четвртак, 4. јул 2013.

Hipokrizija svetske politike ~ Snoudenov let još traje





Agresija kao koncept vladavine četvrt decenije dominira u delu razvijenog sveta primoravajući zemlje da se odreknu tradicionalnih vrednosti suverenosti nacionalne države i pravnog poretka. Poslednji diplomatski skandal sa prinudnim sletanjem predsedničkog aviona Bolivije sa predsednikom Moralesom u njemu, primer je do sada  neviđenog kršenja Međunarodnog prava, kakav nije zabeležen ni u vreme hladnog rata. Bolivijski predsednik je praktično otet pod sumnjom da sa sobom vodi američkog uzbunjivača Snoudena .


Rutinski let jednog diplomatskog predstavnika otkrio je vrhunsku hipokriziju Amerike, ali i Evrope i njenih lidera. Nakon tek otvorene afere o prisluškivanja koja se još uvek nije stišala, ovo je drugi za redom potez Vašingtona koji gazi sva postojeća prava.
Zapanjuje činjenica da političari ne odstupaju od svoje politike ni kada se ona javno obelodani u javnosti.  To dokazuje neprizornu demonstraciju MOĆi globalne vlasti koja počinje u Vašingtonu ( ?????) a  operacionalizuju je vlade širom sveta. Za njih se više ne može reći ni da su marionetske. Mnogima je delovalo da vlade deluju isključivo  po diktatu spoljnih centara moći  u strahu od Vašingtona.  Politički establišment vodi sopstvenu agresivnu i neprincipijelnu unutrašnju i vanjsku politiku  rukovođen istom vrstom  interesa. Političari su postali bešćutni, makijavelistički moto sredstvo opravdava cilj je legalizovan.

"Koliko znam, niko ne pokušava da spreči Francuze da špijuniraju Nemce i obrnuto, pa je teško videti po kom osnovu oni zameraju drugima na špijuniranju”, hladnokrvno je objasnio praksu Stjuart Bejker, bivši glavni pravni savetnik NSA.

Ljudi na pozicijama vlasti idu sve dalje,  građani, koji su  pod stalnom prismotrom, svesni da se svi njihovi postupci registruju, makar to bilo i iz komercijalnih razloga, s vremenom menjaju svoje ponašanje i prilagođavaju se, postaju imuni, pokorni. Vlast na to i računa. 



U globalizaciji je vlasnička garniture proširena a protivnici zbratimljeni, kao i sama im politika. Ponašanje Zapada  je recidiv hladnoga rata kada je bilo patriotski sarađivati sa CIA i FBI. Sada je neprijatelj  u vidu komunizma zamenjen terorizmom,  a sve je očitije da su ciljevi sasvim drugi. Evropa je nažalost nastavila sa hladnoratovskom praksom ne shvatajući da postaje kolonija svoje bivše kolonije. Nekada moćne privrede Francuske, Italije, Španije, pa čak i bolje stojeće Holandije i Nemačke, sa 11 milona nezaposlenih  su na kolenima.
A narod  nikada da odraste. Uvek je u pozicija  pod vlašću,  i iza vlasti. 


EVROPA

Upravo je čitava afera oko prisluškivanja pokazala da nemaju samo Amerikanci  Prisme i ostale javne i tajne zakone i dokumente.  Isplivavaju informacije o  pisanim dogovorima između pojedinih zemalja i Amerike. Zgrađavanje evropskih lidera je tim pre vrhunska farsa za one najnaivnije u koje spadaju i sami ( neobavešteni) političari. "Nije teško pretpostaviti da ima političara kojima su saveznici s druge strane Atlantika na ovaj način poručili da mogu da ih ucene, to jest, da ih drže u šaci", piše Deutsche Welle.
Interesantno je da poverljive podatke  objavljuju uvek isti mediji   „Špigel“ i „Gardijan“. Oni spadaju u najuticajnije medije u svojim zemljama, pa i šire. „Gardijan“ je od samog početka imao uvid i u dokumenta „Vikiliksa“, a isto tako važnu ulogu imao je i u projektu „Ofšor-liks“ o poreskim oazama i pojedincima i firmama koji u njima drže svoj novac.
„Špigel“ je takođe „medijski partner“ Džulijana Asanža i „Vikiliksa“. Karakteristično je da u slučaju odbeglog informanta Edvarda Snoudena i u čitavoj priči sa nadzorom NSA nad građanima i političarima „Špigel“ i „Gardijan“ ponovo iznose informacije sinhrono i „dozirano“ tako reći iz dana u dan.
Ova praksa ne može  da ostane nezapažena tim pre što se u protekloj,kratko-trajajućoj aferi oko povlašćenih trgovinskih zona, ispostavilo da je projekat sa novinarima bio planiran i dobro organizovana. ( Offshore leaks 1, Offshore leaks 2 )



Upravo okončana akcija Španije ( Portugala i Francuske )  pokazala  je kako se to radi  kada prizemite u problematičnu situaciju.

