петак, 12. април 2013.

"Demokratizacija sveta" u svetlu krize




Očemu nije pristojno govoriti u pristojnom društvu demokratizatora.

Kriza dalje traje. Neki su to odavno primetili i sa pravom prorekli "drugi val". U stvari, biće i drugi, i treći, i četvrti ... "Izlazak" iz krize je dramatičniji od "ulaska". "Ostali "valovi" krize dodatno će uzdrmati ekonomiju s obzirom na socijalno-politički i vojni karakter koji neizbežno prate krizu.

Rušenje suvereniteta zemalja

U modelu globalista, nema mesta za realni suverenitet, jer on u budućnosti, neće biti ni potreban. On samo smeta globalnom tržištu i tokovima kapitala i tehnologija. Drugim rečima, zemlje moraju da obuče što veći broj eksponenata globalnog tržišta - financijskih, ekonomskih, kulturnih, političkih, da bi se brže i lakše priključile globalnom sistemu. I onda će ih globalni sistem da zavoli. Tako misle globalisti!


Izazov postmodernog sveta leži u privikavanju na ideju dvostrukih standarda."
Robert Kuper, britanski diplomata
londonski Obzerver od 7. aprila 2002,

Ovakav pristup i propaganda odgovara globalistima jer ima tu prednost što je prema vladajućem modelu globalnog sveta nekonfrontacioni.  Drugim rečima, treba se pomiriti sa procesom globalizacije i dvostrukim standardima. U ovoj situaciji  postoji dobra šansa da se zaradi ( ko zna u krizi profitira)  kao podizvođač radova, da se dopadnete svetskim gazdama koji vas, ako budete imali sreće neće ponižavati, a možda vam i dozvole da se malo istaknete. Međutim, u raspoloženju  sadašnjih sila  na neponižavajući odnos ne treba računati. Manir ponižavanja je njihova uobičajena metoda.

Velike sile i promašena politika

Pošto je aktuelna kriza upravo kriza vladajućeg globalnog sistema,  na šta mnogi zaboravljaju, taj sistem će sa ovom krizom prestati biti i sistem i globalni. Jednostavnije rečeno, pusti snovi (neo)liberala su se bazirali na koncepciji neprekidnog i neograničenog rasta, koncepciji osvajanja novih resursa, dovoljnih za ovladavanje zemljama u "razvoju" i njihovim narodima. To se nije pokazalo dovoljnim što se vidi upravo po stanju tih, razvijenih zemljama, koje  se i nakon toga ekonomski urušavaju ( sa tendencijom da se uruše i prostornoi politički ). Nijedna politička ili ekonomska dominacija nije trajala zauvek.


Male zemlje
Pusti snovi malih zemalja ka stvaranju /pristupanju nekim blokovima kao evrointegracijama, BRIKU i sl. izgrađeni su na drevnim bajkama o spasiocu u liku. Evropska Unija nije spasila nikoga, ni Španiju, Italiju, Portugal pogotovo Grčku. Zemlje BRIK-a su svaka na svoj način iskoristile prednosti procesa ekonomske, kulturne i informacione globalizacije. Tako će i da nastave. 
Na globalnom tržištu ne pomažu savezi već sopstvene strukturne promene. Uzdižu se sposobniji, slabe nesposobniji, bez obzira da li su do sada bili razvijeni, nerazvijeni, da li su u uniji ili nekom savezu. Kriza je opšta. 
  


POD ZASTAVOM
demokratizacije, borbe protiv međunardonog teorizma,
 ~nedemokratskim sredstvima i uz pomoć terorista


Nakon 11.septembra svet se izmenio.  Gotovo svi su, bezmalo horski, svih ovih godina, ovo izgovarali kao jednu banalnu činjenicu. 11. septembar je postao sinonim promena mada to u suštini nije bio. Nakon svih ovih godina  promene su postale jasnije.  Postalo je jasno da imamo, makar nominalno, najveću krizu u istoriji čovečanstva.
Rat sa "međunarodnim terorizmom" je zbog transparentnosti zaokupio medijsku pažnju, a on je zapravo bio  univerzalno strašilo i metod.


