четвртак, 28. септембар 2023.

Kanadski slučaj Rota- neonacizam u Kanadi, da ili ne!






Predsedavajući Donjeg doma Kanade izvinuo se što je odao počast čoveku koji se borio za naciste, naslov je mnogih tekstova koji su objavljeni nakon nemilog događaja. 

Neposredno nakon što je ukrajinski predsednik Volodymyr Zelenskyy održao govor u Donjem domu u petak, kanadski poslanici su ovacijama priredili 98-godišnjem Yaroslavu Hunki kada je predsednik Anthony Rota skrenuo pažnju na njega.

Rota je predstavio Hunka kao ratnog heroja koji se borio za Prvu ukrajinsku diviziju! “U svom izlaganju nakon obraćanja predsednika Ukrajine, prepoznao sam osobu u galeriji. Naknadno sam saznao za više informacija zbog kojih sam požalio zbog odluke da to učinim”, naveo je Rota u izjavi! " Posebno želim da uputim svoje najdublje izvinjenje jevrejskim zajednicama u Kanadi i širom sveta. Prihvatam punu odgovornost za svoj postupak".

Kanadski poslanici su navijali, a Zelenski je podigao pesnicu u znak priznanja dok je Hunka salutirao sa galerije tokom dve odvojene ovacije.

Prva ukrajinska divizija bila je poznata i kao Waffen-SS Galicijska divizija ili SS 14. Waffen divizija, dobrovoljna jedinica koja je bila pod komandom nacista. Ne govorimo o običnoj nemačkoj vojsci, Bundesveru ili Vermahtu. Reč je o esesovcima koji su se zakleli na vernost lično Adolfu Hitleru. Imali su tetovaže pazuha da bi ih identifikovali nakon rata. Dakle, ovaj tip (Gunko) nije bio neki običan vojnik, koji je bio primoran da služi. Raširenih ruku dočekao je Adolfa Hitlera.

Kanadski slučaj ponovo aktuelizuje temu nacizma.

Nema sumnje da je prošlost Hunka bila poznata ako ne svima a ono bar pojedincima.Ključno pitanje je ko je u parlament pozvao veterana koji je služio u nacističkoj vojnoj jedinici koja je, prema izjavi koju je dao Centar za proučavanje holokausta, divizija koja je bila odgovorna za masovno ubistvo nevinih civila sa nivoom brutalnosti i zlobe koja je nezamisliva. B'nai Brith Canada je u nedeljnoj izjavi naveo da je divizija, koja je formirana 1943., sadržavala “ukrajinske ultranacionalističke ideologe” koji su “maštali o etnički homogenoj ukrajinskoj državi i podržavali ideju etničkog čišćenja”.

Rota je izjavio da je samo on odgovoran za pozivanje Hunke, koji živi u oblasti koju predstavlja, nagoveštavajući da ni Zelenski ni kanadski premijer Justin Trudeau nisu znali za to.

Pitanje nacista i krajnje desničarske ideologije posebno je osetljivo u vreme ruske operacije u Ukrajini. Danas niko, pa ni zapadni mediji ne mogu osporiti postojanje krajnje desničarskih pojava u Ukrajini. Bataljon Azov, koji je uključen u Ukrajinsku Nacionalnu gardu, ima istoriju obeležja i uverenja krajnje desnice. Podrška istaknutim nacionalističkim ličnostima iz doba Drugog svetskog rata, poput Stepana Bandere, također postoji, a mnogi ga i danas poštuju kao borca za slobodu protiv Sovjeta uprkos činjenici da je bio i nacistički kolaboracionista.

  Kada su nemačke snage izvršile invaziju na zemlju 1941. godine, mnogi ukrajinski nacionalisti su ih dočekali kao oslobodioce od sovjetskog jarma a mnogi su se dobrovoljno pridružili nemačkim jedinicama. Ova se saradnja proširila i na "Holokaust metaka": ubijanje oko 1,5 miliona ukrajinskih Jevreja koje su Nemci sa ovim Ukrajincima ubili u blizini njihovih domova, bez deportacije u logore.

