субота, 1. октобар 2011.

.. Romanov .. jeste li za jednu partiju šaha ?..


S inoć sam odigrala jednu partiju šaha koja me podsetila na jednu interesantnu virtuelnu partiju.Ako volite šah i priče o njemu nećete se pokajati ako skrenete na ovu adresu

Izdvajam dva dela...
pozdrav


MIHAIL I MIROSLAV

“Ja povlačim jedan beli dan,
on povlači jednu crnu noć”
(Marin Soresku)
                         
Mnogi ne znaju da je verovatno najveći “pesnik” (njegove partije su počesto bile prava poezija) među šahistima, besmrtni Mihail Miša Talj, drugovao sa velikim srpskim pesnikom Mikom Antićem.
Kako je te onovremene susrete video Miša ne znamo, ali znamo da ih je ovako “video” Mika.


"Pred izlogom te knjižare, na Bulevaru Maksima Gorkog, a to je kad se ide od Trga Majakovskog gologlav ka Crvenom trgu, iz hotela Peking neko me lupi po ramenu i na čistom mom jeziku pita:
A šta ćeš ti ovde ?!
Okrenem se, i vidim: Miša!
On pruži ruku i kaže:
Miroslav Talj.
Ja pružim ruku i kažem:
Mihail Antić.
I tu se izljubimo ruski. Široko. Pa srpski. Tri puta. A vidim otekao. I pitam:
- Gojiš se?
A on vidi, i ja otekao, kaže:
- Podlivam se kao i ti...
...
Restoran prazan. Samo jedan čovek okrenut tom suncu koje ne ume da zađe, a ja zaboravio u toj brzini šibice. A cigare imam. I priđem čoveku i kažem na ruskom daj da zapalim.
A on se okrene. I ja vidim: Miša!...
A on užasno sam. Sam, a za leđima Daugava, a ispred srca i nosa Baltik. Ćuti i gleda u kosmos. I kaže: a daj jednu cigaru. Kaže na mom jeziku. Ja prepolovim kutiju na pola, pokidam je i on me pita: a šta ćemo sad.
I ja mu kažem: idemo ka tom suncu koje ne ume da zađe.
I popeli smo se suncu na leđa. Uhvatili ga za grivu, tako sedeći ispred Baltika. I mislim da smo stigli do neba, jašući ga.
Dobro jutro ti, Mišo, u toj svetlosti. I Mišo, laka ti noć u toj svetlosti.”
Verujem da i danas na nekoj zvezdi dva velika boema “Gusar iz Rige” i “Mika Baci”, ili Miroslav Talj i Mihail Antić kako su se njih dvojica pozdravljali, uz gutljaje sibirskuje pšenicnjuje vodke razmjenjuju poteze i stihove, stihove i poteze, dok padaju bele latice niz crne svodove svemira...
A ovako je igrao taj genijalni Miša Talj, bivši šampion, drevne crno bele igre u neko vreme koje je volelo šah.

                                             

Boris Bora Kostić

"On je bio reprezentativac zemlje koja je u njegovo vreme nekoliko puta menjala ime. On se zvao Boris Bora Kostić.Nema gde čika Bora nije lebdeo na svojim šahovskim putešestvijima: Evropa, Afrika, obe Amerike, Indija, Australija... i to u vreme kada se jedino moglo brodom. Učio je šahu nekakvog maharadžu u nekoj nestvarnoj indijskoj zabiti koja može biti da i nema ime, ali je učio šahu i američke majstore u najvećoj svetskoj zabiti zvanoj Nju Jork. Kada je veliki jugo majstor, Petar Trifunović, sredinom pedesetih prošlog veka u nekom mestašcetu u Južnoj Americi, koga ne beleže ni tamošnje mape, davao simultanku, na kraju iste, na banketu kojeg se ne bi postideli ni kraljevi, odluči da se malo, u otpozdravnoj govoranciji, i našali: “A naročito mi je drago da sam imao priliku da igram šah u ovom malom simpatičnom uglu globusa gde nije stigao da gostuje čak ni naš poznati svetski putnik velemajstor Bora Kostić!” Tek što je pomenuo Kostićevo ime par starijih domorodaca odvikaše demant: “Grešite! Senjor Kostić? Rado ga se sećamo. Bio je ovde 1913. godine.”


