недеља, 4. новембар 2012.

Telesni sat ~ harmonija ritmova

                 








Pisana istorija je preplavljena činjenicama o ritmu prirode. Među njima su podatci o unutrašnjim senzorima u ljudskom organizmu, našem telesnom satu, odnosno telesnim ritmovima. Ova je tema sve aktuelnija u nauci. Uprkos postignutom napretku, čovek ne uspeva da praktično primeni saznanja i uspešno organizuje vlastitu egzistenciju. Informacije se ne prihvataju tako lako zbog uvreženih navika i sve  komplikovanijih uslova života, mada se zna da je preduslov istinskog spokojstva život u harmoniji u sebi, sa sobom i okolinom, u harmoniji ritmova.  


 
  Sopstveno poimanje vremena 
Život koncipiramo prema mehanizmu sata koji pokazuje svetsko vreme. Po njemu određujemo "vreme  za jelo"čak i kada želudac nije prazan, "vreme za spavanje" kada ne osećamo pospanost, češće kada je vreme za počinak već poodmaklo. Biološki sat ima drugačije, ali podjednako precicne znakove, koji su usaglašeni sa ritmom unutrašnjeg sistema funkcionisanja organizma i  ritmovima svemira.  
Smatra se da je trend specijalizacije u medicini umanjio lekarsko poznavanje sveprisutnosti i značenja dnevnih ritmova za zdravlje i bolest. Naišla sam na informaciju da je 1996. godine Američko medicinsko udruženje (AMA) zatražilo  od Gall up organizacije istraživanje: znaju li lekari i javnost da se simptomi mnogih uobičajenih bolesti pogoršavaju u određeno doba dana ili noći, a smiruju u drugom vremenskom razdoblju? Kad se najčešće javljaju srčani udari ili napadi astme? Kad su simptomi sinuitisa, prehlade, kijanja i drugih alergija najgori? Kad je srčani pritisak najviši? Većina lekara, piše u toj informaciji koju su prenele dnevne novine, odgovorila je pogrešno na svako postavljeno pitanje. Prosečna odrasla osoba takođe je pogrešila. Čak i osobe s bolestima uključenim u ovo istraživanje nisu raspolagale važnim činjenicama koje bi im mogle pomoći u poboljšanju njihovog zdravlja i, možda, spasiti živote. Nisam sigurna da je situacija takva. Učestalost bolesti i podudaranja sa periodima dana ili godišnjeg doba, pokazatelji su i običnom čoveku, a ne kamoli lekarima. Veče je klasično vreme napada čira na želucu, pred zoru probleme imaju pacijenti sa napadom astme, jutro je vreme srčanih udara i tako redom. 
 
Circadian_rhythm_labeled                                               
RITAM  
 Ceo kosmos, svi životni procesi biljaka, životinja i čoveka teku po određenom ritmičkom obrazcu, koji podrazumeva ravnomerno ponavljanje.  
 
U NAMA ... 
"Arhitekte, pišu Smolensky i Lambergova (Telesni sat), predviđaju da će kuća budućnosti biti "pametna" kuća, što znači da će biti opremljena računarskim senzorima koji će zapamtiti navike, paliti svetlo i radio u vreme kad obično ujutro ulazimo u kuhinju, kuvati vam kafu, podešavati grejanje ili klimatizaciju... Ali, mi već stanujemo u vrlo pametnoj kući, pametnijoj nego što bi ijedan kompjuter mogao biti. Ono što tom kućom upravlja, naš unutrašnji senzor, telesni biološki sat je grupa nervnih ćelija, koja oblikom i veličinom odgovara malom štampanom slovu "v". Jednim imenom te grupe ćelija se nazivaju suprahiazmatična jezgra ili SCN. SCN je nazvan prema svom položaju - supra (u značenju iznad) optičke hiazme, tj. velikog spleta nerava koji prenose informacije od oka do mozga. SCN počiva u hipotalamusu, koji je glavna organska žlezda, jer pomaže u regulaciji disanja, otkucaja srca, telesne temperature, krvnog pritiska, proizvodnje hormona i ostalih vitalnih telesnih funkcija. 
Telesni biološki vremenski sistem radi kao prava poslovna kompanija, a SCN sedi u fotelji izvršnog direktora. Nervne veze u oku šalju SCN-u podatke o jačini raspoloživog svetla. SCN tumači te poruke i raspoređuje zadatke svojim zamenicima u hipotalamusu i susednoj hipofizi. Oni redom izdaju naredbe delovima sistema koji se nalaze negde u mozgu i organima u celom telu, redom sve do pojedinih ćelija radeći non-stop. Izveštaji sa terena utiču na povratak informacija do SCN-a, koji neprestano procesuira i menja radne zadatke.
Neobična ljudska ponašanja, kao što je putovanje kroz vremenske zone ili rad u smenama, uznemiruju osoblje. To je kao da istovremeno dobijaju naredbe od dva šefa, dnevnog načelnika i noćnog direktora. Neki radnici će poslušati jednog, neki drugog upravnika...
 "