Uloga Austrije je posebno interesantna. Sudeći prema dostupnim informacijama, ukoliko su tačne, Austrija je učinila " prijateljski gest" dozvolivši Moralesu  sletanje. Činjenica je da je taj gest podrazumevao  pretres aviona, koji je naravno bolivijska teritorija.

Agresivna politika čiji smo svedoci ( i aktivni  učesnici) rođena je u zapadnom svetu kasnih godina dvadesetog veka. Teško je odrediti kada je začeta, ali se zna da se concept razvio u anglosaksonskom dvojcu imperijalističko nastrojenih krugova  nakon drugog rata, da bi se zatim proširio na sav zapadni svet. Ova politika počiva na  političkoj tradicija totalitarističkih režima, ona ne obezbeđuje ni elementarnu slobodu, ni socijalnu sigurnost, ponajmanje pravdu, a čak ni ekonomsku efikasnost.
OTVORITE STRANICE EVROPSKIH MEDIJA. Posle prve informacije  stvar je stavljena ad acta.
Egipatska dešavanja su na prvom mestu, a zatim ( KAO I U SRBIJI) beznačajne dnevne vesti.



                                                                     dear NSA


 DIPLOMATSKA UCENA U VIDU KAFE

Evo kako je Aleksander Šalenberg, iz austrijskog ministarstva spoljnih poslova, opisao „Politici” hronologiju prinudnog boravka Eva Moralesa u Beču 

Kako se dogodilo da avion bolivijskog predsednika Eva Moralesa prinudno sleti u Beč i kako su do tančina trajali pregovori o tome kako odobriti nastavak leta prema Latinskoj Americi, juče je u telefonskom razgovoru za „Politiku” otkrio Aleksander Šalenberg, šef sekcije u austrijskom ministarstvu spoljnih poslova i portparol vicekancelara i šefa diplomatskog resora Mihaela Špindlekera.

Prema njegovim rečima, kontrola leta ih je u noćnim satima obavestila da neposredno predstoji prinudno sletanje bolivijskog predsedničkog aviona na prestonički aerodrom Švehat u Beču. Ovaj diplomata ističe da je postojala samo jedna alternativa.

„Ukoliko bi Austrija zabranila sletanje, ili prelet preko njene teritorije, avion predsednika Moralesa bi morao da se vrati u Moskvu. To je izvesno nameravano od onih faktora koji su prethodno izdejstvovali zabranu preletanja predsedničkog aviona preko Francuske i Španije”, kaže Šalenberg.

Austrija nije zabranila prelet, pozivajući se na status večite i neizmenjive neutralnosti.

Na pitanje „Politike” da li je neko doveo u pitanje pomenutu dozvolu Beča Moralesu za korišćenje njenog vazdušnog prostora, usledio je indirektni odgovor: „Bilo je prijateljskih preporuka, kao i podsećanja na navodne obaveze Austrije da sarađuje u sklopu međunarodne zajednice demokratskih država.”

Šta se događalo u tih trinaest sati prinudnog boravka bolivijskog predsednika na bečkom aerodromu Švehat? Šta je usledilo potom, kada je avion tipa „daso-falkon 900 EX”, sa registracijom bolivijskog vojnog vazduhoplovstva FAB 001, poleteo sa aerodroma Švehat kraj Beča, odvozeći predsednika Moralesa u pravcu Kanarskih ostrva?

Kako su istakli „Politikini” izvori u okruženju austrijskog SMIP-a i Biroa za zaštitu ustavnosti, a koji su zahtevali da ne budu imenovani, neposredno posle sletanja aviona postignut je „bečki kompromis”.

U razgovoru predsednika Bolivije Moralesa i austrijskog predsednika Hajnca Fišera, koji se takođe pojavio na aerodromu, dogovoreno je da se carinskim organima alpske republike dozvoli da uđu u avion. Povod, navodno, nije bila provera da li se u njemu nalazi odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden.

