петак, 25. фебруар 2011.

Gadafijeve milijarde u Evropi




















Poslovno carstvo koje je libijski diktator Moamar Gadafi gradio tokom godina, ima krakove u celom svetu. Ucescem u raznim tvrtkama, Gadafi klan je stekao bogatstvo koje se procenjuje milijardama.

Ovih dana Holandiju potresaju informacije, koje je objavio ovdašnji list Volkskrant, da se u ulici Wolweverstraat u mestu  Ridderkerk iza vrata poslovnog prostora nalaze sakrivene milijarde Gadafijevog bogatstva. Informacije sadrže precizne podatke.
Na toj adresi registrovane su dve firme.


Prva poznata, velika naftna firma  Tamoil  ima preko 160 benzinskih pumpi širom Holandije. Inače je u sastavu  druge firme Oilinvest, sa središtem u Monaku.  Sam  Tamoil ima razgranatu mrežu  u drugim evropskim zemljama, a bavi se trgovinom sirove  nafte i naftnih proizvoda, preradom, skladištenjem , marketingom, prodajom, distribucijom i samim transportom.  Firma ima   rafinerije u Italiji, Nemackoj i Svajcarskoj  sa oko  3 000 benzinskih pumpi u tim istim zemljama, i Spaniji.
Firma je u  2009. imala  neto dobit od 26 miliona eura na promet od 7,7 milijardi eura. Gadafijev udeo u firmi se procenjuje na   60 000 000 000 €.


Na istoj adresi  u Ridderkerk-u nalazi se firma  Verenex Energy . Ovu firmu Gadafi je kupio 2009 godine za 300 miliona eura. Ona je nosilac poslova vađenja nafte i plina u Libiji, Francuskoj i Kanadi. Sva dobit u krajnjoj instanci sliva se u   Investicijsko društvo Velike Socijalističke Narodne Libijske Arapske Džamahirije ( Great Socialist Peoples Libyan Arab Jamahiriya ), koju od 1969 vodi libijski diktator Gadafi.


Od 2006 godine  na scenu stupa i Libyan Investment Authority (LIA) investicijska firma za koju se vezuje suma od 50 milijardi. No, to nije sve. Biznis Gadafija i njegove porodice ide od italijanskog fudbalskog kluba, fabrike oružja, preko austrijskih banki, fabrike betona, do britanskog izdavaštva, trgovinskih centara, afričkih hotela, poljoprivrednog zemljišta u Maliu, Qateru..itd.
Pre dve godine Gadafi je zapravo zatvorio račun u Švajcarskoj, kojom prilikom je već tada mogao podići dnevno 4 milijarde. Ovih dana novine pišu da će Švajcarska zamrznuti postojeći novac.
Evo kratkog izvoda iz pregleda dobara u Italiji, Britaniji i  raspored biznisa u okviru članova porodice koji je objavila medijska kuća Z24 :

ITALIJA
Italijanski predesnik Berluskoni je sa Gadafijem dobar prijatelj i isto tako partner u poslovima. U Italiji ILA poseduje jedan deo energetskog diva ENI , 2,6 % banke Uni Credit ( čija se vrednost procenjuje na 930 000 000 eura); 7,5 % Juventus Football Club-a (vrednost se procenjuje na 15 miliona eura); štaviše, ILA poseduje 2 % italijanske vojne opreme proizvođača Finmeccanica (vrednost se procenjuje na 110 miliona eura).
Kada je Gadafi posetio potresom pogođen grad L'Aquila odlučio je da napravi luksuzni hotel i postrojenje za flaširanje vode što je iznosilo negde oko 15 miliona eura. Slično se planira i u Fiuggi-u , gradu južno od Rima.Porodica  ulaze 250 miliona eura za izgradnju postrojenja za flaširanje vode, konferencijski centar i banjsko odmaralište ..



VELIKA BRITANIJA
I ovde Gadafi klan ima u posedu stotine miliona. ILA je prošle godine imala dobit od 324.000.000 € od 3 % udela u izdavackoj firmi Pearson, koja inace izdaje poznat Financial Times; 9,27 % udela u poslovnom prostoru Upper Brook Street u 11 (u vrednosti od oko 8.000.000 €) u kom se vodi hedge fond FM Capital Partners investitora. Prema engleskom listi Guardian Gadafi je prodao udeo u banci RBS. Gadafi poseduje nekretnine,   trgovine u shopping kompleksima, kao onaj  u londonskom Oxford Street, nasuprot britanske središnje banke.
Prema Wikileaks- u osim nafte i plina, Gadafijev familijarni biznis se proteze i na telekomunikacije, infrastrukture, hotele, medije i distribuciju robe široke potrošnje.
Saif al Islam,
Gadafijev sin i naslednik, prema informaciji britanskog lista Guardian , kupio je 2009, u gradu Hampstead, kucu za 10 miliona britanskih funti. Promovisan je u Londonskoj School of Economics, i dobro je integrisan u britanskom visokom društvu. Prema britanskom dnevniku Financial Times , gadafijev sin je Tony Blair-a  nedavno imenovao "porodicnim prijateljem". Prema pisanju istog lista bio je dobar prijatelj sa pokojnim austrijskim političarem Jörg Haider-om, cijem je sprovidu prisustvovao 2008.
izvor dalje navodi da je Gadafijev sin, preko International Charitable Gaddafi Foundation, ucestvovao sa  1,5 milion ponda investicija u Severnoj Africi. Novci su ulozeni u  programe na njegovom starom univerzitetu LSE.

