субота, 13. април 2024.

Iran -Izrael - najnovije u vezi napada dronovima

Bespilotna letelica (UAV) iranske proizvodnje, Shahed-136, izložena na trgu Azadi tokom 45. godišnjice iranske Islamske revolucije u zapadnom Teheranu, Iran, 11. februara.Fotograf: Morteza Nikoubazl/NurPhoto/Getty Images 

 
Iran je pokrenuo napad dronovima na Izrael
 
      Korpus garde islamske revolucije dao je danas izjavu o lansiranju projektila i bespilotnih letelica kao “odgovor na zločine cionističkog režima”. Iranski lideri, uključujući ajatolaha Alija Hamneija, ranije su obećali da će uzvratiti Izraelu za napad u Damasku, a Izrael je zauzvrat zapretio vlastitim protunapadom . Akcija Irana protiv Izraela je bez presedana . Iranske snage su ranije napadale Izrael - ali izvan Irana, obično iz Sirije. Njegove ključne proxy grupe poput Hamasa i Hezbolaha ispalile su rakete ili dronove mnogo puta tokom godina na Izrael. Regionalne milicije koristile su iransko oružje za gađanje Izraela. Ali ovo je prvi put da je Iran ispalio projektile direktno sa vlastitog tla na Izrael, što objašnjava nivo zabrinutosti da bi to mogao biti okidač za širi, dublji sukob u regiji. izraelski izvori tvrde da su dronovi lansirani i iz Libana, Sirije i Jemena.      

       Prema nekim izvorima upoznatim sa Izraelskim odbrambenim snagama, preko 100 dronova je lansirano na Izrael. Penzionisani general Amos Yadlin je pojasnio da su bespilotne letelice opremljene sa po 20 kg eksploziva i da je izraelska protivvazdušna odbrana spremna da ih obori. Portparol vojske je naveo da će odbrambene snage nastojati da presretnu dronove pre nego što stignu u zemlju -- ali ako ne uspeju pokušaće ih izvesti iznad Izraela. . 
     Samo još jedna poenta o odbrani Izraela: istovremeni napad dronovima i projektilima može zbuniti izraelski vazdušni odbrambeni sistem, jer oni mogu stići različitim brzinama, visinama i pravcima, ozjavio je ( naravno nepoznati ) američki zvaničnik. Američke pomorske snage mogu biti pozvane da pomognu u obaranju svih nadolazećih dronova. Dva mornarička razarača, USS Carney i USS Arleigh Burke, nalaze se u regionu i imaju sisteme protivvazdušne odbrane koji mogu da obaraju dronove i rakete za napad. Neki izvodi navode i USS Dvajg Ajzenhauer. Udarna grupa, koju predvodi nosač aviona, uključuje 90 aviona i helikoptera, raketno oružje, PVO sisteme RIM-7 Sea Sparrow, dve raketne krstarice i četiri raketna razarača.
Rakete su ispaljene iz antiraketne stanice Iron Dome u blizini grada Beer Sheva, Izrael u novembru 2012. Foto: Ilia Yefimovich/Getty Images 

Tokom protekle decenije i po, Izrael je značajno unapredio svoju protivvazdušnu odbranu, dodajući nove sisteme za presretanje balističkih projektila ispaljenih sa udaljenosti od čak 2.400 kilometara. Taj raspon uključuje Jemen, Siriju i Irak, gde se nalaze militantne grupe savezničke s Iranom, kao i sam Iran.
Najaktivnija i najpoznatija izraelska protivvazdušna odbrana je Iron Dome , koja je od 2011. presrela hiljade raketa palestinskih militanata u Gazi. Ali Iron Dome je dizajnirana za projektile i dronove kratkog dometa, i samo je jedna od napredni sistemi protivraketne odbrane. 

Iron Dome



Izrael takođe ima presretač srednjeg do dugog dometa poznat kao Davidova praćka, plus odbrambeni sistem Arrow , za koji programeri kažu da može presresti projektile ispaljene sa udaljenosti do 2.400 kilometara i to može učiniti iznad Zemljine atmosfere.

Iran će morati da pokuša da zaobiđe moćnu izraelsku protivvazdušnu odbranu . Kako objašnjava Fabian Hinz, istraživač na Međunarodnom institutu za strateške studije (u komentarima pre napada) , sama udaljenost bi igrala faktor. „Iranski sistemi su veoma dobri – u to nema sumnje – problem je samo u tome što je izraelska odbrana izuzetna.”
Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei gleda kovčege pripadnika Korpusa garde islamske revolucionarne revolucije koji su ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu na kompleks iranske ambasade u sirijskom glavnom gradu Damasku, tokom pogrebne ceremonije u Teheranu, Iran, 4. aprila 2024.



                                                           Ambasada Irana u Siriji.


