петак, 1. децембар 2017.

Šta je bitkoin ?
ŠTA JE BITKOIN

- osnovne informacije -


Bitkoin (skraćeno BTC) je vrsta valute, odnosno robe. Uveden je u upotrebu 2009. godine objavljivanjem “white paper” (pisma o namerama Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System) kojim je predviđen kao platni sistem i valuta koja bi funkcionisala potpuno online. Valuta sadrži manje jedinice miliBitkoin - hiljaditi deo i Satoši, stomilioniti deo.

Jedan od ciljeva uspostavljanja ove valute je olakšavanje protoka novca i to bez visokih provizija,koje se zaračunavaju u dugom lancu plaćanja. Kod klasičnih transakcija, primera radi vrednosnih papira, do desetak institucija može biti uključeno u samo jednu transakciju. U tom procesu su moguća dupliciranja i greške.

Sve valute, ne samo bitkoin, koje koriste kriptografske mehanizme nazivaju se kripto valutama. Trenutno postoji više od 1.300 različitih kriptovaluta koje se nazivaju altcoinima, tj. alternativnim kriptovalutama (eng."altcoins"). Bitkoin je projekat otvorenog koda. U suštini je najveći deo altcoina varijacija Bitkoin algoritma, a odnosi se npr. na različito prosečno vreme pronalaska novog bloka, gornju granicu generisanja, ili korišenja drugih heš algoritama. U tehnologiji Bitkoina do sada čini se da nije napravljeno puno napretka kako bi se obezbedila čista peer-to-peer verzija elektronskog novca. Pojedini altcoini imaju bolja rešenja.


Za razliku od fijat ili fiducijalnog novca, koje države proglase zakonskim sredstvom plaćanja bitkoin, odnosno bilo koja crypto valuta, je digitalna valuta,dakle elektronski zapis koji se nalazi na računaru koji sadrži jedinstvenu šifru za Bitkoin/ Coine ili jedan njegov deo. Jedinstvenu šifru koja opisuje Bitkoin može se uporediti sa serijskim brojem odštampane novčanice.


TRADICIONALNI VALUTNI SISTEM

Tradicionalni finansijski sistem je centralizovan, to jest zasniva se na instituciji Centralne banke koja emituje valutu određene države, određuje njen kurs, obrađuje i čuva transakcije tj. vodi ukupnu monetarnu politiku.
Današnji ( fijat ) novac nema kao nekada pokriće u zlatu ili drugim vrednostima, on nema vlastitu vrednosti ili je ona neznatna, ali sadrži drugu vrstu garancije, poverenjem u državu tj. garanciju da se državnim novcem može služiti kao prometnim i platnim sredstvom.
Bitkoin nema centralnu banku, niti postoji jedinstveni vlasnik Bitkoin mreže kao celine. Kada se izvrši jedna transakcija u bitkoinu ( svaka transakcija sadrži digitalni potpis korisnika koji ju je započeo) informacija o ovoj transakciji se automatski emituje svim korisnicima na mreži tj. svaki korisnik ima na uvid svoju i transakcije svih ostalih korisnika Bitkoina što je ključna razlika u odnosu na centralizovani sistem. Karakteristika sistema evidencije ( tzv. blockchain mreža) je garancija sigurnosti transakcije.
Blockchain tehnologija


Evidencija o vlasništvu Bitkoina je takođe elektronski zapis na računaru. Da bismo bili sigurni da neko od vlasnika Bitkoina-coina nije sam promenio iznos koji poseduje ili platio Bitkoinima koje ne poseduje, taj zapis se nalazi na više mesta istovremeno.Sistem koji obezbeđuje da je elektronski zapis o našem vlasništvu nad Bitkoinom pouzdan i da nam to niko ne može osporiti zove se Blokčejn. Ukoliko bi došlo do namerne ili slučajne promene podatka o vlasništvu samo na jednom mestu, Blokčejn bi odmah uočio to neslaganje i proglasio izmenjeni zapis nevažećim. Na taj način se obezbeđuje da ne možemo platiti neku robu ili usluge Bitkoinom koji ne posedujemo što pruža sigurnost prilikom transakcija Bitkoinom.

Dok konvencionalni knjigovodstveni registri evidentiraju račune i druge dokumente o transakcijama, blokchain je mesto na kome samo postoji informacija o nepotrošenom iznosu bitkoina nakon transakcije.


Novčanik- wallet

Garanciju privatnog vlasništva - očuvanja kriptovaluta pružaju digitalni novčanici u kojima se one čuvaju. Iako ti novčanici ( datoteke koje čuvaju podatke o ključevima novčanika) nisu velike, oni mogu zauzeti značajan prostor, jer konstantna sinhronizacija sa mrežom podrazumeva čuvanje podataka o svim ikada izvršenim transakcijama.
Bitkoini se zapravo samo premeštaju iz novčanika u novčanik menjajući vlasništvo nad njima.Trenutno, preko 5 miliona korisnika širom sveta ima svoj “novčanik” za transakcije koje uključuju bikoin. a preko 100.000 kompanija prihvata transakcije sa bitkoinom i drugim kriptovalutama.

