понедељак, 31. децембар 2012.

Branislav Nušić, Švaler protiv statistike
Za razliku od anonimnih hroničara, lude noći u post prazničkom broju " Politike " od 2. januara 1910. godine Ben Akiba ( da podsetimo one pomalo zaboravne da se za ovog pseudonima krije naš proslavljeni komediograf Branislav Nušić ) , svodi bilans najveselije noći :

Rešio sam da priberem tačne podatke o tome : kako je ko dočekao Novu godinu. Ali, izgleda da je to neobično težak posao. Trebalo bi mi puna godina rada i onda šta će mi svi ti podaci, kad će posle godinu dana opet stići Nova godina.

Prema sad pribranim podacima, izgleda da bi se samo generalan statistički rezultat mogao izvesti . Tako, na primer, izgleda da je : 40 odsto stanovništva beogradskog dočekalo Novu godinu uz čašu vina od kojih polovina, kad je kucnulo 12 nisu nikako mogli da nađu usta svojih prijatelja sa kojima su se hteli, pri čestitanju poljubiti.

Dvadeset odsto, međutim, dočekalo je Novu godinu držeći karte u rukama. To su oni koji hoće da vide sa kakvom će srećom dočekati Novu godinu. Među ovima je bilo bar polovina koji su tačno u 12 sati pljunuli u svoj iep i time pljunuli na svoju sudbinu.

Trideset odsto beogradskog građanstva dočekalo je Novu godinu na zabavama i igrankama. I od ovih trideset odsto, bar je deset odsto, u momentu kad je na Sabornoj crkvi izbijala 00:00, izjavljivalo ljubav.

Četrdeset odsto je, dakle, pilo, 20 odsto se kartalo, trideset odsto je bilo na zabavama, a ono resto od 10 odsto prosto je spavalo.

I tako bi bila u svemu tačna statistika, to jest, znalo bi se tako gde je bilo sve sto odsto beogradskih stanovnika. I ja bih tu statistiku kao vrlo tačnu i objavio, ali mi je jedan slučaj samo grozno pokvario statistiku.

Ja imam običaj da o ponoći uoči Nove godine izađem na ulicu i da gledam nebo, i prvu čestitku da primim od patroldžija. Velim da mi prvi čestita neko ko je nevina duša, a smatram da su za sad kod nas u Beogradu patroliije najnevinije duš .

Dakle, tačno u ponoć kad sam ja izišao da pogledam u nebo i potražim patroliiju, spazih jednog čoveka bez pantalona kako juri kome da čestita Novu godinu, ili bega od nekoga koji njega juri da mu čestita .

Bio sam u groznoj nedoumici, naročito zato što mi taj čovek prosto kvari statistiku. Ali, stvar mi je bila odmah jasna, kad sam malo zatim spazio uvređenog muža gde sa jednom batinom juri za onim polu - ženikom

Bože moj, bože moj, kako to svaki na svoj način dočekuje Novu godinu . "

izvor :
VREMEPLOV : Kako su Beograđani ispraćali Staru i dočekivali Novu godinu poslednjih sto i pedeset godina
Ivan Veljkov
                                                       ARHIVA - KNJIŽEVNOST  

Нема коментара:

Постави коментар