 


Postoji još jedan otežavajući momenat za Kanadu kada je (neo)nacizam u pitanju. U medijima su obelodanjene fotografije obučavanja Ukrajinaca koji su na svojim uniformama imali nacističke simbole. Obuka je održana u novembru 2020. Tada je Radio Kanada izvestio da je kanadsko vojno osoblje obučavalo oba pripadnika krajnje desnog puka Azov, kao i najmanje jednog ukrajinskog vojnika koji je nosio grb nacističke SS jedinice iz Drugog svetskog rata.

Kanadske vojne snage, receno je, nisu imale obavezu da budu potpuno sigurni u poreklo onih vojnika koje su obučavali. Ukrajina je odgovorna za proveru svog osoblja.

Efraim Zurof iz Centra Simon Wiesenthal u Izraelu rekao je u intervjuu za ove novine da Kanada nije pravilno pratila svoj program vojne obuke. „Kanadska vlada nije izvršila dužnu pažnju“, rekao je on. "Odgovornost kanadskog ministarstva odbrane je da zna koga tačno obučava." I drugi Jevreji su osudili Kanadu jer je dozvolila ukrajinskom vojnom osoblju povezanom s ekstremno desničarskim grupama da prođu obuku.

Treba podsetiti da je Američki Kongres 2018. godine zabranio korištenje američkih sredstava za pružanje naoružanja, obuke i druge pomoći bataljonu Azov zbog njegovih veza s krajnjom desnicom i neonacistima. UN i Amnesty International optužili su jedinicu za kršenje ljudskih prava.
ALI ....ruska operacija i simpatije koje je izazvala prema Ukrajini u zapadnim zemljama poslužile su kao katalizator za šire prihvatanje Azova.

Pojedine jevrejske grupe sa zabrinutošću su posmatrale kako novinari najavljuju jedinicu ili traže izgovore za njene postupke ističući da je u organizaciji samo nekoliko neonacista. Japanska obaveštajna agencija za javnu sigurnost je navodno uklonila Azov sa svoje međunarodne terorističke liste.

Ipak, krajnje desničarske simpatije nekih ukrajinskih vojnih jedinica pokazale su se kao problem. NATO je nedavno koristio Tviter da istakne žene u ukrajinskoj vojsci, ali je morao da povuče tvit nakon što su korisnici društvenih mreža istakli da žene na slici nose oznake nacističkih veza.

Mnogi sutvrdili da su optužbe protiv puka Azov deo ruske kampanje dezinformacija.

Zurof je odbacio takve tvrdnje. „To nije ruska propaganda, daleko od toga“, objasnio je. “Ovi ljudi su neonacisti. U Ukrajini postoji element ultradesnice i apsurdno je to ignorisati.”

U junu 2018., kanadski zvaničnici, uključujući vojno osoblje, sastali su se sa vođama jedinice Azov. Ali uprkos tome što su znali za neonacističke veze, zvaničnici nisu osudili jedinicu. Umesto toga, bili su zabrinuti da će mediji otkriti detalje druženja, prema dokumentima Nacionalne odbrane. Kanađani su dozvolili da se fotografišu sa pripadnicima jedinice, što je Azov potom koristio u svoje propagandne svrhe. ( izvor 1, izvor 2) 

Ispostavilo se da je kanadska vojska upozorena 2015. pre nego što je započela svoju misiju obuke u Ukrajini o opasnostima krajnje desnice unutar ukrajinskih vojnih redova, ali je više rukovodstvo uglavnom ignorisalo te zabrinutosti. Isto tako visoki cinovi odbrane i kanadskih snaga oklevali su da osude veličanje nacističkih kolaboracionista u Latviji i Ukrajini, dve zemlje u kojima kanadske trupe provode obuku.
 Problem sa Ukrajinskim neonacistima otvorio je problem kanadskog vojnog obucavanja. Naime otkriveno je da su sporne i obuke nekih Iračana koji su dobili instrukcije iz Kanade a bili su umešani u mučenja i silovanja. "Kanadska misija obuke u Iraku također se suočila s problemima. Ranije ove godine ove novine su otkrile da su se kanadski vojnici 2018. žalili svojim komandantima da su iračke trupe koje su obučavale ratni zločinci koji su voleli da prikazuju video snimke njihovih zločina, uključujući pogubljenje zatvorenika i silovanje jedne žene do smrti." Ali, nakon što su svoju zabrinutost prijavili kanadskom vojnom vrhu, vojnicima je rečeno da nastave obuku i izbegavaju gledanje video zapisa koje su Iračani hteli podeliti s njima, prema dokumentima kanadskih snaga.

