четвртак, 4. јул 2024.

Strogo tajni američki podvodni dron " Manta Ray"

Na slici: Manta Ray prototip koji završava testiranje u punoj skali na obali južne Kalifornije

Strogo tajni američki podmornički dron nazvano 'Manta Ray' primećen  je na Google Earthu. Ime je dobio po ražama- vrsti riba popularno zvanih morski listovi zbog oblika lista ili ploče u obliku romba. Manta raža ( manta je na portugalskom i španskom plašt) uglavnom živi na dnu, a zna i da se ukopa. Dron ima "istu" sposobnost da se usidri duboko pod vodom dok radi u režimu male snage, tj. da hibernira na morskom dnu u veoma dugom periodu bez dopunjavanja goriva. To omogućava  vojnicima da nastave svoju misiju na kopnu bez prekida napajanja, održavanja i dopunjavanja goriva u dron. On je prvi u novoj klasi bespilotnih podvodnih vozila (engl. unmanned underwater vehicle - UUV),dugog trajanja, velikog dometa i nosivosti. Njegov pionirski dizajn, koji mu omogućava da ostane potopljen u dužem vremenskom periodu, bio je držan u tajnosti sve dok nije neočekivano "isplivao" na Google Mapsu.

Proizveden od strane Northrop Grummana kao deo projekta američke mornarice za razvoj podvodnog oružja dugog dometa, Manta Ray se koristi i za otkrivanje podvodnih pretnji. Modularni dizajn drona omogućuje njegovo rastavljanje i transport u običnim transportnim kontejnerima, čime se eliminiše potreba za posebnim lučkim objektima.
Dron je jasno je vidljiv i na Google mapama i na Google Earthu. Slika prikazuje satelitski snimak 'Manta Ray' a usidren među konvencionalnim plovilima u pomorskoj bazi Port Hueneme u Kaliforniji. ( slika dole).Port Hueneme, koji je deo veće američke mornaričke baze Ventura County , dom je Centra za mornaričko površinsko ratovanje-Port Hueneme Division (NSWC PHD) i glavni je centar za istraživanje i razvoj, testiranje i evaluaciju.

Ali kada je podvodno plovilo pušteno u more na testiranje i snimljeno na Google Earthu tokom vikenda, korisnici interneta su brzo uočili top-tajno američko "oružje".

Tek prošle nedelje, Northrop Grumman je otkrio više detalja o svojoj robotskoj podmornici 'Manta Ray' u nekim novoobjavljenim video zapisima.
U njima, snimci pokazuju obilazak prvog probnog ronjenja i sažetak dosad neviđenih snimaka projekta.

Northrop Grumman je objavio da je u februaru i martu ove godine završio testiranje u vodi u punom obimu kod obale južne Kalifornije.
S obzirom da je podvodno vozilo podvrgnuto nedavnom testiranju, postavljaju se pitanja u vezi s pojavom naprednih morskih dronova u preoblikovanju pomorskih borbi u ukrajinskom sukobu. Ukrajinci do sada koriste manju, pristupačniju tehnologiju za potapanje ruskih brodova.
Menadžer DARPA programa dr. Kyle Woerner (desno) razgovara sa članom Northrop Grumman tima dok stoji na vrhu drona. Razvoj Manta Raya pokrenula je Agencija za napredne istraživačke projekte obrane (DARPA) 2020.gosine


"Razvili smo naše jedinstveno demonstracijsko vozilo u punoj veličini koristeći nekoliko novih dizajnerskih atributa koji podržavaju viziju Agencije za napredne istraživačke projekte odbrane (DARPA) o pružanju revolucionarne tehnologije za stvaranje strateškog iznenađenja." Testovi su "demonstrirali hidrodinamičke performanse na moru, uključujući operacije pod vodom koristeći sve načine pogona i upravljanja vozila: uzgonu, propelere i kontrolne površine", navodi se u informaciji za javnost koje je DARPA objavila.

Pozivajući se na spekulacije analitičara odbrane, The Telegraph je izvestii dan nakon DARPA-ine izjave da američka mornarica s prototipom UUV pokušava razviti visoko efikasnu bespilotnu letelicu "sposobnu za duge misije da pretraži more u potrazi za ruskim i kineskim podmornicama". Odbrambeni analitičari sumnjaju da je nastojanje mornarice da razvije tehnologiju bespilotnih dronova zamišljeno kao strateška kontra operacijama ruskih i kineskih podmornica.