Pinealna žlezda i melatonin  
Svaki dan, pre nego što se probudimo, telesna temperatura i krvni pritisak rastu, srce udara brže, žlezde ubrizgavaju hormone koji trebaju da  nas pokrenu. Svako veče, pre nego što pođemo na spavanje, temperatura, otkucaji srca i krvni pritisak padaju, a telo se priprema za odmor. 
Taj ustaljeni ciklus reguliše se u hipotalamusu. Najvažniji deo,veličine zrna graška, često nazivan trećim okom i postavljena duboko između moždanih hemisfera je Epifiza ili  pinealna žlezda ili pineal glend. Ona je zadužena za modulaciju fotoperiodičnih – godišnjih funkcija u svakom zdravom ljudskom biću stoga je najodgovornija za cikluse bioritma. ” Telesnim satom“ žlezda upravlja  i lučenjem jednog od najznačajnijih hormona- melatonina.  Ovaj hormon je najčešće poznat kao hormon koji reguliše ciklus spavanja, odnosno sled budnosti i spavanja. Tokom dana je lučenje ovog hormona potisnuto, tek s večeri, tj. noću,  nedostatak sunčeve svetlosti podstiče njegovo oslobađanje zbog čega osećamo pospanost i ležemo na spavanje. Epifiza se aktivira svetlošću i ne može proizvoditi melatonin ako spavamo u osvetljenoj prostoriji. Ona može izlučivati melatonin jedino kada smo opušteni, relaksirani i kada spavamo,ili  za vreme duboke opuštenosti, meditacije i vizulaizacije. Zbog svojih biohemijskih svojstava epifiza najviše privlači fluor iz tela i ako je zatrovana fluorom ona će se početi kalcificirati. Tada epifiza radi slabo ili jako slabo.

Melatonin ne reguliše samo spavanje. 
On utiče na rad i ostalih neurohormona u telu. Impulsi koje šalje metabolizuju tiroidnu žlezdu i ostale hormone.On im dotura energiju te na taj način doprinosi ravnoteži između različitih hormona, vršeći ujedno kontrolu nad različitim delovima našeg tela. Svaka ćelija u našem telu zahteva upravo energiju da bi mogla pravilno funkcionisati. 
S dolaskom puberteta proizvodnja melatonina se reducira i tada obično, po prvi puta počinjemo imati problema s depresijama, nesanicama ili drugim poremećajima koji su vezani za smanjenu količinu proizvodnje melatonina.
Ako organizam ne proizvodi melatonin u dovoljnoj količini, nedostatak može izazvati poremećenost celokupnog imunološkog sistema.  Melatonin je, kako nauka sve više otkriva, „ regulator, regulatora“ .

 

___________________________________________________________________ 
______________________________________ 
nije zgoreg  znati da..

 Jutro je najbolje vreme za ishranu zbog čega  bi doručak trebao biti najvažniji ( najobilniji) obrok dana , a ručak i večera lagani. Ne zaboravite na iyuyetan ynačaj tečnosti ya pravilno funkcionisanje organiyma i to pre svega vode.
Optimalna doza unosa vode je 2 litra dnevno, leti i više. Pri tom se mora imati na umu da nije svaka voda lekovita već isključivo aktivna. ( o tome više vidi Voda i zdravlje )
 Aktivnosti koje zahtevaju najveću koncentraciju kao učenje ili rešavanje problema valja preduzeti između 10 i 12 sati. Prepodne je inače doba dana kad mozak radi najbolje. Hormon kortizol, koji se najviše luči ujutro, osigurava mentalnu oštrinu i motivaciju za bavljenje s intelektualnim problemima. Poznat je učinak kafe.Pazite, nemojte se zaletati. Uvreženo je mišljenje da je kofein najbolje konzumirati ujutru, da bi se razbudili. Ali možete ga iskoristiti da prebrodite popodnevnu lenjost, ili pola sata pre važnog poslovnog sastanka. U slučaju da organizam ne želite podstaći kafom, krenite u kratku petnaestominutnu šetnju , može i po hodnicima firme.

