недеља, 21. април 2024.

Šta znači WOK ( buđenje) ?

    Definicija "buđenja"(WOK) se menja zavisno o tome koga pitate. Okvir aktuelnom značenju dala je američka  levica.  Termin  nije njihov,  prisvojen je, promenjeno mu je značenje i čvrsto vezano za neoliberalnu ideologiju. Suprotna politička strana, konzervativci, koristi ga u dnevnoj političkoj borbi s  negativnim konotacijama, kao krovni neoliberalni termin  u "progresivnoj" socijalnoj politici.

TEORIJA UMA KAO OSNOV IDEOLOGIJE 

    Veza između današnjih neoliberala i prvih liberala je ambicija i jednih i drugih da izvrše temeljnu revoluciju u mišljenju. Jedan od najuticajnijih Hajek 1936.godine, opisujući velike ideje liberalizma, upotrebio je reč " prosvetljenje" koja u suštinskom smislu znači isto mada je on na umu imao pre svega ekonomiju. Već tada je njegova koncepcija ekonomije nosila u sebi klicu zla po celokupno društveno ustrojstvo. Dolaskom na scenu Margaret Tačer i Ronalda Regana, a posle njih Bila Klintona i Toni Blera Hajekovo zrno proklijalo je i danas beremo upravo te plodove.  
 
Liberalizam
    
    Iako je Hayek dugo bio priznat/poznat po svojim ekonomskim uvidima, vrlo malo akademske pažnje je posvećeno drugim aspektima njegove misli. Razlog je verovatno u tome što Hayekova teorija uma nije locirana u jednom tekstu, ona se razrađuje kroz ceo korpus njegovih spisa.
Tako danas, za neke teoretičare, ideja neoliberalizma nije ideologija, više ekonomska strategija. Međutim Hajek( kao jedan od osnivaca ) je na početku karijere bio važan kao politički i ekonomski filozof, a ne samo kao ekonomista. On je autor teorije uma koja je postala osnov ekonomije i neoliberalne politike.

Hajek je podrzavao lične slobode, individualna prava i vladavinu prava kao temelj prosperitetnog i pravednog društva. Tvrdio je da intervencije i pokušaji da se društvu nametnu sveobuhvatni planovi mogu dovesti do neželjenih posledica, potkopati ličnu slobodu i ometati ekonomski napredak. On nije bio konzervativac, stoga je dosta vremena bio na margini u anglosaksonskom svetu. Njegov uticaj,na liniji liberalizma, datira od 70-tih godina. 

 Neoliberalizam 

      Termin neoliberalizam je skovan na sastanku u Parizu 1938. Među delegatima su bila dva čoveka koji su došli da ga definišu, Ludvig von Mises i Fridrih Hajek
    Ideje neoliberala (liberalizma) privukli su pažnju nekih vrlo bogatih ljudi, koji su u filozofiji videli priliku da se oslobode propisa i poreza. Kada je 1947. godine Hayek osnovao prvu organizaciju koja će širiti doktrinu neoliberalizma – Društvo Mont Pelerin – finansijski su je podržali milioneri i njihove fondacije. Uz njihovu pomoć, počela se stvarati neka vrsta neoliberalne internacionale: transatlantske mreže biznismena, akademika, novinara i aktivista. Bogati pobornici pokreta finansirali su niz thinktankova koji bi poboljšali i promovisali ideologiju. U jednom trenutku je stav Hajeka da vlade treba da spreče monopol napušten. Prevladao je stav Milton Fridmana da se monopol može posmatrati kao nagrada za efikasnost. Bio je to važan okret u sferi političke-ekonomije ka ekstremnom neoliberalizmu  

   Desilo se da je nakon toga pojam neoliberalizam odjednom nestao sa scene, u ekonomskoj praksi preovladao je Kejnz. Ali 1970-ih, kada su se kejnzijanske politike počele raspadati i kada su se pojavile ekonomske krize s obe strane Atlantika, neoliberalne ideje su počele ulaziti u mainstream. Margaret Thatcher i Ronald Reagan preuzeli su vlast, ubrzo je usledio ostatak paketa: masivno smanjenje poreza za bogate, slamanje sindikata, deregulacija, privatizacija, outsourcing i konkurencija u javnim službama. Preko MMF-a, Svetske banke, sporazuma iz Maastrichta i Svetske trgovinske organizacije, neoliberalne politike su nametnute – često bez demokratske saglasnosti – velikom delu sveta. Najznačajnije je bilo njegovo usvajanje među strankama koje su nekada pripadale levici: laburistima i demokratama.Granica izmedju stranaka - ideologija- skoro je nestala. Nova generacija Bill Clinton i Tony Blair su napustili tradicionalna opredeljenja levice, u korist globalne finansijske elite i sebične politike koja ih je obogatila.

