субота, 24. јун 2023.

Eskalacija sukoba u Rusiji- šta je do sada poznato !

 


Noćas iz Rusije pristižu jedna za drugom vesti o Prigožinu. Svetski mediji pažljivo prate situaciju.

*** CNN— Ruska domaća obaveštajna služba pokrenula je krivični postupak protiv Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne grupe Wagner, nakon što se činilo da je prešao crvenu liniju s Kremljom u petak kada je obećao da će uzvratiti vojnom rukovodstvu zemlje za, kako je rekao, udare pokrenut protiv njegovih snaga.

CNN je izneo do sada sve poznate informacije. Između ostalih se nalazi i ona koja govori da Washington pomno prati situaciju. Ovo je CNN-u izjavio "visoki" izvor. Isti je napomenuo da Washington smatra da Prigožinove reči prevazilaze njegovu uobičajenu retoriku. "Ono što se dešava je stvarno,"izjavio je ovaj visokog funkcionera.

***Tatjana Stanovaya, osnivačica firme za političku analizu R Politik, rekla je da je nakon mjeseci testiranja granica svoje moći Prigožin, izgleda, dostigao granicu. Ona je dodala da, iako nema neposrednih znakova da je vlast Vladimira Putina ugrožena, dramatična epizoda će vjerovatno oštetiti njegov ugled.

“Mnogi u eliti će sada lično kriviti Putina što je dopustio da situacija eskalira do takvih ekstrema i zbog njegovog nedostatka pravovremenog adekvatnog odgovora.”

***Neki analitičari smatraju da se Prigožin upušta u nejasnu strategiju, verovatno s namerom da ojača svoj javni profil kao populističkog lidera ili stekne uticaj u Moskvi. Poznato je da Prigožin iskrivljuje činjenice i nejasno je koliko je bio istinit u svojim javnim izjavama

Ukrajina

Oružane snage Ukrajine su reagovale odmah koncentrišući se u ofanzivne svrhe.Ovo je izvestilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

" Iskoristivši Prigožinovu provokaciju da dezorganizuje situaciju, kijevski režim u taktičkom pravcu Bahmutovskog koncentriše se na početne linije za ofanzivna dejstva jedinice 35. brigade marinaca i 36. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine“.

Vojska grupacije "Jug" oružanih snaga Ruske Federacije udara na neprijatelja avijacijom i artiljerijskim snagama.

Kako je počelo

Juce je osnivač Wagnera Jevgenij Prigožin optužio rusko Ministarstvo odbrane da je  navodno pokrenulo raketni napad na pozadinske položaje Vagnerovog PMC-a. I najavio da će u bliskoj budućnosti komanda PMC odlučiti "kako će odgovoriti na ovaj zločin". 

Ministarstvo odbrane je odmah negiralo sve optužbe, nazvavši ih provokacijom." Izjave i postupci Jevgenija Prigožina, osnivača Vagnerovog PMC-a, poziv su na početak građanskog sukoba na teritoriji Rusije." Ovo je saopšteno u Centru za odnose sa javnošću Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije. FSB Rusije je pozvao borce Vagnerovog PMC-a da ne izvršavaju zločinačke naredbe Jevgenija Prigožina. Od boraca PMC "Wagner" je zatraženo da pritvore Prigožina.

"Borci PMC "Wagner" moraju stati i ne ići na ruku neprijatelju, koji čeka priliku da izvuče korist iz unutrašnjih sukoba." To je izjavio zamenik komandanta Ujedinjenih snaga, general-pukovnik Sergej Surovikin.

" Pozivam vas da prestanete, neprijatelj samo čeka da se pogorša unutrašnja politička situacija u našoj zemlji. Ne možete igrati na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju “, izjavio je Surovikin putem video poruke preko telegram kanala ratnog dopisnika Andreja Rudenka.