"Među sobom, mi delujemo na osnovu zakona i otvorene kooperativne bezbednosti. Ali kada imamo posla sa staromodnim tipovima država izvan postmodernog evropskog kontinenta, moramo da ponovo posegnemo za grubljim metodama ranijeg doba – sila, preventivni napadi, obmane, šta god je neophodno da bi se nosili sa onima koji još uvek žive u svetu devetnaestog veka, u kojem je svaka država za sebe. Među sobom mi se držimo zakona, ali kada delujemo u džungli, onda moramo i da koristimo zakone džungle"   Robert Kuper, britanski diplomata ( o EU) 
 Iz godine u godinu, moto borbe protiv teorizma,  ili demokratizacije, iza koje se svet krije,  sve više postaje deplasiran, na isti način kao što je to u svoje vreme postala borba protiv komunizma, prošlog svetskog neprijatelja br. 1.  

U borbu protiv terorizma krenulo se kada su se ispoljile pretpostavke globalne krize.  "Terorizam" je korišten kao okidač za nove ratove koji su trebali da ispune ekonomske šupljine i  omoguće geopolitička preusmeravanja.  Međutim, i terorizam se, kao i pre toga komunizam, pokazao loš sparing partner za sveobuhvatni - svetski rat, rat većih razmera iza koga bično sledi period obnove..
Nekako je nesolidno i neuverljivo da svetski rat bude baš rat protiv Al Kaide? Sa smrću njenog najautoritativnijeg vođe, Bin Ladena, kao da je umrla i teza o toj borbi. Nastavila se sa borbom protiv svetskih diktatora i nuklearnog naoružanja.
Sve ove godine borbe s međunarodnim terorizmom su bukvalna ilustracija kako funkcionišu hegelijanske spirale na čijoj se novoj etapi proverenim neprijateljima , kao proverenim rasnim  konjima ( nekada socijalističkim zemljama ~ danas Al Kaidi)  treba dati novu priliku, to jest iskoristiti ih za dalje planove.


Abdel Hakim Belhaj:

Abdel Hakim Belhadž, je čovek sa fotografije, koji se kočoperi u ulozi pobednika nad Gadafijem, ruku pod ruku s američkim komandosima koji su ga svojevremeno obučavali.
Upravo je on šef libijske "Al Kaide". Ne zato što Britanci, Amerikanci to nisu znali! Oni su ga čak hapsili i pustili da trune u zatvoru, dok nisu odlučili da ga predaju svom, tada ponovno stečenom, drugu Gadafiju koji ga, zajedno sa još 200 takvih boraca za demokraciju, pušta na slobodu 2010.godine, uz obećanje da će prestati sa džihadom.
U kontekstu trujumf NATO koalicije, ispostavilo se, da tom, manje više živom silom "ustanika" navodno komanduje spomenuto društvo gospodina Belhadža.
Međutim, o tome nije pristojno govoriti u pristojnom društvu demokratizatora.



Al-Nusra front

Al-Qaeda u Iraku po prvi put je potvrdila kako je Al-Nusra Front u Siriji njihov ogranak.
"Vreme da objavimo Levantu i celom svetu kako je Al-Nusra Front jedna od grana Islamističke države Irak", poručio je u poruci Baghdadi.  Ove grupe, izjavio je on sada će se povezati u jedan naziv - "Islamistička država Irak i Levant". U
poruci Baghdadi ističe kako je organizacija spremna ući u savezništvo i s drugim grupama "pod uslovom da se zemljom i njenim stanovnicima upravlja u skladu sa zakonima koje diktira Alah".
 Teroristička organizacija Al-Nusra Front odgovorna je za većinu samoubilačkih napada u Siriji. Prema mnogim poznavateljima stanja na terenu, Al-Nusra Front najzaslužnija je za napretke na terenu u borbama protiv sirijske vojske i ona  ima i najveći uticaj na terenu. Zapadne sile koje naoružavaju sirijske pobunjenike redovno ističu kako se ulažu napori da oružje stigne u ruke "pro-demokratskih snaga", a ne u ruke Al-Nusra Fronta. Odakle  terorističkoj organizaciji toliko oružje? Stvar je jasna, oružje na granicama sa Sirijom deli se svima koji su spremni krenuti u rat protiv sirijske vojske i legitimne vlasti u Damasku.
 