Ljudskom telu trebaju dve epizode spavanja dnevno. Pored onog dužeg, noćnog, potrebno je odspavati i popodne. Nakon ručka, dobar deo energije organizam troši na probavu pa telesno postajemo tromiji, a mentalni se procesi usporavaju. Polusatno spavanje dovoljno je da podigne energiju i osposobi za ostatak dana. Studenti i radnici koji odspavaju poslepodne produktivniji su od drugih.

Kasno popodne i rano veče najprikladnije je doba dana za vežbanje. U to je vreme telo optimalno zagrejano, mišići su opušteni, a zglobovi savitljiviji. 


Zbog povišenog nivoa testosterona kasno veče najpogodnije je vreme za seks. Parovi koji žele dobiti dete trebali bi uložiti najviše “napora” ujutro. Prema istraživanjima, muškarci proizvode najviše sperme oko šest ujutro. Za sex na poslu preporučuje se  vreme neposredno pred pauzu za ručak, kada je najverovatnije da je  ona u najboljem raspoloženju. One su obično prijemčljivije uoči pauze za ručak, pošto im misli nisu opterećene svim onim stvarima koje treba da urade preko dana, niti onim što će raditi kada se vrate kući.


                     NAJVAŽNIJE OD SVEGA : ne nervirajte se zbog trivijalnosti
Ljudi se ne nerviraju zbog problema, gladi u svetu, ekonomske krize, ratova, koliko svakodnevno zbog najobičnijih trivijalnosti poput izgubljenog daljinskog upravljača, iritantne zvonjave mobilnog telefona i vidite sami ...100 stvari koje nerviraju modernog čoveka.


________________________________________
________________________________________

 

3948075819_4cac9af445RITAM
 
 IZVAN NAS ..
 
Reči iz Biblije podsećaju nas da su naši preci ritmičko ponašanje uzimali zdravo za gotovo: "Za svaku stvar postoji godišnje doba, i vreme za svaku svrhu pod nebom". Popis uključuje "vreme rađanja i vreme smrti", kao i "vreme ozdravljenja".

Same od sebe, dođoše bolesti među ljude, neke danju, neke noću", pisao je grčki pesnik Hesiod 700. godine pre Hrista.
U IV veku p.n.e. grčki lekar Hipokrat uočio je pre tri stotine godina: "Ko god želi da se bavi medicinom, mora prvo da ispita godišnja doba i šta se u njima događa", i „trajanje svih pojava, može da se prirodno i jednostavno meri periodima. Ja nazivam periodima dan i noć, mesec i godinu, vreme koje se njima meri, a takođe i obavezno, mesečeve periode.” Ipak su naraštaji lekara tome pridavali malo značaja.


Najstariji opis cirkadijalnih ritmova biljaka potiče iz četvrog veka pre nove ere, kada je Androstenes, brodski kapetan koji je služio pod Aleksandrom Velikim zapazio dnevno pomeranje lišća indijske urme. Cikluse je ozbiljnije proučavao Jean Jacques Ortous de Mairan 1729, Carolus  Linnaeus  švedski biolog smislio je "živi časovnik" na principu otvaranja i zatvaranja biljaka kao meru vremena za dan, kasnije se ovim bavio i sam Darvin u radu Sposobnost kretanja kod biljaka”. Jurgen Aschoff je prvi istraživao cirkadijalni ritam kod ljudi utvrđujući endogeni oscilator kod ljudi i to je postala osnovica daljih  istraživanja. 
Čak i pojam telesnih satova nije potpuno nov. Engleski pisac Robert Barton (Robert Burton) primetio je još u sedamnaestom veku: "Naše telo je kao sat; ako i jedan točkić nedostaje, svi ostali gube svoj prirodni red, i cela građa trpi: takva je zadivljujuća umetnost i harmonija koja čini čoveka!

Nei Ching, klasični kineski spis o medicini, napisan 300. godine pre Hrista, utvrdio je postavku o zdravlju kao ravnoteži suprotnih principa: toplog i hladnog, suvog i mokrog, pasivnog i aktivnog. Jin (Yin) i Jang (Yang), mesec i sunce, dan i noć, muž i žena, zajedno predstavljaju ceo svemir. Jin i Jang ostaju središnji koncept kineske medicine. Taj princip predstavljen je crtežom koji pokazuje sunce i mesec u zagrljaju. Američka akademija medicine sna, vodeća profesionalna organizacija na području sna, koristi taj simbol kako bi ilustrovala svoj cilj: optimiziranje sna i budnosti.
Spomenici koje su sagradile stare civilizacije odražavaju poznavanje telesnog vremena kao i planetarnog vremena. Senke koje stvara sunce na visokim kamenim pločama Stouhendža (Stonehenge) izgrađenog u jugozapadnoj Engleskoj pre nekih 4000 godina, pokazuju promene u trajanju dana u toku godine. Hronobiološkinja Sju Binkli (Sue Binkley) otkrila je da jedan krug Stounhendža (Stoneheng) sadrži pravilan broj oznaka za izračunavanje menstrualnog ciklusa žene ili verovatnoće začeća.