Na raspolaganju imate 3 vrste novčanika – Software wallets, Mobile wallets, te Web wallets.
Software wallets držite na svom kompjuteru i to je najsigurnija vrsta novčanika. Pažnja: on troši vaše kompjuterske resurse.
Mobile wallets i Web wallets se drže na mobilnim uređajima, tj. nalaze se na webu, odnosno Internetu. Ova dva su manje sigurna.
Kada prvi puta pokrenete novčanik, on će se morati sinhronizovati i pokupiti podatke unazad 5 godina, što može potrajati jedno određeno vreme. Nakon toga ćete biti sposobni kreirati svoj novčanik. Kada kreirate novčanik, on će imati jedinstvenu  sastavljenu od slova i brojeva. Ova oznaka se koristi za direktno plaćanje novaca vama ( dakle taj broj dajete za uplatu)


Srodna slika

Kupovina

Kriptovalute se kupuju i prodaju preko menjačnica za postojeće svetske valute ( dolar, euro i sl.)  Preko menjačnica postojeću svetsku valutu kao što je dolar, zamenite za bitkoin koji se skladišti u vašem virtuelnom novčaniku.


Tržište

Na početku za bitkoin nije pokazan interes koji ima danas. Prve transakcija ovom valutom su se obavljale među članovima grupe korisnika i vrednost je ugovarana između uključenih strana. Ali, već novembra 2013. registrovano je oko 1000 fizičkih i čak 35000 internet radnji koje su prihvatale bitkoin kao sredstvo plaćanja. 2017. je preko 100.000 kompanija prihvatilo transakcije sa bitkoinom i drugim kriptovalutama.
Sa 120.000 korisnika koliko je imao u 2013. godini, bitkoin je narastao do 6.5 miliona u 2017.Analizirajući progresiju rasta vrednosti, bitkoin bi trebalo da dosegne cifru od 400 miliona korisnika i vrednosti od čak pola miliona američkih dolara do 2030. godine.
Od 2009 dodanas Bitkoin je imao uspone i padove, jer se morao probiti kroz zid birokratije, administracije i pre svega zid konvencionalne svesti biznisa i ekonomije. U najvećem broju zemalja  bitkoin i altcoini nisu zakonski regulisani. Zapravo Japan je prva država koja je uspostavila nacionane propise za kripto industriju.
Najviše poverenja bitkoin uživa kod IT kompanija, dok klasične finansijske institucije i dalje zaziru od saradnje sa vlasnicima i trgovcima ovom valutom.

Stavovi i mišljenja o ekonomskoj prirodi bitkoina i njegovom tretmanu kao valutesu različiti. Prema pisanju Ekonomista, bitkoin ima tri važne karekteristike pravog novaca: teško se stiče, ponuda je ograničena i lako se dokazuje verodostojnost. Pojedini stručnjaci i privrednici smatraju da bitkoin još uvek nema sva svojstva klasične valute, ili barem ne mogućnosti i svojstva vodećih svetskih valuta poput evra i dolara.

_______…………………____


Pojmovi:

ADDY

Ovo se odnosi na javnu adresu ili javni ključ nekog kripto novčanika. Obično vas neko traži da mu date vaš ADDY tako da vam može poslati sredstva.

Altcoini

Drugi coini pored bitcoina, uključujući Ethereum tokene.

ASA

Asymmetric Key Algorithm – algoritam koji se koristi se generisanje javnih i privatnih ključeva, te jedinstvenih kodova koji su esencijalni za vršenje kripto transakcija. Asymmetric (asimetričan) u ovome znači da je moguće iz jednog izračunati drugi, ali ne i obrnuto. Stoga, ako nekome date svoj javni ključ, on njime može lako potvrditi da je transakcija validna, ali samo privatni ključ može generisati samu transakciju koju potom treba validirati.

ATH

All time high. Moment u kojem je pojedina valuta postigla najvišu dosad zabelezena protuvrednost u fiat valuti.


Block

Set transakcijskih informacija i jedan od temeljnih elemenata kriptovaluta.

Blockchain


Nanizani blokovi - lanac blokova: block+chain = blockchain.


Buy Order

Nalog za kupovinu kod menjacnica.

Cryptocurrency

Kriptovaluta.

Day Trading

Dnevno trgovanje.

Exchange

menjačnica gde se kupuju i prodaju kriptovalute( Bittrex, Coinbase, Kraken, Poloniex, BTCC, OKCoin, Litebit, itd.)d.


Satoshi

Najmanji deo Bitcoina kojim je omogućeno trgovanje, 0.000000001 Bitcoina. Nazvan je prema autoru bitcoina – Satoshi Nakamotu


Whitepaper

Whitepaper je centralni dokument u kom se opisuje projekt u detalje.

Нема коментара:

Постави коментар