недеља, 19. фебруар 2012.

Tag: kafena o ratu , o ratu uz kafu, kafa i rat…ekonomija …

 
upitnik_thumb5
 
“ ..treba mi sto usta da ovo iskažem,
a imam samo ova jedna.”
Rumi
 
 
D uže vreme mi se mota po glavi pitanje jesmo li ili nismo u ratu.  Sve je to zbog Bliskog istoka. Hoće, neće, samo što nisu…Dođe mi da kažem  - hoće li to više .!!!!. pa da mogu jutrom da popijem kafu na miru. Počnu od septembra, pred Božić i Novu propaganda se utiša a i nama je tih svečarskih dana tako svejedno. Iza praznika nastave  sa najavama prolećnih dešavanja. Usput negde potpale neko od žarišta  a glavni zalogaj pažlljivo odmeravaju. Ta proleća su čudo. Sve buja, raste, Božija lepota. Predivno vreme za jednu ratnu igricu..ccc..

N eko vreme sam mislila da smo u ratu. Svetskom i hladnom, dakako. Nisam pokušala da pronađem istomišljenike ali sam ubeđena da nisam jedina koja misli tako. Onda sam počela  da verujem da su ratovi neizbežni. Pošto kao i svi laici u ekonomiji mislim da je novac  u suštini svega, upitam se kako funkcioniše ratna ekonomija.  Fenomenalno.  Ne treba imati previše ni pameti, ni podataka da bi se došlo do tog zaključka. Ratna industrija je jedna od najprofitabilnijih. A ljudi….mislim žrtve..i tako to..???? Kolateralna šteta!!

 Da se razumemo postoje pravedni ratovi. Ako smo momentalno u  pripremnoj fazi  onda moramo da se pažljivo pridržavamo  (pazite sad) jus ad bellum, koji se tiče pravde u ratu uopšte. Kad rat bukne, i kada se privede završetku ili se okonča  tu vrede pravila jus in bello, jus post bellum. Sve smo mi lepo strpali u teorije, pravna akta i što je toga više, više je i načina kako da se prekršaji sakriju, pa se tako ponovo vraćamo teorijama, proširujemo ih, nadopunjujemo, sve u krug. Nikada kraja. A hoćemo da smanjimo administraciju, da birokratiju ščepamo za vrat. Ko je ovde koga ščepao, ko koga, ..?

J a u neko doba odustanem od rešavanja enigmi. I tada mi se složi samo od sebe. Valjda mozak ne može da primi toliko oprečnih  informacija pa napravi neku selekciju, složi pa makar i pogrešno i tako dođem ja do jednostavne slike da je Pera hteo da ubere jabuke sa svoje strane ograde, a,jel te  drvo komšije Mike. I Mika u besu  klepi Peru. U to se umeša Mikina Persa, a bogami i Perina Mica, pa deca, stričevi, tetke i ostala rodbina. A i komšije dakako. Na kraju  neko završi u hitnoj,  dođe i do suda. Ma šta da Vam pričam, znate sve. Pogotovo ako Vi imate drvo čije grane idu na komšijinu stranu, a ovaj nemoralan pa otrgne koju..A rakija mu bolja od Vaše. I sve mu nešto ide bolje. Širi se, ima, al’  mu nikad dosta.

Z aglavih sa Perom i Mikom, a baš sam htela da napišem jednu ozbiljnu analizu o blisko istočnoj krizi. Ma izbacile su me iz takta ove teorije o pravednom ratu. Čuj pravedan. Kao, ako ih već ne možemo sprečiti, hajde da budu humani. Možemo da bacamo bombe, da ubijamo, da.. ali moramo …te, ovo te ono. Neću dalje. Ponovo će mi se sve pomešati, a možda se i mozak  umori od siline informacija pa ne stigne ni do  Pere ni do Mike. Šta ću tada.
 
E  dokle smo se doveli.
 
“ Sto hiljada impresija iz duha
hoće da se probiju ovamo.
Zaprepašćen sam
tolikim preobiljem, smožden i mrtav.”
Rumi


12 коментара:

Анониман је рекао...

Ovo je bilo uz drugu kafu. Sa prvom si bila OK. hehe....
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

Li,
gore si nabacila tipa u boksericama,u tekstu mlatiš sa mačvanskim seljacima,a ja odavno čekam tvoju procenu pa da odlučim na koju ćemo destinaciju. Ako neizvesnost potraje propustićemo prolećni odmor,leto je takođe vruće,pa eto ti septembra dok trepneš. Sve će nam propasti.
Peđa

Анониман је рекао...

Hajde piši, uletela su još dvojica u opkladu. Nemoj da počne pa da žalimo.
Peđa

L2 је рекао...

Baš ste navalili. A ja se glupiram sa celerom.Sad ću da obrišem komentar.
Malopre su mi otišli gosti iz kuće.Sedam dana. Znaš li onu svakog gosta...tri dana.
Vidi,šta bi rekao kada bih napisala da je Rusija sledeći cilj.Rekao bi mi da sam malo pomešala lončiće.Ništa bez svetskog rata. Sve je ovo lokalno. Evo Vam moja teza, jasno i glasno a napisaću kada sredim kuću..haha.. I ne verujem da ću napisati ovo.