R ođen u Vršcu 1887. godine, Bora je prvi put pokazao svu svoju šahovsku vestinu dvadesetak godina kasnije kada je u Budimpešti ponizio sve najbolje igrače Budima, Pešte i bliže i dalje okoline. Ubrzo će da stigne u Keln da postane i feldmaršal šaha pošto će da nadmaši najpoznatijeg šahovskog Maršala, Amerikanca Frenka. Zatim će da otputuje u Ameriku da bude profesor igre u kojoj i najveći budu ponekad đaci.
              Kažu da je ovaj boem šaha po kafanama igrao u sve, a da je najviše očajavao kada je u zanosu igre odne
o 25 čajeva kojih je onda bezuspešno pokušavao da proda okupljenim kibicerima. Jednom mu je opet, kaže priča, poštar bio i sam maharadža Josip Broz koji je na svojim bezbrojnim putevima nesvrstanosti naleteo na nekakvog maharadžu od Candagara koji je neizostavno želeo da preko uvaženog gosta pozdravi gurua Boru. I još, kažu, da je gospodin Kostić bio inspiracija austrijskom književniku Stefanu Cvajgu za njegovu “Novelu u šahu” koja je trebala biti revanš za sav novac koji je Cvajg izgubio od Bore igrajući igru nad igrama po bečkim kafanama. Revanš, jer je Cvajgov Centovic (Bora) odličan igrač i tu se završavaju sve njegove vrline. A Bora, a Bora je bio kompletno satkan od vrlina.


 da, da .. o njemu je reč ..
čika Bora .. Vrščanin ..
U meo je, inače, u vršačkom parku, naročito s večeri da okupi oko sebe puno zainteresovanih .Taj kutak na samoj ivici letnje bašte bio je, ali baš uvek, rezervisan samo za njega, za zamor i smeh, za vrcave upadice, a čika-Bora, kad nije imao “protivnika” demonstrirao bi vrhunsko umeće na šahovskoj ploči često privlačeći i to ono neodoljivo, nepoznate ratnike na 64 polja na nekoliko partija,besplatno piće
. Stari trik,izgubi nekoliko partija od ‘sjajnog’ protivnika .. tek “knap” .. ili “za dlaku” .. i onda opklade,piće  i večera  i .. ostalo je istorija ..

N ekako u to vreme tamo je obitavao i Tihomir Acketa, internacionalni sudija, takođe spadalo svoje vrste. Priča se  kako je sasvim uverljivo sa žarom u očima dizao rejting čika Bore podesećajući kako je i sam slavni Kapablanka priznavao i govorio da čika Bora zna sve važnije svetske partije šaha toga doba .. napamet ! dakako,beše to istina .. znao je čika-Bora .
         Sad na njega podseća nekoliko klubova mahom u južnom Banatu. Nose oni njegovo ime, prekidaju i ponovo uspostavljaju rad.  Beše organizovan i memorijalni turnir u Vršcu , u čast čika-Bore, no, nedavno minula vremena kao da su malo bacila prašinu i  kao da se sve više zaboravlja na protagonistu drevne igre.Tek poneko, i to kao u transu, ili magnovenju,  osvetli minule dane ali i to sa sve manje detalja, maaa ..

A Tihomir Acketa .. hmmm.. pogrbljen .. seed .. sasvim seed . Pritislo breme godina  u jednom je odelu (ako se to može nazvati odelom)  i leti i zimi,  nebrižan za sebe. Ostao sam, skoro na ulici .. ustvari .. ne skoro .. defakto – on je na ulici .. čeka pravu zimu .
..
                                             

25 коментара:

Анониман је рекао...

Razradjujes partiju sa Ogijem ili neku zivotnu ?!!! Mrzimo monotoniju,kada nas uhvati i sebe,bliznje sve cesce. Bez druge polovine smo prazni, nema nas,prazno, magla.Covek ne sme sebi potpuno verovati sve dok ne legne u grob jel tako rece Monah Kalist.
pozdrav

L2 је рекао...

