субота, 26. фебруар 2011.

Uputstva za Treći svetski rat





MEĐUZAVISNOST

      Kada su pioniri kvantne fizike stekli uvid u samo srce materije, bili su zapanjeni nad onim što su videli. Najsitniji delići materije uopšte nisu bili onakvi kakvim smo ih zamišljali. Bili su promenjivi,ponekad čestica,ponekad talas.Još veće iznenađenje dočekalo nas je sa otkrićem da subatomske čestice nemaju značenja same za sebe, u izolaciji, nego isključivo u odnosu sa svim ostalim. Svemir je moguće razumeti isključivo kao dinamičku mrežu međusobne povezanosti.Da li će ljudi ikada shvatiti da je taj princip međusobne povezanosti recept za opstanak naše vrste.Verovatno neće i ne žele.

Šta je sve u vezi sa pitanjem ratom -
1. rat kao borba za opstanak- kao prirodno stanje
2. rat kao opcija ( stalne ) pretnje od drugih
3. rat kao sastavni deo politike ( predviđanja nuklearnog rata )
4. rat u borbi za resurse

1. BORBA ZA OPSTANAK - BORBA ZA DOBIT 

   ...da li smo postali procesorske jedinice jednog velikog idejnog sistema, globalizacije

     Što je Darwinova teorija evolucije sve udaljenija od istine, to je socijal-darvinistička ideja opstanka najjačih sve bliža istini."Mnogi darvinisti – uključujući i samog Darvina – smatrali su da grupno takmičenje, kao što su rat i rasni antagonizam, igraju ključnu ulogu u razvoju ljudskih društava." Teško se mirimo sa tom idejom da je čovek deo nekog univerzalnog prirodnog zakona opstanka jačih.Računamo da svest odvaja čoveka od životinje a da bi shodno tomu moralna načela trebala biti ugrađena u društvene zajednice. Da li je tako? Sudeći po krvavoj istoriji nije.Ona nije ništa drugo do međuljudska borba za opstanak, kojoj je cilj da ukloni slabije.
Ne treba mnogo mudrovati da bi se shvatilo da se dešavaju kapitalne društvene promene. U takvim vremenima bujaju nagoni i oživljava nakaradni socijaldarvinistički duh. Najjači, oni koji preživljavaju, ne biraju sredstva borbe.

-Rat kao prirodno stanje 

      Ako govorimo o ratu sve manje se razgovara o starim tradicionalnim oblicima ratovanja. I kada se politika zasniva na ideji ostati i opstati bez rata, ona za svoje ciljeve koristi sva raspoloživa sredstva.  Drugim rečima, ratovi ( hladnoratovski periodi) se ne vode samo oružanim borbama, nego i ostalim sredstvima ( npr. ekonomijom ) Naravno mi smo navikli na pojam rata kao oružanog dejstva. Nije li to pravi opis stanja u kom se nalazimo - beskonačan rat, nazvali ga mi trećim svetskim ratom, ratom,ili nekim drugim imenom. Uostalom međunarodni teorrizam je najbolji primer organizovanih neoružanih ili oružanih sukoba.

Zablude koje se moraju prevazići –

' Nema bezbednog rata,
' Sila konvencionalnog naoružanja nemoćna je protiv otpora naroda;
' Unilateralizam je ujedno put u hegemonizam;
' Hegemone sile ne uništavaju samo druge - one su samouništavajuće- primer je Amerika
'Po jednima je odmerenija međunarodna podela moći jedini je uslov mira - po drugima je potpuna liberalizacija jedina garancija ličnih sloboda kao temelja društvenoj.

-Skriveno ratno stanje  

     U obaveštajnim krugovima ljude uče da se nešto može najbolje sakriti tako što ono što želiš da sakriješ, staviš svima ispred očiju. Klasičan primer za to je pariška izložba 1938. na kojoj je izložen novi borbeni avion "meseršmit". Dok su se špijuni rasturali tražeći podatke, avion im je bio ispred nosa. Dok se mi danas rasturamo tražeći podatke o svemu i svačemu, pred nosom nam se dešavaju stvari na najočitiji mogući način. Politička situacija u svetu podseća već izvesno vreme,na "SKRIVENO ratno stanje".Pored niza ratnih žarišta vodi se kontinuoirano "netipična vrsta rata"koja bi mogla da se podvede pod pojam trećeg svetskog rata. Ovaj rat je naravno rat za globalizam.