Анониман је рекао...

Moraces tezu da odbranis.Ne razumem sta znaci"sledeci"! U lancu ili..

Peda,
Upisi me.
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

Z.,
i mene je zbunila.

Li,
prelazimo na drugu vezu. Objasni.Ja ću dobaciti Z.
Peđa

Анониман је рекао...

Li,
moraju li tvoji prijatelji saznati od drugih!!A ja sam mislio da si se odrekla javnosti i ozbiljnosti.Bravo!! Ubuduce krace.
pozdrav
Z.

L2 је рекао...

Nemaš pojma koliko si u pravu.Kad sve sabereš, oduzmeš, dodaš i tako to, svejedno je..Život teče dalje.I svako ostaje na svojoj strani obale gledajući se ili neprimećujući.
Ne volim kada me emocije smožde (znaš da sam na nju posebno osetljiva).Onda mi je koncentracija skoro na nuli.Zašto se u takvim trenutcima zalećem..? Ovo je bila zaista specifična situacija. Pomešale su se slučajnosti i kvrc. Pročitaj ako nisi..zološki vrtu glavi,crv u jabuci.. haha.Šarmantno.Podseća me na još jednu takvu kontroverznu ličnost.Zar nije interesantno!!! Božanstveno bogatstvo ljudskih duša. Uvek skinem Bogu kapu nad takvim čarima.Šteta što ih je malo.Kako bih uživala..kad se i od ovakvih malih bisera rastopim.
Bilo. prošlo...

No, vidi.Dobaci mi nešto podataka o I.... Ne mogu da verujem da se toliko toga izmenilo.Ma zapanjena sam.Imam dole nekoliko njih.Nisam sigurna da imaju podatke.
Nemam pojma kada ću uspeti da napišem.Baš su me stisle obaveze.

Анониман је рекао...

Li,
kada ćeš da shvatiš da smo mi dva sveta.U diskurs nam zalutaju jabuke,crvi kao mamac i ništa više.Ne nasedaj, tip je k r e t e n.
A gde su ostali "mulci",top stručnjaci!!!Dvojica,trojica hrabrih.Mi smo jači jer smo bliže prirodi i Bogu.Ni Z. nije daleko."Umetnice",menjaj zanimanje, nadljudi ga ne priznaju.Što se ne predstaviš pravom strukom??? Ma znam.

pozdrav cele ekipe
Ogi ti je držao palčeve da znaš.

L2 је рекао...

Ma daj Peđolino,
otkuda takvo razmišljanje.Opusti se.Ovo su igrice.Što opuštenije to lepše.Reči jesu teške, ali Bože moj komentarišemo ideje. Čisto sumnjam da je čovek toliki kreten.Malo se trči i ništa više.Ja sam kritikovala IDEJU nacizma, i njene nosioce uopšte.Ako je to uopšte samo ideja. On je sporedan, kao konkretna ličnost mislim. Nemam pojma ni ko je, niti me interesuje. Razumeš!!!
Otkuda Vama informacija, kako me to interesuje!!!! Vi ste muški neprevaziđene tračaruše.

Анониман је рекао...

Li,
Taj tip je nepismen.Ne mozes da pohvatas smisao u recenici koja je crevo.Hajde da zanemarim nepismenost.
Odavno nisam uocio toliku kolicinu patoloske energije.Da je u pitanju demonizacija nacionalista, pa da kazem OK. faco. On se mrznjom razbacuje na sve komentatore.To je nedostatak kulture dijaloga. Najgoreg protivnika moras uvazavati a ne izmisljati greske koje on nije napravio.
Ni jednom recju nije odgovorio na tvoju optuzbu nacizma!!!
Kako da odgovori kada je nacista.Zato mislim da je sa njim bilo bespredmetno raspravljati.
Nije on tebi bio sporedan. Kritikovala si njegov nacizam, a ne neki apstraktan.Prilepila si mu jos par etiketa.
Srecom pa si stala.Treba tako da visi bez nastavka.
pozdrav
Z.
Idem da citam sta si napisala.Pocela si siroko.Sta ce ti dva dela

Анониман је рекао...

Na sahranu,velikog Mevlane Dželaludina Rumija, došli su predstavnici svih glavnih veroispovesti. On je u jeku krstaških ratova i žestokih sektaških sukoba izjavio:
»Ja odlazim u muslimansku džamiju i jevrejsku sinagogu i u hrišćansku crkvu
i svugde vidim jedan oltar.«
"I na drugim mestima je nedvosmisleno isticao da se svako ko smatra veroispovest ili nacionalnu pripadnost važnim ljudskim kategorijama, nalazi u opasnosti da svoje srce liši sposobnosti da postupa saosećajno.
Danas ovo shvatanje deluje vrlo radikalno, ali Rumi se u trinaestom veku zalagao
za to uverenje sa tako neodoljivom otmenošću i dobrotom da je njegova pravilnost bila sagledana i priznata."

Постави коментар