недеља, 29. јануар 2012.

Par crtica o Svetskom ekonomskom forumu (WEF) - Davos

 
 
919377-switzerland-davos-security
 
GLOBALNA ELITA PROTIV KAPITALIZMA ..?!?
 
 E lita je uplašena pred mogućnošću globalnih socijalnih nemira? Ne bi oni zucnuli da kapitalizam  koga su postavili na tapet nije zahvaljujući njima došao u krizu i doveo u pitanje njihov lični kapital? Došlo vreme da i oni malo sklisnu.


Da li je zapadni model kapitalizma i dalje funkcionalan ili ne, jedno je od ključnih pitanja u Davosu. Neću se baviti tim pitanjem premda me ono najviše interesuje. Danas ću više za sebe pretresti neke od poznatih informacija o WEF’u.
Da li je pitanje sa početka zaista predmet svetskog foruma? Francuski politički analitičar Dominique Moisi-a misli drugačije

„ Davos mesto u kom se obavljaju poslovni dilovi umesto da se rešavaju teški finansijski problemi koji testiraju svetsku ekonomiju“. Isti analitičar konstatuje da je Davos i do sada jedino u tome bio efikasan.
 Pomenuti analitičar nije usamljen. Koji su razlozi da se na Davos gleda na takav način ? Da bi se dao odgovor na ovo pitanje mora se izvršiti podela na globaliste i antiglobaliste.
 
Prvi,pobornici globalizma misle da je WEF idealna prilika za dijalog i raspravu o glavnim društvenim i privrednim problemima planete, u okviru koje predstavnici svih profila u formalnim i neformalnim razgovorima mogu doprineti boljem razvoju globalnog društva.

Drugi,protivnici globalizma , vide u WEF-u poslovni forum na kom pregovaraju najbogatije firme i političari, uz pomoć istaknutih intelektualaca i ostalih društvenih struktura. Svrha WEF-a je po antiglobalistima za mnoge učesnike lična korist, umesto rešavanje problema zemlje. Najveća zamerka je apsolutno odsustvo demokratskog principa izbora tako moćne svetske institucije.

A ko potražite osnovne podatke o WEF'u saznaćete da je to neprofitna organizacija, godišnji skup najvećih svetskih firmi,internacionalnih političara,selektivno odabranih intelektualaca svih profila, itd..i tome slično..WEF nije tek i samo jednogodišnji skup u Davosu. On je mnogo više od toga. Osim spektakularnog godišnjeg sastanaka forum ima stalne radne grupe, on provodi brojna istraživanja, ima promatrački status pri privrednom i socijalnom veću UN. Jednom rečju WEF je savetodavna institucija koja ima najveći uticaj na svetska dešavanja.

I ako u nazivu stoji reč svetski forum , ovaj forum je osnovan, i tako je delovao, kao evropski skup menađera (444) pod pokroviteljstvom Evropske komisije i evropskih industrijskih udruženja.Cilj osnivača gospodina Schwaba bio je uvođenje američkog načina upravljanja u evropske firme.
Dugo vremena  forumom su dominirali Evropljani, neko vreme posle i SAD, Japan, da bi se od dvehiljaditih lagano počele pozivati ostale zemlje u razvoju kao što su Kina, Indija, Rusija, Meksiko i Brazil..i ostali. Ove godine je zapaženo prisustvo afričkih zemalja.

____________________________________________________________________________




Bravo ženske!!!! Samo napred, prsa u prsa!!!! Evo dokle nas je dovela emancipacija. A bogami  i kapitalizam. Devojke su  stigle direktno  sa istoka. Pa sada recite da BRIK nije uspešan . Počeli smo od njih da uvozimo i ovo. Daleko ćemo dogurati.

image2image

______________________________________________________________________

1974. godine na forum su prvi put pozvani i političari. Zvanično WEF je od samog početka bio politički nepristrasn, nije imao niti ima  političku platformu ako se izuzme globalistička koja se formuliše kao  "opredeljenje za poboljšanje stanja u svetu".!!!!