      Zahvaljujući savremenoj informacionoj tehnologiji u situaciji smo da pratimo vesti sa ratnih žarišta i ukupne političko-ekonomske događaje. Premda su podaci sve konkretniji i obimniji,teško stičemo ukupnu sliku dešavanja. Ispred nas je tako reći sve, ali u delovima koje teško sklapamo. Da li je današnje stanje u svetu moguće shvatiti/tumačiti nekim vidom specijalnog opšteg rata? Navešću nekoliko podataka koji idu tome u prilog.

2.STALNA OPASNOST OD RATA

     U junu 2009. godine izašla je knjiga pod nazivom "Ratna knjiga" koja je zapravo obelodanjeni Priručnik za britanske državne činovnike koji su učestvovali u vežbama za smak sveta - od potrage za subverzivnim elementima do spasavanja umetničkog blaga iz Londona. Ovaj svojevrsni vodič bio je predviđen za obuku brzog suočavanja sa krizom od početka sukoba do "časa R".
Polazeći od pretpostavke klasične forme rata, a što pretpostavlja upotrebu nuklearnog oružja kao momentalno najsnažnijeg oružja, knjiga( priručnik) gradi ratovsko stanje na viziji odluke o ispaljivanju britanskog atomskog oružja, i shodno tome viziji post-ratovskog stanja u obliku smaka sveta.
      Istoričar Piter Henesi kaže da knjiga da je uvid u "jednu od najmračnijih strana britanske tajne države u Hladnom ratu". "Iznenađenje leži u širini i snazi 16 poglavlja tokom kojih nacija prelazi iz mirnog života u stanje totalnog rata".
"Mirnim birokratskim jezikom - punim tajnih reči koje knjigu čine besmislenom za one kojima nije namenjena - dokument opisuje kako uz pogoršavanje krize državni službenici treba da uvedu cenzuru, evakuišu sve sem najtežih bolesnika(...) iz bolnica i na kraju se sklone u jedan od 12 podzemnih bunkera rasutih širom zemlje."
     Prva "Ratna knjiga" britanske vlade sastavljena je 1911 godine i od tada je redovno dopunjavana, kako se ratovanje menjalo i kako se menjala opasnost po Veliku Britaniju. Sadržaj je bio strogo poverljiv - verzija knjige iz 1964.godine štampana je u samo 96 primeraka. Ne zna se koliko je štampano primeraka verzije 1970. koja će sad biti prvi put dostupna javnosti. Kasnije verzije ostaju tajna.
      Britanija je postala nuklearna sila 1952.Obzirom da je u to vreme Rusija bila glavni neprijatelj logično je da se najveći deo analiza odnosi na praćenje dešavanja u tadašnjem SSSSr-u.
       Današnje analize mogućih sukoba su skoncentrisane na terorističke napade.



( Usput i podatak da je britanska obaveštajna služba MI6 otvorila vrata i istoričaru Kit Džeferiju koji je objavio knjigu o aktivnostima službe u prvih 40 godina njenog postojanja -"MI6: The History of the Secret Intelligence Service 1909-1949") 

-Greške u predviđanjima ratova  

Predviđanja "RATNE KNJIGE" nisu bila tačna. Evo samo jedne rečenice iz knjige :
  "Oktobar 1968. godine: Sovjetski Savez je spustio kosmonauta na Mesec. Trupe Varšavskog pakta se gomilaju duž granice sa Austrijom. Preti nuklearni obračun između Istoka i Zapada."



     Greške u predviđanju slikovito govore koliko su pojedine političke analize bile POGREŠNE.. Na primeru uloge te iste Britanije u raspadu Jugoslavije možemo uočiti kompleksnost procene ratnih situacija.. Zahvaljujući britanskim istoričarima imamo stotine ispisanih stranica o britanskoj politici i političarima tog perioda
( Michael Ros, Misha Glenny,Brendan Simms i ostalih ). Treba istaći da su autori u svojim osnovnim stavovima aposlutno oprečni na način na koji su bili oprečni i oni koji su odlučivali o stavu Britanije spram događanja u Jugoslaviji. ( Nije zgored pogledati izvore o najkontroverznijoj knjizi Brendan Simms. Zbog drastičnih razlika u tumačenjustavova autora namerno nisam odabrala ni jedan izvor )