„Povod inspekcije bio je da se proveri da li u avionu ima austrijskih državljana i da im se ponudi da napuste avion i bescarinsku zonu aerodroma – da bi u svojoj zemlji sačekali da se iznađe rešenje o daljem letu”, objasnio je „Politici” Šalenberg.

U toku pregovora, koje su austrijski mediji opisali kao „natezanje”, na scenu je stupio ambasador Španije u Beču Jago Piko Koana i de Valikort.

„Gospodine predsedniče, šta kažete na moj predlog da u vašem avionu zajedno popijemo kaficu”, upitao je De Valikort Moralesa.

Morales je, međutim, ponudio da kaficu popiju u zgradi aerodroma, što je podržao i austrijski predsednik.

„Restoran je otvoren, ima i toplih jela”, rekao je predsednik Fišer.

Razgovor na tu temu okončao je španski ambasador rečima: „U tom slučaju nema dozvole za prelet Španije, odnosno, moraću da se konsultujem sa nekim prijateljima.” Na pitanje austrijskog vicekancelara Špindlekera – ko su ti prijatelji – španski diplomata nije dao odgovor.

U međuvremenu, austrijsko ministarstvo spoljnih poslova, kako se navodi, preispituje reakciju ambasadora De Valikorta.

„Ovde se nameće zaključak da je njegova ekselencija španski ambasador možda ispoljio nepoverenje prema austrijskim organima”, navodi se u SMIP-u u Beču i ukazuje da su carinski službenici vršili dužnost u skladu sa propisom, a da su nezvanično upamtili i lica putnika – među njima, navodno, nije bilo osoba koje bi imale bilo kakvih sličnosti sa Snoudenom.






LATINSKA AMERIKA


Morales je još iz Austrije, sa aerodrome u Beču, izjavio kako je imao kontakt sa pojedinim državnicima Latinske Amerike, uključujući i predsednika Venezuele Nicolas Madura. "Maduro je zvao, zabrinut je i nastoji pomoći na pravne načine oko prekida ovog privođenja, otmice, kako god to želite pravno nazvati", rekao je Morales.
"Vlade Francuske, Španije i Portugala moraju svetu objasniti razloge ovog poteza", poručio je Morales nazvavši njihovu politiku  "represivnom"".
Ovime me pokušavaju zastrašiti i kazniti. Žele nas ućutkati u našoj borbi protiv dominantnih ekonomskih sila", rekao je Morales.
Ricardo Martinez Covarrubias, bolivijski ambasador u Austriji,  izjavio je kako će unija latinskoameričkih država UNASUR održati sastanak zbog ovog incidenta.

Francuska ambasada u Boliviji : Protesti




EDWARD  SNOWDEN
 
Edvard  Snouden nije obična "pištaljka" makar zbog jedne stvari.  Informaciju da se svi prisluškuju znao je gotovo svaki vlasnik kompjutera. Svi smo pristali i pristajemo na kontrole, nadziranja, čipove. Sve ima svoju krajnju granicu. Država jeste system koji štiti ali ne po cenu svih sloboda, pa čak i po cenu života ( bespilotne letelice).  Oni koji žrtvuju svoju slobodu zbog sigurnosti, ostaju i bez jednog i bez drugog.
Onog momenta kada je Amerika ( u svoje ili tuđe ime, to je sada nevažno) prvi put prekršila međunarodno pravo stvar je bila rešena u njenu korist. Od tada ona ide sve bezobzirnije i već je sada u ulozi svete inkvizicije koju niko i ne pokušava da zaustavi. Pitanje je kako se zahuktali system uopšte može zaustaviti i šta mu je konačni cilj.  
Bez obzira što će se ova afera verovatno završiti bez ikakvog pomaka u praksi, ili sa par kozmetičkih ispravki, Snouden je alarm koga je čula najšira svetska javnost. Nadajmo se da će se mase razbuditi i da će izroditi još po kojeg Snoudena. Cela akcija oko njegovog isporučivanja Americi je vrti se oko toga.  Neverovatno bi bilo da Rusija i Kina nisu " profitirale".

Veliko je pitanje šta je još moguće obelodaniti iz uzetog materijala. NSA kriptuje svoje dokumente. Njihova enkripcija  je toliko kompleksna da ako ne znate šifru nema šanse da dokumenat pročitate. Profesionalnim službama treba  poprilično vremena da jedni drugima pročitaju dokumenta. NSA je bila jedan od glavnih učesnika u debatama koje su trajale od sredine do kasnih devedesetih, a ticale su se izvoza kriptografije. Kriptografski softver i hardver je dugo bio klasifikovan zajedno sa borbenim avionima, tenkovima, topovima, i atomskim bombama. Da ne ulazimo u domete Rusa i Kineza i špekulacije da li je nešto od materijala u njihovim rukama.
Igra između Amerike i ( momentalno) Rusije preko Snoudena se nastavlja. Možemo samo da nagađamo šta se sve krije iza svih poteza.