 
Kada se izgubi kontrola ili
 
kada se svesno vode ratovi bez odgovornosti, zemlje se uvuku u anarhiju bez kraja a lagano i svet. Nakon Gadafija Libija je u totalnom haosu. Ona je i dalje pod kontrolom naoružanih militanata koji se ne odazivaju na naredbe iz Tripolija. Unutrašnjost zemlje prepuštena je sama sebi, dok sve više rastu tenzije između obalnih regija po pitanju kako će se deliti profit od nafte.Tako je u svim područjima nakon prolaska velikih sila.

"Izvještaj UN-a ističe kako oružje iz Libije završava u rukama terorista i kriminalnih grupa širom Bliskog istoka i Afrike. Navodi se kako je ukupno 12 država uključeno u ilegalnu kupovinu oružja."

18 meseci nakon rušenja Gadafija, uz pomoć NATO pakta, većina libijskog oružja nalazi se u rukama civila i militanata, prema izveštaju UN. Navodi se kako je trgovina ovim oružjem unosan posao i glavna sigurnosna opasnost za celu regiju. "Tokom zadnjih 12 meseci proliferacija oružja iz Libije nastavila se zabrinjavajućim tempom te se oružje proširilo i na nove teritorije: Zapadnu Afriku, Levant i verovatno i Afrički Rog", stoji u dokumentu.
"Ilegalna trgovina oružjem iz Libije pojačava postojeće sukobe u Africi i Levantu i obogaćuje arsenal brojnih ne-državnih aktera, uključujući i terorističkih grupa. Slučajevi, dokazani i oni pod istragom, ilegalne trgovine oružja - čime se krši embargo - obuhvataju 12 zemalja. Trguje se teškim i lakim oružjem, uključujući ručne protuvazdušne sisteme, ručno oružje i municija, eksplozivi i mine", navodi se u izveštaju od 94 stranice.izvor
 
Tokom izlaganja pred Kongresom Hillay Clinton je bila  upitana od Randa Paula šta zna o transferu oružja iz Libije za Tursku.
Ovo je bila njena reakcija:




Ne podseća li ovo na vreme kada su zapadni trgovci pretvorili Afriku u tržište robljem, kada je iza Engleske  pobede u " opijumskom ratu" jug Kine preplavljen narkomanima, kada su vlasti u Americi isplaćivale novčane nagrade za ženske i dečije skalpove Indijanaca.
 

Mere !!! 

Kako to da se odluke o davanju oružja donesu preko noći, a za one o miru nam trebaju godine pregovora, dogovora, rasprava, debata. Neko će reći bolje ikada nego nikada. Nažalost ni ta misao više ne vredi. Krug se nastavlja nepoštovanjem zakona, i to sa vrha, stoga njihovo donošenje nema gotovo nikakvu vrednost. 
UN
Početkom meseca sa 154 glasova „za”, samo tri „protiv” i 23 uzdržana, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je globalni Sporazum o trgovini oružjem (ATT), obuzdavajući prvi put „trgovinu smrću”. Sporazum prvi put uvodi moralne norme, obavezujući prodavce da imaju u vidu da li kupac kruši ljudska prava i čemu je oružje namenjeno. Dosad je ovaj izvoz svakom režimu bio legalan, osim ako je ta zemlja bila pod režimom međunarodnih sankcija koje to izričito zabranjuju.

ATT, o kome se pregovaralo sedam godina, postaće pravosnažan tek kad ga ratifikuje 50 zemalja, za šta će, kako se procenjuje, biti potrebno bar tri godine. Ne zvuči li licemerno izjava šefa američke diplomatije Džon Keri-ja  data neposredno posle glasanja u UN,  da će sporazum  „jačati globalnu bezbednost, i istovremeno štititi suverena prava država da se bave legitimnom trgovinom oružjem”.