- predviđanja nuklearnog rata 

      Vlada mišljenje da su nuklearni programi najveća opasnost po mir u svetu, i prvo oružje koje će biti upotrebljeno u nekom od većih globalnih konflikta. Iza pojedinih sukoba, koji su slovili u ime uništavanja ovih programa, kao što je bilo u Iraku ( a ponavlja se u Iranu), nalazili su se potpuno drugi razlozi.U tom smislu nije iznenadio podatak da su zemlje BRIK-a potpisale strateški nuklearni sporazum kao jedan od uobičajenih vidova političkih saveza, suprotstavljen grupi G7.
        U raspodeli sfera političkog uticaja najaktuelnije i najefikasnije su i dalje klasične "ratne' metode pomaganja separatističkih pokreta, etničkih i religioznih sukoba. Primera je bezbroj, od Kosova, preko Venecuele (provincije Gulja), holandske kolonije Kurasao, ili bolivijske "hrvatske kifle"( republika Santa kruz). I međunarodni terorizam je imao svoja uporišta u političkoj i finansijkoj pomoći pojedinih zemalja.  


3.RAT KAO DEO GLOBALNE POLITIKE


    Kissinger je jednom izjavio da onaj ko nema vlastitu silu mora na vreme shvatiti ravnotežu sila u svetu i u odnosu na nju stvarati svoju politiku

       Amerika je od kraja drugog rata bila najznačajniji faktor uticaja. Ona je i dalje najsnažnija vojna sila na svetu, ali nije više najvažniji faktor odlučivanja. Raspored snaga se promenio. Kako snaga uticaja leži u novcu jasno nam je da su finansijski kanali odlučujući u rasporedu političkih uticaja. Nakon rata Amerika je raspolagala polovinom svetskog bogatstva. 60-tih je već izgubila primat. Uzrok je bila nagla industrijalizacija ostalih zemalja.70- tih godina je ekonomska slika sveta bila jasnija.Severna Amerika je ostala na čelu svetskih moćnika sa SAD-om kao prvom silom, Evropa je ponovo izbacila Nemačku, Japan je u to vreme prednjačio u Aziji,mada nije bio ni približno toliko jak kao Amerika.Ali treba imati na umu da je već tih godina Amerika posedovala 25 % svetskog bogatstva.Taj pad se nastavlja i danas.
Ekonomska moć se, međutim koncentriše u korporacijama. I to stvara novu slik.  Evo samo jednog primera.

IPHONE

iPhon se proizvodi u Kini i izvozi u Ameriku....ali vrednost koju kineska radna snaga dodaje iPhoneu je samo 1.8% njegoove ukupne vrednosti. Pogledajte grafik koji pokazuje raspodelu vrednosti radne snage, dizajna, materijala i profita u iPhoneu. ( ovi podatci o Kini su u mnogo čemu kontroverzni)

    Veliki deo ekonomije baziran na sklapanju proizvoda (Južne Koreje, Japana, Tajvana, Singapura, Hong Konga) . To baca novo svetlo na centre tehnološke inovacije i razvoja. Ali  Amerika je još uvek jedan od najbitnijih nosilaca ukupnog svetskog poretka.


4.RAT U BORBI ZA PRIRODNE RESURSE


     Borba za prirodne resurse se nalazi na vrhu mogućeg uzroka svetskog rata. U tekstovima koji tretiraju ovu problematiku potenciraju se interesi transnacionalnog korporativnog biznisa ( biznisa naftom, drogom, oružjem,lekovima...).
      Uz ovo idu naporedo
 -  religijska /kulturna pomeranja,
 -  uticaj moderne tehnologije ( bio-medicina, koja je omogućila je da se neke opasne bakterije i virusi izdvoje i upotrebe kao biološko oružje.
       To više nije samo ekonomski program pojedinaca, ili njihovih grupa, već pomak društva širih razmera.

NAFTA


      Primer transnacionalne ekonomske povezanosti u pogledu najvažnijih resursa, kao što su nafta i gas, ima na pretek. Ja sam upravo juče ispisala item o Gadafijevom bogatstvu navodeći primer šoka koji je doživela neupućena holandska javnost kada je saznala da Gadafi, njoj ispred nosa, zarađuje i drži svoje milijarde. Posle prvog šoka postavljeno je pitanje KO JOŠ ?