"Ne može se zamisliti veći udarac na imidž Rusije i njenih Oružanih snaga od trenutnih akcija Wagner PMC-a." Ovo je izjavio general-potpukovnik  Vladimir Aleksejev u obraćanju kompaniji. "Kakve god da su vaše namere, ovo je ubod nožem u leđa državi i predsedniku. Ovo je državni udar. Sada je nemoguće zamisliti veći udar na imidž Rusije i njenih oružanih snaga “. Sadržaj njegove video poruke citirale su RIA Novosti.General-pukovnik je takođe pozvao borce da se predomisle i ne preduzimaju radnje koje su nameravali da preduzmu.

Na sve to Prigožin je odgovorio pretnjom :" PMC Wagner će uništiti sve što se nađe na putu. uključujući blokade puteva, kontrolne punktove i avijaciju. Mi se obraćamo svima. Njegove reči objavila je pres služba grupe Concorde. "Uništićemo svaki otpor , sugerišući da bi se nesporazum mogao pretvoriti u rat.
“Ima nas 25.000 i mi ćemo saznati zašto je toliki haos u zemlji. Nas 25.000 čekamo kao taktička i strateška rezerva. To je ciela vojska i cela država, pridružite nam se svi koji žele. Moramo okončati ovaj debakl”, rekao je.

“Molim sve da ostanu mirni, ne podležu provokacijama i ostanu u svojim kućama. U idealnom slučaju, oni na našem putu, neka ne izlaze napolje. Nakon što završimo ono što smo započeli, vratićemo se na prvu liniju fronta da zaštitimo svoju domovinu”, rekao je Prigožin

U kasnijem postu u Telegramu, Prigožin je rekao da je njegova kritika ruskog vojnog vrha bila „marš pravde“, a ne državni udar. “Ovo nije vojni udar, ovo je marš pravde. Naše akcije ni na koji način ne ometaju trupe”, rekao je Prigožin.

Reakcija vlasti

Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o situaciji oko Prigožina.Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da je ruski predsednik "svestan situacije koja se odvija oko Prigožina....Preduzimaju se sve neophodne mere... Ministarstvo odbrane, FSB, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ruska garda, danonoćno obaveštavaju Putina o pobuni."

Najvažniji objekti Moskve stavljeni su pod pojačanu zaštitu, pojačane su mere sigurnosti u glavnom gradu. Svi najvažniji objekti, javni organi i objekti saobraćajne infrastrukture stavljeni su pod pojačanu zaštitu“, rekli su za TASS zvaničnici za sprovođenje zakona. Izveštava se i o podizanju uzbune snaga SOBR-a, OMON-a i Ruske garde.

Protiv Jevgenija Prigožina pokrenut je krivični postupak po članu 279. Krivičnog zakona Ruske Federacije . Ovo je saopštilo Glavno tužilaštvo Ruske Federacije.

Prigožin je optužen za organizovanje oružane pobune. Njegovom delovanju će biti data odgovarajuća pravna ocena. Za ovo krivično delo predviđena je kazna u vidu zatvora od 12 do 20 godina”, prenosi telegramski kanal Glavnog tužilaštva Rusije. Odeljenje je krivični predmet proglasilo zakonitim i opravdanim.

Nacionalni antiteroristički komitet (NAC) i FSB Rusije klasificirali su postupke osnivača PMC "Wagner" Jevgenija Prigožina kao poziv na oružanu pobunu. U Krivičnom zakonu Ruske Federacije ova formulacija odgovara članu 279 „Oružana pobuna“.

Krivični postupak iz člana 279. Krivičnog zakona Ruske Federacije pokreće se ako optuženi:

1. Organizuje oružanu pobunu s ciljem rušenja ili promjene ustavnog poretka Rusije ili narušavanja njenog teritorijalnog integriteta;

2Aktivno učestvuje u oružanoj pobuni.

Za krivično delo zaprećena je kazna zatvora od 12 do 20 godina. Po isteku kazne zatvora izriče se ograničenje slobode do dve godine.