MESEC

Lunarni ciklus traje 29, 5 dana.
 
Obrazac naših fizičkih i mentalnih promena u ponašanju, tokom 24 časa se usklađuje sa poticajima kao što su svetlo i temperatura. Svi živi organizmi se adaptiraju na milje-varijacije uzrokovane zemljinom rotacijom.
Na uticaj meseca na bioritam čoveka pisao je već pomenuti Hipokrat: „Trajanje svih pojava, može da se prirodno i jednostavno meri periodima. Ja nazivam periodima dan i noć, mesec i godinu, vreme koje se njima meri, a takođe i obavezno, mesečeve periode.
Krećući se oko Zemlje u smeru suprotnom od kazaljke na satu, Mesec stvara geomagnetska uzburkavanja koja snažno utiču na psihofizičko stanje ljudskog bića, na procese koji se odvijaju u unutrašnjosti Zemlje, kao i premeštanje, tj. kretanje vodenih i vazdušnih masa, što takođe, i dodatno utiče na većinu ljudi.
Treba reći da se tečnost kao prirodna pojava, najviše nalazi pod uticajem Meseca (Lune) i bukvalno, sleduje njegovo kretanje, prati Mesec u stopu, stvarajući ozbiljna kolebanja koja možemo jasno uočiti kao plimu i oseku. Jedna ili dve velike plime i dve oseke u toku dana, zavisno od lokaliteta (24.8 h period) utiče na aktivnost organiyama mora i okeana.  Mnoge školjke i račici su inaktivni tokom oseke.Interesantno je se isti organizmi ponašaju shodno tom bioritmu i u labaratorijskim uslovima. L
judski organizam sadrži od 60-78% vode i takva činjenica dodatno objašnjava povezanost ljudskog bića i zavisnost njegovih stanja od kretanja, ritmova i svih mogućih promena Meseca, kao nebeskog tela. Uticaj meseca na psihofizičko stanje čoveka  može imati različite oblike.Kod mnogih  ljudi se mogu javiti glavobolje, nervna napetost,promena krvnog pritiska,težina u nogama i celom telu, razne vrste bolova.





Poštovanje tela je pitanje mentalnog sklopa
 
Većina ljudi  nema puno izbora u određivanju vremena ( noćne smene, prekovremeni rad,  obilje posla ~kod zaposlenih žena i sl. ).
Pitanje je je li uopšte moguće jesti,spavati, trenirati i uopšte pridržavati se telesnog sata  u uslovima kada je život okrenut naopako, u pokretu 24 sata? Šta treba činiti da ne naljutimo melatonin i mehanizme koje regulišu on i ostali hormoni i kako sebi, poštujući prirodu, možemo poboljšati život.
Pobedite vreme časovnika poštujući elementarni telesni ritam. Danju radimo, noću spavajmo. Najviše energije imamo ujutro, a zatim preko dana, sa oscilacijama. Preko dana organizam otvara izvore energije, a uveče ih zatvara kako bi se organizam odmorio(ritmovi se usporavaju noću).I ne zaboravimo da  se nivo melatonina u telu povećava primanjem sunčevih zraka preko očiju.
 