     Citiraću dve političke izjave gospođe Olbrajt, koje smatraju njenim političkim ispadima,koje se odnose na pitanje raspodele svetskih resursa: "Nedopustivo je bilo da USA dozvoli da Sadam Husein kontroliše deo svetskih rezervi nafte." Na sličan način Olbrajtova je prokomentarisala i ruske izvore, konstatujući da je Sibir svetsko dobro, te da Rusija nema pravo da ga jedino ona kontroliše.
Sličnu primedbu dao je i Buš,izjavivši da Rusija koristi gas u političke svrhe ?????
Dešavanja u arapskom svetu nisu daleko od ovih opcija.


DROGA

     Ko sve koristi novac od trgovine drogom? I o tome sam pisala. U svakom slučaju to nisu samo kriminalci. Evo nekoliko podataka koji pokazuju o čemu je reč.
    Prema podatcima MMF-a promet trgovine narkoticima dostiže približno 4,5 procenata ukupne svetske ekonomije. Preko 50 procenata sredstava legalizuje se na svetskim tržištima preko različitih međunarodnih i of-shor finansijskih instituta, a pri tom se ukupan obim prometa narkotrgovine procenjuje na otprilike 500 milijardi dolara. O tome se govori u izveštaju koji su pripremili eksperti Instituta Centralne Azije i Kavkaza i Programi istraživanja Svilenog puta univerziteta Dz. Hopkinsa ( SAD) i Upsale ( Švedska) s.Kornela i N. Svenstrema.

     U periodu od 1996 do 2001 godine Talibani, koji su se nalazili na vlasti u Avganistanu, razvili su široku delatnost protiv proizvodnje i plasmana narkotika. 2001. godine ukupni godišnji obim proizvodnje iznosio je 185 tona.Ta količina je gotovo zanemarljiva u odnosu na količinu koja se proizvodi danas. Posle ulaska vojske zapadne koalicije proizvodnja se popela na 3.400 tona u 2002 godini, 6.100 tona u 2006 godini,8.200 tona u 2007 godini. Tokom 90-tih godina trgovina narkoticima je postala najunosniji biznis, prihodi su postali veći od prihoda trgovine oružjem.


RELIGIJA, TEHNOLOGIJA..


       Dnevno pratimo vesti o "događanjima naroda" koji su nešto mnogo više od toga. Šta stoji u njihovoj osnovi? Mnogi se ne usuđuju javno izreći svoje sumnje, niti stvari nazvati pravim imenom. Arapski svet zabrinjava svetsku javnost zbog razorne moći ekstremnog islama, zapravo njegovog uplitanja u politiku kojim se pokušavaju razbiti državne nacionalne granice, utvrditi se kao glavna politička snaga muslimanskog življa. Iza verskih pokreta stoje jake političke snage, koliko lokalne toliko i svetske.  Pojačani nacionalizmi, u kojima  takođe  dolazi do upliva religijskih struja, u velikoj su meri odgovori na momentalnu svtesku političku situaciju, ekstremni islam, priliv migranata, potiskivanje starih nacionalnih zajednica usled globalističke politike itd. 
 
        Moć savremene tehnologije je upravo tokom poslednjih  događanja odigrala važnu ulogu. Kada neko, kao WikiLeaks izbaci preko noći 251,287 dokumenata iz ministarstva vanjskih poslova SAD-a, tek onda celom svetu postane jasna stravična moć ITC-a. To je samo mali i najmanje bitan segment tehnološke moći.Najveći upliv ona ima kroz privredu, nauku, zapravo svim područjima u kojima je postala izvor manipulacije.


MALO LEPŠE STRANE BUDUĆNOSTI



                        

4 коментара:

Анониман је рекао...

Znaci stigli smo do kraja.Ipak je moja vizija realna-idemo na drugu planetu.Kada se ukljuce nasi isprazni mozgovi mozda nesto i shvatimo. Nisam siguran, premda bih voleo da mogu.Umesto jednih,dolaze drugi ispiraci mozgova.I tako sve u krug.Dobro proucavaj prirucnik,a u slobodno vreme se bavi lepsim temama.Uostalom snaci ces se ti i bez prirucnika.
Z.

SFINGA је рекао...

