уторак, 27. јун 2023.

Slovenački zločini protiv čovečnosti - da se ne zaboravi !!!!

 



PRVA ZRTVA RATA JE UVEK ISTINA

Delo:

"Tri stotine učesnika iz više od sedamdeset zemalja otputovalo je u Ljubljanu na najveću diplomatsku konferenciju u istoriji nezavisne Slovenije. Konferencija ima za cilj usaglašavanje konačnog teksta nove konvencije o međunarodnoj saradnji u istrazi i krivičnom gonjenju genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina i drugih međunarodnih zločina (Konvencija o međunarodnoj pravnoj pomoći), u čijem kreiranju je Slovenija imala važnu ulogu u poslednjoj deceniji. Konvencija se zasniva na jednom od ključnih principa međunarodnog krivičnog prava, a to je da su države prvenstveno odgovorne za procesuiranje najtežih zločina." 1 

Delo :

 "Nakon dvonedeljnih pregovora u Ljubljani, delegati iz više od sedamdeset zemalja usvojili su konačni tekst Ljubljansko-haške konvencije o međunarodnoj saradnji u istrazi i procesuiranju genocida, zločina protiv čovečnosti, rata i drugih međunarodnih zločina, čime su preduzeli važan korak ka poboljšanju efikasnosti krivičnog gonjenja navodnih počinilaca najtežih zločina. "Usvajanje konvencije u tako kratkom vremenu je zaista neverovatno - u iskušenju sam da kažem istorijsko - dostignuće", rekla je ministrica vanjskih i evropskih poslova Tanja Fajon u svom govoru na kraju konferencije. Kako je naglasila, konvencija će ojačati saradnju među državama, dati značajan doprinos borbi protiv nekažnjivosti na globalnom nivou i "omogućiti celoj međunarodnoj zajednici da ostane verna svojoj posvećenosti principu odgovornosti". 2. 



        Demokratska svetska javnost priređuje nam ponovo svoje pravo lice. Na delu je apsurd nad apsurdima - zemlja koja nije procesuirala sopstvene zločince jedan je od učesnika pripreme Ljubljansko- haške konvencije i domaćin iste. " Ambicija organizatora konferencije je popuniti trenutnu pravnu prazninu u ovoj oblasti međunarodnim ugovorom: Ljubljansko-Haškom konvencijom." piše u ovom slovenačkom mediju.

     Slovenija nastavlja svoju marionetsku - dodvoričku ulogu u sprovođenju politike velikih sila zahvaljujući kojoj je, mora se priznati, dobila neprocenjivu nagradu, samostalnu državu. Da su slovnački zločinci osuđeni, da su na vreme iznete sve podlosti slovenačke politike u vreme 90- tih godina, sve monstruoznoe akcije i čini tokom perioda rata, ova konferencija ne bi bila toliko spektakularna jer bi bila bar unekoliko u seni gesla "sprečavanja nekažnjavanja zločina", dakle onog u čemu Slovenija prednjači! 

      Težina ovog političkog čina je tim veća ako se zna da i ovoga puta Slovenci aktivno učestvuju u operacijama protiv drugih država ( istovetno kao prema Srbiji-  Kosovu) jer suština ovog hitnog okupljanja je pravna priprema za buduću osudu Rusije i njenih "zločina" tokom specijalne operacije. Naravno, ukrajinski zločini će završiti kao slovenački, hrvatski, bosanski i uopšte kao svi sa zapadne strane. 

     Zapad perfektnom organizacijom napreduje u operacionalizaciji svojih budućih akcija. Istok kaska i ako ovako nastavi nikada neće uskladiti korak, naprotiv trpeće i dalje ozbiljne posledice globalističkih agendi.

Srpska javnost 

          Izgleda da medijima u Srbiji ne pada na pamet da prozbore o slovenačkom ( zapadnom) licemerstvu, što i ne čudi s obzirom na situaciju u medijima koji su sve samo ne orijentisani prema borbi protiv zapadne hegemonije ili ako hoćete protiv nepravedne politike. Činjenica je da se u Srbiji rastače budućnost ne samo srpskog naroda, već i Srbije kao države svih njenih građana. Zbog čega je tako? Odgovor je i u ovom tekstu - gorkim činjenicama o kojima Srbija cuti a ne bi smela,ne zbog osvete već u cilju političkog osvešćivanja.