Ako Iran napadne sa svoje teritorije, Izrael će reagovati i napasti Iran”, napisao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u postu u sredu na X. Odgovor na pretnju napadom stigao je sa poluzvanicnim upozorenjem iz Irana iranskog ministra odbrane: “Svaka zemlja koja otvori svoj vazdušni prostor ili zemlju Izraelu za napad na Iran će dobiti odlučan odgovor Irana.”


      Danas je portparol izraelskih odbrambenih snaga Daniel Hagari izjavio da će Izrael raditi “u bliskoj koordinaciji” sa SAD i regionalnim partnerima na presretanju lansiranja. Predsednik Bajden je bio jasan: naša podrška sigurnosti Izraela je čvrsta. Sjedinjene Države će stati uz narod Izraela i podržati njihovu odbranu od ovih pretnji iz Irana."
      “Pratimo pretnju u vazdušnom prostoru. To je pretnja kojoj je potrebno nekoliko sati da stigne do teritorije Države Izrael”, dodao je.
Washington je odmah poslao generala Michaela Erika Kurillu, komandanta američkog Centcoma, u Izrael radi “procene situacije” sa izraelskim odbrambenim snagama, i premestanja dela vojne imovine u regiju, u skladu sa svojim prethodnim akcijama tokom izraelskog rata protiv Hamasa. Razmeštaj bi trebao poslužiti kao izvor regionalnog odvraćanja i pojačati zaštitu američkih snaga koje su već u regiji, prema zvaničniku odbrane. Pre toga SAD su napravile redak potez i direktno kontaktirale sa Teheran kako bi pojasnili da nisu umešani u napad u Damasku.
      Premijer Benjamin Netanyahu je neki dan potvrdio da je Izrael spreman za "direktan napad Irana. Naši odbrambeni sistemi su raspoređeni; spremni smo za svaki scenario, kako u odbrani tako i u napadu”, rekao je on u televizijskoj izjavi, dodajući da Izrael ima podršku Sjedinjenih Država i “mnogih” zemalja.

U očekivanju napada, vazdušni prostori u Izraelu i celom regionu su privremeno zatvoreni.Jordan, Irak, Kuvajt, Sirija i Liban su prijavili prekide u civilnom vazdušnom saobraćaju zbog poremećaja u GPS sistemima.Kuvajt i Katar su odbili da daju Sjedinjenim Državama svoj vazdušni prostor i bazu za suprotstavljanje iranskim napadima.
Izrael je najavio da će od nedelje zatvoriti škole i ograničiti okupljanja na 1.000 ljudi u određenim područjima.

Šta se htelo postići napadima na ambasadu 

 Sultan Barakat, profesor sukoba i humanitarnih studija na Univerzitetu Hamad Bin Khalifa pri Qatar Foundation, govorio je za Al Jazeeru o tome šta se Benjamin Netanyahu nadao postići napadom 1. aprila na iranski konzulat u Siriji.
Netanyahu je imao sledeće ciljeve:
Proširiti status rata, a time i vanredna pravila koja ga drže na vlasti, podsećajući sve da će Iran uzvratiti kao pretnju.
Uspeo je ućutkati i male kritike koje su počele stizati iz Washingtona u vezi sa njegovim operacijama u Gazi. Malo je verovatno da će neko tamo reći nešto protiv Izraela u narednih nekoliko dana.
Takođe će ubrzati isporuku oružja koje je Bajden obećao, uključujući kritične borbene avione F-35.
Na kraju, ućutkace opoziciju u svojoj zemlji, zaustaviti pravo na demonstracije na osnovu pretnje Iranom.

Da podsetimo : u šest meseci od 7. oktobra, Izrael je bombardovao Gazu i izveo razornu kopnenu invaziju koja je ostavila veći deo teritorije u ruševinama i više od 33.000 Palestinaca mrtvih, prema palestinskim zdravstvenim zvaničnicima. SAD nisu stale "uz narod Palestine".

KAKVA CE BITI REAKCIJA ZEMALJA REGIONA

Izraelsko-iranski rat bi mnoge zemlje u regionu doveo u tešku poziciju. Brojne arapske zemlje sklopile su mirovne sporazume s Izraelom 2020. godine putem takozvanog Abrahamovog sporazuma . Njihovo nepoverenje prema Iranu bilo je deo onoga što ih je spojilo. Ali malo je verovatno da bi bilo koja arapska država stala uz Izrael u sukobu sa muslimanskom zemljom, a kamoli tako moćnom kao Iran. Jordan je proglasio vanredno stanje ubrzo nakon što je zatvorio svoj vazdušni prostor s obzirom na eskalaciju tenzija u regionu. izvor najveceg dela informacija Bloombeeg 

  Istovremeno danas je zarobljen brod izraelskog  biznismena 

                                                                          Video - priblizavanje brodu 

IRANSKE pomorske specijalne snage zarobile su helikopterskim desantom u Ormuskom moreuzu teretni brod MCS Aries koji je u vlasništvu izraelskog milijardera Ejala Ofera ( londonska kompanija Zodijak aritajm). Iz Zodijaka su odbili da komentarišu zaplenu i usmerili medije na MSC čije je sedište u Ženevi. Oni su potvrdili da je zaplenjen teretnjak na kojem je bilo 25 članova posade.