Na kraju se ipak krenulo sa ispitivanjem svih misija u kojima CAF obavlja mentorske funkcije ili funkcije izgradnje kapaciteta s oružanim snagama druge nacije. U septembru 2019. letonski ministar odbrane Artis Pabriks javno je pohvalio pripadnike letonskog SS-a koji su se borili za naciste, ističući da su oni „ponos letonskog naroda i države“ i da Letonija „neće dozvoliti nikome da diskredituje njihovo pamćenje“ ( izvor)

Postoje li u Kanadi neonacisti? 
Evo sta misle Jevreji u Kanadi 

Kanadsko jevrejske vesti

Da, u Kanadi ima neonacista!


Atalante Quebec, grupa koja ima jake veze s neonacističkim forumom Fédération des Québécois de Souche, u maršu. Izvor: Facebook stranica Atalante Quebec, 2. april 2018

Nedavno je kolumnista Jonathan Kay tvrdio da u Kanadi nema nacista. Nije mogao više pogrešiti.

Proučavam pokrete nove krajnje desnice, uključujući kanadske alt-desne neonaciste. Slušam njihove podcaste i čitam njihove forume. Gledam ih kako učestvuju na rubovima antimuslimanskih demonstracija i demonstracija slobode govora noseći svoje šifrirane simbole. Mržnja koju vidim je veoma stvarna. Umanjivanje važnosti pretnji s kojima se zajednice suočavaju i potrebe da se preduzmu koraci za suzbijanje grupa mržnje nije ništa drugo nego opasno.

Prema bilo kojoj definiciji zdravog razuma, kanadska alt-desnica su neonacisti. Mrze Jevreje, pozivaju na deportaciju ili istrebljenje nebelaca i veličaju Hitlera i nacističku estetiku. Kada se obraćaju jedni drugima u svojim prostorima, oni se samoidentifikuju kao fašisti ili neonacisti. Njihov cilj je kulturna promena, da proguraju svoje ideje u mainstream diskurs kako bi se o njima moglo raspravljati sa manje društvenih posledica. Oni su odgovorni za preko 43 ubistva i 60 povreda, prema Southern Poverty Law Center. Taj broj uključuje žrtve Alexandrea Bissonnettea, koji je prošle godine ubio šest muslimana na molitvi u Quebec Cityju, a broj tela raste. 
-------- 
Vreme je da kanadsko civilno društvo ustane i razotkrije, obuzda i demontira alt-desničarske neonaciste, baš kao što su istrošili i porazili Heritage Front 1990-ih. Već smo pustili da ode predaleko, a ignorisanje ove pretnjee dovodi sve Kanađane u opasnost.

Evan Balgord je slobodni novinar i istraživač.( ceo tekst )


Jos jedan izvor izvan jevrejske zajednice ( Suocavanje sa kanadskim neonacistickim grupama) 

Ovo je samo kratak uvid u kanadsku stvarnost koja dokazuje da su nacizam, fasizam zapravo svetonazori " sastavljeni od različitih ideja crpljenih iz različitih kulturnih tradicija – velike doze biologizma, intenzivnog antisemitizma povezanog i s antimarksizmom i antikapitalizmom, uključivao je elemente konzervativnog tradicionalizma i socijalističkog kolektivizma, ali i religijske momente iz hrišćanstva i paganskih veerovanja s tragovima rasnog okultizma" kako tvrdi Carl Müller Frøland, u knjizi “Idejni svemir nacizma". Vise o bastinicima nacizma - vidi istoimeni tekst na blogu. 