SLOBODA U ČELJUSTIMA LIBERALA

    Neoliberalizam je postao toliko rasplinut da ga i danas retko prepoznajemo kao ideologiju, pogotovo ne ideologiju slobode. 
    Neoliberali i dalje zastupaju slobodu tržišta, njihova deviza je „tržište“ donosi koristi koje se nikada ne bi mogle postići planiranjem: ograničavanja tretiraju kao negaciju slobode; posledice takvog tržišta, kao nejednakost npr. po njima su "prirodne" a napori da se stvori ravnopravnije društvo su kontraproduktivni i moralno nagrizajući. Po njima tržište osigurava da svako dobije ono što zaslužuje!!! 
   Kako je Hayek primetio prilikom posete Pinočeovom Čileu – jednoj od prvih nacija u kojima je program sveobuhvatno primenjen – “ja lično naginjem liberalnoj diktaturi, a ne demokratskoj vladi lišenoj liberalizma”. 
    Sloboda koju nudi neoliberalizam, a koja zvuči očaravajuće jer se maskitan rečju sloboda, ispostavilo se da znači slobodu za jedne: 
slobodu suzbijanja nadnica., 
slobodu trovanja okoliša,
slobodu oslobađanja bogatih od poštenog oporezivanja, 
slobodu nametanja nenormalnioh kamata,
slobodu da se svetom upravlja krizama, 
slobodu nametanja državama sveta trgovinskih sporazuma koji odgovaraju monopolistima, 
slobodu ekonomskog sankcionisanja itd. 

Demokratija je svedena na pozorište. 
 Neoliberalizam je ušao u sve društvene pore, postao je totalitarna ideologiju, platforma ne samo za ekonomiju već i politiku, kulturu, njenje institucije, medije, časopise, školstvo, sport, za sve.

DRUŠTVENE VREDNOSTI 
 
    Svakoj razumnoj osobi jasno je da društvene vrednosti ne može određivati ekonomija, ni ideologija koja počiva na potpunoj slobodi ne samo tržista već bezgraničnoj slobodi u svemu.  Vrednosti jedne društvene zajednice određuje ona sama, kroz moralnu refleskiju i argumentovanu javnu, demokratsku raspravu. Na to su ukazali i pojedini ekonomisti. 
   Čovek- ekonomije, napisao je Frank Najt, poznati ekonomista „..je sebičan, on je ( mora biti) predmet moralne osude.“ 
 Čovek - ekonomije je onaj koga imamo danas. Izrastao je kako smo videli u krilu neoliberalizma u Americi, a potom ostatku sveta, velikim delom pod uticajem najagresivnijeg ekonomskog zagovornika Milton Fridmana. Po Fridmanu čovek je u načelu slobodan od bilo "kog moralnog stanovišta ili vrednosnog suda“, stare vrednosti uma i moralna pravila su nesavršeni i predstavljaju po njemu , „razlike oko kojih ljudi mogu samo da se gložu“. 
   Slobodno tržište je po neoliberalima osovina oko koje treba da se vrti sve. Taj i takav neoliberalizam je uspostavio monopol nad mišljenjem a pojam WOK - probuđeni ( kao Hajekovi prosvetljeni) iskorišten je u nametanja svetu WOK kulture (bezgranićne slobode). 

POREKLO TERMINA

     Frazu WOK su prvobitno skovali progresivni crni u Americi. Koristio se u pokretima za rasnu pravdu početkom i sredinom 1900-ih. Biti politički "budan" u zajednici crnaca značilo je da je neko informisan, obrazovan i svestan društvene nepravde i rasne nejednakosti (Merriam-Webster Dictionary).

    Istorijska snimka protestne pesme "Scottsboro Boys" od Lead Bellyja iz 1930-ih -- koju je snimila Smithsonian Folkways, neprofitna izdavačka kuća Nacionalnog muzeja -- često se navodi kao jedna od najranijih upotreba tog izraza. Scottsboro Boysi su bili grupa devet crnih tinejdžera lažno optuženih za silovanje dve belkinje u teretnom vozu Južne železnice u severnoj Alabami 1931. godine. Slučaju je trajao decenijama, prema Nacionalnom muzeju afroameričke istorije i kulture.

   Poziv iz pesme Lead Belly nekoliko godina nakon incidenta, "ostani budan", postao je poziv crnim Amerikancims da budu svesni potencijala za rasističko nasilje na jugu. WOK je potom otet od strane političke desnice i znači nešto daleko drugacije od originalnog znacenja i funkcije.