Lahdar Brahimi

Specijalni predstavnik OUN i Arapske lige za Siriju Lahdar Brahimi namerava do 18. aprila da podnese ostavku. Brahimi će, piše štampa,u zahtevu za ostavku prebaciti odgovornost za "rušenjeSirije"na Arapsku ligu. Posle summita on je izjavio da stranama u sirijskom konfliktu treba pomoći da dođu do sporazuma a ne da se naoružaju.


I nad gazdom pospoji gazda~ život

Krize se razrešavaju po sopstvenoj logici.  Rat s "međunarodnim terorizmom" je umro, strašilo je otkriveno, postaje deplasirano. Dakle, sve ove godine gledamo poniranje u globalnu krizu i sve više shvatamo šta je ona realno .  Za mnoge je nepoznat datum: 11. decembar 2001, dan kada je Kina postala članica Svetske trgovinske organizacije (što je simbolička potvrda kineske integracije u međunarodnu razmenu i podelu rada). Presudnu ulogu je odigrala i finansijska kriza u SAD, koja je otpočela sredinom 2007,a godinu dana kasnije prerasla u globalnu ekonomsku krizu. ovo su dva grubo naznačena elementa globalne krize, njih je naravno mnogo više.

A kakav će biti izlazak iz krize, tek predstoji da vidimo. Izlazak iz sistemske krize uvek dovodi do promene uređenja: ekonomskog, tehnološkog i sa njima povezanog socijalno-političkog. Blagostanje koje se sanjalo više nikome ne pada na pamet. Vizija svetla na kraju mračnog tunela, apsolutno ni na čemu nije zasnovana.
To je možda najvrednija stvar kriza, povratak realnosti. Ciljevi i metode rada moraju radikalno da se izmene kao što se menja i slika sveta. Problem će još za dugo biti nesposobnost da se sagledaju razmere i način izlaska iz krize. Cene će biti visoke.


___________________________________


"ONI " to objašnjavaju "Novim poglavljem globalnog terorizma"


___________________________________
 

 

24 коментара:

Анониман је рекао...

Moral kroz sporazum o trgovini oružjem!?Besmisleno čak i za idiote.
pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Једностраним повлачењем из Уговора о противракетној одбрани из 1972. године, САД су нарушиле постојећи систем светске одбрамбене стабилности и демонтирале и другe стратешкe безбедноснe уговорe, као што су Споразум о ракетама кратког и средњег домета, Споразум о конвенционалном наоружању у Европи и сл.Америкa очекује да неко други уместо њих уруши поменуте споразуме и обави тај прљави међународно-правни посао уместо њих.Прљаво играју, прљаво.
Јово Б.

Анониман је рекао...

Demokratizacija arapskog sveta vodi ka islamizaciji. Standardi zapadnih demokratija unose sumnju u demokratiju jer se temelje na dvostrukim aršinima. Sekularna Sirija je Americi i svetu neprihvatljiva, vahabistička Saudijska Arabija je američki prijatelja,Al Kaida je čas neprijatelj, čas prijatelj.Nema to veze sa demokratijom i istinskom politikom za demokratizaciju zemalja.Amerika kontinuirano pravi greške u svom imperijalističkom pohodu.Pošto su ojačali Rusija i Kina dolazi period njihovih imperijalističkih poteza.Nema svetle budućnosti.
Peđa

L2 је рекао...