3 коментара:

Анониман је рекао...

Koja naiva! Provera na ovakvim skupovima je rigorozna, dakle ona p..od Trudoa je itekako znao. To je danas argumentovamo potvrdila Zaharova. Hunkova unuka Tereza objavila je fotografiju njenog dede kako čeka da se sastane sa Trudoom i Zelenskim u sali za prijem.
I ne samo to!!!! Zaharova je otkrila da je zamenica premijera Kanade Kristija Frilend, odana i dugogodišnja pristalica Ukrajinskog kongresa Kanade i Svetskog kongresa Ukrajine (UVC), unuka nacističkog zločinca Mihaila Homjaka, i da je ista itekako znala za neslavnu prošlost "prijatelja" tog istog Kongresa i njegovog dugogodišnjeg sponzora Hunka. I ja sam, kao i ona šokiran ćutanjem izraelskog ministarstva spoljnih poslova o međunarodnom odavanju počasti SS-ovcima. Kanada je posle Argentine primila najviše nacista, negde oko 2.000. Uzalud im pravdanje, i za tu brojku i za ove ovacije.
XXX
Vratili se ?

Анониман је рекао...

Amnezija! U Gardijanu je osvanuo tekst o " istoriji" nacizma u Kanadi. Nisam znao, a ko bi, nije nas interesovalo, da je uprkos povezanosti divizije Galicija sa ratnim zločinima, kenotaf u čast te jedinice podignut na najvećem kanadskom ukrajinskom groblju. Spomenik je, stoji u tekstu, dugo bio izvor frustracije za poljske i jevrejske grupe. U junu 2020. godine na kenotafu su sprejom ispisano " Nacistički ratni spomenik”. I to nije jedini spomenuk te vrste! I nije jedini na koji je napisano nacistički. U neku ruku ti potezi ukazuju da nije sav narod sklon nacizmu, vlast je ta koja je bila indiferentna - a zadnji akt govori mnogo o vrsti te indiferentnosti. Ipak je to mračna istorija Kanade sa nacistima, rekao je iskreno novinarima ministar imigracije nakon premijerovog izvinjenja. Bilo je lakše ući u Kanadu kao nacista nego kao Jevrej. Za neke su ti nacisti bili oslovodioci od Rusa, a Srbe sa Kosova, bez mrlje u biografiji, nazivaju teroristima! U Ukrajini postoji neskriven desničarski ekstremizam, nema osude ni sankcija, naprotiv, momke sa Kosova kritikuju i opozicionari, stara boljka Srba. Akcija momaka je bila besmislena, nije sve jasno a siguran sam da je podmetnuta - kome, ko zna. Kosovo je dokaz da Iz ove afere politički lideri i institucije nisu naučili da svi ljudi i zemlje moraju imati ravnopravan status, a ne neko privilegovan pa bio i nacista. Ovo je jezovit primer zapadne nepravde.
Kosovar

Анониман је рекао...

U Kanadi! A ostali? Savet EU uveo je sankcije Rusiji još 2022. godine i one se odnose i na lična vozila ruskih državljana sa ruskim registarskim brojevima, i da, shodno tome, ruski državljani ne mogu da ulaze ličnim vozilima na teritoriju Evropske unije ni u turističke svrhe, čak ni na kratak period. Jeste ili nije " nacizam"? Ideologija " nacizma" postoji od kako je sveta, to je ultranacionalizam, rasno razmišljanje i antisemitizam i bilo koji pokret protiv nekog naroda, totalitarizam i još mnogo toga i danas vidljivo u mnogim zemljama. Skoro polovina Ukrajinaca smatra da njihova domovina ima problem sa nacizmom. Ne treba zaboraviti da je nacizam januara 1933. stupio demokratskim putem na političku scenu, jer i danas cveta u okvirima " demokratije". Rusofobiju je Zapas sankcijama demokratski potvrdio. Nismo daleko od istog.
J.B.

Постави коментар