понедељак, 25. фебруар 2013.

Čeljabinsk meteorit "oborio projektil koji mu je došao" s leđa "?



 
 
 
    Pojavio se amaterski video-snimak koji neki uzimaju kao dokaz da se meteorit rasprsnuo nad tim ruskim gradom i susednim područjima nakon što ga je "nešto pogodilo".
Trenutno se kadrovi usporenog i uvećanog amaterskog snimka pažljivo analiziraju.
Na samom snimku - mada je sve nedovoljno jasno i pouzdano - vidi se nekakav objekt kako prileće meteoritu, ako se tako može reći, "s leđa" i probija ga.
Primetni su čak i raspršeni delovi kosmičkog bolida koji se raspao nakon pada.
Zasad niko ne može pouzdano reći što je to.
Amerikanci pišu o «ruskom tajnom oružju», ili da je  "Čeljabinsk meteorit uništio NLO".
Njihov argument je i to što je tek nakon "pogotka" usledila eksplozija. To podseća  na kinetičke projektile 
koji koristiekinetičku energiju kako bi probili neko sredstvo ili metu, ali obično su se ovi projektili u prošlosti koristili za uništavanje tenkova, ali sa pojavom dvoslojnog i višeslojnog (Chobhom) oklopa kakve danas koriste savremeni tenkovi, njihova učinkovitost u probijanju oklopa je postala znatno manja.


Princip delovanje projektila je korištenje kinetičke energije, koja zavisi od brzine i masie, za probijanje oklopa. Savremeni KE projektili povećavaju kinetičku energiju projektila i smanjuju površinu delovanja te energije na oklop tako da:



  • se ispale velikom početnom brzinom
  • koncentrišu svoju energiju na malo područije, zadržavajući relativno veliku masu
  • osnova projektila je napravljena od materijala velike gustoće i tvrdoće (najčešće se koristi osiromašeni uranij)
Ovo je dovelo do projektila koji u konačnici izgleda kao duga metalna strela. (pogledaj snimak "projektila" na youtube)


Meteorska kiša je pala ujutro 15. februara  u pet ruskih regiona: Tjumenskoj, Sverdlovskoj, Čeljabinskoj, Kurganskoj oblasti i Baškiriji.
Link snimka: http://www.vesti.ru/only_video.html?vid=487568  


više o meteoritu : Meteor u Čeljabinsku


Još pre ovog amaterskog snimka postojale su kod njekih stručnjaka sumnje da ovaj meteorit ipak ima veze sa asteroidom DA14. Phil Bland sa  Curtin University,  stručnjak za asteroide, napisao je na svojoj  web stranici, "Je li to povezano s preletom asteroida? Puno ljudi će reći "ne". Lično , uvek mi se nekako sviđala ideja da postoje potoci asteroidnih krhotina - tako da  manji delovi prethode iza  većeg objekta. Užasno je velika slučajnost a da ne bi  povezali.
Mora se napomenuti da  većina stručnjaka ipak govori o neobičnoj podudarnosti.

2 коментара:

Unknown је рекао...

To nije bio meteorit vec asteriod od 64 metra otkriven u Americi u januaru 2012 znam pouzdano.Tacno je pisalo da ce 15 februara uci u atmosferu i da nije sastavljen od teskih metala I DA CE PRI ULASKU BRZE SAGOREVATI I DA JE TESKO DA UDARI U ZEMLJINO TLO.jA SAM TO ZNAO TACNO GODINU DANA PRE .Glupost znate li kojom brzinom leti asteriod prilikom ulaska u atmosferu 6 do 20 puta brze od ispaljenog metka iz pistolja ili puske a temperatura koju stvara oko sebe je3000 do 6000 stepeni kao na suncu .Ako mu ie bilo sta i prislo to se jednostavno istopilo nema sanse nista na svetu to nemoze da zaustavi jednom kada prodre u atmosferu ostaje nam samo da se molimo bogu i da se nadamo da nikada to cudo nam ne padne na glavu.Apofis je sledeci ako nas neki slucajno ne iznenadi. Sit sam vise lazi i propagande KO BI BIO LUD DA STVARNO LJUDIMA GOVORI ISTINU O OVOME. HVALA

L2 је рекао...

Hvala na komentaru I poseti. U ovom sumanutom svetu laži svaka informacija je dobro došla. zahvaljujući komentarima mnogo toga je iscurelo u javnosti.
Zato, samo napred, sve što znate, pogotovo ako je iz domena struke, javite.
pozdrav

Постави коментар