 
_______________________________________
_______________________________________
nije zgoreg znati da..
 
Danju
treba biti što više izložen svetlošću. Zavese ne zatvarajte da bi prostorije bile svetle,prostorije zračite.  
Spavanje
Spavanje tokom dana : ako je moguće dremajte 10-20 minuta
Pre spavanja : radite vežbe opuštanja,slušajte umirujuću muziku i uživajte u kupki.
Nesanica : Ako patite od nesanice, ali se tokom sedam dana redovno budite u isto vreme, bez obzira na to koliko ste lošu noć imali, verovatno ćete kroz neko vreme početi spavati bolje, umesto da podlegnete impulsu i ostanete da spavate duže.
Spavaća soba mora biti sveža: tako će se spustiti i telesna temperatura koja je nužna za miran san,
bez izvora ( aparata) koji imaju ekstremno niske frekvencija elektromagnetskog polja u rasponu od 50 – 60 Hz i bez imalo svetla. Čak i ako je svetlo toliko malo kao recimo slabašna lampica na detektoru za dim, ono će da omete lučenje melatonina!!!!! 
Izolirajte buku: možete se poslužiti i čepićima za uši.
 Ishrana
Upoznajte tajne zdrave ishrane i  iskorenite pogrešne  navike u prehrani.
Npr. Upražnjavajte post :  on nije stvar religije,već princip zdravog života koga propagira i religija i uopšte prilagodite prehranu posnom jelovniku : izbacite meso, testeninu, ostavite ribu, što više povrća, grickajte orahe, bademe, bundevine košpice (muški pažnja BLAGOTVORNO  deluju na prostatu )  uz sveže jedite suvo voće, jeftinije je i zdravije.
Kalorije :  što manje kalorija to dulji život. Pazite, kalorije unešene sokovima i napicima čine 21 odsto ukupno unešenih kalorija,
Bolesti
Mnoge bolesti prekidaju normalne telesne ritmove i zato su promene koje uočite znakovi koji treba da upozore na poremećaj i krajnji znak da nezdrav život treba da menjate.Neki poremećaji vrhunac imaju ujutro; srčani udar, moždani udar, neki oblici glavobolje, polenska groznica i reumatoidni artritis. Drugi se obično razbuktaju noću, uključujući astmu, giht, grčeve kod novorođenčadi, čir na želucu i gorušicu.
Sex
Redovno, redovno...haha.. ne obazirite se na bioritam, u svako doba dana i noći..
Voda
Voda  je izvor života i stoga joj posvetite dužnu pažnju. Prvo saznajte ono što niste znali ( Voda i zdravlje ) i brzo počnite da je aktivirate, da sa njom pričate, dok se molite, dok je pijete, dok vas obliva ispod tuša, nećete požaliti.Ispijanje vode u pravo vreme povećava efekat na ljudsko telo:1 čaša vode nakon buđenja aktivira unutrašnje organe,1 čaša vode 30 min. pre obroka pomaže probavu,1 čaša vode pre kupanja snižava  krvni pritisak, 1 čaša vode pre odlaska u krevet može da predupredi moždani ili srčani udar. 
_____________________________________
_____________________________________
 
Zanimljivosti



Epifiza ~ duša~ treće oko
Rene Decartes, koji je posvetio dosta vremena istraživanju epifize,  nazvao ju je „glavnim sedištem duše“. On je verovao da je epifiza poveznica između intelekta i tela.
Istočnjaci su povezivali epifizu s unutrašnjim trećim okom. Ovaj koncept su kasnije prisvojili pojedini hrišćanski mistici i spiritualisti kao i pripadnici drugih religija, te pripadnici New Age.  Osnivači moderne metafizike kao što su Gurđieff, Ouspensky, Mouravieff i drugi, su smatrali da se više čakre – EM centri aktiviraju samo kod ljudi s potencijalom – s dušom , dok kod onih koji nemaju dušu konglomerat između krunske čakre i srčane čakre nikada ne dovodi do pokretanja trećeg oka.



Korespodencija

U radu Univerzalnost dopisivanja medju ljudima koji su objavili istraživači Northwestern univerziteta u časopisu Science, ispitivanjem prepiske 16 čuvenih pisaca, izvođača, političara i naučnika, uključujući Einsten-a, Darvina, Frojda, Marksa i Hemingveja, otkriveno je da su korespondirali  u skladu sa svojim cirkadijalnim ritmom (  24- časovni ritam; spavanje i budno stanje).
 
Bez obzira čime su se u životu bavili, autori pisama ponašali su se na isti način, povinujući se cirkadijalnom ciklusu; bili su skloni da pišu više pisama za redom, češće slučajno nego iz nekog posebnog razloga. Iako je prvobitna namena studije bila da se proveri da li je ritam e-mail dopisivanja isti kao kod korespodencije pismima, studija je pokazala da oba načina dopisivanja prate iste periode i ritmove. Interesantno je zapažanje  Luís Amaral-a, profesora hemije i bioinžinjeringa u Školi inženjerstva i primenjenih nauka McCormick-a. Naime on tvrdi da u osnovi ove vrste komunikacije  ne počivaju isključivo racionalna objašnjenja. Neko može imati dobar razlog da napiše mail/pismo i može to da uradi, a da razlozi zašto je to uradio ipak ne budu oni razlozi koje je imao.
  


 

18 коментара:

Анониман је рекао...

Dobri saveti! Odmah sam čitao sitna slova, hehe..."u svako doba dana i noći",heheee...
Bleskasta si, kao obično.
Peđa

Анониман је рекао...