Zahvaljujući Snoudenu i svemu što se posle desilo  spektakularno je razotkriveno je  PRAVO LICE Amerike, Evrope, čak i odnos snaga u celome svetu.

DIPLOMATSKA KAFA

"Morales je odbio kafu u skučenim uslovima nevelike državne letilice. Iako popularni lider jedne od najsiromašnijih zemalja Latinske Amerike ne drži do protokola i često oblači andski pončo ili ručno pleteni džemper od lame, čak i na zvaničnim međunarodnim večerama gde se nosi samo frak, nije mogao da dozvoli da ga Evropa do te mere nipodaštava. Izmučen posle neprospavane noći, prvi predsednik Bolivije poreklom iz starosedelačkog plemena Ajmara, pristao je da okonča svoj ničim izazvan evropski košmar."

SRAM BILO SVE NELJUDE OVOG SVETA  !!!!

 
__________________________________


KONAČNO!!!


OTAC Edvarda Snoudena – Loni Snouden – uputio je sinu otvoreno pismo u kojem odobrava njegove postupke. On je pismo sročio zajedno sa advokatom Brusom Fejnom.
Sina je  pohvalio što je „pozvao američki narod na borbu sa rastućom pretnjom tiranije” I uporedio ga sa herojem američkog rata za nezavisnost Polom Revirom koji je upozorio ustanike na približavanje britanskih trupa.
Na kraju pisma stoji : „Ostavljamo američkom narodu da odluči – da li si ti Edvarde pravi patriota SAD ili je to Kleper”. ( direktor američke obaveštajne službe Džejms Kleper koji je – na slušanju u senatskom komitetu za obaveštajni rad – odrečno odgovorio na pitanje senatora Roda Vejdena da li njegovi potčinjeni prikupljaju podatke o građanima SAD).

Biografija:
Snouden, rođen 21. juna 1983, definitivno spada u takozvanu kompjutersku generaciju. Otac mu je bio oficir u Obalskoj straži SAD, majka službenik u federalnom sudu u Merilendu. Drugim rečima, ništa nije ukazivalo na to da bi jednoga dana mogao da postane „državni neprijatelj broj 1”. Učio je kompjutersku tehnologiju u lokalnoj školi, ali nikada nije dospeo i do završne diplome koja bi mu omogućila da se upiše na neki od uglednijih fakulteta. Ostalo mu je da više znanje stekne kroz onlajn studiranje.

Posao ga je odveo u američku vojnu bazu u Japan, gde se našao pod jakim uticajem budizma. Koliko je to doprinelo odluci da krene opasnim stazama „solo igrača” ostaje da se vidi. Prema rečima njegovog oca, reč je o „osetljivom, brižnom mladom čoveku koji, jednostavno – previše duboko razmišlja”.
 

21 коментар:

Анониман је рекао...

Da ne bude bilo sram sve "ljude" ovog sveta molim vas potpišite peticiju.
Hvala.
Petitioning The US President, European Parliament President, and UN Secretary-General
Stop Forced Organ Harvesting in China

http://www.change.org/petitions/stop-forced-organ-harvesting-in-china-2#intro

L2 је рекао...

Hvala na komentaru i linku.

Анониман је рекао...

Odlično vođena akcija! Razaslati svim zemljama zahtev za azil i dobiti na dlanu pokornih vlada-nije lose. Stide li se građani tih zemalja? Pa verovatno se neko stidi.

Proturena vest o letu u Boliviju je drugi uspešan potez.Hehe...hehe....odlično. Koja blamaža. Očekujem treći potez.
Ne računam gužvu u evropskim službama.Pije se kafa pije na sve strane.
Peđa

Анониман је рекао...

Snowden je izvrstan test za lojalnost Americi. Bravo! Miševi izlaze iz rupa.
peđa

L2 је рекао...



Nema akcije Peđa, nema. Ovo su igre istih. Izjednačili su se. Nisi shvatio da se širom sveta prse sve same komunjare ( iz 68) i slične fele sa sličnim pedigreom.
Nekadašnji protivnici Amerike,sada su njeni zaljubljenici i bezpogovorni izvršioci svih njenih dela i ideja. Amerikanci (Evropljani) su sada ono što su bile komunjare, totalitaristički režimi,naravno na tuđim teritorijama, a sve više na sopstvenom.
Reče jedan visoki američki zvaničnik,Snoudenu je bolje da se preda nego da bude u tim nedemokratskim zemljama (!!!! )..i osta živ.
Koja hipokritsko pseudomoralna pozicija.

