петак, 8. октобар 2010.

FIZIKA - novost



Opovrgnuto haotično kretanje:
Protoni i neutroni se kreću pravilno



Prema reakcijama ova novost bi mogla imati dalekosežne posledice pre svega na području proizvodnje energije, zaštite nuklearnih centrala, i odlaganja nuklearnog otpada.

  

Izvori Physorg i Nature news


        Reč je o Paul Koehler-u, fizičaru i rezultatima njegovih istraživanja kretanja nukleona u jezgru platine. Ispostavilo se da kretanje nije slučajno - haotično već da se protoni i neutroni kreću pravilno .”Ovo kolektivno ponašanje je potpuno neočekivano i neobjašnjivo –piše u izveštaju web sajta laboratorije. Rezultati istraživanja imaju visok stepen verovatnoće, čak 99,997%. Da bi se ova tvrdnja konačno potvrdila neophodno je obaviti istraživanja na jezgrama drugih elemenata osim platine, koja bi mogla potvrditi da ova pojava nije uzrokovana samo specifićnošću jezgra platine.
          Međutim zbog smanjenja proračuna u okviru ORELA nije predviđeno ponavljanje ovog istraživanja. US Department of Energy je dao prioritet drugim istraživačkim projektima. Prema fizičaru Koehler-u merenja bi se mogla obaviti u Belgiji u Geel Electron Linear Accelerator (GELINA) u Geel-u. To bi imalo poseban značaj jer bi se istraživanja ovoga puta izvela modernijim instrumentima

Novost iz ORNL, Oak Ridge National Laboratory u Tennesse-u



Нема коментара:

Постави коментар