čim izađem iz moje pametne 'kuće' pogase se sva svetla, uguše zvuci, zamru glasovi, isčile mirisi, i odmah se sapletem o život i tresnem o ledinu. tada se probudim i vidim da sam ipak na zelenoj travi ili međ žutim lešćem. odmah se uželim dodira i padnem u iskušenje da počnem od ove vaše zadnje stavke sitno kucanog teksta... :)

123649321 :)

L2 је рекао...

haha...... kako ste mi slatki.Šta bij ja bez Vas. Evo stigoh kući i okrenuh blog da ubacim vodu, izbor života. Kako sam mogla da zaboravim na nju. Sramota!!!

Muški,priroda je čudo!!! A čuda su normalna. Nisu ništa posebno. Život je čudo, sve je čudo i ovi naši kontakti su čudo,lepota življenja.

Peđa,
nikada nisam sumnjala u tvoje oko, o pameti da ne pričam, ali sam sumnjalau strpljenje.Ko bi rekao da ćeš pročitati tekst u celini.Ali, mudrost je uskočila, njojzi hvala, haha..
!2389456..

koja divota od brojki,
i ja se svaki put sapletem kada ih vidim ovoliko. Ponesu, nego šta. Ne tresnem, moram da priznam, a i kad a tresnem, u životu, ustanem, otresem šta mi pozadina skupi, i nastavim dalje. Modrice zacele.

A sitna slovca, ma nego šta.Emocije ne podležu bioritmu. Opovrgnite molim Vas. A lepe su zdrave, prema tome, dabome. U svako doba, na svakom mestu, dobro došlo zdravlje..haha

Анониман је рекао...

Zdrava i cila ti meni bila.
123,
Vidi se koja je tema muskima najdraza.Prvo sitna slovca, potom fudbal,bespilotne i ostalo, hehe...
pozdravljam
Z.
Sfinga definitivno odustala od druzenja.

Анониман је рекао...

gospo, pazite da se ne prevarite. ispod tog slatkog premaza ima svašta. ispada da smo svi premazani, da ne kažem - namazani. čudesa bez ženskog sveta ne uspevaju. da budem objektivan, koliko se to u ovom trenutku može, ali žene su veće čudo. bar za mene. eto, na primer, svi ti ritmovi koji zavise od meseca više utiču na žene. da se ne lažemo, zbog toga su one nepredvidive. tajanstvene, nedokučive. mesečevi tipovi koje sunce nikako da sustigne. neuhvatljive mesečeve prirode. to su žene. a mi muškarci smo solarni tipovi. hahaha. baš smo tipovi, je l' da? :) i gde se onda susreću sunce i mesec. pa u onoj zadnjoj stavki sitnih slovaca. kakav ritam + kakvo čudo = HARMONIJA! čisto zdravlje! sunce život daje, čista energija, aktvnost, razumska logika. zato dame vole da se sunčaju, vole da ih sunce miluje... hahaha.. nije ni malo smešno, već logično. pa vi vidite kako sitna slovca titraju pred očima. mesec odmara, razliva ali i razbuktava emociju, lucidnost i svašta još. pa kako onda emocija ne podleže njegovom ritmu. šta ću kad moram da vas opovrgnem.

nego, stvarno vam nedostju dame u ovim diskusijama. pa pozv'te tu sfingu da ne spržimo ovaj blog od muške sunčeve logike. ili vi L2 dajte malo mesečevih zraka više.

z, peđa, xxx, pozdravljam i ja vas.
L2, vama prijatni snovi. zbog zdravlja valja u krevet ranije.

dosta sam vas uveseljavao ovaj put! ovim potvrđujem ova naučna objašnjenja da: citat:'... da u osnovi ove vrste komunikacije ne počivaju isključivo racionalna objašnjenja. Neko može imati dobar razlog da napiše mail/pismo i može to da uradi, a da razlozi zašto je to uradio ipak ne budu oni razlozi koje je imao...'

ako je i od mene - dosta je bilo.

123.7.469.9031.

Анониман је рекао...

123.7.469.9031.

šta dami rade ove cifre ne znam i mene smutiše tačke. Intrigantno,nema šta.Interesuje me šta je sledeće,hehe...

Nedostaje trezvena Sfingina psihološka analiza.Žensko,kao žensko,moj prijatelju sa brojkama i tačkama.Sfinga se misteriozno pojavi,misteriozno nestane,a ti misli šta je i kako je.Ne vredi misliti.To sam zaključio davno.Zato ja o ženama ne razmišljam,prihvatam ih( rado)takve kakve su, pogotovo kada su sitna slova u pitanju. Taman da im još nešto zamerim.Ma nemojte,molim Vas..hehe..Ko će Boginjama u takvim trenutcima da zamera.Naprotiv.