Emma Salisbury iz britanskog trusta mozgova Veća za geostrategiju rekla je u izjavi za CNN da je Kina takođe u procesu razvoja naprednih podvodnih dronova. "Iako su detalji oskudni, kao i kod većine kineskih proizvodai, oni su ih razvijali najmanje 15 godina i verovatno sada imaju nešto slično Orci [najnovijem australijskom UUV] (ali s torpedima) u fazi testiranja".

Rusi razvijaju vlastite podvodne dronove, a prošle godine su najavili planove za nabavku skoro tri desetine takvih plovila. Prema jednom izvoru ruski dronovi navodno imaju domet od 6200 milja, mogu biti naoružani nuklearnim oružjem i mogu podtici brzinu od 100 čvorova ( 115 mph).



 

Detalji o dronu

Kako navodi Axios, vojska je vrlo oprezna s otkrivanjem specifičnih dimenzija drona. S obzirom na to da je jasno vidljiv na Google Mapsu, tajna njegova postojanja mogla bi uskoro biti otkrivena. Do tada evo podataka iz jednog izvora:

"Raspon krila Manta Raya je oko 45 stopa i ima ukupnu dužinu od 33 stope od onoga što se sada može videti na satelitskim snimcima. Poređenja radi, Boeingovo podvodno vozilo Echo Voyager (UUV), iz kojeg je izveden veći i još uvek u razvoju Orca dizajn za američku mornaricu, dugo je 51 stopu, ali je i mnogo uže. REMUS 600 nalik torpedu , jedan od najvećih operativnih UUV-a u trenutnoj mornarici, dugačak je samo 10,6 stopa i 12,75 inča u prečniku."
" Slike i video snimci koje je kompanija ranije objavila pokazuju da je potrebna dizalica opremljena specijalizovanim okvirom da bi se Manta Ray uvukao i izvukao iz vode. Američka mornarica je prošle godine otkazala svoj Snakehead UUV program velikim delom zbog zabrinutosti oko ograničenih mogućnosti za njegovo stvarno raspoređivanje i oporavak. "Većina velikih podvodnih vozila, poput podmornica, toliko je velika kada su potpuno sastavljena da se ne mogu staviti na kamion ili brod za transport. Naši inženjeri su dizajnirali Manta Ray imajući na umu ova razmatranja”, navodi Northrop Grumman. „Zahvaljujući svom modularnom dizajnu, Manta Ray se može razdvojiti na delove radi lakšeg transporta. Zatim se može sastaviti na terenu.”

 


Dron se pokreće preko para propelera na svojim 'vrhovima krila'. Konkretniji detalji o njegovom pogonskom sistemu su oskudni.

Snimak ekrana iz Northrop Grumman videa koji prikazuje jedan od dva propelera Manta Raya. Northrop Grumman hvatanje.
" Dron ima zaista intrigantan pogonski mehanizam, ide napred [sa svrhom] kroz vodu celo vreme, i prema gore i prema dole," rekao je Brian Theobald, glavni istraživač i glavni inženjer za Manta Ray u Northrop Grummanu, u internoj vesti kompanija je objavila ranije ovog meseca. „Kada Manta Ray treba da ide gore ili dole, on menja uzgonu pumpanjem morske vode kako bi promenio težinu vozila.”

„Dronu je potrebno samo promeniti pogon na nekoliko minuta na vrhu ili dnu putanje. Ostatak vremena klizi napred koristeći minimalnu snagu i energiju”, dodao je on. “Ova tehnologija čini da dron radi efikasnije, što će omogućiti Manta Rayu da uštedi energiju za duge misije.”

Naš tim je morao biti kreativan i inovativan da pronađe rešenja koja bi radila za UUV dron veličine Manta Ray", rekla je inženjerka konstrukcije Hayley Sypniewski u drugoj izjavi u internim vestima. “To nije skala jedan-na-jedan sa tipičnim UUV-ovima za dronovd; zbog njegove veličine, dodali smo više motora za pogon, veći prostor za nosivost, poboljšani sistem za vuču i izuzetno efikasan i veliki sistem trupa.”

Detalji o tome koje terete bi Manta Ray mogao nositi i koje bi misije tada mogao biti sposoban za obavljanje su ograničeni. Obaveštajni podaci, nadzor i izviđanje, uključujući podmorsko mapiranje, kao i lov na mine i postavljanje mina, mogli bi biti među potencijalnim setovima misija. Unutrašnji kapacitet nosivosti mogao bi omogućiti različite stupnjeve naoružanja, kao i korištenje drona kao matičnog broda za manje UUV. Napredne mreže i autonomne mogućnosti vođene vestackom inteligencijom otvorile bi dodatne mogućnosti.



                            ;

Нема коментара:

Постави коментар