петак, 5. јул 2024.

Izbori u Britaniji - pobeda levice uz pomoć desnih


Lider britanske Reformske stranke u Velikoj Britaniji Najdžel Faraž obraća se medijima nakon što je osvojio svoje prvo mesto u parlamentu tokom izbora u Velikoj Britaniji u Clacton-on-Sea, Britanija, 5. jula 2024. Clodagh Kilcoyne/Reuters

Odluka Ujedinjenog Kraljevstva da Laburističkoj stranci levog centra dodeli parlamentarnu većinu dolazi u isto vreme kada je Evropa uglavnom u rukama onoga što neki nazivaju desničarskim populističkim naletom.

Prošlomesečni evropski izbori videli su istorijski broj poslanika iz partija tvrdog i krajnje desnice koji su izabrani u Evropski parlament. Rezultati su izazvali takav haos da je francuski predsednik Emmanuel Macron raspisao vanredne parlamentarne izbore u svojoj zemlji, u čijem je prvom krugu prošle nedelje pobedio krajnje desničarski Nacionalni skup .

Ove nedelje u Holandiji je formirana vlada sastavljena od ličnosti krajnje desnice. Italiju predvodi najdesničarski lider od vladavine fašističkog ratnog vođe Benita Musolinija. Ove izborne pobede i izgledi populističkih desničara na vlasti više nisu iznenađenje u evropskim zemljama.

Mnogo je razloga za ovaj porast populizma, često jedinstvenih za pojedine zemlje. Ali uopsteno govoreći, brojne evropske zemlje pate od usporene ekonomije, visoke imigracije i viših cena energije, delom zbog težnje za nultom emisijom ugljenika. Populistički političari često okrivljuju Evropsku uniju za nacionalne nevolje i ubacuju negativne poene u sve evroskeptičniji nacionalni diskurs.

Pa zašto Britanija, jedina zemlja u kojoj je evroskepticizam doveo do referenduma o članstvu u EU, odbija ovaj trend?

Uprkos velikoj pobedi laburista, iz rezultata je jasno da je britanska desnica daleko od mrtve. Konzervativna stranka, uprkos neosporno razočaravajućoj noći, trebalo je da nadmaši očekivanja brojnih istraživanja javnog mnenja tokom kampanje, od kojih su neka predviđala da će osvojiti manje od 100 mesta – što bi bilo zaista epsko brisanje.

Fenomen Farage

Farageov politički uspeh do sada je došao bez mesta u parlamentu. Sada ne samo da je sam osvojio mesto, već će imati i malu grupu kolega spremnih da bacaju granate na vođu laburista Keira Starmera. Iako se ovo može činiti malobrojnim u poređenju sa Starmerovom trocifrenom većinom, Farage će bez sumnje uticati na debatu o budućem smeru Konzervativne stranke, verovatno povlačenjem dalje udesno.

Izgleda da je Farageova desnica zapravo pomogla Starmeru na njegovom putu do tako velike pobede. Britanija pati od mnogih istih problema kao i druge evropske zemlje. Ako Starmer posustane na mjestu premijera, sva je šansa da bi popularna desnica mogla nastaviti da zaokuplja maštu javnosti, kao što ima i drugdje u Evropi.

Farage postaje član britanskog parlamenta u svom osmom pokušaju nakon što je pobedio sa 46,2% glasova u Clactonu koji je snažno za Brexit , primorskom gradu na jugoistočnoj obali Engleske u kojem je Reform UK imao dobre rezultate.

S obzirom da je većina glasova sada prebrojanih, rezultati pokazuju da je Reform UK osvojio najmanje četiri mesta u Donjem domu, sa 14,4% glasova, što je relativno jak rezultat u britanskom izbornom sistemu "prvi-pa-post" gde se manje stranke često bore da svoju nacionalnu podršku prevedu u poslanička mesta.

Farageova stranka napala je Konzervativnu stranku zbog njenog neuspjeha da smanji stope legalne i ilegalne migracije. Čini se da je ta poruka osvojila značajan broj socijalno konzervativnih glasača, a kandidati Reform UK-a podelili su desničarske glasove i doprineli gubicima konzervativaca.

Farage, otvorena i polarizirajuća figura, dugo je poznata po upotrebi alarmantnog i konfrontirajućeg jezika kada govori o imigraciji. Od kada je najavio svoju kandidaturu, Farage je upozoravao pristalice na "invaziju" tražilaca azila, a prošlog meseca je izazvao bes političkih protivnika nakon što je rekao da je Zapad "isprovocirao" rusku invaziju na Ukrajinu.

Veteran evroskeptik, igrao je vodeću ulogu u odlasku Britanije iz Evropske unije, i od tada je ostao figura koja razdvaja i remeti politiku zemlje.

Farage je možda najpoznatiji izvan Velike Britanije po svom prijateljstvu s bivšim američkim predsednikom Donaldom Trumpom, koji je nedavno vodio kampanju zajedno s njim.

Ali on nikada nije bio izabran u parlament, izgubivši sedam izbora od 1994. pre ove pobede. Pobedio je Clactona u velikom zamahu prema Reform UK, pokupivši 21.225 glasova u odnosu na 12.820 konzervativaca.

Rezultati od petka sada daju Reform UK malu, ali značajnu bazu za suprotstavljanje lideru laburista i skorom novom britanskom premeru Keiru Starmeru i ključnu parlamentarnu platformu.

“Nije samo razočaranje Konzervativnom strankom. Postoji ogromna praznina na desnom centru britanske politike i moj posao je da je popunim. I to je upravo ono što ću učiniti”, rekao je Farage nakon što je osvojio mesto.

Obećao je da će “ispravno osporiti opšte izbore 2029. godine” i obećao da će okrenuti svoju retoriku prema Laburističkoj stranci kada ona uđe u vladu.

U mnogim sedištima širom Ujedinjenog Kraljevstva, reforma je bila druga iza laburista. Farage je rekao da će „laburistička vlada biti u nevolji vrlo, vrlo brzo i sada ćemo ciljati glasove laburista. Dolazimo zbog rada – ne sumnjajte u to.”

Njegovo prisustvo tokom predizborne kampanje poništilo je napore Konzervativne stranke da ponovo pridobije socijalno konzervativne birače koji su pro-Brexit.

Njegova pobeda dolazi u isto vreme kada je Evropa u velikoj meri u rukama onoga što neki nazivaju desničarskim populističkim talasom.

Prošlomesečni evropski izbori videli su istorijski broj poslanika iz partija tvrdog i krajnje desnice koji su izabrani u Evropski parlament. Na prevremenim francuskim izborima, krajnje desničarski Nacionalni skup pobedio je u prvom krugu prošle nedelje.

Govoreći za CNN u četvrtak navečer, zamenica urednika Politico-a u Velikoj Britaniji Rosa Prince rekla je da rezultat pokazuje "veoma rasprostranjeno nezadovoljstvo Konzervativnom strankom" i da politika krajnje desnice Reform UK "stvarno odgovara nekim delovima biračkog tela".

"Veliko pitanje će biti da li će Konzervativna stranka pokušati da ga privuče sebi i možda čak udruži snage, ili će ga odgurnuti", rekao je Prince. „Jer ono što biste mogli imati je potpuno prestrojavanje desnice... Mislim da će Nigel Farage sigurno izazvati probleme u domovima parlamenta.”

Нема коментара:

Постави коментар