петак, 12. август 2011.

Facebook limiter



D ijagnostički i statistički priručnik za duševne poremećaje, standardni psihijatrijski priručnik, u svakom novom izdanju bogatiji je za neki novi oblik psihičke devijacije.Facebook Addiction Disorder (FAD), poremećaj ovisnosti o Facebooku je jedan od najnovijih.

"Sve veći broj psihijatara i psihologa širom sveta izveštava da im se javljaju pacijenti koji kao uzrok svojih životnih problema navode upravo svoje prekomerno korišćenje ovog online servisa.

Psiholog Džoana Lipari (Joanna Lipari) s kalifornijskog univerziteta UCLA definisala je pet znakova koji ukazuju na zavisnost od Facebook-a:

* Propuštate san zbog korišćenja Facebook-a.
* Na Facebook-u provodite više od sat vremena dnevno.
* Opsesivno pronalazite nekadašnje prijatelje i ljubavi na Facebook-u i komunicirate s njima.
* Ignorišete poslovne obaveze, surfujete po Facebook-u intenzivno tokom radnog vremena
.
* Pomisao na napuštanje Facebook-a izaziva u vama nemir.

Potvrdni odgovori na prethodno izložene tvrdnje mogu ukazati na postojanje zavisnosti od Facebook-a, navodi Džoana Lipari i predlaže jednostavan test - probajte da izdržite jedan jedini dan bez Facebook-a. Ako vam dan prođe u stresu i nemiru, definitivno ste postali zavisni.izvor
Tri mladića iz Novog Sada napravili su računarski hit program - FB limiter, za blokiranje pristupa Fejsbuku i Jutjubu, koji je do sada downloadovalo oko 50.000 ljudi širom sveta.

Nebojša Vislavski (27), Tomislav Kukić (29) i Marko Vujatović (26) su iz Novog Sada, dok je četvrti član tima Goran Bogdanović (28) rođeni Nišlija, ali on konkretno nije radio na FB limiteru. Njih četvorica su i osnovali programersku firmu Aksiom Koders. Marko, koji radi kao marketing menadžer se upoznao sa ekipom tokom jednog letovanja, a ostatak družine su dugogodišnji programeri.
- FB limiter  ima i besplatnu verziju, a za prvi dan ga je skinulo čak 10.000 ljudi. Radi se o "Normal Look" verziji koja je napravljena tako da se jednim klikom blokira pristup Facebooku ili YouTubeu, a istim klikom odblokira - počinje priču Marko.

Ostala tri verzije nisu besplatne i njihov paket košta 10 dolara.

- Na rasploganju je i “Time Look”, koji po kalendarskoj šemi određuje kojeg dana i u kom periodu možete da blokirate Facebook. On je namenjen poslodavcima koji ne žele da svoje zaposlene liše pristupa društvenim mrežama u toku polučasovne zakonske radne pauze. Tu je i Durationn Look”, kojim roditelji recimo mogu svojoj deci da ograniče koliko tačno sati dnevno mogu da provedu na Facebooku ili YouTubeu - objašnjava Vujatović.

I na kraju tu je verzija "Total Look" koji je hit među studentima jer mogu da u određenom vremenskom roku blokiraju sebi pristup ovim mrežama i ne postoji način da se do isteka roka ta zabrana skine.

G lavni mozak operacije “FB limiter” je bio Nebojša Vislavski koji je na ideju za ovaj program dobio jer je i njemu Facebook uzimao previše vremena.

- Najviše licenci je kupljeno u Australiji i SAD. Mada nismo ciljali na tržište Srbije najveći naručilac nam je bila jedna firma iz Beograda koja je kupila desetine licenci. Veoma smo dobro pozicionirani na Googleu. Kada ukucate “block facebook” mi smo drugi na listi ponuđenih opcija i tako nas ljudi
nalaze - kaže Vislavski.
 
Blog adriatalk.com je ponovo sproveo istraživanje o broju korisnika popularne društvene mreže Facebook na prostoru Jugoistočne Evrope. U istraživanje su kao i prethodni put, uključene sledeće zemlje: Srbija, Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Makedonija. Ukupan broj korisnika Facebook-a u ovom regionu je preko 2,95 miliona, što je povećanje od preko 20 odsto u odnosu na maj ove godine kada smo objavili rezultate prvog istraživanja.

 Srbija                 milion i 40 hiljada

 Hrvatska            757 000
 BiH                    431 000
 Slovenija          376 000
Makedonija       350.000

vidi  detaljnije Izvor

                                                             

 



                                                                       free download
                                                                  

Нема коментара:

Постави коментар