Temeljitiji pristup analizi svetske političke scene mora uzeti u obzir istorijske činjenice.Bez njih je nemoguće prepoznati dublju pozadinu događaja.
Na arapska dešavanja gledamo površno, ne toliko kroz sadašnje dogašaje koji su jasni, koliko u pogledu posledica u budućnosti.
Islam je za današnji svet velika nepoznanica.Prosuđujemo ga kroz fundamentalizam kojim se nametnuo i prikazao ga u najgorem svetlu što u tom obliku i jeste. U kombinaciji takvog islama i pogrešne zapadne politike imamo ovakve rezultate arapskih proleća.
Zapadna politika se kompromitovala u mnogo čemu što je dovelo do toga da se potpuno izgubi iz vida zdrava nit njenih pozitivnih civilizacijskih tekovina.Pitanje je da li je,ili u kojoj je meri,demokratija jedna od tih pozitivnih vrednosti.
U odgovoru na to pitanje nam ne mogu mnogo pomoći teorije koliko praksa koja je na videlo izbacila kako pozitivne tako i negativne strane.
Rizikovaću da budem pogrešno protumačena,ali moram da naglasim da u tim razmišljanjima moramo poći od toga da su ratovi neizbežni.Reći suprotno bio bi čist idealizam.Utoliko ( pesniče) nije besmisleno govoriti o legalnoj prodaji oružja,o pravednim i nepravednim ratovima, mada sam ja na ovim istim stranicama pričala o apsurdnosti takve percepcije.

Besmisleno je svako dalje izvrtanje smisla pravednosti.Ako je odbrana pravedna, a tim i legitimna,ako si napadnut, legitimno je i posedovanje oružja kojim ćeš da se odbraniš, legitimana je i njegova prodaja, legitiman je i rat itd.

Besmisleno je ratovanje sa lažnim opravdanjem, u kom se nelegalno deli ili prodaje oružje,nelegalno je rušenje demokratski izabranih vlasti,itd.

U pozadini nelegalnih poteza leže obično neprihvatljivi interesi ( ekonomski, politički)koji dovode do kršenja smislenih zakona.
Zakoni nikada nisu bili 100% garancija.Oni se donose da bi kršenja bilo što manje.Zato se i postavlja pitanje opravdanosti tolikom broju, odnosno neopravdanosti državne preregulacije koja lagano vodi totalitarističkom sistemu.

Анониман је рекао...

Draga moja istorija nije staticna,prekraja se! U taj posao su ukljuceni zainteresovani pojedinci i institucije.Ti najbolje znas kako istorija laze,kako se istorijom oblikuje kolektivni identitet.
Z.

L2 је рекао...

Dragi moj, prst u oko svakoj istoriji su dokumenti ~ činjenice.Moćnici su to shvatili pa brišu i uništavaju tragove.Ne možeš da uništiš sve.Možeš napisati hiljade laži o raspadu Jugoslavije,ostaje u najlošijoj opciji činjenica da se raspala, što već po sebi govori mnogo o takvoj vrsti zajednica. to je prvi zaključak koji se mora izvesti. za njim sledi pitanje a koja je to vrsta zajednice bila i lepeza problematike se lagano širi.

Problem zagađivanja društvenog prostora kojekakvim lažima, bilo u formi lažnih istorija, ideologija, religija,je rastakanje ličnosti,njenog senzibiliteta koji više ne uspeva da isčita stvarnost iz sopstvene sasečenosti.

Dvostruko ponašanje država,identično je ponašanju dvostrukih i višestrukih ličnosti oko nas ( da ne kažem u nama ).To pokazuje univerzalno otuđenje od stvarnosti.To nije usamljenost kao oblik otuđenosti,već otuđenost od realnosti, ne prepoznavanje iste i življenje u takvom suženom misaonom ambitusu.

Kako drugačije opisati bombaša samoubicu nego suženjem svesti samo na jedan cilj.Kakav pogled može da ima birokrata koga si postavio na funkciju vlasti? Od Kafkinog "portira", pa dalje po uzlaznoj piramidi,penju se mali tirani.Ne postoje geografske granice ljudskom karakteru, postoje različita geografska područja i različite istorijske situacije u kojima se javljaju identične pojave.Strašni su dokumenti o krstaškim pohodima. Mislimo da je to bilo davno i da nema uticaja na današnju istoriju. U tom smislu sam pomenula značaj istorije.Itekako ima. U kulturnu svest naroda je utkana. Možda to nije dobro, ali je tako. Antagonizmi se vuku vekovima a ne bi da ih s vremena na vreme ne pothranimo novim impulsima.



Анониман је рекао...

