петак, 13. октобар 2017.

Mera Duše







Jadni smrtniče, ko ti je kazao
da se ne meri ?!

Pitaš:
Kako se meri ?
Ko meri njene daljine?

Makar svi sumnjali
meri se,
iznutra.

Pitaš:
Kako duša da meri samu sebe ?

Jadni smrtniče, ko ti je kazao
da ona meri?

Ti si joj podesio žice,
Ona zvuči po toj meri.
Ne kažem da je “ja” stalno prisutno.
Al'  duša ga uvek čuje
I razume bolje nego ono samo sebe.

Naposletku, ko meri?

A, mera?
Ona se sama od sebe pokaže.
Ne meri je duša, ona je ispisuje.
Oslušnemo li pažljivo
znaćemo na kojoj je crti stala.



15 коментара:

SFINGA је рекао...

Da'l zvuk strune, da'l slika lika iznutra
čine da otisak je kosmosa u nama
kao i naše duše otisak u velikoj praznini srca
koje čežnjivo čeka ispunjenje spleta drugih duša
te tačke iskričave svetlosti koja zrači kao malo sunce
u želji sjedinjenja u velikom beskraju plavetnila punoće....

:)***

Анониман је рекао...

Ups, zlatan novac da saznam šta se zbiva u vama. Nikada vas nisam razumeo, a trudio sam se.

Pedja

SFINGA је рекао...

hehehe
nema ni potrebe, dragi Peđa, da se trudiš.
nema tu raz-umevanja
uhvatiš, prihvatiš i voliš... i da te Bog vidi
i to ti je to

;)

Анониман је рекао...

To je ok. Treba se dobro pomučiti da bi se odgonetnule gore ispisane tajne te otisak kosmosa, mera duše, iznutra, izvana, cvrc... nemam pojma o čemu pričate a mogle ste biti sasvim jasne, ali čemu kratko i jasno kad može maglovito. Komplikovane ste, priznaj, mi smo jednostavni, direktni, malo divlji, po merilima nekih od vas primitivni. To je to.
pedja

Анониман је рекао...

Mi smo fiziološki drugačiji. Za nas je sex u prvom planu, zato nam tako dobro leži seks bez obaveza a nakon njega gubimo interesovanje. Nagon nam leti ispred pameti, vama je pamet u oblacima pa vam je igra osvajanja interesantnija od samog sexa. Zbog sexa kao prioriteta mislite da smo neosetljivi. Nismo. Vi se razbacujete a mi potiskujemo osećanja, malo zbog straha od rizika da ne budemo odbačeni pa radije sakrijemo da nam je uopšte stalo i igramo na kartu nezainteresovanosti. Prosto vi i mi ne razmišljamo na isti način. Pod starost se menjamo.
XXX

SFINGA је рекао...

Ispostavilo se da zene imaju vece potrebe za duhovnim uzletima. Mada su muskarci dublji ali zato manji broj njih ima tu potrebu. Ima to svojih objasnjenja ali da se ne bavimo time sada...

Caskanje sa vama o ovim temama je prijatno i to je potreba tela i cula i nema nikakve veze da duhovnim stvarima.

Dragi Pedja. Ti si jedan, po svoj prilici, realan i racionalan covek. Pa i nas dve takodje. Bilo bi naopako da nije tako. Ne daj boze... Caskati sa tobom je prijatno, zanimljivo, vrcavog si duha i nebitno je neko duboko promisljanje ili razumevanje tvoje licnosti koja nije nista manje ili vise jednostavnija od nase. Pa stoga opusti se i pokusaj da uzivas bas kao sto i ja uzivam. Ponekad dobijem neki novi uvid, ponekad nesto novo saznam i zahvalna sam Li na ovim tekstovima. Ponekad se javim, ponekad nisam orisutna, negde drugde biravim. Ali ste mi svi dragi i volim da vas "cujem" iako se ne poznajemo.