Slovenački zločini

        Aristotel je još u svojoj „Politici“ teorijski anticipirao „mogućnost“ zločinačke destruktivnosti, istakavši da se „čovek rađa naoružan razumom i vrlinom koje može da upotrebi u prvom redu protiv onoga što je tome suprotno. Stoga je (...) čovek bez vrline najizopačenije i najdivljije biće i najgore od svih u zadovoljavanju polnog nagona i gladi.“1 "I kao što je čovek“ – ističe dalje Aristotel – „kada dostigne svoj puni razvoj, najbolje od svih živih bića, tako je bez zakona i pravde najgore od svih, jer je naoružana nepravda nešto najstrašnije.“2

Otkuda Slovenci kao izvršioci ratnih zločina? 

  Pred-ratno slovenačko političko rukovodstvo snažno je artikulisalo slovenački nacionalizam i konačno državu uveo u rat. Odgovornost ne snosi samo politički vrh. U Sloveniji je dugo bio aktuelan stav o Slovencima kao "višoj naciji- narodu" u odnosu na ostale jugoslovenske narode što je sve vreme bila latentna opasnost. Naravno da ovakav stav jako podseća na Hitlerovu teoriju o arijevskoj rasi kao „višoj“ u odnosu na sve nearijevske narode u koje je „ubrajao“ i Slovene. 
Treba biti jako obazriv u upotrebi ovog pojma jer mnogo toga podvodimo pod oživljavanje nacizma, fašizma - jednog istorijskog perioda, a u pitanju je patologija trajno prisutna kroz celu dosadašnju istoriju prepunu takvih tragičnih ideala i koju kao takvu treba prepoznati i u ovovremenoj EU i svetu.   
   Slovenci se nikada nisu smatrali Slovenima. Njihov nacionalizam je produkt takvog patoloskog stava, nipodoštavanja ostalih naroda i mržnje prema zajednici sa istima. Osamostaljenjem ne nastupa kraj njihove nacionalističke mašte i to ukazuje na kontinuitet. Država se ( narod) nakon osamostaljenja priklanja svim silama zapadu kako bi se pod njihovim skutima ponovo uzdigla do "viših"- naroda, zajednica, političkih snaga, čak po cenu gubljenja žarko željene samostalnosti pod Briselskom šapom. Gorka ironija! Da se razumemo EU sistem ima pseudofederalne institucije koje građanima ne dopuštaju da učestvuju u zajedničkom odlučivanju. 
    Slovenci ne pretenduju na tuđe teritorije ali su životno zainteresovani za širenje svog političkog prostora-uticaja, što se praktično, ogleda u nastojanjima njihove vanjske politike, koliko je to moguće.   


OPERACIJA NABAVA


Naređenje: potpisani Janša, Bavčar, Slapar Janez - načelnik republičkog štaba TO, pod br.5, naređenje, da se u svakoj regiji izvrši napad na starešine i komande JNA (ubijanje komandira karauli i zapovednika jedinica JNA na terenu). Napad na vojnike i starešine JNA po celoj Sloveniji. Dokaz za komandovanje izvršavanja ratnih zločina.

Brojke 

Kao rezultat operacije slovenačke Teritorijalne odbrane (TO) i policije:

Ubijeno je 47 pripadnika i civila na službi u JNA, ranjeno njih 186 i nezakonito uhapšeno i zlostavljano u koncentracionim logorima po rudnicima i zatvorima širom Slovenije 2.663 vojnika i oficira. Pokazalo se da je nalogodavac prolivanja krvi po svaku cenu bio Janez Janša, a da je Milan Kučan o izvršenim zločinima izveštavan, ali ništa nije preduzeo da se izvršioci kazne čime je zašao u kriminalnu zonu komandne odgovornosti. 

O zločinima u Sloveniji do sada je uglavnom govorio advokat Dušan Bratić, predstavnik porodica poginulih boraca. 

Slovenački insajder- o zločinima  

" On ( advokat Dušan Bratić,  ) upozorava da su u Sloveniji počinjeni ratni zločini i nekoliko zločina protiv međunarodnog humanitarnog prava.

Gotovo je nepoznato, tvrdi on, da su 1991. godine u Sloveniji osnovani logori sa jasnim oznakama koncentracionih logora u kojima su zatvarani i mučeni vojnici JLA i članovi njihovih porodica .

Tadašnji vojni istražni organi su sve to dokumentovali i kreirali predmete koji su nakon raspuštanja vojnog suda dostavljeni u arhiv Tužilaštva za ratne zločine.