Анониман је рекао...

А што не удариш на ЕУ и НАТО који су штитили трговце српским органима, легализујући "бизнис" мафијашким сарадницима на Космету.
Јово Б.

Анониман је рекао...

Propaganda vecite borbe, posvadjati clanove porodice izmedju sebe, komsiluk, celo selo,vecita propaganda klasne borbe itd. itd.Zlo nad zlim kom. partije koja tamani i masovno oduzima organe od svojih gradjana skrivene bolnice u vojnim logorima a pravosudje i vojne bolnice saradjuju i "zaradjuju" tj dele zajedno. Pojasnice se kad se procitaju 9 komentara o KKP - ovih 9 komentara treba obavezno procitati ima i na drugim jezicima. Svo zlo sveta dolazi od kin-kp, kad se to shvati onda mozemo dalje.
http://www.theepochtimes.com/n3/3942-nine-commentaries-on-the-communist-party-introduction/

Killed for Organs: China’s Secret State Transplant Business
http://www.youtube.com/watch?v=bvAOOwvJMZs

Анониман је рекао...

"Svo zlo sveta dolazi od kin-kp, kad se to shvati onda mozemo dalje."

Evo ti jedan američki izvor da se informišeš o aneričkoj psihopatologiji.

http://original.antiwar.com/justin/2004/10/20/delusions-of-empire/

"U leto, 2002. godine, nakon što sam pročitao jedan članak u magazinu Esquire o tome šta Bela Kuća nije volela u vezi sa Karen Hughes, bivšim Bušovim šefom za komunikacije, imao sam sastanak s jednim višim savetnikom predsjednika Buša. On mi je izrazio nezadovoljstvo Bele Kuće, a onda mi je saopštio nešto što u to vreme nisam uspeo potpuno da shvatim – ali što sada verujem da ide do same suštine Bušovog predsednikovanja.

"Taj savetnik mi je rekao da ljudi kao što sam ja pripadaju nečemu što mi nazivamo ‘zajednicom koja je bazirana na realnosti’, koju je on definisao kao ljude koji veruju da se rešenja pojavljuju uz pomoć jednog razumnog proučavanja onog što je vidljivo u realnosti.’

Ja sam na to klimnuo glavom i promrmljao nešto u vezi s principima prosvetiteljstva i empirizma.On me prekinuo.

"To nije više ono kako svet sada funkcioniše", nastavio je. "Mi smo sada jedna imperija, i kad mi dejstvujemo, mi stvaramo našu vlastitu realnost. A, dok vi proučavate tu realnost – pomno i razumno, - mi ćemo dejstvovati opet, stvarajući druge nove realnosti, koje vi možete takođe proučavati, i to je ono kako će se stvari rešavati. Mi smo igrači istorije… a vi, svi vi, vama će preostati samo da proučavate ono što mi činimo.'"


Uobraženost, kako sam pre naglasio, oduvek je bila karakteristika imperijalističkih ličnosti, međutim, ova vrsta oholosti koja je gore predstavljena -
"Mi smo sada jedna imperija, i kad mi dejstvujemo, mi stvaramo našu vlastitu realnost." – ide izvan bilo čega što je svet do sada video. I najluđi rimski imperatori su se trudili da umilostive bogove, čak i kada su sebi pridavali božanski status. Ali niko od njih se nije usuđivao da uspostavlja mit o sebi kao stvoritelju. To nije samo neka nova vrsta Amerikanaca, kao što je profesor Ryn govorio, nego nova vrsta ludaka.

Ovde se ne radi o jednoj "novoj vrsti ludaka," nego o istom onom starom problemu s kojim se čovečanstvo stalno suočava, radi se o–psihopatama.

Kada bi znao šta sve te psihopate rade smejao bi se kineskim glupostima.Oladi sa svojom propagandom.

Peđa

Анониман је рекао...

Drugar, probudi se! Tip je bespredmetan.
Idem da pijem kafu!
Z.

Анониман је рекао...