Za proteklih sedam godina, kako navodi RBC, nije izrečena niti jedna kazna po članu 279. U novijoj istoriji Rusije samo je jedna osoba osuđena za pripremanje oružane pobune. U februaru 2013. godine, Moskovski gradski sud osudio je penzionisanog pukovnika GRU Vladimira Kvačkova na 13 godina zatvora strogog režima. Proglašen je krivim po tri člana:

- “Priprema za zločin i pokušaj zločina” (1. dio člana 30. Krivičnog zakona Ruske Federacije),

- “Oružana pobuna” (član 279. Krivičnog zakona Ruske Federacije) i

.„Odbijanje, regrutovanje ili drugo učešće osobe u terorističkim aktivnostima“ (dio 1 člana 205-1 Krivičnog zakona Ruske Federacije).

Kasnije je Vrhovni sud Ruske Federacije smanjio Kvačkovu kaznu na 8 godina.

Gde se nalazi Prigožin? Prigožin je objavio da su njegovi borci prešli iz Ukrajine u ruski pogranični grad Rostov na Donu i da će se boriti protiv svakoga ko ih pokuša zaustaviti.Ministasrtvo nije potvrdilo ovu informaciju

"Prešli smo državne granice u Rusiju", rekao je Prigožin, opisujući miran ulazak u zemlju. “Granničari su nam izašli u susret i zagrlili naše borce.” Uprkos izjavi Jevgenija Prigožina da su borci prešli rusku granicu i da se kreću u Rostov na Donu, grad je miran i ne vide se naoružani ljudi. Ovo su rekli novinari- dopisnici sa lica mesta.Vojska u štabu mirno stoji, ni za šta se ne sprema, razgovaraju jedni s drugima, slobodno se kreću. Takođe je tiho u centru grada”, javio je dopisnik Komersanta.

Guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev apelovao je na stanovnike sa molbom da ne napuštaju svoje domove zbog situacije sa Vagnerovim PMC-om. Prema njegovim rečima, agencije za provođenje zakona čine sve da osiguraju sigurnost. URA.ru izvestava da je u dtelu policijskih uprava Rostovske oblasti objavljen plan "Tvrđava"!?! To se dogodilo u pozadini izjava osnivača Wagner PMC-a Jevgenija Prigožina, koji je obećao da će uništiti kontrolne punktove i avione ruskog Ministarstva odbrane.

Na ulicama pored štaba [Južnog vojnog okruga] nalazi se mnogo policijskih automobila, ljudi u uniformama. Takođe, pored štaba stoji i oklopni transporter“, javlja dopisnik TASS-a. Agencija prenosi da ulicama Rostova na Donu patroliraju policijski automobili. Službeno još nije komentarisano šta se dešava u gradu.

U blizini PMC Wagner centra u Sankt Peterburgu je mirno, na licu mesta nema zaposlenih u Nacionalnoj gardi. Ovo je rečeno sa lica mesta. Ranije je na društvenim mrežama objavljena informacija da su službenici Ruske garde navodno vršili pretrese u zgradi.

       Prvi pregovori 
 

Snimak pregovora Jevgenija Prigožina sa generalima Vladimirom Aleksejevim i Junus-Bekom Jevkurovim (zamenik ministra odbrane) šokirao je mnoge. 

24 коментара:

Анониман је рекао...

Kao u Srbiji! Navodne patriote protiv kad ono - veliki radikali velike liberalne izdajice. Nije dobro!

Анониман је рекао...

Na video snimku objavljenom jutros na Telegram kanalu povezanom s grupom Wagner vidi se kako se njen vođa, Jevgenij Prigožin, sastaje sa zamenikom ministra odbrane Rusije Yunus-Bekom Yevkurovim.
BBC Verify je koristio biometrijske alate za poređenje lica kako bi potvrdio, sa visokim stepenom poverenja, identitet Jevkurova.
Sastanku sa Prigožinom je, prema postu Telegrama, prisustvovao i Vladimir Stepanovič Aleksejev, zamenik načelnika ruske vojne obaveštajne službe. Međutim, slika za koju se kaže da ga pokazuje bila je previše tamna da bi se potvrdila biometrijskom tehnologijom.
Navodi se da je sastanak održan u sedištu Južnog vojnog okruga ruske vojske u južnom gradu Rostovu na Donu.
I... kako ovo shvatiti
XXX

Анониман је рекао...