A gde je potpis? Zbunjen si.
Razmišljala sam juče o književnoj reči i njenim dometima.Nakon bolesno izdignute elite koja se međusobno takmiči perfekcionizmom poželim da se odmorim u sočnom životnom stilu. Dovoljno je da zalutaš u diskusiju na nekoj interesantnoj temi nekog foruma i ako imaš sreću da naletiš na samo jednog lucidnog člana, dva je već idealno, možeš prilično da se oraspoložiš.Eto kako sam i zašto zalutala u partiju šaha( virtuelnu)..U maloj pauzi usred selidbe u novu kuću trebalo mi je potpuno opuštanje.
Partija šaha je božanstvena mogućnost istodobne akcije i opuštanja.Bar meni.

A kada smo kod životne partije tu si delomično u pravu.Za igru je potrebno najmanje dvoje.Sa igrom imaginacije imaš mogućnost igranja sa samim sobom.Treba znati stvoriti autonomnu oazu
okružiti se nedodirljivošću i voila..
Ipak te razumem.Umisli da je magla romantična pa će ti biti lepše.Šta više mislim da je maglica upravo to,udaranje čežnje.
Koja romantika, haha...
Ništa nije tako strašno ako pomisliš da može biti još gore.
žurim
pozdrav

Анониман је рекао...

Ja sam za partiju. Ih od kada.Ali me neko ne zarezuje.Splaslo raspoloženje, zombi situacija.Nemate malo optimizma na lageru.
Izbaciš jednu polugu u životu i šta dobiješ?
mrzovoljnog zzzzzzzzzz, pomor monotonije.Gde je ono život je lep, uberimo ga kao cvet.
Z. udari sport za siromašne, hodanje u prirodi, ili uzmi tableticu.Nemo..ti crkne neka somatika paš vidiš šta je prava monotonija,sve ravno do ..
POZDRAV ZA OBOJE
PEDJA

SFINGA је рекао...

Liv želim srećno useljenje u novu kuću, da unese sveže energije u kojima će da uživa.
A momcima, povratnicima sa rajskih ostrva, šaljem jednu pesmu, na temu...
I još nešto: Gospodine Z, ne dozvolite da se UM poigrava sa Vama. Ona druga polovina se nalazi u Vama, i kad je dodirnete, nestaće praznina. Bićete puni, ispunjeni i celi. A to možete dostići i sami na pustom ostrvu. Niko Vam ne treba, niti Vam u tome može pomoći. Tek tada ćete moći sa drugima da uživate...

Pozdrav svima

BORHES

Šah

I Igrači, ozbiljni, ćute u svom kutu,
oprezno figure pomeraju spore.
Strogi prostor table drži ih do zore:
dve suprotne boje vode bitku ljutu.
Magična surovost iz sredine zrači:
homerovska kugla sa kraljem što kasni,
borbena kraljica, pešaci opasni,
iskošeni lovac i laki skakači.
A kada igrači igrati prestanu,
kada u vremenu beskrajnom nestanu,
i tad obred ovaj večno će da traje.
Taj rat je buknuo na Istoku slavnom,
poprište je ratno cela zemlja davno.
Ko i Druga, ova Igra ne prestaje.

II

Nejaki kralj, kosi lovac, ratoborna
kraljica, pešaci mudri i top kreću
crno-belim putem da probaju sreću
ratnu, hrabra vojska za bitku je orna.
Ne znaju da ruka onoga svemoćnog igrača
upravlja njihovom sudbinom,
niti znaju da se čeličnom črvstinom
njihovim razumom vlada danonoćno.
Ali i sam igrač (to je Omar reko)
sužanj je na drugoj čudnom tabli nekoj:
tu su noći crna, dani – bela polja.
Bog igrača miče, a ovaj figure.
Ko je iza Boga bog arhitekture pracine,
vremena, snova i nevolja?

Анониман је рекао...

Draga Sfinga,
tvoja lucidnost je mnogo dublja od uobicajene. Osecam naboj kreativnosti i opasnih zenskih vestina.To sa umom cu kao svi muskarci tesko prihvatiti.Mi praznine resavamo prakticno.Po mogucnosti odmah ih popunimo.Surovo je,ali istinito i efikasno.Preporucujem.Nije lose da se proba.
pozdravljam
Z.
Liv je nestala u akciji.Ko zna da li je uspela da prikljuci internet.