Davno smo naučili kako postoji nemilosrdno i nasilno naličje kapitalizma te da je neoliberalizam rođen u kontekstu brutalnih fašističkih režima. Također smo trebali naučiti kako, uprkos demokratskom licu, nikada ne treba podceniti razmere prisile. Zato je zapadna imperijalna politika izazvala toliki gnev sveta.
Prisetimo se svih punktova sveta u kom se zapadni ekonomski interesi provode po cenu tolikog broja nevinih civila. Zbirno taj broj je daleko ispod Kineskih "žrtava".

New Mexico, 16. srpnja 1945. godine, Trinity test, prvo prljavo nuklearno oružje je detonirano u našu atmosferu. Šest kilogramska sfera plutonija, sabijena do super kritične tačke uz pomoć eksploziva eksplodiralo je nad New Mexicom jakošću koja odgovara 20 000 tona TNT-a. U par sekundi bilijuni smrtonosnih radioaktivnih čestica bilo je preneseno u atmosferu na visinu od šest milja, gde su ih jake struje zrake (jet streams) prenele nadaleko.

Amerika se igra celim svetom!!!!
XXX

Анониман је рекао...

Ako mislite da je sve to u vezi kkp u redu onda ok. Ovde se ne radi o propagandi već o onome što ne želim da se desi tebi, meni mojima i da stvari uzmu mah propagirajući se donacija organa(čime sve počinje) te tzv. uspešno presadjen ovaj, onaj organ??? Kome to ide u prilog i čija je to propaganda.
Šta je loše u tome da se ipak i jednom i drugom imperijalizmu pokaže da ima onih koji ih ne žele slediti.

http://german.ruvr.ru/2013_01_25/Deutschland-recycelt-seine-Alten-die-kein-Geld-haben/

Анониман је рекао...

totalitarizam je isti u Kini, Rusiji, Americi, Evropi, kretenizam isto,kod neobrazovanog i vrhunski obrazovanog.
Tebe I mene niko ne pita šta želimo. Imamo još toliko slobode,koliko zatvorenik sa lancem oko nogu.
XXX

Анониман је рекао...

Laži, laži i laži.Čim se shvati tendencija koja se krije pod plaštom uzvišenih reči,gle čuda demokratije,maske padaju.Previše je odgojenih u sistemu laži.društva su bolesna. Depresivno je isključivo ljudima koji teže ka podizanju vrednosti života.
pesnik u prolazu

L2 је рекао...

zapamti da je to zauvek. Uvek će biti tog lica po kome treba gaziti. Jeretik, neprijatelj društva, uvek će postojati da bismo ga mogli ponovo pobeđivati i ponižavati. Sve kroza šta si prošao otkako si nam dopao u ruke — sve će se to nastaviti, i to još gore. Špijuniranja, izdaje, hapšenja, mučenja, pogubljenja, nestajanja, neće nikad prestati. Taj svet će biti svet straha isto koliko i trijumfa. Što bude jača, Partija će biti bezobzirnija; što je slabiji otpor, to je jači despotizam. Goldštajn i njegove jeresi živeće večito. Svakog dana, svakog trenutka, biće poražavane, obezvređivane, ismevane, popljuvane – a ipak će uvek preživljavati. Ova drama koju sam s tobom igrao sedam godina odigravaće se opet i opet, generaciju za generacijom, uvek u sve suptilnijem obliku. Uvek ćemo imati jeretika pred sobom, prepuštenog nama na milost i nemilost, koji vrišti od bola, slomljen, dostojan prezira — i koji će se na kraju potpuno pokajati, spasen od samog sebe, koji će od svoje volje puziti do naših stopa. To je svet koji pripremamo, Vinstone. Svet pobede za pobedom, trijumfa za trijumfom; beskrajnog pritiskanja, pritiskanja, pritiskanja na živac moći. Vidim da počinješ da shvataš kako će taj svet izgledati. Ali na kraju ćeš prevazići golo shvatanje. Prihvatićeš ga i postati deo njega. - Dzordz Orvel, 1948

Анониман је рекао...

"Dvanaest glasova besno je vikalo, i svi su bili jednaki. Sada je bilo jasno šta se promenilo u izgledu svinja. Pogled životinja koje su stajale napolju klizio je od svinje do čoveka, od čoveka do svinje, i ponovo od svinje do čoveka ali, već je bilo nemoguće raspoznati ko je svinja, a ko čovek."

Životinjska farma - Džordž Orvel
pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Ma kakav Orvel, čitajte ovo:

"Edward Snowden se trenutno skriva u kući mog komšije Milovana Sarića u selu Ropočevo pored Sopota. Iza šupe tamo ka kokošinjcu pa odma levo kod kapije.
Ako dolazite bolje vam je da idete preko Baba jer su ovi iz Ralje svi za DS a mi smo u Ropočevu za SPS.
Pazite da Milovanu ne poplašite krave. Julka o' da potegne ako vidi da dolazite s puta.