Muhammad

Muhamed, najstariji sin diktatora i njegova prva supruga su na čelu libijskog olimpijskog odbora i 40 % vlasnici libijske firme Libyan Beverage Company, koja vrsi franšizu Coca Cole. On je također šef libijske pošte i telekoma.

Sa'adi
Sa'adi, treći sin diktatora je bivši nogometaš u italijanskom klubu Perugia, a sada je vlasnik Al-Ahli ( veliki nogometni klub u Libiji), i jedne filmske, producentske kuce. Prema informaciji,koja je procurela sa jedne zurke, njega je često privodila Italijanska policija. zbog koriscenja droge.

Aisha,Gadafijeva kćerka je deoničar u privatnoj klinici (sv. Jakova) u Tripoliju. Aisha ima bliske veze sa sektorima energetike i graditeljstva u Libiji. Kažu da je ona glavni miritelj izmedu članova porodice.
Informacije  iz naših novina : Unikredit banka,  je pre 10 godina kupila Zagrebačku banku.

Prijatelj iz Hrvatske:
"Teško mi je da poverujem da je Gadafi naredio vojsci da puca u demonstrante. Koliko ga poznajem, on je oslobađao svoje protivnike koje su sudovi kažnjavali. Libija bi morala da smogne snage i tačno utvrdi ko je naredio ubijanje demonstranata“, rekao je Mesić pre nekoliko dana za "Novi list“. Kako bi naš narod rekao, prijatelji se poznaju u nevolji..." 
Sinovi libijskog lidera ( poznato je da im je majka Hrvatica ) , Saif al Islam, koji važi za tatinog mezimca, i Hanibal, koji je poznat po nasilju prema ženama, boravili su prošle godine na krstarenju po hrvatskoj obali. Za razliku od oca, koji se prilikom odlaska u inostranstvo ne odvaja od beduinskog šatora, njegovi sinovi vole luksuzne jahte.
  Sedam dana su krstarili u jahti "Blue Bay“ u društvu osam profesionalnih prostitutki iz Rusije. Obišli su Vis, Hvar i Bol na Braču.
izvor

Na delu svetske prijateljske veze. Ako je suditi po stampi ima tu negde i Srba. Nista bez nas. Naravno, u Egiptu sa pesnicom otpora , u Libiji sa vojskom. U čast ludi narode. Tražili ste, dobili ste.



P.S.
Fotoreporteri su snimili mlade Libijce kako u podzemnom skloništu nekadašnje vojne baze u Bengaziju pomoću Fotošopa prave karikature i plakate protiv Moamera el Gadafija, koji Libijom vlada već 41 godinu.


Posle Fejsbuk revolucije u Egiptu, dobili smo Fotošop revoluciju u Libiji!

4 коментара:

Анониман је рекао...

Holandani treba da budu mirni, a Britanci bi trebali da se zamisle.Njih su Gadafijevi okupirali.Kada bi neko napravio globalnu semu bogatstava svet bi konacno shvatio ko njim vlada.Brojke imaju cudesno dejstvo.Ako ih potkrepimo vizuelnim prilozima jos smo upecatljiviji.
pozdrav
Z.

Анониман је рекао...

Vladao,vladao i sta sad. Sve izgubio.

Анониман је рекао...

Jesi li sada srećna devojčice, sada kada ga razvlače mrtvog i čine sodomiju nad njegovim telom? Onako kako su Libijci živeli pod njegovom vlašću, nikad više neće. Ovo je dvadeset i prvi vek, sramota me je što sam ljudsko biće, a tebe?

L2 је рекао...

Izvini sto pre nisam odobrila tvoj komentar.Usred selidbe sam i jos mi nisu prikljucili internet.
Nisam devojcica vec odrasla osoba.
Kao drugo, mislim da ne treba da se stidimo dela drugih,vec sopstvenih. Ako bi i trebali da se stidimo sto smo ljudsko bice,ne bi to bilo samo zbog Gadafija, vec mnogo toga sto je ljudski rod ucinio u proslosti,sto dnevno cini i sto ce dalje ciniti.

Hvala na reakciji.

Постави коментар