Međunarodna politika je neviđena hipokrizija. U čemu se sastoji ta "zapadna demokratija" i "zapadna civilizacija" koja nameće silom bez alternative i naopake vrednosni.
XXX

Анониман је рекао...

Pre bih konstatovao banalizaciju društva nego rastakanje ličnosti.Ta bolest guši planetu.
pesnik u prolazu

L2 је рекао...

Hajde da ti odgovorim (posle male pauze).
Jedno je pojedinac drugo je društvo.
Suština teme,ako ćemo da se držimo tog okvira,je kriza svetskih dimenzija.Ona se u različitim društvima manifestuje drugačije pa je teško govoriti istim jezikom o krizi u Venecueli,Severnoj Koreji u odnosu na onu u Americi,Evropi.

Problem Severne Koreje,primera radi,toliko je specifičan te ga je nemoguće uvesti u analizu poslednjeg vala krize.To je zatvoreno,društvo u kom vlada anahron sistem,fosilni oblik komunizma koga nije moguće uporediti ni sa jednom prethodnom socijalističkom zemljom.
Samo korak niže,nalazi se isti narod ali u kapitalističkom okruženju,sa fantastičnom ekonomijom,kulturom, gradovima koji kao da su izašli iz SF stripova,sa najskupljim kockarskim kompleksom od 290 milijardi dolara, najlepšim modernim građevinama arhitekture.

Na tom jedinstvenom prostoru u svetu,na kom se doslovno sudaraju dva političko-ekonomska sistema, moguće je videti prednosti jednog,odnosno pogubnost drugog sistema;bez ijedne reči,ubeđivanja, argumenata.
Slažem se da je banalizacija prisutna u tzv. zapadnoj kulturi,ali su i tu razlike ogromne, pa se po istom principu to može reći i o rastakanju ličnosti.
Mislim da smo oboje mislili na zemlje koje su se našle na udaru globalizma,pre bi se moglo reći na udaru Amerike i EU i njihovih sve žešćih socijalističkih birokratskih struktura.

Анониман је рекао...

Osvajanja su kroz istoriju provodili civilizovani nad divljim narodima. „Primitivce“ su uklanjali sa lica zemlje ili ih asimilovali.Tehnike su danas sofisticirane,vreme ubrzano.Nema se vremena za asimilaciju,samo za ubijanje.Eventualno,pre toga se iskoriste ultimatumi.
pasnik u prolazu

Анониман је рекао...

Uspelo im je!!!
uzeše Srbiji komad zemlje!
Muka mi je.
Peđa

Анониман је рекао...

BTW, jebeš "demokratiju" ovakvu kakvu nam je serviraju!
Da, to je upravo ta demokratija kako si je opisala a koja znači da možemo da laprdamo koliko hoćemo i ništa više od toga...

ajd zdravo

Анониман је рекао...

Peđa, kako smo sejali tako smo i požnjeli. ne nerviraj se! na žalost, nismo se ponašali domaćinski kad je trebalo. svaki domaćin treba da sređuje svoje imanje, a kad ga zapusti onda je to znak da je možda ono na prodaju. ako nećeš da ga prodaš, onda ti ga otmu. moramo preuzeti i mi svoj deo krivice.

sila zakon menja!!!! kasno marko na kosovo stiže.

a da se naša vlast ne ponaša domaćinski, to već znamo. ko će ih poštovati zbog toga. niko!!! možemo samo da laprdamo, kako kažeš. psi laju - karavani prolaze.

123

Анониман је рекао...

123,
gledamo SF uživo!
Isprani mozgovi potpisuju,tapšu ovima koji potpisuju,takvi su ( Srbi)tražili da im otadžbinu bombarduju,isti tapšu policiji u Bostonu a ne mrdnu okom dok decu širom sveta ubijaju.

U medijima pišu da su se nakon Bostona Amerikanci "promenili". Razlog, teroristi su brzo pronađeni jer su kamere nadgledaju sve.Broj kamera, pišu dalje, i dalje će se povećavati.
Amerika je prihvatilia ograničene slobode – nešto što se u SAD pre napada 11. septembra 2001. godine nije moglo ni zamisliti.Amerika je prihvatila da je u jednom otvorenom društvu nemoguće postići apsolutnu bezbednost.