SFINGA је рекао...

Dragi gospodine Z,
Um je poznat kao veliki zavodnik ljudskih duša. Nebitno da li su ženske ili muške. A u njemu najsigurniju poziciju drži razum, najčešće baziran na čulnom iskustvu i na zabludama koje ne prepoznaje kao takve. Da Vam bude lakše, i ja se borim sa njima, pribegavajući često toj metodi efikasnog praktičnog popunjavanja. Istina, pomaže, ali ne na duži rok, jer se onda promalja ispod nekih slatkih prividnih slojeva, jedna druga vrsta praznine, koja kad tad pokrene u nama pitanje: A čemu sve to? hehehe.

Šta da radimo! Život je takav!

Sve najbolje... :)

Анониман је рекао...

Cemu sve to?Vi zene mnogo komplikujete zivot.

Od kako je sveta i veka,elite se trude da stvore "visi duhovni nivo",kroz religiju, umetnost,nauku,feminističke i ostale pokrete za oslobođenjem ..od cega.Cemu bezati od sopstvene prirode kada se od nje ne moze pobeci.Narodu je dobra i prostota.Otuda veci broj srecnih, prostodusnih ljudi.
Um nije zavodnik dusa vec krotitelj.Ne sporim da treba.Samo u meri prirodnog razuma,a ne groteskno izoblicenog suludim drustvenim normama.
Sta da radimo,zivot je takav. Slozimo se mi na kraju.Zar ne ?

Анониман је рекао...

O da, zaboravio sam da te pozdravim

s poštovanjem
Z.

Анониман је рекао...

Koja partija šaha !!!
Drug,uz svo poštovanje doraslog partnera Sfinga pozdrav,navijam za našu stranu.Pozvaću Ogija da se uključi,završiće partiju dok trepneš.

U šahu se mora računati par poteza unapred.Dok one misle o duhu mi o fizikalijama,duhovno,nego kako.Poenta žemskih je u tome,haha...Fizička privlačnost je za njih samo jedan mali deo priče.Zaljubljuju se žmureći.
Pedja

L2 је рекао...

Auuu, ala ste se raspisali.Divni ste.Sve vas pozdravljam i zahvaljujem Sfingi na lepim željama.Uzvraćam im naravno!!!
Selidba je ubistvena.Ne mogu da udahnem gram čistog vazduha.Kreč, prašina,i tako to..

Ah,ljubav,ljubav.Čuli ste za onu.."ljubav je šah,uvek te zezne neki konj". Peđa,zato mi zažmurimo da vas ne bi videle,zaljubljujemo se da bi "stvar i situaciju" nadogradile,ulepšale. Sve skupa maštovitije smo.Malo je ređe,ali je kvalitetnije i jače.
Ovo je povratni potez ženskog duha muškim fizikalcima.
Ljubim vas sve.Odoh da rmbačim sa maštom..

SFINGA је рекао...

Gospodine Z,
Vi izgleda da ste "malčice" ljuti na žene? Jel', a zašto? Odmah ste podelili u tabore, Muški na jednu, a ženske na drugu stranu, samo još da neko povuče oroz, pa nam je rat neizbežan. A zašto baš mora tako?

Pokušala sam da Vam kažem da postoji efikasniji način da se čovek ne bori i ne troši previše energije na tu borbu, počne da voli i sebe i druge. Niko tu nikoga ne može promeniti. Ako ćemo da pričamo o komplikovanosti, onda je i tu mrtva trka, svako je komplikovan na svoj način, i žene i muškarci. I to je takođe jedna od zabluda uma, kliše uz pomoć koga jedva čekamo da počne bitka. Ah! Pa makar bila i partija šaha, uvek će protivnik na svom konju ili uz pomoć topa želeti da mazne kraljicu. Kralj se ionako krije sve vreme, jer mu potezi nisu baš dugometni. Ona čuva kraljevstvo tako što vodi bitku na poprištu, čuvajući tako i svog kralja. Jel'??? A zašto? Pa zato što ga voli, i bez njega nema ni nje, neće biti prava kraljica.

