недеља, 6. мај 2012.

Kriza identiteta kapitalizma i izbori

 
70d4e3adcfb3330fc375fed0e96acfb2Y3Jpc2lzX2JpZy5qcGc=

Mogu li pojedini izbori u 2012 izmeniti svet?

D a se razumemo svet se menja sa ili bez izbora. Ali, kada ih već imamo kao mogućnost da sami utičemo na budućnost, da li  jedni izbori , ovakvi kakvi jesu, realno mogu i koliko da izmene svet ?
Danas se širom Evrope održavaju predsednički i lokalni izbori (Srbija, Grčka, Francuska, Nemačka, Italija).Tek nas do kraja godine očekuje serija najznačajnijih. ( vidi 20 izbora u 2012)  Današnji izbori u Francuskoj  u kojima Hollande ima izvesnu prednost još uvek su neizvesni. Sve je već precizno izanalizirano i rečeno, novih prognoza nema premda podatci pokazuju da je izlasnost do podneva visoka. Mediji nestrpljivo očekuju rezultate. Od svih evropskih izbora ovi u Francuskoj su jedini koji mogu (ne moraju) znatno izmeniti političku sliku Evrope. Znači li to da mogu izmeniti i EU?
 
                        srpskiVIŠE SERVISA

U najnovijoj kolumni Financial Times piše: "Demokratskim putem stanovnici Evrope mogu s vremena na vreme promeniti svoje vođe, ali mora im biti jasno da izlaskom na izbore ne mogu promeniti i kurs. Levo ili desno, unutar ili izvan eura, vladajuće elite poštuju samo oltar mera štednje". Niko se ne usuđuje prekršiti Katekizam fiskalnog akta.
Autor kolumne ukazuje na činjenicu da izmena lidera neće izmeniti sistem vlasti EU.  Jasno nam je svima da većina evropskih stranaka više nije jedna drugoj ideološki konkurent. I po mnogim strateškim pitanjima one imaju iste stavove. Masa je naravno zbunjena i sve češće reaguje ekstremno.  Fašizam cvate na svim prostorima podjednako. “Vreme je za diktatora”, kaže jedan 38 godišnji Grk. Nikada nisam bio niti sam fašista, ali idem da glasam za njih. Prvo je bio za socijaliste, potom konzervativnu partiju, sada mu nadu pružaju fašisti.  Nadu? “Stranci moraju iz zemlje. Ne moraju se ubiti. ….već !!!! izvor  Haosu u Evropi su krivi stranci???!!! Nekada Jevreji!

Istina je da samo radikalni potezi mogu dovesti do promena. Nikako ubijanjem nedužnih ljudi, niti fašističkim, ni bilo kakvim ideologijama već pametnom ekonomskom platformom koja po sebi nalaže određena društveno politička rešenja. To kao da niko ne shvata, ili shvataju upravo oni koji zanemaruju ekonomiju na račun  katasrofalnih ideologija.
Da ipak vidimo šta se dešava na planu ekonomije. Može li npr. Hollande, to jest Parlament Francuske ne potvrđivanjem Fiskalnog pakta, narušiti ekonomsku akciju spašavanja EU?
                  srpskiVIŠE SERVISA

Hollande- (Francuska) revolucija ?!?!

O sim što  najavljuje preispitivanje teško izborenih dogovora sa Evropskim partnerima, što bi moglo dovesti do neizglasavanja pomenutog akta, Hollande najavljuje  masu socijalsitičkih  mera, od kojih su samo neke  
- povećanje poreza preduzećima, bankama I bogatima ( u iznosu od 29 milijardi eura)
- uvođenje ekstra davanja (u iznosu od 20 milijardi eura)
- otvaranje 60 000 radnih mesta u obrazovanju,
- 150 000 preko državnih subsidija
- smanjenje penzione granice sa 62 na 60   itd,itd.

Planovi ovog političara su se ( približavanjem izbora!!!) takoreći dnevno dopunjavali pa se stopa od 40% na primer, trebala popeti na 45% a dostigla je cifru od 75% . Holand se sam upoređuje sa Obamom  i ističe da ni jedan od njih dvojice ne želi da sekretarica milijardera plaća veći porez nego sam milijarder ( poznata zamka koja naravno nije istinita). Sve zajedno po njegovom planu državni manjak bi se već iduće godine smanjio ispod 3% a ravnoteža bi se uspostavila negde do 2017.
Slika francuskog političkog miljea je preslika evropskog. Sa tim da Francuska uvek, ne bezrazložno, podseti  na Francusku revoluciju, dok se u ostalim Evropskim državama evroskepticizam još zadržava u  granicama daleko manjih procenata pa izgleda blaži i bezopasniji. U blizini su Mađarska, Finska, Holandija.
                             48bebfce6120da8b5b3c58d21ca50a25OS0xMS0wMS5qcGc=
I deologije uvek pronađu-iskonstruišu neki značajan događaj na kom se uzdignu. Poznata krilatica za  Ameriku je pre i posle 11 septembra. Bogami beše to delom i za ostali deo sveta. Za razliku od Evrope, Amerika  ima jasnu podelu na leve i desne političke opcije. Njihovi izbori su zato daleko značajniji.  U  izborima između  George Busha i Al Gora odlučivalo je doslovno par stotina glasova. Bio je to znak da konzervativna Amerika još postoji i to čak u državama u kojima  nije bilo očekivano. Obamin izbor je primer perfektne izborne kampanje, od slogana pa nadalje i odraz narodne frustracije.  U političkoj kampanji veliku ulogu igraju lobisti i sponzori.  Ukoliko su  nezadovoljni oni prosto kažu NE, nema nominacije, nema para. Obama je u trci. Kako će Amerika ovoga puta glasati pitanje je. Očekivanja naroda na rubu egzistencije su prevelika, takođe nestrpljenje.  Amerikom se razležu glasovi “NObama”. Nažalost republikanci  nisu izbacili kandidata dovoljno jakog i primamljivog razočaranoj masi sa čijim je glasovima profitirao Obama. Iako su rezultati Obamine politike porazni, on ostaje jak kao simbol levice. Znači li to da bi u slučaju ponovnog izbora u Americi  urušili ostatci kapitalizma?
                       srpskiVIŠE SERVISA