SAVREMENO ZNAČENJE

   Izraz, u jednom od svojih prvih značenja, počeo je da dobija veću popularnost na početku pokreta Black Lives Matter 2014. (Merriam-Webster Dictionary). Protesti u Fergusonu u državi Missouri te godine ukazali su na društvene nepravde i policijsku brutalnost s kojima se suočava crnačka zajednica nakon smrtonosne policijske pucnjave na Michaela Browna.

    Braunovu smrt ubrzo su pratili kobni policijski susreti Erica Garnera, Tamira Ricea i drugih -- koji su nastavili da popularizuju frazu i njenu upotrebu u protestnim i aktivističkim krugovima dugi niz godina. ( istraživanja Državnog univerziteta Ohaja - o retorici pokreta Black Lives Matter).

      Zloupotrebu fraze od strane liberala, demaskirali su pojedini republikanci pojasnivši zloupotrebu po pitanju tradicionalnih vrednosti . WOK je iskoristen na " buđenje" pojedinih grupa, transrodnih, homoseksualih, suprilno je prenešen u agendu globalista.  
     Godinama su mnogi desničari kritikovali vrstu progresivnog senzibiliteta levice označenog terminom „politička korektnost“ Ali te stare, polukomične tirade, nisu ništa u poređenju sa ozbiljnom političkom namerom menjanja društvenih vrednosti, uverenja i normi, koje se provode pod firmom „buđenja“(WOK) građana koje je dostiglo vrh apsurda sa rodnom politikom.

   Ako se pogledaju zadnje ankete videće se da je veliki deo ispitanih imun na promene, preumljen. Tek se 39% ispitanih slaže s republikanskom definicijom, "biti previše politički korektan i kontrolisati reči drugih" je preterano. Iza ove niske cifre nalaze se protivnici liberalnih "vrednosti". Onaj ostatak do 100% su preumljeni i to zabrinjava. 
   
   "Woke" je koristilo nekoliko predsedničkih kandidata GOP-a, uključujući bivšeg predsednika Donalda Trumpa, guvernera Floride Rona DeSantisa i Viveka Ramaswamyja koji je napisao knjigu "Woke Inc.: Prevara unutar korporativne Americke socijalne pravde".

"Odbacujemo "probuđenu"( WOK) ideologiju", rekao je DeSantis u svom govoru na izborima 2022. godine. "Nikada se nećemo predati WOK planu.

    Pritisak protiv "budnosti"(WOK) na Floridi već je doveo do ograničenja sadržaja vezanih za rasu u obrazovanju, uključujući odbijanje AP-ovog kursa afroameričke istorije u državnim srednjim školama i obećanja predsednika koledža da neće uključivati neke sadržaje vezane za rasu koji pokriva "intersekcionalnost", ili ideju da bi sistemi ugnjetavanja trebali biti primarno sočivo kroz koje se nastava i učenje analiziraju i/ili poboljšavaju."

    DeSantis je implementirao drugu politiku u školama, one ograničavaju teme rase, ugnjetavanja, roda i seksualne orijentacije u učionici kroz Zakon o roditeljskim pravima u obrazovanju i Zakon "Stop WOKE". On tvrdi da ovi zakoni daju roditeljima više prava da kažu šta njihova deca uče u školama. Njegova administracija je takođe zabranila potrošnju na programe raznolikosti, jednakosti i inkluzije (DEI) iz kampusa javnih koledža.
 
    Širom zemlje, stotine konzervativnih zakonodavnih napora ograničile su programe, časove i treninge koji se tiču rase, različitosti i jednakosti poslednjih meseci.
Identitet je bio u središtu takozvanih kulturnih ratova koji su se vodili širom zemlje između demokrata i republikanaca. Najbolnija sukobljavanja su bila oko pitanja i prava LGBTQ+, "rasnog" obrazovanje u školama i još mnogo toga.

Uprkos protivljenju izvesnih krugova WOK kultura se siri neverovatnom brzinom.

Guverner Floride Ron DeSantis drži pobednički govor nakon što je pobedio Democr...

   Da je stvar vrlo ozbiljna govore podaci iz ostalog dela zapadnog sveta koji agresivno nameće nove vrednosti. Nedavno je u Nemačkoj izglasan zakon da se rod može menjati svake godine, što praktično znači da jednu godinu možeš nbiti muško, sledeće žensko, pa opet muško, pa transrodan, itd. Neoliberali uključuju u svoje akcije najmlađe, preko slikovnica, filmnova, po školama. Svedoci smo temeljnje promene koja se skrila iza zloupotrebe jedne fraze 
 