E baš tako i u samom čoveku se vodi bitka između crnih i belih. Da bi se osmislili ti "unapred" potezi, mora se poznavati čovek iznutra. Svako sa samim sobom. Jer svako od nas ima u sebi i muški i ženski princip. Ako ih ne uskladi, onda će da se bori sa sobom ceo život u najblažem smislu. A najčešće je to rat sa samim sobom. A čemu sve to? E to je pravo pitanje... Šah treba da bude uživanje, a ne nerviranje.

A na šta ste Vi mislili? Na sex??? hehehe...
Eh gospodine moj!? Sex je nalepša stvar, ali tek kad čovek zavoli sebe i kad počne da uživa. Inače, ako je fizikalija, onda nikakva razlika između seksa, kopanja kanala, ribanja tepiha, ili trčanja uzbrdo...hehehe... I onda se opet nameće pitanje: A čemu sve to? Mislim na kopanje kanala. Osim ako vam je pukla cev u dvorištu, pa morate da je zamenite. Onda je to svrsishodno. zar ne??? Hhehehe.... I ja kad oribam tepih, onda mi je lepo u kući, ali tek posle toga sam spremna za seks...hehehehe... A ne ribanje umesto seksa ili ne daj bože kakve praznine... hehhe... "egzistencijalne"....

Eto, Liv očigledno ima veoma svrsishodan zadatak preseljavanja u novu kuću. Zadovoljstvo će neminovno uslediti zbog toga.

Kad posmatrate ženu ispred sebe, Vi posmatrate onaj svoj skriveni ženski deo, a da toga niste ni svesni. Pa ako još smatrate da je kopmlikovana, onda projektujete svoju sopstvenu komplikovanost na nju. I u tome je cela kvaka. Izgleda jednostavno, ali je, istina, ponekad teško dostići tu jednostavnost u sebi...

I kakve sad to ima veze sa duhovnim, fizikalnim, ili sa zaljubljivanjem uopšte? Čovek se zaljubljuje u svoju idealnu predstavu, sliku u čiji okvir trpa onog drugog koga bira, a da nema pojma ko stvarno stoji ispred njega. I tek kad shvati da ta slika počinje da se ruši, onda slede razočarenja i navala praznine....

A, Vi ste se zakačili za onu moju rečenicu: "A čemu sve to?" hehehe :)

Um je sjajan, ali tek je desetak posto osvetljen. Ostalo je magla nesvesnog. Šta da radimo, čovek je trenutno na takvom stepenu razvoja. Možda će u dalekoj budućnosti biti svesniji.

Vama pozdrav...

SFINGA је рекао...

Peđa, manite se religija, duhovnog i fizikalnog. Sve to ide u jedan koš, i ako ga pravilno raporedimo bićemo mirniji. Ma gde piše da su žene sklonije duhovnom, a muškarci fizikalnom? Ja rmbačim po ceo dan ko pravo muško, i taman posla kad bih time zakinula sopstvenu ženstvenost! Ili onaj duhovni aspekt.

Liv, mnogo mi je drago zbog novina u tvom životu. Nadam se da ćeš napraviti lep i ušuškan topao prostor. Za tvoju maštu ne brinem. Ima je u izobilju. I šah shvati kao igru. Nije sve u životu crno-belo, niti je onako kako izgleda. U nevidljivom prostoru iznad šahovske table ima još dobrote, samo je treba uočiti, i uzeti, a ne bežati od toga.

Ovim tvojim momcima želim lep dan, i kad fizikališu, neka to bude u korist lepote i opšte dobrobiti...i za muške i za ženske....

:)

Анониман је рекао...

Gospo,
ne sumnjam da delate puno,zaboga ne ceo dan.I za mene,koji sam poznat kao redovan u "toj vrsti delatnosti"(razumećete ovog puta),bilo bi to previše.U žurbi da istumačite svaku našu misao,gospo Sfingo malo ste se zbunili i pogrešili.Đentlmen,kao ja,prašta i prizna da je običan prosjak kad su u pitanju ženske čari,ali...uvek na dobrobit i lepšeg pola.U to ne sumnjajte.
Liv,za tobom konji plaču,i uzalud im.Ni jedan nije te sreće.Idi bre kreči tu kuću. Mi ćemo da nastavimo ovu partiju šaha sa Sfingom.

