петак, 19. април 2024.

Veštačko manipulisanje padavinama


Da li je apokalipticka oluja u Dubaiju samoizazvana? U nekim medijima se pojavila informacija da su u UAE neposredno pre oluje, preciznije dan pre, obavljeni letovi za zasijavanje oblaka, sto bi mogao biti uzrok pada kolicine kise za nekih 18 meseci u roku 24 sata. To je, naknadno, za Bloomberg, potvrdio Ahmed Habib, meteorolog iz Nacionalnog centra za meteorologiju UAE (NCM).Nekoliko dana pre nego što su UAE pogodile nezapamćene padavine izvedeno je nekoliko letova koji su zasijali oblake u nedelju i ponedeljak ( ne u utorak u satima pre oluje). Užareni Ujedinjeni Arapski Emirati uvelike se oslanjaju na zasijavanje oblaka. Kiša nije uobičajena u UAE, ali se povremeno javlja tokom hladnijih zimskih meseci. Mnogim putevima nedostaju drenažni sistemi za upravljanje poplavama.

Od 2021. UAE koriste i dronove opremljene instrumentima za emisiju električnog naboja i prilagođenim senzorima koji lete na malim visinama i isporučuju električni naboj molekulima zraka. Ova metoda je vec proizvela značajnu kišnu oluju u julu 2021. U Al Ainu je 20-21. jula palo 6,9 milimetara kiše.
Zasijavanje oblaka podrazumeva ubrizgavanje hemikalije u oblake da bi se izazvala kiša.

Kako naučnici saznaju sve više o klimi, sve je jasnije da čovečanstvo nije samo podvrgnuto vremenskim prilikama, vec takođe moze da na nju utiče. Danas naučnici redovno iskorištavaju vlagu i povlače je na Zemlju, donoseći vodu isušenim zajednicama i pejzažima širom sveta.Formiranje oblaka je složeno polje istraživanja, a naučnici još uvek uče o načinu na koji kapljice vode i kristali leda stupaju u interakciju s atmosferskim česticama kako bi proizveli mnoge različite vrste oblaka koje promatramo. Međutim, jedna stvar je jasna: bez mikroskopskih čestica za koje bi se vodena para uhvatila – poput prašine ili soli iz mora – oblaci se ne mogu formirati. Male čestice vode raspršuju se u zraku i zahtevaju još jednu mrvicu nečeg mikroskopskog da bi se spojile u veće, vidljivije kapljice vode. Tako je izumljena tehnika koja izaziva kišu, nazvana zasijavanje oblaka.

Meteorolozi su odmah upozorili na opasnost upotrebe relativno mlade tehnologije, koja ni mogla imati 'nenamerne posledice', potencijalno upotrebljive u svrhu nestabilnosti. " Svaki put kada ometamo prirodne obrasce padavina, pokrećemo lanac događaja nad kojima imamo malo kontrole', izjava je Johan Jaques, viši meteorolog u ekološkoj tehnološkoj kompaniji KISTERS. ...Ometanje vremena takođe postavlja sve vrste etičkih pitanja, jer bi promena vremena u jednoj zemlji mogla dovesti do možda nenamernih, ali katastrofalnih posledica u drugoj. Uostalom, vreme ne priznaje međunarodne granice.'

Zabrinutost zbog mogućih klimatskih manipulacija privukli su pažnju poslednjih dana zbog poplava u Dubaiju.
Fotografija 24.avgust. 2022 godine. Higroskopske baklje pričvršćene na letelicu tokom leta zasijavanja oblaka. Akcijom upravlja Nacionalni centar za meteorologiju, između Al Aina i Al Hayera, u UAE.

