петак, 14. октобар 2011.

Nova revolucionarna tehnika protiv starenja kože


Američki naučnici su razvili novu revoluicionarnu tehniku protiv starenja kože za koju tvrde da je uspešnija od botoxa.
BOTOX
B otox je toksin bakterie clostridium botulinum čije su vrlo male količine smrtonosne. Ova bakterija je uzročnik botulizma, trovanja  trulom hranom. Dugo vremena  se uzročnikom bolesti  smatralo konzervisano ili ukislo povrće. Uz povrće  bakterija se sve češće nalazila u ribi,  ostalim vrstama mesa (govedini, svinjetini, peradi),mlečnim proizvodima, čak i voću. Poslednjih godina registrovani su slučajevi izazvani nekonzervisanom hranom, pripremljenom u restoranima ( pečeni krompiri zamotani u foliju, seckani češnjak u ulju, sendviči s hamburgerom i sirom).
Trovanje izaziva paralizu i upravo je taj segment uticao na primenu ovog sastojka u medicini. 1987. kanadski oftalmolog dr Džin Karuter primenio je  botox u lečenju pacijenata sa tikovima na licu. Pacijenti su primetili nestanak sitnih bora oko očiju.  Ponukana zapažanjima Karuterova je sugerisala suprugu, dermatologu, primenu botoxa  kod pacijenata radi uklanjanja bora. 1990. godine lekarski bračni par je objavio izveštaj u medicinskom časopisu nakon čega se  ova metoda  iz oblasti medicine preselila u kozmetiku.Botox je danas najčešće primenjivan kozmetički tretman protiv bora.Iako je imao zvaničnu dozvolu za medicinsku primenu još 1988.godine, botox još uvek nije prihvaćen u svim zemljama kao legalno kozmetičko sredstvo. Botox je opasan otrov pa pojedini  stručnjaci odbijaju da ga primene u kozmetičke svrhe jer smatraju da se radi o novom preparatu čije dugotrajne posledice još uvek nisu ispitane.

A merički naučnici su razvili novu metodu za koju smatraju da je bolje rešenje od botoxa. Metoda je nazvana LaViv i već je odobrena od strane FDA (the Food and Drug Administration ). LaViv je prva personalizovana estetska terapija sa ćelijama. Naime iza ušne školjke pacijenta uzimaju se ćelije koje se uzgoje u labaratoriji a potom, nakon 90 dana, kada se iste razmnože do milionske cifre, ubrizgaju u lice pacijenta. Ubrizgavanje se vrši tri puta sa razmacima od po pet sedmica. Efekti su vidljivi šest meseci nakon poslednjeg tretmana.
Ovaj metod se koristi najčešče za duboke bore od strana nosa do uglova usta. 


FIBROBLAST

odnosno ćelija na kojoj počiva ova metoda je   najtipičnija ćelija vezivnog tkiva koja ima gradivnu i ulogu u sintezi svih komponenti tog tkiva. Zahvaljujući toj ćeliji  koža raspolaže dovoljnom količinom kolagena i elastina,  dobrom mikrovaskularnom mrežom. Zahvaljujući njoj  brže zarastaju rane kod povreda i oštećenja kože.  Starenjem količina broj ćelija se smanjuje a regeneracija kože usporava . Ubrizgavanjem  u bore dobija se nova količina kolagena,elastina i hijaluronske kiseline. Time  koža postaje čvršća i elastičnija. 

Za sada je ova metoda  izvan domašaja prosečnog buđeta. Jedan tretman je skoro deset puta skuplji od botox inekcija.

Нема коментара:

Постави коментар