Pedja

Анониман је рекао...

Pedja,ne smaraj.
Sfinga,odakle ti to da sam ljut na zene?Ne praktikujem dubokoumne analize o zenama.To je istina.Zivimo kroz pojedinacne situacije,ne kroz teorije.To sto ne znamo kako funkcionisu neke tehnicke stvari ne sprecava nas da se koristimo njima.Muski,zenski deo licnosti, psihologija, analize,da upotrebim tvoj izraz, manite me toga. Znas ti to sve,nego kao svako zensko malo komplikujes.Teoretski.O prakticnom, samo prakticno.
Liv,lagano.vec vidim stafelaj. Imam posla, zurim.

SFINGA је рекао...

OOOO, kakvi izlivi...
Ne, nikako se ne bavim teorijama, već krajnje praktično mogu zaključiti da ste vas dvojica u ovoj diskusiji zauzeli potpuno oprečne pozicije.

Peđa, Vi mora da dobro igrate šah, ako se tako dobro igrate rečima. Vaša blagoglagoljivost u ženskom društvu je skoro fascinantna, skoro da Vas mogu zamisliti u nekom antičkom pozorištu sa veoma zanimljivom maskom na licu.

Gospodine Z, bez uvijanja moram primetiti Vašu otvorenost. I to mi godi, bez obzira što se ponekad ne slažemo oko nekih tema, a pre bih rekla ne razumemo. Verujte, sve što sam napisala već je potvrđeno u praksi, veoma praktično... i deluje. Naravno, sve kroz pojedinačne situacije, kako velite. Ne bih mogla da Vam pričam kakvo je iskustvo vožnje u spejsšatlu, jer to zaista nisam probala... praktično...

Uostalom ova tema se uvek završava pat pozicijom. To je zato što je šah izmišljen u civilizaciji gde je prednost data umu na razvijanje. Ipak, borba za prevlast uma u odnosu na ljubav.

Srdačan pozdrav svima.
Iskoristite lep dan...čeka nas pad temeperature...

Анониман је рекао...

Draga Sfinga,
Ne treba se zanositi ljubavlju.Istinska ljubav,a po meni je to ona kobna,je retkost a ne pravilo.Sa njom ne vrede standardi pa rasprave o ljubavi smatram smesnim laprdanjem ljudi koji nemaju pojma o cemu pricaju.

Iskustvo u kosmosu je fascinantno.Lepo i ujedno stravicno.Kosmos je hladna stvarnost univerzalnog.U njemu su beskonacni prostor, vreme i trajanje.Mi smo kao jedinke nevazni, nebitni,mali.Po meni je ljubav jedini fenomen koji se moze uporediti sa tom fascinacijom.U njoj nema pobednika,porazenih,ni tvoje pat pozicije.I ona je beskonacna.
pozdrav
Z.

SFINGA је рекао...

Prava Ljubav nije zanos, niti fascinacija, niti strast - stradanje, kob. To su samo naši subjektivni doživljaji kada zaranjamo u ideale sopstvenih imaginacija. Ponekad romantična predstava naših ispunjenja. Da toga nema, poezija ne bi postojala, umetnost bi bila škrta, a ni mi ne bismo mogli rasti, zakinuti za iskustvo kobnog lične nemoguće istorije. Zbog toga se ljudi razmimoilaze u shvatanju. Mislim da je taj pojam jedan od najnejasnijih u ljudskom govoru i životu, mistika koja se niti može definisati, a još manje trpi definiciju. Ali sa druge strane, taj put demistifikacije je ujedno put razbijanja okova kojim je stegnuto naše srce. Otvaranja su bolna i katkad kobna, kao što kažete. A dubina srca može da se poredi sa beskrajem kosmosa u kome vreme i prostor potiru svako naše shvatanje i poimanje prisustva i trajanja, gde smo kao jedinke nevažni, jer u ogledalu onog drugog možemo videti sami sebe, naš kosmos. I da se više ne nadovezujem na Vašu ideju, i ne upadam u provokativni paradoks o androginom poreklu, opet se sudaramo o istu tezu s početka. Htela sam reći, pat pozicija je moguća u diskusiji, a ne u ljubavi. Sve je u nama i našim ličnim subjektivnim doživljima, preslikanih u realnost mogućeg načina izražavanja. Suprotni pol je u nama i tražićemo ga dok ne nađemo sebe. A ta potraga traži predanog i hrabrog tragača, otvorena srca i bistra uma.