(Kum Spasoje, 24. jun 2013 14:21)


peđa

Анониман је рекао...

Obaveštajne službe uvek vode sopstveni život. One su druga vlast u državama.U Luksemburgu izbila afrea zbog prisluškivanja.Vlada je u krizi.služba se oputužuje za učešće u dvadesetak terorističkih akcija.Nebo otvori se!
S.

Анониман је рекао...

Američku demokratiju je najbolje opisao urugvajac Galeano:

Onomad sam čuo jednog kuvara koji je sazvao skup pernatih životinja: kokošaka, ćurana i ćurki, fazana, pataka i guski… I slušam šta ih kuvar pita: „S kojim sosom želite da budete pojedene”. Jedna od ptica, mislim da je to bila skromna kvočka, rekla je: „Mi ne želimo da budemo pojedene ni na jedan način”. Ali kuvar im je razjašnjava da je taj odgovor promašio temu pitanja.

Анониман је рекао...

John Pilger: Moć onih koji govore istinu, poput Bradleya Manninga, Juliana Assangea i Edwarda Snowdena sastoji se u tome da oni demitologiziraju cjelokupnu mitologiju korporativne filmske industrije, korporativnih intelektualaca i korporativnih medija.

U svojoj knjizi Propaganda, objavljenoj 1928. godine, Edward Bernays je napisao: “Svjesna i inteligentna manipulacija organiziranim navikama i mišljenjima mase važan je element demokratskog društva. Oni koji manipuliraju ovim nevidljivim društvenim mehanizmom stvaraju nevidljivu vladu koja doista upravlja SAD-om.” Bernays, američki nećak Zygmunda Freuda i izumitelj eufemizma za državnu propagandu Public Relations (odnosi s javnošću), upozoravao je kako su prosvijećena publika i oni koji govore istinu trajna prijetnja toj nevidljivoj vladi.

Čuveni američki zviždač Daniel Ellsberg u javnost je 1971. godine pustio tajne dokumente američke Vlade poznate kao Pentagonski papiri, u kojima je otkriveno kako se američka invazija Vijetnama temeljila na sustavnim lažima. Četiri godine nakon toga, senator Frank Church je predvodio senzacionalna saslušanja u američkom Senatu, u jednom od zadnjih treptaja američke demokracije. Tim je događajem nevidljiva Vlada razgoljena u svojoj punini; otkrivena su domicilna špijuniranja, subverzije i ratnohušačke akcije koje su provodile tajne službe i sigurnosne agencije, uz svekoliku podršku konzervativnih i liberalnih korporacija i medija.

Govoreći o Nacionalnoj Sigurnosnoj Agenciji (NSA), senator Church je izjavio: “Znam da imaju kapacitet za uspostavljanje tiranije u SAD-u i zato se moramo pobrinuti da NSA, kao i sve institucije sa sličnim tehnološkim kapacitetima, rade u okviru zakona… kako bismo se pobrinuli da nikad ne prijeđemo preko ruba ambisa. Jer, radi se o ambisu iz kojeg nema povratka.” 11. lipnja 2013. godine Daniel Ellsberg je, komentirajući otkrića koja je Guardianu dostavio CIA-in suradnik Edward Snowden, napisao kako je SAD pao u taj ambis.

Анониман је рекао...

Snowdenovo otkriće da je službeni Washington koristio Google, Facebook, Apple i druge divovske proizvođače konzumerističke tehnologije kako bi špijunirao gotovo sve građane, daljnji je dokaz da se radi o modernom obliku fašizma. To je onaj Churchev ambis. Duh koji je SAD pothranjivala kod brojnih “staromodnih” fašističkih režima – od Latinske Amerike do Afrike i Indonezije – sada je doživio uspon “kod kuće”. Razumjeti ovo jednako je važno kao i razumjeti kriminalnu zlouporabu tehnologije u ovoj priči.