Najpoznatiji slučaj ratnog zločina nad vojnicima JLA dogodio se u Holmecu , a strijeljanje vojnika koji su se predali s bijelim čaršavom snimila je televizijska kamera austrijske kompanije ORF.

U Sloveniji je zločin, koji se dogodio samo dan pre dana osamostaljenja, koji slovenačka policija danas slavi kao svoj praznik, uvek negirao uz razne izgovore i pogrešna tumačenja onoga što se dogodilo.

Istovremeno, slovenačke jedinice napale su i jedinicu JLA u Rožnoj dolini kod Nove Gorice , kao i nekoliko kasarni i vojnih objekata.

Tokom desetodnevnog rata širom Slovenije stradali su i ranjeni vojnici JLA, a većina ovih krivičnih dela ima elemente ratnih zločina, upozorava predstavnik porodica poginulih boraca advokat Bratić."

Dalje : Insajder

"Slovenačke vlasti su oduvek tvrdile da u Sloveniji nije bilo zločina koje su počinili pripadnici slovenačkih oružanih snaga. U zataškavanje su bili uključeni mnogi državni organi i mediji.

U slučaju ubistava na Škofijama, tužilaštvo je, kako prenose Večernje novosti iz Beograda , pribavilo video-kasetu na kojoj su snimljene okolnosti ubistva dvojice vojnika JLA - Branka Sedlara i Nedžmedina Osmanija i oficira Slobodana Pantelića .

I pored datih sigurnosnih uveravanja, pripadnici slovenačke milicije su ih u junu 1991. godine na izdajnički način ubili , a potom zataškali tragove i tako zataškali zločin. Vojnici su ubijeni u zasedi, a lica izvršilaca ovog zločina jasno su vidljiva na snimku koji ima tužilaštvo.

Da je na Škofiji počinjen zločin i da su tragovi zločina zataškani svedočili su i brojni drugi svedoci, među kojima i bivši komandant Riječkog korpusa Marjan Čad.

O tome je za Insajder.com govorio bivši oficir vojne obavještajne službe TO Anton Peinkiher (
Anton Peinkiher je penzionisani oficir slovenačke vojske, obaveštajac, menadžer bezbednosti i biznismen, koji se 1991. godine našao na jednoj od ključnih pozicija za nezavisnost Slovenije.)

"Dežurni VOMO MORS je 27. juna 1991. godine u 2.45 prvi obavestio Republičku koordinaciju Republike Slovenije o odlasku tenkovske jedinice 1. Okbr JLA sa Vrhnike prema Ljubljani.

Bio je to užasan zločin. Milicajci su spasili pincgauera i potpuno nepotrebno ubili vojnike JLA. Iz zasede, sa nekoliko metara udaljenosti. Priča se da su tamo najmanje dvojica ubijena hicima u potiljak. Sve je skriveno. Zvanično je rečeno da nisu poslušali naređenja milicije. Potom je dato objašnjenje da je neko ispalio rafal iza vozila, te verzija da je neko u kabini kamiona napravio "čudan" gest rukom. Ali to nije u skladu sa tadašnjom situacijom. Kasnije se ispostavilo da je to bio užasan fatalni događaj, potpuno nepotreban, ali ga je počinila milicija, a ne TO", rekao je Anton Peinkiher u intervjuu za Insajder .

Nabava

     Da se vratimo detaljima naredbe i akcijama koje su " dobroćudni" Slovenci preduzeli tokom kratkog ratnog perioda. Šta bi tek bilo da je trajalo duže. 

 "Na Vidovdan, 28. juna 1991. godine, Predsedništvo Slovenije donelo je „Dekret da se pristupi odlučnoj vojnoj akciji i da se koristi teška artiljerija u napadima na jedinice JNA u realizaciji plana Nabava“ posle čega su usledili:

- isključenja vode i struje zgradama u kojima su živele porodice starešina JNA i otvaranje vatre na one koji bi iz zgrada pošli po hranu i vodu,
- miniranje zgrada i psihološka tortura izvođenjem žena i dece starešina na fingirano streljanje,
- isključenje struje i vode kasarnama i oružana dejstva na pripadnike i objekte JNA i to na karaule i granične prelaze: Karavanke, Ljubelj, Nova Gorica, Jasenice i Dolga Vas,
- uzimanje talaca,
- formiranje koncentracionih logora u kojima su smeštani i monstruozno mučeni uhapšeni i zarobljeni pripadnici JNA i članovi njihovih porodica, i to logora
1.rudnik Dol pri Hrasniku gde su starešine i njihove žene i decu dovozili furgonima bez ventilacije i vezane spuštalli u rudnička okna puna vode i gasova i tu ostavljali,
2.logora Kralj u kojem su 40 vojnika razdvojili po nacionalnoj pripadnosti, a onda se sadističko iživljavali nad mladićima Srbima, Makedoncima i Crnogorcima, tukli ih u gomili motkama, bejzbol palicama, metalnim šipkama, debelim šumskim lancima, opisivali na „uzorku“ vojnika kako će ih noću klati, više vojnika ubili metkom u potiljak, a potom ih utovarili u teretne vagone za Beograd, uz natpis „Stoka za Srbiju“ i prikačili za međunarodni voz Ljubljana – Beograd,
3.logora Domžale,
4.logora Dob pri Mirni u Kazneno popravnom domu,
5.logora Pesnica u lokalnom zatvoru, i niz drugih terorističkih akata.

    Većina je ubijena pošto su položili oružje ili mučki i na prevaru kao vojnik Milan Tanasković kojem je slovenački policajac u vreme primirja prišao na straži i tražio vatru za cigaretu, pa ga ubio.
      Na graničnom prelazu Holmec namerno je pucano u pet vojnika koji su se predali držeći belu zastavu, a deo događaja je zabeležila austrijska državna televizija ORF. Vojnici su tom prilikom teže ranjeni.
      Na graničnom prelazu Škofje kod Kopra ubijena su u toku primirja tri pripadnika JNA zloupotrebom zaključnog primirja i to kapetan Slobodan Pantelić, građansko lice na službi u JNA Branko Sedlar i vojnik Nedžmedin Osmani, a dvojica ranjeni.
       Posle obaranja helikoptera JNA kod Ljubljane 28. juna 1991. godine kojom prilikom su poginuli kapetan Milenko Jorgić, poručnik Eldin Hrapović i vodnik Miroslav Šandor, tadašnji ministar za informisanje Slovenije i doskorašnji izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju,  Jelko Kacin, odbio je da preda tela poginulih pilota već su 5 dana bila izložena na ulici.

    Svemu ovome, i još mnogo čemu nepomenutom, prethodila je tajna akcija pod kodnim nazivom 
Operacija 2-1-13-62“ u kojoj je ustrojena paravojska u Sloveniji pod nazivom „Narodna zaštita“ i izveden ilegalni uvoz oružja preko luke u Kopru uključujući i lake protivavionske sisteme, čime je naoružano 21.000 pripadnika paravojske.

   U Ljubljani su 27. juna 1991. godine bili prisutni inspektori nemačkog BND –a koji su zahtevali od onih u rukovodstvu Slovenije koje su držali na vezi da se po svaku cenu izazove što veće krvoproliće, jer je to nemačkoj vladi kao tutoru Slovenačke i Hrvatske secesije bilo potrebno u političko – propagandne svrhe i kao priprema za lakše prihvatanje planirane secesije Hrvatske od „zle savezne države koja je u Sloveniji prolivala krv“. Tako su nastali brojni zločini.

Pravne regulative 1990 godine 

Jugoslavija


      U vreme početka oružane pobune 1991. godine Slovenija i Hrvatska nisu bile međunarodno priznate države, već federalne jedinice Jugoslavije, a Milan Kučan i Franjo Tuđman su sa saradnicima idejno isplanirali, organizovali, naređivali i usmeravali terorističke napade na objekte, jedinice JNA i njene pripadnike, kao jedine legalne oružane sile u suverenoj državi SFRJ sa ciljem secesije.
    Odredbom člana 5. Ustava Jugoslavije bilo je određeno da se granice ne mogu menjati bez saglasnosti svih republika i autonomnih pokrajina. Osnovna uloga Oružanih snaga je prema Ustavu bila da štiti nezavisnost, suverenitet, teritorijalnu celovitost i Ustavom utvrđeno društveno uređenje i da zaštiti živote svih svojih pripadnika i materijalno tehnička sredstva u krajnjem borbenom upotrebom jedinica.