U medijima je javljeno da se ne zna koja grupa stoji iza ovog napada. Ovo je već treći pomorski napad u poslednjim danima na brodove povezane sa Izraelom.

Plovio je pod portugalskom zastavom, ali to nije zbunilo Irance.

„Pogodak u metu“ potvrdio je i izraelski ministar spoljnih poslova Izraela Kac: „Iran se bavi piratstvom i za to mora biti kažnjen. Režim ajatolaha Alija Hamneija je zločinački i podržava zločine Hamasa“. Kac je pozvao Evropsku uniju (EU) da proglasi iranski Korpus čuvara islamske revolucije terorističkom organizacijom i da odmah uvede sankcije Teheranu.

Zvanični predstavnik Izraelskih odbrambenih snaga Danijel Hagari rekao je da će Iran snositi odgovornost ako situacija u regionu eskalira. Pritom je naglasio: „Jerusalim je spreman za sve moguće scenarije razvoja događaja. Izrael je u stanju pripravnosti. Povećali smo spremnost da odbranimo Izrael od dalje iranske agresije. Takođe smo spremni da odgovorimo“.

Juče su desetine raketnih projektila lansirane iz Libana na sever jevrejske države. Odnosi Irana i Izraela su se pogoršali nakon napada na konzulat Islamske Republike u Damasku 1. aprila. U napadu su ubijena dva elitna iranska generala - Mohamed Reza Zahedi i Mohammad Hadi Haji Rahimi, kao i petorica oficira u njihovoj pratnji. Tada je Teheran obećao da će odgovoriti na akcije Jerusalima.


Eyal Ofer je predsednik Ofer Globala sa sedištem u Monaku, aktivan u pomorstvu, nekretninama, tehnologiji, bankarstvu, energetici i drugim investicijama.
Eyal i njegov brat Idan, takođe milijarder, sinovi su brodskog magnata Sammyja Ofera i podelili su njegovu imovinu kada je umro 2011.Stariji brat Ofer je značajno proširio ove posede. Preko Zodiac Group, svoje brodarske kompanije, sada poseduje i upravlja s gotovo 190 brodova. Njegov portfolio nekretnina obuhvata više od 120 nekretnina širom sveta i uključuje 15 Central Park West, 1250 Broadway i 50 United Nations Plaza na Manhattanu. Ostala Eyal-ova imovina uključuje VC tehnološki fond OG Venture Partners, OG Energy i udeo u javnim kompanijama Mizrahi Tefahot Bank i Royal Caribbean Cruises.

Ofer je služio kao obaveštajni oficir u izraelskom ratnom vazduhoplovstvu od 1967. do 1973. Zatim je studirao pomorsko pravo na Univerzitetu u Londonu.

    POSLEDICE PO EKOMIJU 

Došao je trenutak za koji su se globalna tržišta pripremala - i nadala se da će to izbeći. Eskalacija na Bliskom istoku najnoviji je udarac za investitore koji su se mesecima pripremali da Federalne rezerve počnu s smanjivanjem kamatnih stopa. Ako je američka inflacija veća od očekivane već potkopala taj optimizam, najnoviji potez Irana će ga sigurno pogoršati.

Tržišta novca, koja su pre samo nekoliko nedelja prognozirala tri smanjenja stope Fed-a ove godine, smanjila su te opklade. Kada se tržišta otvore u ponedeljak, ova očekivanja bi mogla dodatno pogoditi. Glavna briga bi bio skok cena nafte koji bi podstakao inflaciju. Ako su poslednji dani ikakvi pokazatelji, raspoloženje za smanjenje rizika moglo bi podstaći dolar i izvršiti pritisak na izraelski šekel zajedno sa valutama na tržištima u razvoju. I možda će doći do daljnje žurbe za sigurnošću u trezorima .

Nafta je skočila u petak, a globalni referentni Brent porastao je za čak 2,7% na 92 dolara po barelu – nivo koji je poslednji put dostignut u ranim danima rata između Izraela i Hamasa. Rebecca Babin, viši trgovac energijom u CIBC Private Wealthu, rekla je u petak:: „Direktno iransko angažovanje postavlja veće izglede za potencijalni prekid u snabdevanju u regionu, što dovodi do toga da mnogi trgovci nastave da posežu za opcijama za kupovinu sirove nafte.”

