolena (najčešće kroz financijska zaduženja), a onda dolaze s kovčezima novca, advokatima i ugovorima, pa sve vredno kroz kratko vreme promeni vlasnika, naravno za sitan novac, jer i kralj u pustinji, kada umire od žeđi, daje kraljevstvo za kap vode.
Ja jesam za EU, ali ne EU s ovakvom politikom, politikom koju vode kapitalisti, a ne političari.
Kakva je to politika kada su kapitalisti zbog svoje gramzivosti, pohlepe i nepresušne želje za što većim bogatstvom svoj kapital radi veće zarade prebacili u Kinu (gde radnik radi za 1 $ dnevno), a radnike uz čiju pomoć su stekli taj isti kapital šalju na berzu, da bi robu proizvedenu u njihovim tvornicama u Kini dopremili u EU da je prodaju svojim dojučerašnjim radnicima, koji sada žive od socijalne pomoći.
Tako su do sada uništili tekstilnu industriju u EU, obućarsku industriju, načeli drvno- prerađivačku industriju, automobilsku industriju i.t.d.
Tvrdim da ovakva politika EU nije dobra, da se bazira samo na kapitalu, a za čoveka više niko ne brine. Sada više nije dovoljno raditi radnim danom, već je potrebno raditi i subotom i nedeljom, dok ti isti centri u svojim matičnim državama nedeljom ne rade.



No, ta politika je politika rezanje grane na kojoj se sedi, jer kada 50% radnika u EU završi na berzi, a druga polovina više ne bude mogla plaćati socijalu radnicima na berzi, ponovo će poteći krv potocima. Da li će se to krvoproliće zvati Oktobarska ili Francuska revolucija nije bitno, ali to je s ovakvom politikom EU neminovno.
....

Kad smo već kod slobodnog tržišta, da kažem i to da je njihova teorija da sve što nije profitabilno, dakle što ne može na tržištu opstati, treba propasti.
Ali to pravilo važi samo za neke, iako tvrde da smo svi jednaki (sve svinje su jednake, samo su neke jednakije, Orwell), pa pitam se zašto onda sada u ovoj krizi nisu pustili da propadnu sve banke u EU i SAD-u, jer su po toj logici trebale propasti, zašto su automobilskoj industriji dali financijsku inekciju, zašto je samo Amerika, da spasi svoje gospodarstvo, žrtvovala preko hiljadu petsto milijardi ?
Zar mi dotacijama ne spašavamo svoju privredu? Zar nije bolje da im pomognemo sa dva tri miliona , nego da ti radnici završe na berzi, gde će koštati proračun desetak puta više?
Dakle mi sve slepo verujemo tim belosvetskim lažovima.



Možda ćete reći da sam pregrub u iznošenju svojih ocena. Ne nisam pregrub, ja sam očajan, mogu ovo pismo poslati i u novine ali one ga neće objaviti.
Goebbels, Hitlerov šef propagande je za ove današnje managere propagande bio dečiji vrtić. Ovi danas su učenici Američkog agresivnog marketinga rođenog u potrošačkom društvu .Marketing, što je to ustvari?
Jedna definicija kaže da je potrošačko društvo izgradilo marketing, koji je sposoban čoveka uveriti da kupi nešto što mu ne treba, za novac koji nema-karticu. To znači da čoveka treba nagovoriti da se što više zaduži, jer je onda s njime lakše vladati.
Ako čovek nikome ništa ne duguje, tada sebi može puno toga dopustiti, ali ako duguje, za auto, za kuću ili stan, dovoljno mu je pripretiti otkazom i čovek cuti, jer ako ostane bez posla, ostat će bez svega, a niko ne želi ostati bez egzistencije i dobara koja je sticao mukotrpnim radom, pogotovo kada iza sebe ima porodicu, koja je svakom radniku svetinja.
Koliko su lažljivi, setit ćete se i sami, kada Vas podsetim na obećanja stranih banaka. Dok nisu imali pristup , onda su nas uveravali da ako im otvorimo vrata, da ćemo imati kamatu istu kao i u njihovim matičnim državama (kod njih je sada kamata 3%, a kod nas 13%). 
 U tim istim bankama danas možete dobiti kredit za auto, kamion ili bilo što drugo proizvedeno na zapadu u roku par sati do par dana, dok za recimo farmu krava kredit će seljak ganjati par godina.
Da nastavim sa šahovskom terminologijom: naša vlada igra šah s EU, a ima znanje početnika, koji zna samo kako se vuku figure, dok protivnik zna desetak poteza unapred i unapred zna gde će nas navući na tanak led i matirati, odnosno postići sve ono što su naumili.

Za ulazak u EU orvi uslov bila je saradnja s Haškim sudom, zatim izrucenja,  pa ...i tako malo po malo, najednom ćemo se naći na kolenima bez hlača.
Ako se samo malo suprotstavimo, izvući će asa iz rukava, a to je da će preko noći zatražiti povrat svih dugova .

I šta mislite šta nas onda čeka? Čeka nas jedino moguće, a to je uvođenje maksimalnih poreza na sve moguće i nemoguće, od poreza na rogatu stoku za seljake, porez na višak stambenog prostora, porez na vikendice, automobile, porez na porez - i do čega će to dovesti? .  


 Da li Vam ovo nešto govori?

4 коментара:

Анониман је рекао...