Međunarodno pravo

 
   Povelja Ujedinjenih nacija zabranjuje rat, agresiju i druge povrede mira, kao i upotrebu oružane sile, osim u opštem interesu. Ali, ne zabranjuje oružanu akciju države protiv oružane pobune ili u samoodbrani, pod uslovom da se poštuju zakoni i običaji ratovanja, u kom slučaju je isključena protivpravnost upotrebe oružane sile. 
     Prema tome, u pravnoj kvalifikaciji nekog akta mora se poći od legitimiteta države, a to je ovde Jugoslavija, a ne pobunjeničke strane. Jedini subjekt međunarodnog prava je bila Jugoslavija i ona je napadnuta i razbijena iznutra, organizovanjem i izvođenjem oružane pobune i terorističkih akata protiv JNA i srpskog naroda od strane rukovodstava federalnih jedinica Slovenije i Hrvatske.

Operacija razbijanja Jugoslavije-strani faktor 

 Razbijanje Jugoslavije je planirano i organizovano spolja, od strane Nemačke i SAD i to mnogo ranije od konačnog čina secesije. Kasnije je usledilo i direktno učešće oružanih snaga tih država.

 Godine 1974. Kongres SAD-a je odobrio budžet za prikrivene akcije CIA, a iste godine je u okviru BND formiran Front za otcepljenje Hrvatske od SFRJ.

 Uprava bezbednosti JNA je 1984. godine otkrila i dokumentovala plan za otcepljenje Slovenije.

Paralela sa Rusijom 

   Srbija je pod pritiskom velikih sila mimo svih međunarodonih odredbi ( UN ), koje su po receptu razbijanja Jugoslavije nastavile da razbijaju njenu državnost. Nažalost to im uspeva zahvaljujući unutrašnjim snagama. Srbi nisu jedinstveni poput Slovenaca, Hrvata, naprotiv u srspkom političkom životu umnogome je do krajnosti izraženo antisrpsko raspoloženje. Imenitelj je kosmopolitizam kao politicka filozofija koji patriotizam proglasava suvišnim, niveliše sećanje na duhovne i nacionalne vrednosti a glorifikuje zapadne vrednosti" ne spominjući pritom suštinski okvir zapadnjačke demokratije, tj. imperijalistički nacionalizam koji se provodi krupnim kapitalom, tj. finansijskom oligarhijom, političkom i vojnom elitom, to jest politikom ( filozofijom) prava jačeg. 
Opasna je to zabluda i instrument velike podvale.  


Kuvarski rezon 

   Ovih dana čitamo ponovljenu izjavu Prigožina o razlozima ruske specijalne operacije u kojoj kuvar objašnjava da su stvarni razlozi bili namera ruske elite: pljačkanje Donbasa itd. nema sumnje je jedan od problema u Rusiji korupcija, ne manje razmirice u vojnom vrhu. Situacija oko Donbasa ima drugu pozadinu. Ovo je izvrstan primer podmetanja laži koje je rasprostranjeno i u Srbiji sirenjem teze o velikosprskim idejama. Da ovakav rezon može biti poguban uverio nas je uspešan proces otcepljenja Kosova. Rusima je u zadnji čas uspelo da zaustave los ishod.  

TANJA FAJON : ( konferencija ) "će omogućiti celoj međunarodnoj zajednici da ostane verna svojoj posvećenosti principu odgovornosti".   ....PO UZORU NA SLOVENIJU !!!! 

________________________
2.  izvor 
3. Aristotel, Politika, Beograd, 1960, str. 7.
4. Aristotel, op. cit., str. 6–7.
5.  izvor
6.  Iako je početkom prošle decenije, kao ministar «informisanja» u vladi čiji je resor «odbrane» vodio Janez Janša, obavio prljavi posao propagandne transformacije brutalnih ataka na golobrade mladiće iz JNA u nekakvu «osamosvojitvenu vojnu» Kaljcina je Evropski parlament poslao u «misiju lobiranja» širom bivše Jugoslavije, prvo u Srbiju, potom u Bosnu gde je perfidni Slovenac hladnokrvno glumio velikog pacifistu i humanistu. Toliko o politici EU. To je parlamentarac koji je izjavio da su Bošnjaci u Srbiji ugroženi!  

1 коментар:

Анониман је рекао...

Nisam znao! To li je demokratija zaoadnog sveta i ovih malih, iskompleksiranih naroda koji misle da su veliki. Od naše volje zavisi, od volje ovog naroda da progleda! Ne dozvoliti da neprijatelj iznutra, vlast, kojekakva liberalna i nazovi " patriotska" fela, teb zanesenjaci iz kulture i ini sahrane Srbiju. Bilo bi tužno da taj duhovni sloj, u svakom smislu poražavajući, okonča postojanje i istoriju ove divne zemlje. A moguće je. Itekako. Ako se nastavi ovako.
Pesnik u prolazu

Постави коментар