KOREKTNOST- IDEOLOGIJA

    WOK je trenutno neupotrebljiva reč u starom značenju, 'društveno svestan', svestan važnih društvenih činjenica i pitanja (posebno pitanja rasne i socijalne pravde), aktivno pažljiv, tj. politički korektan. Zablude oko političke korektnosti su ostale.
    Korektnost / budnost (WOK) u ponašanju, preporuka je da bi se izbegle polarizirajuće polemike i povećalo međusobno razumevanje i to je u principu ok, biti obazriv, ne vređati itd. 
Bitno je shvatiti da "budna ideologija” nije samo zloupotrebila termin, ona je korektnost iskoristila za uvođenje cenzure mišljenja. U principu upotreba " uvredljivih" reči stvar je svakog posebnog slučaja. Neoliberali su problem generalizovali, oni u ime korektnosti menjaju nazive ulica, institucija i zgrada, bilo ko ko se ogrešio ili ogreši po pitanju rodnih razlika, homoseksualaca, transrodnih osoba itd. sigmatizuje se, zakonski sankcioniše. Cenzura se sve više širi na sve oblike mišljenja koji nisu poželjni.
 
    Uzvik "Probudi se, Afriko!“, je bio poziv na društveni aktivizam, i danas često takav uzvik ima smisao crnacčkog WOK-a. “Woke” je izgubio svoje mesto kao signal crnačke zajednice, on je unižen. U februaru ove godine, profesorka prava na Berkliju Khiara M. Bridges ( Kalifornija) koja je crnkinja, napisala je: 
 „Sleng među crncima je jezik ljubavi. ... Postoji nešto zaista zlokobno u vezi sa ovim terminom, ne samo što nam je uzet, već i raspoređen protiv nas. To je dvostruki prekršaj.” 

    Definitivno je jasno da je „buđenje“ prevazišlo poziv za rasnu, socijalnu pravdu, on se primenjuje na agresivno nametanje LGBTQ prava i neke apsurdne feminističke ciljeve. U tom smislu „buđenje“ se pridružuje „politički korektnom“, on je liberalnoj eliti bio povod za donošenje apsurdnih levičarskih zakona, to jest za uvođenje totalitarnog društva. 

     WOK je bio veliki pokret, probudili su se ljudi/ crnci koji su shvatili da je Amerika sistematski rasističko mesto, da je kapitalizam neoliberalnog tipa inherentno nepravedan. To što republikanci osuđuju buđenje je deo njihove borbe sa demokratama i americke farse.  Njihova odbrana Amerike i kapitalizma nije sustinska, republikanci veruju da je Amerika sjajno mesto, da je sve osim neoliberlizna inherentno zlo, Amerika treba da ostanehegemon, svetski policajac itd.   

   Završiću sa jednom izjavom koja oslikava sav jad i tugu sirenja prava u ime slovode- to jest " buđenja" : 

Probajte ovu borbu videti kroz pitanje 'Koliko ste zabrinuti zbog eutanazije štenaca i mačića radi seciranja na časovima biologije u srednjoj školi?'” 

To je ta sloboda.. za jedne. Ima li kraja ljudskom bezumlju u širenju SLOBODE.

3 коментара:

Анониман је рекао...

Sve u znaku rata, WOK retoričko oružje.
XXX

Анониман је рекао...

Ne radi se samo o tome da slbodno tržište proizvodi mali broj pobednika i ogromnu vojsku gubitnika. Od početka je postojao odnos između utopijskog ideala slobodnog tržišta i distopijske sadašnjosti u kojoj se nalazimo. Ovo je kumulativni efekat na sve nas, bez obzira na pripadnost. To što je Hayeka izmislio neoliberalizam pomalo je ironično s obzirom na to da je bio tako osrednji ekonomista. U klasičnom liberalizmu, trgovci su jednostavno tražili od države da nas „ostavi na miru“ –cilj neoliberala, jedini cilj, je održavanje samog tržišta. A šta znači biti čovek? Zombi? Ljudi se ne trude da budu nešto više od zombija potrošača, ono od pre spada u nostalgiju. Bilo, nekada. Opet smo na istom, jedna budala odredi sudbinu sveta, naravno uz one koji slepo slede. Hayekova pobeda je bez premca, učinili smo ekonomiju ( pazite ona je svrstana u nauku ) jedinim arbitrom i stvarnog i istinitog.
Pedja

Анониман је рекао...

Zla skupina u toj Americi, ne mogu ih nazvati Amerikancima. Zna se ko je amerikanizam zloupotrebljavao ako se pogledaju stabla porodica, doseljenika. Da bi “ osigurale demokratiju u svetu ” Sjedinjene Države su se uključile u Prvi svetski rat kada je rasna segregacija crnaca na jugu bila pedantnija od budućih nacističkih zakona Nirnberga. Ovaj politički i represivni sistem je opstao do 1960-ih. To je ta demokratska zemlja, ista do danas.
Gost

Постави коментар