U međuvremenu je globalizacija proglašen i političkom opcijom međunarodnog, ekonomskog udruživanja. Globalni interesi su duboko odredili svetsku i uzdrmali nacionalne politike i ekonomije, njihove kulture i tradicije što je izazvalo politički odgovor u vidu antiglobalističkog pokreta. WEF je shodno zagovaranju takvog cilja globalizacije dobio politički epitet i okarakterisan kao usko elitistička institucija, skup bogatih i moćnih.

WEF ne odriče elitizam. On jeste skup probranih pojedinaca i   najbogatijih firmi, onih sa prometom u iznosima izraženim milijardama.  WEF nije (direktno) profitabilna institucija. Javno se govori samo o ciframa davanja za članstvo i učešće u ovom forumu. Te cifre su  impozantne.  Firme moraju platiti godišnji iznos, potom poseban iznos za učestvovanje na godišnjem sastanku; ako firma želi biti institucionalni partner i kao takva ostvariti direktan uticaj na agendu WEF'a dužna je uplatiti stotine hiljada godišnje i opet, naravno, poseban iznos za godišnji sastanak. Članstvo je kao što vidimo uslovljeno angažmanom na forumu. Od sume koju firma uplati zavisi mogućnost učešća na sastancima, projektima, inicijativama. Prema zadnjim podatcima na ovaj način  WEF finansira oko 1000 svetskih firmi koje ukupno imaju promet preko pet milijardi.
Niko ne sumnja da je dobit od članstva i učešća na forumu  DALEKO VEĆA. Neprocenjivo veća.

 WEF je U SVAKOM POGLEDU preslika funkcionisanja bilo kog političko- ekonomskog lobija. U njemu sve funkcioniše po principu pozicije moći, interesa, veza. Navešću samo jedan primer od prošle godine.

 
getNewsImages


K rajem aprila 2011. na mesto neplaćenog savetnika WEF-a izabran je gospodin Gordon Brown, bivši premijer Velike Britanije. Pre ove funkcije razgovaralo se o njegovom postavljanju na funkciju predsednika Međunarodnog monetarnog fonda.
 
Geneva, Switzerland, 22 April 2011Gordon Brown, the former British Prime Minister, is to advise the World Economic Forum, having accepted an invitation to chair a new policy and initiatives coordination board. It will be an informal group bringing together heads of international organizations and government representatives to analyse, assess and coordinate the prioritization, development and impact of multistakeholder initiatives within the global system. Vidi dalje

I nformacija o izboru Brown’a preplavila je medije. Interesantne su dve izjave, njegovog naslednika, Davida Camerona i osnivača WEF'e SchwabaCameron je, ne štedeći reči, javno izneo sumnju u izbor Browna. „ Najvažnija osoba za vođenje Globalnih finansija ne može biti osoba koja je iza sebe ostavila zemlju u ekonomskom haosu.( prim. 13 godina neuspešnog liderstva) Vidi dalje
Za gosp. Schwab'a izbor Brown-a je garancija „ da će forum ostati usmeren i veran predanosti da se poboljša stanje u svetu".


Prosudite sami. Prema Davidu Cameronu na funkcije  bi trebalo postavljati sposobne ličnosti koje bi trebale da konsoliduje globalna kretanja. Po Schwabu je bitna ličnost koja će držati konce u rukama globalističke institucije i njene politike. 

Gde god se okrenete naiđete na problem čoveka sa svim ljudskim u sebi, vrlinama i manama.
Takvi smo, tako nam je.



____________________________________________
JAVNOST: 

Za razliku od nekih javnosti apsolutno nepristupačnih sastanaka, Forum je otvoren. U Davos se redovno pozivaju novinari, omogućava prenos službenih programa i shodno razvoju informatike šire se mogućnosti oglašavanja ( zoutube, twitter i sl.). Neformalni i privatni razgovori ostaju kao obično nedostupni javnosti.To ostaje večitom tajnom svih susreta na visokim nivoima.

DAVOS MAN

davosman 


 Izguglajte radi razonode ovaj neologizam koji se odnosi na članove elitnog kruga iz Davosa koji sebe vide kao savršene internacionalne persone. Ima dosta zanimljivih razmišljanja.


1 коментар:

Анониман је рекао...

Rotiranje jednih te istih. Kao nekada kod nas.Socijalisticki.Takvi nikada nista ne urade kako treba. Na funkcije dolaze putem inkompetencije.
Radovan treci

Постави коментар