Srbi ( za razliku od komšija)treba da prihvate da je Kosovo područje idealno za američko nemačku vojnu bazu,da im trebaju bogatstva sa tog područja.I komšijama uzimaju ali dobrovoljno. Plava krv je čudo! Li je u pravu!
pozdravljam

L2 је рекао...

Pozdravljam obojicu i pridružujem se svemu rečenom.
321,
kad se god nađem pred problemom jaje-kokoš padne mi mrak na oči.Ne zna se na šta sam više ljuta, na problem ili sebe.Na sebe, jer mi, kao i svakom čoveku, treba uporište u sopstvenim stavovima, na problem, jer je sakriven uzrok.

I u slučaju Kosova ne znam,gde je prvi uzrok. Posledice su mučne, što kaže Peđa.I meni je stvarno muka, pao mi je pritisak haha...

Dragi 123,slažem se da je u pitanju domaćinski odnos, ali koja vrsta.Ima jedna knjiga,naslov neću da spominjem,ni autora,jer automatski izazivaju asocijacije, nekome pozitivne, nekome negativne.U njoj je dobro opisana autodestruktivnost.

Ima jedan drugi autor,iz drugog tabora, koji se bavi istim kulturnim podnebljem, dolazi do sličnih zaključaka.Njihovi se uglovi posmatranja problema ne poklapaju jer jedan zagovara nacionalna osećanja a drugi je tzv, kosmopolita.
Zato ih ne spomenuh.Obojicu sam dobro prožvakala i ne mogu da ne prihvatim one misli koje su kod obojice na nivou vrsnih analiza,premda se,možda,sa završnim zaključcima ne slažem.

Zašto ih uopšte spominjem? Naravno radi fašizma, haha...
Toliko sam toga rekla o toj pojavi da sam,verovatno,i Vama dozlogrdila.Ima jedan treći autor, haha..Ovoga puta je Holanđanin,Rob Riemen.Čovek misli isto što i ja (koja prepotentnost).
Istina je! Na njega sam naišla nedavno.Oduševila sam se jer nam se misli apsolutno poklapaju.
Primedba:niti sam ja,niti je on jedini, koji problem fašizma posmatramo kao jednu prolaznu pojavu koja se manifestovala u jednom istorijskom trenutku,već kao jedan dugotrajniji problem.
Svoje izlaganje on počinje citirajući deo iz romana alegorije Alberta Camu-a.Kada u Oranu počnu crkavati štakori i širiti se kuga,vlasti reaguju poricanjem:to ne može biti istina,toga više nema kod nas,pa nismo više u srednjem veku! Nemojte,molimo vas da širite paniku.

Sudeći po romanu ja sam ona koja širi paniku.Ali,po Robu činjenice ne nestaju njihovim poricanjem: promenom reči ne mogu se promeniti činjenice. I kao što se problemi negiraju promenom njihova naziva,kao što se u američkoj politici počela koristiti fraza "širenje demokratije" za agresiju, na isti načinu Evropi,tvrdi Riemen,a bogami i ja, vlada tabu u pogledu reči"fašizam" kada se ona odnosi na današnje političke pojave. Danas se koriste reči desni ekstremizam,
radikalna desnica,populizam,desničarski populizam, nacionalizam – ali ne,to ne može biti fašizam, mi živimo u demokratiji,prestanite širiti paniku!

Dragi moji koristite prave reči pa makar išle i na našu štetu.Srpske vlasti nisu ne-domaćinske, nego su na vrhu glupi i primitivni ljudi,sve do jednog. Uz sve nepošteni,špekulanti, politikanti i uz sve lopovi.