Identitet kapitalizma

Teoretski kapitalizam ima svoj identitet. Pitanje je da li je on u praksi još uvek isti i do koje mere može da podnese devijacije. Svete krave kapitalističkog vrha su podrovale same sebe i  sve više gube javno poverenje. Da li je kriza u kojoj se nalazimo bankarska ili ekonomska, svejedno. Ona prerasta u sumnju u sam kapitalizam. Na toj sumnji niču masovni protesti  koji vođeni levičarskim ideološkim planovima mogu preprečiti put samoregulaciji tržišta. Da li bi tržište uopšte moglo da se samo izbori sa nastalim teškoćama ili se moraju osvojiti neka nova ekonomska saznanja  koja bi nam otkrila nešto što ne znamo a mogla bi bitno da poprave nastalu situaciju,  je pitanje koje mene lično muči.  Ostaću na pitanju, premda su mi relacije sve jasnije i jasnije.


Nacionalne valute posle propasti evra (izvor)

18 коментара:

Анониман је рекао...

Pobedio je. Hajde da te vidim sada. Koja ti je procena.
Peđa

Анониман је рекао...

Sta ocekujes od raznosaca pice?
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

Oni dobiše normalnog raznosača pice, a Srbi ponovo glasaše za dva gospodina idiota.
Peđa

Анониман је рекао...

Kada im se pridruzi gospodin crni dobicemo glavnog sa liste globalista koji ce nas uvesti u bolje sutra.To je problem.
Z.

Анониман је рекао...

Banana svetski poredak, heheee
Peđa

Анониман је рекао...

A sta mislis o nesvrstanim ?
Z.

Анониман је рекао...

Banana,nesvrstani sve je isto! Dokle smo dogurali posle rušenja zida!! Propuštena šansa.
Peđa

L2 је рекао...

Haha...ala ste se raspričali.A ja sinoć odletela na palačinke.Mislim u čast pobede,haha..Bolje završiti u socijalizmu mirnim putem nego krvavim.
Svi izbori pokazuju podelu biračkog tela na dve opcije. Sitne stranke ne treba računati.Razlike između dve glavne su minimalne, ali odlučujuće.To je dobra baza za građanski rat..haha.
Evo rezultata u Grčkoj:
Nova demokracija 18,86% 108 mandata
SYRIZA 16,77% 52 mandata
PASOK 13,19% 41 mandat
Nezavisni Grci 10,6% 33 mandata
Nova demokracija i PASOK podržavaju međunarodne kredite i "pomoć" Grčkoj no nemaju dovoljno mandata za Vladu.Imaju 149 mandata.Ostale stranke imaju 151 mandat.Upravo koliko je potrebno da sastave Vladu.Zajedničko im je to što se protive daljnjem kreditiranju i zaduživanju,ali se ideološki previše razlikuju.idućeg meseca Parlament treba da izglasa novu rundu ušteda i to je veliki ispit za novu garnituru.Ako ne izglasaju?!?

Juče je izgubila Merkelova.CDU je osovjio 31% glas, što je prema BBC najlošiji rezultat u toj pokrajini u zadnjih 50 godina.Njihovi izbori su sledeće godine ali su značajan pokazatelj raspoloženja.
Sa odlaskom Merkelove situacija postaje definitvno jasna što se tiče ličnosti.
O izboru naše boranije neću ni da pisnem.
Popijte kafu na miru, bar do druge ture izbora. A iza njih opet isto.
Je li ono danas glasaju u Siriji?

Анониман је рекао...

Nema komentara za Srbiju?? Evo mog: Kosovo se definitivno cepa, potom Makedonija,nisam siguran da dobijamo Veliku Albaniju, zelene transferzalu svakako.
Peđa

Анониман је рекао...

Izbori u Srbiji:to je nama naša borba dala!
XX

Анониман је рекао...

xx
Nego šta.Misliš slomiće se vlast onog trenutka kada narod ostavi na cedilu,kad ono,jok. Komunistički mazohizam?
Peđa

L2 је рекао...