Znači samo još da napravimo svog Avatara, i pravac na Pandoru, mada, ostalo mi je još ne jasno zašto je James Cameron dao toj palneti ime Pandora. Moguće je da uvek postoji mogućnost da se otvori bilo koja kutija zla??!! Ali sumnjam će nas neće i tamo pronaći?! I on je to verno prikazao opet ratom. I pitam se, uprkos veoma dobro poznatoj činjenici da se već 60 godina usavršavaju druge metode, od hladnog rata do neokortikularnog rata, da li je ipak zadnja i jednina opcija pravi RAT???

Čerčil je već u samom procesu preraspodele sveta i snaga, odmah posle II sv. rata, izjavio da razmišljanja novih strategija rata treba da ide u pravcu korišćenja sasvim drugačijih metoda, pre svega izmena stanja ljudske svesti, da bi kontrola nad čovečanstvom bila zagarantovana.

- Ispiranje mozgova na širem nivou. I eto nam globalizacije, i eto nam neokortikularnog rata, koji je sve vreme prisutan.... samo je pitanje na koji način će se završiti....

Tu spada i sada već dobro poznata činjenica:

"da se nesto moze najbolje sakriti tako sto to sto zelis da sakrijes stavis svima pred oci."

Primeri su i u našem svakodnevnom životu. Ljudi slušaju i veruju o onom o čemu se šuška, a ne onom o čemu se govori. Kada vidite svog prijatelja Peru da sedi sa lepom damom u restoranu, uvek ćete posmisliti na preljubu. A ta dama sa njim pregovara o najnovijem projektu za Perinu kuću. I uvek ćete reći: Ma, neee, to je mora da nije istina, oni nešto muvaju. I svetski moćnici tu psihološku crtu ljudi dobro znaju, i znaju da plasiraju ono što im najviše odgovara.... I Stara rimska, još iz Koloseuma: dajte narodu hleba i igara

Uf, baš smo doterali cara do duvara.....

Odoh ja da se bavim lepšim stvarima. To je jedini, bar za mene, oprobani recept protiv zla. Učiniti nešto lepo,korisno i dobro i za sebe i za druge.

Prijatan dan vam želim...

L2 је рекао...

Ni jedno drustvo ne moze da zadovolji sve potrebe pojedinca.Niti treba. Ako osigura elementarne uslove za normalan zivot,sve ostalo je u rukama svakog pojedinaca.Ako on nije sposoban,niti odgovoran prema samom sebi,zasto onda ocekuje odgovornost od drugih i tog drustva.Ko je kriv narodu koji TRPI? Ili narodu koji sam odabere diktatora, losu vlast.
SUDBINA NARODA je uvek zbir snaga,a prag trpljenja uvek visok.( hleba i igara)

SUDBINA POJEDINCA ne mora zavisiti od sudbine naroda.Tome nas ne uce.Ucimo iz knjiga koje nam odaberu sistemi.Iz njih saznajemo o laznim istorijama,geografijama,uce nas etici i moralu koji osigurava poslusnost sistemu i njegovim ÍDEALIMA".Neki ginu za ideale,drugi se "sa idealima" bogate.
Sta vise cenimo:zna se IDEALE. E pa kada ih cenimo, treba i da ginemo.

A zivot zapravo zivimo pocinjuci svaki dan od pocetka.Sto pre shvatimo osnovni princip svakodnevnice lakse se prilagodimo cinjenici da je zivot satkan od nje.Sto pre shvatimo da je zivot borba, brze odabiremo nacine borbe.Sto pre shvatimo da je nasa sudbina u nasim rukama,lakse pronalazimo mudre izlaze iz sopstvenih dilema i drustveno nametnutih situacija. Sto pre shvatimo sta hocemo od zivota lakse pronalazimo sopstvenu srecu.Takvi najvise vredimo i sebi i drustvu, ali ne DIKTATORIMA I SAMOLJUBLJIVIM VLASTODRSCIMA.

I zato na kraju ipak ispadne da janje pase travu,vuk jede jagnje,vuka ubija covek, coveka ubija covek.Sve su to prirodni zakoni.Zivot je ipak borba za opstanak.

Veceras nisam optimisticna,sorry!!

Анониман је рекао...

Sfinga:
"...da li je ipak zadnja i jednina opcija pravi RAT???"
Svi se to pitamo.Uprkos krizi prodaja oruzja se udvostrucila.Naucili smo na klasican rat,njega se zato najvise bojimo.
Liv:
Pod hitno vrati optimizam.
pozdrav
Z.

Постави коментар