123 raskrsti sa racionalnim objašnjenjima. Između fizike i metafizike nema granice.U metafizici smo i kod sitnih slova.
i od mene dosta,večeras, hehe..

pozdrav
Peđa

L2 је рекао...

Ma kakvi bre premazi, namazi.Da prostite, ne razumem.
Stvari su vrlo proste,sve ptice pod nebeskom kapom pevaju isto:sunčeva svetlost je tek naizgled jača,i tako treba, i privid je Bog predvideo zbog održanja harmonije života.Noć je prigušena lampica,otuda slova manja. A sve je isto,velika i mala slova, jedno,sve je jedno, svetlo u nama iBog, i svi mi u njemu i svetlosti.

Alaj sam ga zamrsila.Eto šta čini dan i sunčeva svetlost.Moraću da sačekam noć pa da nastavim, haha

L2 је рекао...

Peđa crni Peđa,
ko te ne zna skupo bi te platio.
Ovo sa metafizikom mi se dopalo.Jako.

Анониман је рекао...

peđa,
pa to ti i ja kažem. metafizika i fizika su jedno, samo još nauka da to potvrdi, zvanično. rasčistio sam ja sa svojim racijom odavno. hahaha. trebalo bi da služi on mene, a ne ja njega. tako smo se bar dogovorili. e sad, mani ga mito šta se dešava. čovek voli da se šeće ivicom. dal' zbog izazova ili đavola. nikad nismo sigurni šta je razlog te potrebe. razlozi za mnoge naše postupke nisu racionalni. sitna slovca i bez nas titraju. ritam prirode, ritam kosmosa.

potpisujem tvoje reči, prijatelju, bez izuzetka. sve treba prihvatati kao nužno. žene ti dođu kao fil između korica torte, vezivni materijal, završni premaz, a ujedno i ona suština bez koje nema ni forme, ni ukusa, ni boje, ni mirisa. ahahaha, kakva asocijacija! da pojasnim, da ne bude zabune. dobih maločas od koleginice parče čokolade, pa mi torta pade napamet. i sad je gustiram uz kavu. mislim, čokoladicu, a ne koleginicu. ahahaha... a vi mislite što god hoćete. :)

ne zamerite sad na ovoj kombinatorici brojki i tačaka. prema bioritmu, lucidna inspiracija mi je na vrhuncu. a inteligencija se približava donjoj tački sinusoide. fizička kondicija je u porastu. hahahaha.... moja pauza se završava, moram ritam posla da hvatam.

pozdrav, 123

Анониман је рекао...

Parce cokolade u pauzi,cekaj da pronadjem gde bese ono pauza na poslu!!!
Bioritam na vrhuncu,priznajem lucidan izgovor para vredi heheheeee.

Z.

Анониман је рекао...

Ne mrsi dalje,dovoljno je.Tvoj bioritam nije na vrhuncu, hehe..
Z.

Анониман је рекао...

L2, ne zamerite na mojim prethodnim žvrljotinama. sad vidite šta znači kada se probiju granice međ nepoznatim. svi se ućute, jer su fini. hahaha. granica između fizike i metafizike - oficijelnog i ličnog. prosudite sami. eksperiment uspeo.

Z. pauzu na poslu ćeš naći ako se vratiš u srbiju. ili ako otvoriš vlastiti posao. tada ćeč sebi dati pauzu, ali nećeš imati radno vreme i legaćeš, kao ja, sa kombinatorikom brojeva u mislima. otuda ove moje cifre. hahaha. cena slobode nije mala. nikad! što god izabrali.

samo pratiti svoj bioritam i sve će doći na svoje mesto.
zahvaljujem vam na opuštenom druženju

pozdrav svima, 123.

L2 је рекао...

Malo je nedostajalo da pomislim da ste svešteno lice, ili neki čangrizavi samac. Koja doza autocenzure,suzdržavanje,koji prekori za probijanje granica.

Eto,opet ja lično.Ma tek bih sada da nastavim, ali i ja imam isti problem,tek toliko da znate, makar ne izgledalo tako.Zato vas i prepoznajem.
Istina,malo sam slobodnija ptičica od Vas.Ponesu me reči,kao Vas brojevi.Isto je to,da prostite, ako mogu da primetim.