Pozdrav

ps. Radoznalost mi je jača strana. Da li ste stvarno bili u pravom svemiru?


Poklanjam vam jednu Nastasijevićevu pesmu.

Trag

Čudno li me slobodi ovo
čudnije li veza.

Buknem u tebi, vreo se ulivam,
jeza je ovo, oh, jeza.

I trag putanjama tvoj,
pa me pali.

A čudno zastrepi srce,
a studim.

Ljubeći šta li to ubijam,
šta li budim?

Jer i pepeo će vetri razneti,
a nema razrešenja.

Tonu bez potonuća,
bez dna u nalaženju,
bez dna se izgube stvorenja.

I tragom kuda sagoreli
sve bolnija su obnaženja.
-
Vreo se ulivam,
a čudno zastrepi srce,
a studim.

Ljubeći šta li to ubijam,
šta li budim?

M.Nastasijević

SFINGA је рекао...

I još nešto da dodam.
Čudno je što ljudi za pojam ljubavi najčešće vezuju ljubav između muškarca i žene, a emocije najčešće samo za pojam ljubavi. A to je samo delić onoga što oba pojma nose u sebi. Čini mi se da se razlog tome krije u činjenici što su životna razrešenja najteža upravo u tim situacijama. Tu se pokazuje najočiglednija potreba za rastakanjem sopstvenog bića i približavanje božanskom, kosmičkom...

Pozdrav

Bruja је рекао...

Samo Vas gledam.
Kolko ja kuzim, tajna je u tepihu.

L2 је рекао...

Brujo,Brujo nasmeja me do suza.Upravo sam se dovukla iz nove u staru kuću.Imam osećaj da sam partiju šaha odigrala prošle godine.Toliko se otegla selidba.
A to sa tepihom je dobra fora.Moguće su raznorazne asocijacije.Šta misliš o Aladinovom čarobnom tepihu i jednom bajkovitom letu kojim bi se otisnuli u neke nove dimenzije koje priželjkujemo i nosimo eonima negde duboko u sebi... Tepih je metafora svih letova mašte izvan realnosti,kada se dvoje stope u jedno.Lebdenje.Ima i drugih mogućnosti ali ja večeras odabrah ovu.
I nastavi da gledaš.Kada se skupi lepo društvo ima šta da se vidi, čuje, odnosno pročita.
pozdrav

Bruja је рекао...

Ma znas Li, ovi diskutanti mlogo komplikuju.

L2 је рекао...

Haha,
Brujo oni uopšte nisu ozbiljni kao što izgleda. Sve je to igra reči i dijaloga među uhodanim znancima.Zato si opet u pravu.Nešto se tu zakukulji,pa se mora čitati i između redova, a to nije lako ako se ne zna o kome i čemu je reč.
Haha...Ti rešavaš stvari jednostavno, kratko i jasno.A mi mudrujemo.

Bruja је рекао...

Li draga.
Mnogo bih ja toga napisao, al ovi mladji su ponekad konzervativniji od nas.
Moram pofaliti Sfingu, dobro pliva.

L2 је рекао...

Haha,mislim da mislimo na isto.Sve sami kobci oko nas.Ja se ne osvrćem i polako se navikavaju.
Pa valjda shvataju da su u pitanju reči a ne dela.Mi smo ipak hipi generacija.
Sfinga se odavno uigrala sa ovom ekipom.I dobro pliva,slažem se.
Imam jednu prijateljicu(divljakušu) koja "ne reaguje" a rasturila bi nas na svakoj temi sve po redu.
Još dve sedmice do useljenja a posla još uvek preko glave.Strašno

Bruja је рекао...

Li draga
"Sve sami kobci oko nas" Upravo to sam mislio. Sta ces? Nasi su.

Постави коментар