Ovo promisljanje koje tebe muci, mozda ne moze ovako virtuelno da se objasni ili dozivi... A sto se tice ovih drugih tvojih navoda muske prirode ne bih se slozila... auuu nemas pojma kolika divljakusa se krije i u meni... to su jake sile. Kulturni maniri ih mogu stisati. Uostalom da bi bio kompletan moras sve to imati u sebi nauciti da kanalises kroz ciste, fine i lepe puteve

Pozdravljam te.... 😊

L2 је рекао...

Auuuuu, pa vi se raspisali, a ja mislila..mislila, ustvari nisam mislila jer da jesam mozda bih i svratila. Iznenadili ste me pa ne znam sta da napisem. Zaista. Sreca pa imam Suzanu, pa se cuje zenski glas.
Ipak moram da dodam par reci. Ovo je isecak moje intime, a kada je ona u pitanju, radije bih da se kao spuz uvucem u kucicu dok ne prodje opasnost.
Poz. svima

Анониман је рекао...

Da nisi zmaj nego neka princeza, razmaženka, isfrutrirana, nadrkana ne bih se bavio tobom ni sekund. I to je muška osobina, jelte. Ja sam ovih dana malo nadrndan pa izvini ako sam malo grub.
pedja

Анониман је рекао...

Intima je reč totalno drugačijeg značenja nego ranije i ja je u ovoj “ pesmi” ne nazirem ni u kom obliku. Mada, isto tako verujem, da je povod pesmi neki intimni detalj, ko bi ga znao koji. Opet, ne razumem.
pedja

SFINGA је рекао...
Аутор је уклонио коментар.
Анониман је рекао...

Napisano po meri vaše duše.
pesnik u prolazu

L2 је рекао...

Drugar, ubila se romantika zbog takvih kao ti. U svakom delicu sekunde pred ocima nam se desava stvaranje, eksplozija bozanskih nijansi. Pokusaj da ih izbrojis, nema broja, nema mere koja tu kolicinu moze da izmeri. Tako je i sa dusom. U tom izazovu ti nisi pronasao nista. Ili si otupeo, ili ti je stvarno lose. Vidi, znas da je iza mene mucan period, i bas zato moje se misli bave i lepotom. Pa gde bi nam dusa zavrsila da je sve crno. Nestala bi u crnilu haosa, lutanje bez kraja, smisla i znacenja.
Hajde, tegni se.

L2 је рекао...

Nema mere, objektivno je nema, i ona crta, na kraju, nasa je ljudska mera da bi se koliko toliko snasli, slicno meri vremena koje ne postoji - u njegovom smo moru, samo se krecemo sa jednog na drugi deo,
Tako mi merimo, po sebi i za sebe. Ta mera postoji.

SFINGA је рекао...

Peđa,
ako mogu sa ovih meridijana da ti malo lekovite topline i lepote pošaljem, a ti uspeš da ih primiš i proširiš u sebi i oko sebe, onda moje prisustvo ovde itekako ima smisla i nadam se na veliko zadovoljstvo naše domaćice da oseti naša nasmejana lica i uzvrati istim osmehom. Ah, sve je samo refleksija, samo se toga treba setiti u nekom momentu. Ona eksplozija božanskih nijansi o kojima Li govori je samo odraz naše lepote iznutra koju treba da oslobodimo. U tome je jedina naša kreacija, ostalo je nus produkt kosmičkog varenja loših utisaka na okolinu, nažalost sve više zatrovanu negativnim emocijama i stavovima. Mi sami treba da proizvodimo ljubav i tu je jedino mesto naše slobode. Sve ostalo su uslovljenosti, potčinjenost socijalnim bogovima i našim lažnim idealima i zabludama.

Veliki pozdrav

Анониман је рекао...

Etimološko značenje pojma duše vezano je za grčke reči vetar, životni dah, disanje. Kao što
bez disanja nema života. tako ga nema ni bez duše.
Aristotel je napisao : Kad bi oko bilo živo biće tad bi gledanje bilo njegova duša. Oko posmatra, duša nadilazi samo opažanje te eksplozije nijansi oko nas, kako napisa Li, odnosno, kako pises ti, eksplozija je odraz uma duše. Um duše je ono što je oku gledanje.
pesnik u prolazu

Постави коментар