Žao mi je što sam ovako direktna,zbog Vas, zbog njih nikako.
A o svetskim klonovima,što reče Peđa ( to ćemo raspraviti na nekoj drugoj temi)bolje i da ne govorim. Oni su šrafovi pametno vođenog imperijalističkog sistema.Da je u pitanju pročišćeni kapitalistički,dakle ekonomski sistem, ne bih upotrebila reč imperijalizam.Teoretska, čista ideja kapitalizma, realizovana u praksi ne bi bila po želji mase, ali bi bio pošten.Ovako,niti je reč o kapitalizmu, a njega optužuju,nego o suludoj utopističkoj političkoj ideji očitih šarlatana~ moćnika, kojima se može jer imaju bogastvo i sa njim političku moć.

Анониман је рекао...

Nevolja je sa grubim upotrebama politicke moci.Kad nema drzavnih sankcija,ili su i one ispolitizovane kao Hag,nastupa pravda iz rukava pojedinaca i grupa.
Mislili smo da smo iskorenili tuberkulozu a ona ponovo hara.Ne stvaram paniku, hehehe...

Covekom se moze manipulisati prosto.Narodu je dovoljno dati hleba i igara.Kada se masa izmanipulise i dovede do nivoapomirenosti sa situacijom posao je zavrsen.

U Srbiji su svi izmanipulisani, narod i vlast.
Pedja, plava krv nije dugorocna garancija.Svaka bolest razara organizam.Na kraju se svede na isto.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Jaooooooooo,Zzzzzzz,
Pretpostavljam na šta misliš,ali,ali,ali.....dok organizam ne crkne crkoše milioni ljudi!

Biskup od Norvicha ovako je propovedao (1755):

"Moraju postojati takvi koji se muče raznim poslovima ( cepanje drva, nošenje vode, tako kaže Sveto pismo); moraju postojati oni koji savetuju upravljači države; oni koji svima prednjače: vladari ...
Naše rođenje određuje kojoj klasi pripadamo; to osobito vredi za one niska roda ... ti su siročići rođeni da bi celoga života bili radnici - oni će morati svoj kruh zarađivati u znoju lica svoga."

Tako nekako ispada do dana današnjeg,uprkos " napretku". Rangira se po sitom principu, samo se menjaju reči: niže,više rase,socijalni slojevi; severni,južni narodi;plava, čista, ili ko zna koja krv; vernik ove a ne one religije.I kako se onda svede na isto? Dva klinca unakaze stotine ljudi jer nisu njihove vere, Srbiju ne prime u EU jer...e tu sada ima više momenata.Kako to da još uvek funkcioniše veza između naroda sa Balkana i nacističkog bloka iz drugog rata? Slučajno? koliko vekova treba da prođe da bi se taj organizam raspao. Što je mnogo, mnogo je.
vrlo je važno da veze nikada ne klapaju u procentu 100%. Upravo ta čoinjenica nam nikada ne dozvoljava da čitav narod poistovetimo sa nekom osobinom, tendencijom,događajem.

Анониман је рекао...

Jao Li!
Smiri se!
heheeeee,
Z.

Анониман је рекао...

Opet koemntari stepenice!!

Li reci Z.da se uznemiri!Nepristojno je u ova istorijska vremena biti SMIREN!!!
Peđa
tebi draga poljubac kao medalju za hrabrost!

L2 је рекао...

haha..,mnogo te volim tako uznemirenog
pristojna

Debeli, da kupimo karte pa pravac trg, pištaljke i poklopci? Zzzzz ćemo da pošaljemo razglednicu.

Анониман је рекао...

Gospodine ,
ne igram u timovima za reprezentacije nacionalizma.
Sledeci put kada me spomenete red bi bio i da mi se obratite pa da mi izravno i konkretno kazete te neke zamerke, ako postoje, i ako su one razlog spominjanja moje malenekosti, hehe...
Z.

Анониман је рекао...

O,da,zaboravio sam,vi gospodine trčite maraton, hehe...
Peđa

Анониман је рекао...

Ljubim te u oba obraza.Čekaj da se razmaše, hehe...
Peđa

Анониман је рекао...

cmok, cmok, eto koliko ste ozbiljni i zabrinuti!
Izedem vam takav patriotizam.
Z.

Постави коментар