Liv,
Ovakve stvari treba cesce objaviti.Instinkt obicnog coveka treba postovati.Uveravanja politicara su deo njihove licne igre za pozicije vlasti i moc.Biramo ih zato sto smo se strpali u takav drustveni okvir,drzavu, stranacki sistem.Mislimo da je o bolje i efikasnije od anarhije.Verovatno jeste, ali je ovo sada isto kao i anarhija.Vladamo svi - iluzija demokratije - a zna se ko vlada. Na neki nacin je ovo i anarhija. Imamo viseslojne nivoe vlasti: drzavnu aparaturu na jednoj strani, ekonomske poluge i megakorporacije sa druge, te ko zna koga sa trece strane. Narod je izmedu svega toga, kao obicno. Masa zivotinja koja gricka taj sir.Do njega moze doci ali je on uvek u klopci. Svejedno je coveku ko ga tlaci,robovlasnik ili neki finansijski magnat,neka organizacija, Vatikan,MMF..Treba preziveti u ovom ludilu.
Kada pijes kafu ?
Z.

L2 је рекао...

Ehej,tu si .Evo bas sam sela da popijem kafu.Ako nisi brzo pravi pa pijemo zajedno. Bas sam u nekom bedaku.
Nemam volje da pricam.Ali covek je sve rekao iz srca, sta tu treba dodati.Ja sam dodala onaj citat na pocetku.Nije to apel socijalistima, nego zivotni apel. Svaki pametan kapitalista misli na svoj osnovni kapital, a to je covek. Bez njega je on NISTA.Ako ga ovako nastavi izrabljivati, ko ce mu obezbediti taj kapital. Ljudi koji ce poceti da se glozu medusobno.

Tako sam tuzna.Malo je potrebno, Bozije zrno da bi bili srecni.A njega niotkud.Ne preostaje nam nego da se sami vadimo iz sopstvenih tuga.Tugu je lako prebrodit.Ona nije egzistencijalna, sa njom se moramo znati nositi,ne dozvoliti joj da nas scepa.A beda je cinjenica.Ne zavisi uvek od nas.

Анониман је рекао...

Evo........ napravio i pijem.Nema tuge..brisi gumicom.Ko te ljuti?proci ce to tebe za sekund.Kao obicno.
Ko ce znati sta nam se sprema. Amerika propada.A kad ona propada nije lako.Svi je mrzimo,ali smo potajno morali priznati da je u svemu bila najbolja.Njih je pregazio sopstveni sistem.Oni su proizveli globaliste.Nisu jedini.iskreno da ti kazem nemam pojma zasto sam ocekivao da ostanu na nacionalnoj politici.Hoce li se pouceni krizom vratiti sebi.Kretanje kapitala to ne dozvoljava.Mozda svestka scena,Kina,Brazil i ostali.Licno me interesuje kojim ce tempom propadati i kave ce to posledice imati za Evropu.Sa ovom suludom idejom o uniji ukopali smo se i bez Amerike.
Nadam se da je posle kafe sve OK.
Z.

L2 је рекао...

Pre nego sto izletim iz kuce da ti odgovorim kratko.

Balkan je uvek bio zona podele izmedu Evrope, odnosno Rusije i Amera. Citajuci prognoze koje se doticu Balkana naisla sam jos prosle godine na jednu u kojoj se posebno istice uticaj Nemacke na sudbinu EU. Zato sam i stavila prvu karikaturu kao moto.Nemacka je jedina pocela sa rigoroznom stednjom i u tome ce verovatno uspeti.Ali, kao sto se vidi, pre svega stedeci na drugima.To znaci da ce ova najjaca osovina EU cuvati pre svega svoj sopstveni nacionalni interes( sto je jedino pametno i cega bi se svi trebali pridrzavati).
Ona ce kad tad temeljno protresti situaciju i odluciti se za nove principe Unije. Na neki nacin je to vec uradila. Povuci ce za sobom ostale vodece zemlje osovine. Jedna od ideja preuredenja unije je ponovno uspostavljanje starih granica na Balkanu. U sklopu te ideje kola opcija smanjenja unije,izbacivanja pojedinih clanova( Bugarska, Rumunija i Grcka).Ostale zemlje i nisu u uniji sto znaci da je njihov ulazak u uniju SPORAN. To se ne odnosi na Hrvatsku i Sloveniju.

Sta bi se po toj opciji desilo dalje sa Balkanom?Isto kao i pre: Rusija i Ameri bi razresili pitanje svojih kompetencija.Momentalno su u prednosti Ameri.Na Kosovu su u prednosti.Imajuci u vidu probleme koje Amerika ima sama sa sobom tesko da ce moci da se izbori sa jednim novim tajnim savezom o kome sam takode citala.Rec je o savezu Nemaca i Rusa.Ceprkala sam i po tome. Mozes pronaci samo izvore koji govore o tome da se Rusija Srbijom bavi realno,kroz konkretne ekonomske,pre svega energetske projekte.Sta se radi iza, sam Bog zna.
Meni je sve ovo bila novost.Treba mi malo vremena da prozvacem sve ove opcije.Mada mi nisu daleko od pameti jer je u ovakvoj koncepciji Srbija ono sto je realno oduvek bila :kljucna granica izmedu istoka i zapada.NAZALOST. Nije de Evrope,ali je bitna za nju.
I ono sto je u svemu najbitnije, da ne zaboravim reci,Srbija bi konacno morala da shvati da bez obzira na uticaje velikih sila, koje ne moze mimoici, mora stati na svoje noge- ekonomski.. i Z U R I M.
cao

Постави коментар