10 коментара:

Анониман је рекао...

Svi pratimo! Izrael tvrdi da je oborio dronove na teritoriji Sirije i Jordana. Reketirali su Liban, ovi uzvratili reketiranjem severnih delova. Opšti pičvajz! Taj general, amer, pobegao..haha...Ako se nastavi novac neće vredeti ništa.. Ludilo draga moja.Hajd na spavanje.
Pedja

Анониман је рекао...

Gotovo, stvar se "može smatrati završenom".
Da vidimo.
Pedja

Анониман је рекао...

И на крају нико не извештава о исходу! Наводно је уништено 99% дронова. А шта се десило са балистичким пројектилима? Иран је саопштио да је уништио циљеве, нису рекли које циљеве.
Ј. Б.

L2 је рекао...

Nekoliko iranskih raketa je prošlo kroz “Gvozdenu kupolu” i završilo na tlu Izraela.
https://t.co/TxsPj03ch3
Izrael je potvrdio da je baza izraelskih vazduhoplovnih snaga u pustinji Negev napadnuta sa 7 balističkih projektila.
Video prikazuje snimak raketnog napada na pustinju Negev.
Iran observer
https://twitter.com/IranObserver0/status/1779291165704990900?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1779291165704990900%7Ctwgr%5E2e4f3fb228ea6b1a7d6072803a417bf35e1b551a%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=http%3A%2F%2FIranske20rakete20probile20izraelskA20PVO20VIDEO
Ne znam da li vrede linkovi.

Анониман је рекао...

Jordan je otvorio svoj vazdušni prostor izraelskim i američkim avionima čak i obarajući dronove koji su prekršili njegov vazdušni prostor. Jedna od pet osoba u Jordanu je palestinskog porekla, uključujući i kraljicu te zemlje, a u poslednjih nekoliko nedelja došlo je do sve agresivnijih protestq protiv Izraela.Ovo je iznenadilo mnoge jer Jordan nije uobičajeno uključen u takve sukobe. I neke arapske zemlje su dale političku podrška Izraelu, ku...Saudijska Arabija ..naravno.
Iran je ciljao dva cilja obaveštajni centar, koji je davao podatke za napad na ambasadu i bazu Novatim, odakle su poleteli avioni F-35 koji su je bombardovali. Ako im je to gio cilj ispunili su ga. Navodno su oba cilja znatno oštećena i stavljena van upotrebe.
Sve skupa mala opomena. Ameri nisu za rat i tu se stalo.
XXX

Анониман је рекао...

Sedam Fatah-2 ni jedan nije presretnut.
Pedja

Анониман је рекао...

Пеђа, добро си обавештен.
Московски војни експерт Владислав Шуригинм : "Упркос огромним снагама, неке иранске беспилотне летелице, крстареће ракете и скоро све балистичке ракете погодиле су предвиђене циљеве.Главни адут Иранаца биле су њихове најновије хиперсоничне балистичке ракете „Фатах“. Све су стигле до циља. Ниједна није пресретнута ни оборена. На објављеним снимцима, могу се уочити њихове бојеве главе које сијају од прегревања док лете и погађају мете у ваздушној бази у пустињи Негев.Треба имати у виду да је ирански Корпус чувара исламске револуције добро наоружан и да иранска војна индустрија ради веома добро. Истовремено, Израел не може да занемари чињеницу да цела његова ракетна резерва не покрива ни половину приоритетних циљева у Ирану. А Иран има обиље пројектила."
Ј. Б.

Анониман је рекао...

Министар одбране Израела звао Американце и најавио напад на Иран! Предвиђају одмах. Не би било лоше, можда ће у том случају одустати од Срба.
Ј. Б.

Анониман је рекао...

Idemooo, Gvido Štajnberg nemački stručnjak za Bliski istok:" Događaji na Bliskom istoku pokazali su da američki predsednik Džo Bajden više nije „glavni gazda“ i da SAD nisu supersila. Amerika je glavni gubitnik posle najnovijih zbivanja na Bliskom istoku jer se ubrzano kruni njen nekadašnji neprikosnoveni autoritet.

Iran je napao Izrael uprkos prethodnom upozorenju iz Bele kuće, ranije se nijedna „regionalna država“ ne bi usudila da uradi tako nešto. To znači da su Sjedinjene Države izgubile svoj nekadašnji uticaj i era njihove nadmoći bliži se kraju. ",
Bravo stari, samo to treba da shvate svi u toj tvojoj smradiji.
XXX

Анониман је рекао...

Ера америчке хегемоније се ближи крају, али преспоро за нас.
Одузеће нам Косово, прогласиће нас геноцидним народом. Последњи трзаји, морамо да пронађемо начин да се то поправи, а не да дозволимо да они униште наш углед заувек.
Ј. Б.

Постави коментар