Ne treba se "uzbuđavati”, ako se...jelte, uzbuđavate, a iskreno se nadam ne!!! Tu opskurnu scenu političkog međuprožimanja šarlatanstva i šarlatana treba zaobići u širokom luku i slediti sopstvene instikte i ciljeve. Šta očekivati od sive mase koja nije sposobna da artikuliše sopstvenu malograđansku egzistenciju a kamoli nešto više. Svestan te međusobne zavisnosti, lepo je rekao Hitler u govoru pripadnicima SA-a,: "Sve što vi jeste, dugujete meni; sve što ja jesam, dugujem vama.”
Jasno?

Анониман је рекао...

Opet Hitler!?

Анониман је рекао...

Moglo bi nam biti mnogo bolje kad to ne bi zavisilo od nas. Na zalost, sva briga o nama prepustena je nama. Dakle, najgore moguce resenje. Zbog toga sa ogorcenjem mozemo reci –nismo to zasluzili.

XX

Анониман је рекао...

xx, haha, što bi bilo lepo živeti u raju, gde ništa ne zavisi od nas, gde nismo odgovorni nizašta, pa čak ni za glasanje. ovih dana kruži vic na ovu temu:

došao tip kod svetog petra. a ovaj mu lepo kaže da je bog svima dao slobodu izbora, bez izuzetaka. i da i ovaj put može da bira hoće li u raj ili pakao. ali po njihovim pravilima mora jedan dan da provede u paklu, i jedan u raju, posle čega će da slobodno odluči. i tako i bude.

prvo ga pošalju u pakao. kad tamo uređena poljana, luksuzna vila, okolo bazeni, teniski tereni, golf igralište. puno sveta lepo obučenog, igraju, šetaju se, druže se, smeju. prelepe žene, izazovne, visoke, vitke. konobari ih služe najraznovrsnijim jelima, piju najkvalitetnija pića. muzika i zabava, niko ništa ne radi, samo uživaju.

sutradan ga pošalju u raj. tamo neki ljudi u belim jednostavnim odelima trčkaraju po mekim oblačićima, mir, tišina, u pozadini se čuje tiha harfa, igraju se sa anđelčićima, svima osmeh na licu i blaženstvo.

i pita ga na kraju sveti petar:
-da li si razmislio i odlučio gde ćeš?
-pa, lepo je na oba mesta, samo nisam očekivao da je pakao tako dobar. ceo život sam želeo da živim tako, pa ako već imam pravo na svoju želju i dato mi je da biram, ja bih u pakao. ceo život sam se mučio, pa valjda sam zaslužio da na ovom drugom svetu malo i uživam.
-još jednom ti kažem, imaš ceo dan da polako razmisliš, niko te neće uslovljavati ni poslati tamo gde ne želiš.
-ok, nema potrebe da više razmišljam. moja odluka je definitivna - pakao!
i pošalju ga u pakao. kad tamo ona ista polajna, vila ali razrušena, okolo smetlište i oni isti ljudi u dronjama, prljavi, pocepani, gladni, besni, tužni, svađaju se, tuku, plaču, brljaju po đubrištu i traže neke otpatke za jelo.

ovaj se prenerazio:
-pa šta je ovo? preključe je bilo divno, savršeno.
i uhvati se za glavu:
-nisam ja ovo zaslužio, bio sam ceo život dobar, pošten, nisam ubijao, lagao, krao, ni varao. ovo nije fer.
a sveti petar mu kaže:
- verujem ti. ali ono je bila predizborna kampanja. danas si po svojoj slobodnoj volji glasao!

123

L2 је рекао...

123
Haha...
baš ste me nasmejali! Nije tako crno kao što se čini.Još je crnje,haha...

Znate li onu priču "Na zalost, nemam šta da ti ostavim sem ovoga." Siromašni kineski seljak pred smrt ostavlja sinu dve kutijice.
I zapamti- dobro ih čuvaj. Kada ti jednoga dana bude teško, nesnosno teško u životu, otvori belu kutijicu. Crnu ćeš otvoriti onda kada ti bude jako dobro.”
I onda sledi priča o mladićevom mučnom seoskom životu i scena kada u bezizlaznoj situaciji želi sebi da prekrati život.Otvara belu kutijicu i u njoj pronađe papirić na kom je pisalo "I ovo će proći".
Pun nove nade nastavlja put,stiže u grad i koristeći znanje pisanja, kom ga je otac naučio, stiče bogatstvo. Savršeno srećan, jedne večeri seti se oca i otvori crnu kutiju.U njoj ponovo ugleda papirić na kom je pisalo" I ovo će proći".

Blago Kinezima i svim verujućim u bajke i onaj život.Meni se živi u ovom životu sa sve znanjem da minut za minutom život prolazi. Prolazi ali jeste!!!Moj život, moje jutro, moja kafa koju upravo ispijam sa užitkom.

Анониман је рекао...

123
Genijalno,hehe...
Peđa

Анониман је рекао...

Dok se salimo sve je OK.
pozdravljam drustvo
Z.

Постави коментар