уторак, 13. март 2012.

Gvozdena ledi: činjenice i fikcija

 
 
Celicna-ledi                      I_an_traka
 
 
2008. godina. Starica  kupuje mleko u supermarketu.Niko ne prepoznaje da je to Margaret Tačer .Ona se vraća kući, suprugu sprema jaja na oko i čaj. Suprug je fikcija. Starica se ne miri sa činjnicom da je on već nekoliko godina mrtav.
Ovako započinje priča o dementnoj starici, ženi koja je vodila državu u jednom od njenih najtežih perioda, ženi koja je svojim ekonomskim potezima označila put jednom delu svetske ekonomije.

images


Film “Gvozdena ledi “ su sekvence  iz života ove bivše konzervativne britanske premijerke i sudeći prema kritici on je iznenađujući intiman portret o izvanrednoj, komplikovanoj ženi i ceni koju je morala da plati zbog moći. Kritike su podeljenje u pogledu filma, nepodeljenje kada je u pitanju Meryl Streep koja je za ulogu starice koja klizi u demenciju dobila svog trećeg Oskara na nedavno održanoj ceremoniji u Los Anđelesu.Ova biografska drama u režiji Filide Lojd osvojila je i nagrade BAFTA (za najbolju glumicu i šminku) i ''Zlatni globus“ (za najbolju glumicu).
 

"Strip je neverovatna, detaljna i autoritativna što prevazilazi imitaciju samu po sebi"
Dejvid Griten, “Telegraf”

O ulozi Margaret Tačer Meril Strip kaže: „Kada igrate lik šekspirovskih razmera onda mu morate prići sa strahopoštovanjem. Margaret Tačer je na svojim plećima iznela poziciju koja podrazumeva odlučivanje o životi u smrti. Obično se o javnim ličnostima razmišlja kao o monstrumima ili bogovima. A zapravo smo svi isti.”

62-godišnja glumica objasnila je kako se divila premijerkinoj istrajnosti i rešenosti da ostane lider nacije, iako je to značilo da će „staviti na oltar” svoj i život svoje porodice.
„Još uvek se većinom ne slažem sa njenom politikom”, priznala je Stripova, „ali znam da je ona verovala u te principe i da su oni plod iskrenog ubeđenja. Nije bila kozmetička političarka koja je menjala šminku kako je duvao vetar. Margaret se držala onoga u šta veruje a to je veoma teško.


Mnogi još uvek smatraju da žene na vlasti nisu dovoljno bistre ni sposobne i pretpostavljam da je Margaret Tačer znala to i da je zato bila pripremljena i više nego što treba - znala je sve što bi iko ikada mogao da je pita ili da zatraži od nje i bila je deset puta spremnija od svojih kolega što ih je, naravno, izluđivalo", kaže Stripova.
 
mdc5bebb73-5734-4a04-8772-fbda8619d3fa
 
B ritanski premijer Dejvid Kameron kritikovao je film ocenivši da se pojavio u pogrešno vreme. Film prikazuje Tačerovu u poodmaklom životnom dobu i više govori o njenoj demenciji nego o njoj kao "zadivljujućoj premijerki". "A što nam je ovaj film potreban baš sada", upitao se on.
86-godišnja Margaret Tačer zaista pati od Alchajmerove bolesti.

Izjava Kamerona samo je jedna u nizu koje su se pojavile u poslednje vreme sa Tačerovom. Najviše  pažnje i kontroverzi izazvala je peticija na Internet strani upravo konzervativne vlade Dejvida Kamerona. Njeni autori traže „privatizaciju“ pogreba Tačerove tj. finansiranje iz privatnih izvora. Kako kažu, samo na taj način ona će prilikom odlaska na onaj svet dobiti „ono najbolje“, a istovremenoo „neće opteretiti državni budžet“. O tome da je vlada Kamerona tajno razmatrala državni pogreb bivše premijerke pisao je  Sunday Times krajem pošle godine.

468pmargaret


Margaret Tačer, (premijerka od 1979. do 1990. ) je jedan od najznačajnijih britanskih premijera prošlosti (Wellington, Palmerston, Gladston i Churchill), bez sumnje i premijer o čijem periodu ima najviše oprečnih mišljenja. 21 godinu nakon što je sišla s vlasti, Tačerova nije zaboravljena. Bivša britanska premijerka je osamdesetih godina prošlog veka vladala nepopustljivo što joj je i donelo nadimak »gvozdena dama«. Tačerova gledaoce još uvek deli na dva pola, na one koji su njenu politiku podupirali i na one koji su joj se protivili. Za neke je postala feministička heorina, za druge politički div, za treće je i dalje vredna prezira zbog politike razdora koju je sprovodila. Film je postavljen u 1982. godinu a priča o sedamnaestodnevnom ratu za Falklandska ostrva. Snimljen je  po romanu Damiena Jonesa i Brian Fillis. U filmu  je prikazana  u pozitivnom svetlu.

Dejmijan Džouns (Damian Jones), producent filma, veruje da je zapravo nezaziranje od krvoprolića ono što je Margaret Tačer učinilo ikonom.
„Nije se libila nasilja", kaže on. "Imala je osobine koje ljudi, bez obzira na političku opredeljenost, smatraju delom britanskog nacionalnog karaktera". U filmu se objašnjavaju njeni  najvažniji politički potezi.
 
bandes-01PRE 25 GODINA

Interesantno je pomenuti jedan detalj. 1988. godine britanski komičari  snimili su film „The Strike“, u kome su se  šaljivo poigrali idejom o tome kako će Hollywood napraviti film o Margaret Thatcher i dovesti Meryl Streep da tumači njen lik.

John Blundell, saradnik u Institutu za ekonomska pitanja (IEA) i autor knjige "Margaret Thatcher: "Portret Gvozdene Ledi."bio je skeptičan u pogledu dostojnog predstavljanja ličnosti. On govori o dostignućima Margaret Tačer kao premijerke Ujedinjenog Kraljevstva, kao i o njegovom mišljenju o tome kako je ona prikazana u filmu "Gvozdena Lejdi.


John Blundell :
Moje ime je John Blundell, i ja poznajem Margaret Thatcher već 40 godina. Iako u stvari nikada nisam bio na njenom platnom spisku, radio sam sa njom u svakom poslu koji je ikada imala. Ja sam autor knjige "Margaret Thatcher: Portret Gvozdene Lejdi." Kada sam prvi put čuo za ovaj film, i o činjenici da je Meryl Streep trebala da glumi Margaret, odmah sam bio pomalo zabrinut zbog ideja i političkih viđenja Meryl Streep, koji su vrlo izrazito ne-tačerski. Ali moram da priznam da sam se prijatno iznenadio. Sveukupno mislim da je ovim procesom Margaretina reputacija unapređena, a naravno i reputacija Meryl Streep je izuzetno unapređena, time što se na takav neverovatan način uvukla pod kožu Margaret Thatcher.

19399930884f5f266e912d7799506617_160x120x008584


Režija: Phyllida Lloyd
Scenario: Abi Morgan
Uloge: Meryl Streep, Jim Broadbent, Richard E. Grant, Susan Brown, Alice da Cunha, Phoebe Waller-Bridge, Iain Glen, Alexandra Roach, Victoria Bewick, Emma Dewhurst, Olivia Colman, Harry Lloyd, Sylvestra Le Touzel, Michael Culkin, Stephanie Jacob, Robert Portal,
Trajanje: 105 minuta
 
                     *   Vidi slično : Margaret- Merkel, kakva budalaština

                                               

Нема коментара:

Постави коментар