четвртак, 1. децембар 2011.

U Holandiji proizveden najopasniji modifikovani virus gripa

 
Grupa naučnika želi objaviti istraživanje o tome kako su stvorili virus gripe koji bi mogao "izbrisati" s lica zemlje našu civilizaciju.
Smrtonosan virus je genetski modificirana verzija virusa H5N1, ali je daleko infektivniji i mogao bi biti prenesen na milione ljudi.
Virolog Ron Fouchier iz medicinskog centra Erasmus u Holandiji je vodio tim naučnika koji su otkrili da je samo pet mutacija bilo dovoljno da bi se virus ptičje gripe počeo širiti dosta brže i jednostavnije od poznatih virusa.Virus su testirali na afričkim tvorovima s obzirom da je njihov respiratorni trakt vrlo sličan ljudskom. Fouchier kaže da je novi soj virusa 'verovatno jedan od najopasnijih virusa koji se može napraviti', i smatra da rezultate treba objaviti kako bi se odgovorni za odbranu od bioterorizma mogli pripremiti za najgori scenarij.
Ne zna se hoće li istraživanje biti objavljeno i dostupno široj javnosti. O tome će da odluči Nacionalni naučni savetodavni Odbor. Mogao bi se postići kompromis tako da se članak objavi, ali pri tom izostave ključne informacije.

H5N1


Istraživanje je izazvalo kontraverze i podelilo naučnike. Richard Ebright je u intervjuu (ScienceInsider) izjavio da  virus nikada nije trebao  biti napravljen. Paul Keim, predsednik Nacionalnog naučnog savetodavnog Odbora, koji se bavi istraživanjem  istog virusa ( H5N1) izjavio je u istom članku da razume ovaj potez. "Ja ne mogu da se setim  ni jednog drugog patogenog organizma koji bi bio tako zastrašujući kao ovaj." Da bi ilustrovao svoju tvrdnju naučnik je napravio poređenje sa antraksom. "Mislim da u poređenju sa tim virusom ni antraks nije strašan". izvor

Rad je predstavljen u septembru na konferenciji o gripi na Malti.Sudeći po informacijama koje kruže u javnosti  istraživanje će verovatno biti objavljeno. U ovom momentu ga procenjuju drugi naučnici posle čega bi se trebao pojaviti u nekom od naučnih časopisa. Mnogi od njih već sada strahuju  da bi modificirani virus mogao biti korišten u biološkom ratu ako dođe u pogrešne ruke. Zbog toga apeluju da na obazrivost .
izvor na engleskom


8 коментара:

 1. Аутор је уклонио коментар.

  ОдговориИзбриши
 2. Brujo bre što ukloni post.Pretpostavljam da si ogorčen kao i ja.Možeš zamisliti kakva je bila moja reakcija kada sam noćas kasno na brzaka oštancala ovaj post.U celoj današnjoj gužvi, čiji si i ti bio deo..haha,ja sam se nekoliko puta vraćala ovoj temi.Nije nam dosta zla koje nas snalazi na svim meridijanima,pa otvaramo nova žarišta sve gora i gora.
  Ako izostavimo dotično istraživanje impresionira me duh pojedinih Holanđana. Godinama ubeđujem naše ljude u Holandiji da ne poznaju istoriju i kulturu sredine u kojoj žive te da ih užasno površno procenjuju.Naravno negativno.Uz mnogo tog nazovimo negativnog, kada je neki seljački mentalitet u pitanju,sve češće se susrećem sa najnovijim istraživačkim poduhvatima,i ne samo u jednom području, već mnogium.Ovaj projekat je tipičan holandski ekstremizam.U kom društvu postoje pedofilska društva,da ne spominjem odnos prema drogi i ostale poznate stvari, i to paralelno uz jako konzervativne pojedince i sredine.Tolike sam godine ovde,pokušavam da pomirim te dijametralno suprotne linije i ne uspevam.ovo istraživanje je imalo za cilj da POKAŽE naučnoj i političkoj javnosti šta nam se može desiti ukoliko nekom padne na pamet da ovaj virus iskoristi kao biološko oružje.Sada je javnost upozorena, a potencijalnim agresivcima je olakšan put.I šta je tu šta.Ko je ovde pametan, a ko glup.Ja se osećam krajnje glupo i jadno.

  ОдговориИзбриши
 3. Li draga.
  Ovo sto se desava u Holandiji zemlji lala i tulipana nazvao bih naucnoistrazivacki egzibicionizam prtotkan sa samodokazivanjem. (da ne kazem jos nesto ruznije)

  ОдговориИзбриши
 4. Čovek u jednom momentu izgubi sve kriterijume. Mogu da razumem umetnost radi umetnost, ali nauku radi nauke ne mogu, premda shvatam istraživačku groznicu.Ali, pobogu..imaju li ti ljudi porodicu,decu,unučad,misle li uopšte dalje od svog istraživačkog nosa.NE MISLE.To smo mi,jedina misleća i najgora vrsta na zemlji.Da smo barem životinje.

  ОдговориИзбриши
 5. To se zove preventiva?!?! Izmislis atomsku bombu zbog preventive i onda je u datom momentu,
  upotrebis.Sta je tu cudno.Zivot je borba za opstanak.Ako ti neces mene,ja cu tebe.Pobeduje jaci.U momentu zaboravimo sva zla koja su nas snasla od sopstvene ruke.Zaboravimo i skrenemo
  u idealizacije.Ma to smo sta jesmo.Prestani da se cudis i plivaj u cistim i slobodnim vodama. Jedino nam to poreostaje.
  pozdrav

  ОдговориИзбриши
 6. Da bez čuđenja zaplivam u odgovor.Ako pogrešim čudiću se intuiciji koja me izdala.
  Preventiva kažeš!!!Može,a ne mora.Sve do jednom
  Neki misle da treba govoriti u ime drugih,onih koji nemogu, nisu mogli ili znali da se izraze uprkos činjenici da se u krajnjem zbiru ne isplati.
  Svet voda je lep,ali nije naš ambijent.Lepše je izvan, pa makar na daskama koje otpor znače. Jedino vredno što nam preostaje je ljubav. Virusi su ionako definitivni pobednici.

  ОдговориИзбриши
 7. Dobar članak o na ovom linku pa pročitajte, super stručan sa odličnim savjetima i informacijama - influenca

  ОдговориИзбриши