I nastaviću, moram,moram,bunite se koliko Vam drago.Vaša igra sa brojkama otkrila Vas je kao i kosilica trave,a tek žuto lišće,ček'te ne mogu da se setim svega, a beše toga punoooooooo...na moje zadovoljstvo.
Krhke su granice između i pažljivom oku takve"sitnice" ne mogu da promaknu.Jedna jedina brojka,jedna reč,već jedno znači puno.A tek u spoju,a tek misli.Sve je to čovek smislio da bi komunicirao,a ne ćutao,i sve je znak, označeno davno,sve ponovo poprima značenje u kontekstu,pa čak i van konteksta.Ćutanje je zlato,tako kažu, tako jeste ali ne uvek.Pametno govorenje je na istoj ravni, o lepom govorenju da ne pričamo!!
A malo ludosti, uf.To je šlag na torti! Ne,to je ona višnjica na vrhu,to je metafizika, izlazak duše iz tela,pucanje šavova ( mislim stvaralačkih haha..)
Ama šta Vi imate sproću malo ludosti? Malo, malčice za dušu.Trudim se, a ne razumem.

Ja Vam se od srca zahvaljujem na žvrljotinama koje mene lično usrećuju,kao što sam zahvalna i mojim dugogodišnjim prijateljima Peđi i Z. što uopšte nađu vreme da se jave i što ne vode računa šta "žvrljaju". Eto,to je lep primer bez granica, bezgranično prijateljstvo.

Анониман је рекао...

123
Kasno je za povratak, menjanje profesije i sl.Niko nije slobodan, ni ja koji u profesiji imam prilicno slobodne ruke.Ako nemas sefa nad glavom,kao privatnik imas trziste.Licno ne primecujem kretanja na trzistu.Iz medija saznajem da je konkurencija zastrasujuca usled cega masovno propadaju manji.
Zelim ti uspesno brojanje.
Na bioritam ne mislim.Posao me disciplinovao.
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

123 46709654...
ti si izgleda mlad i samo napred. Neka ti je sa srećom brojanje(novca,heheee)ovako u beskonačno.I mibi vrlo rado da brojimo,ali nema se vremena,heheheeehe.
Šala.Što reče Z.za našu generaciju je kasno za promene.
Peđa

Анониман је рекао...

Pedja, jesi li glasao? Zvrcni.
Z.

Анониман је рекао...

hahaha, baš ste me nasmejali. svešteno lice, vuk samotnjak, čangrizavi samac, il' vagabund? svega ima u svakom. i pre će biti da smo i po godinama slični, ne želim procenjivati. dosledan sam sebi u diskusijama. iskustvo formira stav. ono je bitno, a ne godine. u svojim godinama se osećam ko riba u vodi. daleko sam ja od zatvorenog tipa. sproću ludosti nemam ništa, dapače.haha. volim život. ovde se ipak kontroliram. kako god, opasan ste igrač i opasno navlačite na ličnu ravan, a ja kao džentlmen moram da ublažavam vašu divlju prirodu. predosećam. ali na ovaj način možemo donositi samo pušalne zaključke. istina je uvek negde drugde. ne tražite je u drugima. delfijska proročica je davno kazala gde da je tražimo. pored zanimljivih priloga, zanimljivo ste društvance. zato sam se valjda primio... ko bi reko da ću ja nasesti na ove internet ludorije. hahaha. u svakom slučaju - osvežavajuća regresija.

123.777777....

ps. ovo za brojanje n.ovaca.... hahaha.... iz vaših usta u božje uši!

L2 је рекао...

Sada bih trebala napisati da ste u pravu, a nešto mi se ne da.Ja sam primerak zavisnika reči.Reči su za sve krive,verujte mi na reč, haha…
Eto,ja se smejem,a stvar je,koliko vidim, ozbiljna.Vi me stalno podsećate na to,al' ne vredi.Nije lako biti zavisnik,a nemati leka, onog blagotvornog.I šta da radim? Hajde recite mi!
Da stavim flaster na usta,ne ide.Mislim,nije estetski,složićete se.Da dušu zatvorim u kavez da iz njega cvrkuće,bez da leti? Potkresala sam ja njoj krila,pa gde više.
A i ovaj internet!!I to ćete morati da priznate.I on je kriv,opet nisam ja..haha.Sve se urotilo protiv mene nejačke,a Vi meni ja opasna.
Boga molim da ovo ne pročitaju ona dvojica inače sam propala.Peđi neće promaći,Z. će se praviti da ne vidi.Znam ih.A meni sledi godina dana šala na ovaj račun.Vidite li Vi šta ja rizikujem zbog igre reči i brojki, haha..

Ne terajte me da se uozbiljim. Onda sam uistinu opasna.Priznajem.Nego žvrljajte,pa kud puklo da puklo.Tako i ja.Evo,opet ja lično.
Dakle…nemam reči,stvarno,najstvarnije,ponestale mi baš kada su mi najpotrebnije.

I ja se smejem sopstvenim ludorijama,verujte mi.Ma ubih se od smeha.

Постави коментар