Ova tehnologija se koristi od 1940-ih.Avioni opremljeni specijalizovanim raketama ispuštaju so u oblake kako bi ubrzali kondenzaciju i izazvali padavine, u UAE uz sve i osigurali dotok podzemnih voda. Uobičajeni agensi uključuju srebrni jodid , kalijum jodid i suvi led, a higroskopni materijali poput kuhinjske soli postaju sve popularniji zbog svoje sposobnosti da privlače vlagu
Problem kod ove tehnike je kontrola nad posledicama, ne zna se precizni gde će tačno padati kiša, oblak nad jednim područjem može uzrokovati iznenadne poplave i suše u drugom. Kiša je sada padala i u Bahreinu, Kataru i Saudijskoj Arabiji. U susednom Omanu, sultanatu koji se nalazi na istočnom rubu Arapskog poluotoka, najmanje 18 ljudi je poginulo u obilnim kišama poslednjih dana, navelo se u saopstenju tog dana iz Nacionalnog komiteta zemlje za upravljanje vanrednim situacijama.

 
Zasijavanje oblaka može se obaviti i zemaljskim generatorima, ne samo avionima ili raketama.

U 50-im i 60-im godinama, i dalje se razmišljalo o korištenju zasijavanja oblaka kako u različite svrhe, uključujući poljoprivredne koristi, povećanje vodosnabdevanja i planiranje događaja.
Nakon (sada deklasifikovane) upotrebe zasijavanja oblaka od strane američke vojske tokom Vijetnamskog rata, međunarodni ugovor iz 1977. zabranio je upotrebu modifikacije vremena u ratu.( operacija Popaj1 Pravni okviri su danas prvenstveno fokusirani na zabranu vojne ili neprijateljske upotrebe tehnika modifikacije vremena, ostavljajući vlasništvo i regulisanje aktivnosti zasijavanja oblaka nacionalnom nahođenju, ali to nije garancija upotrebe u buducnosti. 
 


Vijetnam 

Uprkos skepticizmu i raspravama o njegovoj efikasnosti i uticaju na životnu sredinu, zasijavanje oblaka i dalje se istražuje i primenjuje u regionima širom sveta kao alat za modifikaciju vremena.Ko finansira programe za zasijavanje oblaka? Programi sijanja oblaka javljaju se širom sveta.
Istovremeno su se javili glasovi o katastrofi u Dubaiju kao posledici klimatskih promena !?!Dim Coumou, profesor klimatskih ekstrema sa Vrije Universiteit Amsterdam, izjavio je za Reuters: 'Padavine s grmljavinom, poput onih koje smo videli u UAE poslednjih dana, verovatno su posebno snažan porast zatopljavanja.'To je zato što konvekcija, koja je snažan uzlazni tok u olujama s grmljavinom, jača u toplijem svetu.'

___________

1. Operacija Popaj (Project Controlled Weather Popeye / Motorpool / Intermediary-Compatriot) je bio vojni projekat zasijavanja oblaka koji su izvele američke vazduhoplovne snage tokom Vijetnamskog rata 1967–1972. Visoko poverljivi program pokušao je produžiti sezonu monsuna na određena područja Ho Chi Minh Trail-a , kako bi omekao vojnu opskrbu Severnog Vijetnama omekšavanjem površina puta i izazivanjem klizišta.
Bivši američki ministar odbrane Robert S. McNamara bio je svestan da bi moglo biti prigovora međunarodne naučne zajednice, ali je u dopisu predsedniku rekao da takve primedbe u prošlosti nisu bile osnova za sprečavanje vojnih aktivnosti koje se razmatraju da bude u interesu nacionalne bezbednosti SAD.
Program hemijske modifikacije vremena vođen je sa Tajlanda preko Kambodže, Laosa i Vijetnama, a navodno su ga sponzorisali državni sekretar Henry Kissinger i CIA bez odobrenja tadašnjeg ministra odbrane Melvina Lairda , koji je kategorički negirao Kongresu da je program za modifikaciju vremenskih prilika za upotrebu kao taktičko oružje je čak postojalo.

Нема коментара:

Постави коментар