Antiratni aktivist Fred Branfman, koji je razotkrio”tajno” američko razaranje malog Laosa tijekom 1960-ih i 70-ih godina, dao je odgovor svima onima koji se i dalje pitaju kako je moguće da liberalni afro-američki predsjednik i profesor ustavnog prava zapovijeda ovakvo bezakonje: “Pod vladavinom gospodina Obame” napisao je Branfman, “učinjeno je ono što dosad niti jedan američki predsjednik nije napravio u kontekstu stvaranja infrastrukture za možebitnu policijsku državu budućnosti.” Zašto? Zato što Obama, kao i njegov predhodnik George W. Bush, ne obavlja svoj posao kako bi služio svojim biračima, već da bi proširio “najmoćniju instituciju u svjetskoj povijesti, onu koja je od 1962. godine ubila, ranila i bez domova ostavila više od 20 milijuna ljudskih bića, većinom civila.”

Ključni akteri nove američke cyber-moći ostali su isti. Direktor Google Ideasa, Jared Cohen, bio je savjetnik Busheve državne tajnice Condoleeze Rice, koja je lagala da bi Saddam Husein mogao napasti SAD nuklearnim oružjem. Cohen i Googleov izvršni direktor Eric Schmidt, koji su se upoznali na ruševinama Iraka, napisali su knjigu Nova digitalna era. Knjigu su vizionarskom proglasili bivši direktor CIA-e Michael Hayden te ratni zločinci Henry Kissinger i Tony Blair. U knjizi se ne spominje špijunski program Prism – javnosti otkriven od strane Edwarda Snowdena – koji omogućuje NSA-u pristup osobnim podacima svih nas koji koristimo Google.

Kontrola i dominacija dvije su riječi koje daju smisao ovakvim postupcima. One se provode preko političkih, ekonomskih i vojnih planova, ali i putem širenja propagande u javnu svijest. To je poanta Bernaysove ostavštine. U svojim najuspješnijim PR kampanjama Bernays je uvjeravao Amerikance da bi trebali ići u rat 1917. godine a žene u SAD-u da puše cigarete na javnom prostoru; cigarete je tada predstavio kao “baklje slobode”, koje će omogoćiti oslobađanje i bolji položaj žena u društvu.
U popularnoj kulturi upravo je lažni “ideal” Amerike kao moralno superiornog “lidera slobodnog svijeta” bio najučinkovitiji. No, čak i za vrijeme najpatriotskijih hollywoodskih razdoblja stvarani su rijetki ali izuzetni filmovi, poput onih u režiji “izgnanog” Stanleya Kubricka, ili hrabrih europskih filmova koji su imali američke distributere. Danas pak nema Kubricka niti dr. Strangelovea, a američko tržište je gotovo u potpunosti zatvoreno za inozemne filmove. Kad sam prije nekoliko godina velikom liberalnom američkom distributeru za kino-tržište pokazao svoj dokumentrac Rat protiv demokracije, dostavio mi je popis nužnih izmjena nakon kojih bi “film bio tržišno prihvatljiv”. Tada mi je kazao: “A da u dokumentarac ubacimo Seana Penna kao naratora? Je li ti to OK?”

Анониман је рекао...

Naknadno su filmovi poput Zero Dark Thirty – apologija američke politike mučenja režiserke Katherine Bigelow – i dokumentarac Alexa Gibneya Mi krademo tajne – filmski atentat na Juliana Assangea – proizvedeni uz velikodušnu podršku Universal Studija, donedavne sestrinske kompanije General Electrica. Potonja korporacija među ostalim proizvodi oružje, djelove borbenih zrakoplova i naprednu nadzornu tehnologiju, a ima i lukrativne financijske interese u “oslobođenom” Iraku.

Moć onih koji govore istinu, poput Bradleya Manninga, Juliana Assangea i Edwarda Snowdena sastoji se u tome da oni demitologiziraju cjelokupnu mitologiju korporativne filmske industrije, korporativnih intelektualaca i korporativnih medija. WikiLeaks se pokazao posebno opasnim jer predstavlja platformu za izlaženje istine na vidjelo. Tako je objavljen i video Kolateralna šteta, kratka snimka iz američkog borbenog Apache helikoptera, koju je navodno u javnost pustio Bradley Manning. Zbog toga kratkog video-isječka Manning i Assange sada su podvrgnuti američkoj osveti. U videu su prikazane američke zračne snage dok na ulicama Bagdada s užitkom ubijaju novinare i sakate djecu, opisivajući pritom ove događaje kao “lijepe”. Ipak, u jednom ključnom smislu, počinitelji se nisu izvukli; sada smo mi postali svjedoci i ostatak priče ovisi o nama.

John Pilger je australski novinar i dokumentarist. Tekst, originalno objavljen u magazinu New Statesman, prenesen je i preveden uz dozvolu autora.
http://h-alter.org/vijesti/svijet/americki-pad-u-bezdan

XXX

Постави коментар