Wagner grupa tvrdi da je preuzela kontrolu nad svim vojnim objektima u južnom gradu Rostovu na Donu, a izveštaji pokazuju da je zauzela lokacije u Voronježu - severnije.

Rostov je igrao ključnu ulogu od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Smešten blizu granice s Ukrajinom, Rostov - sa samo milion stanovnika - nalazi se glavni štab ruskog Južnog vojnog okruga.

Ruske trupe su često stacionirane u gradu pre nego što ih pošalju u Ukrajinu.

Regionalna prestolnica je takođe bila važno logističko središte za isporuku oružja i goriva.

Voronjež - još jedan regionalni glavni grad nedaleko od ukrajinske granice - je otprilike iste veličine kao Rostov.

Grad se nalazi na pola puta između Rostova i glavnog grada Moskve i glavno je
čvorište železnice.
javljajte nove info
XXX

Анониман је рекао...

Mani se ćorava posla, menja se iz minute u minut.
J.B.

Анониман је рекао...

Sto posto u pravu. Usput, novac ne pozna naciju, patriotizam, a pogotovo moral.
Pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Vidi ovo : "kontra ofanziva ce poceti gde je niko ne ocekuje" u Rusiji niko ne bi ocekivao pohod Vagnera na Moskvu...Logicno?
Logicar

Анониман је рекао...

HAZARI : Evgen Prigožin, Miša Hodorkovski, Aleks Navaljni, Aleksandar Kerenski, Vladimir Zelenski, Anton Blinkin i Viktorija Nuland. 1917. u Rusiji maloruski Hazari su organizovali Februarski i Oktobarski prevrat a danas ovi.
Pedja

Анониман је рекао...

Zoran Đinđić 2. Kreni protiv mafije.
Z.

L2 је рекао...

Ovo je potvrda onog što se zna - jačini korporativnog kapitala. Prebrzo smo se ponadali da je Putin na vreme stao na rep ruskim korporativnim mrežama, vezama sa svetskim, tj. finasijsko - političkoj eliti. Dugo se u Rusiji stvarala mreža ovakvih formacija a sa druge strane sporo teče povezivanje antizapadnog sveta. Treba se prvo otrgnuti iz kanđi Zapada, što je gotovo nemoguće s obzirom na njegovu logistiku zahvaljujući kojoj se održava globalistički sistem. Ono malo uspeha što se mukotrpno postiglo na oružanom planu ( Sirija, Avganistan) premalo je u odnosu na sve što Zapad postiže sistematski dugoročno ne birajući sredstva. Prigožin je tipičan egzemplar, preumljeni Rus tokom tranzicije, tajkun koji za radi dobiti i nastalom žeđi za političkom moći, ruši sopstvenu državu, spreman čak da ubija i sopstveni narod. Sve to pod lažnom zastavom patriotizma, nesuglasica sa vojnim vrhom ( naši preobučeni radikali ). Ova akcija je bez sumnje dobro pripremljena, organizovana, ne u par dana, sa snagama izvan Wagnera, čak i iz redova regularne vojske. Navodno nezadovoljstvo strategijom, taktikom, ko zna čim sve izmišljenim, nije razlog da se u srcu uspešne akcije protiv kontraofanzive zabije nož u leđa "svojoj strani" ali ako se uzme da sadašnje okolnosti u Rusiji ne pogoduju tajkunima onda to i nije njihova strana, već neprijateljska.
Nemam reči.

Анониман је рекао...

GOTOVO. Hvala Bogu, Lukašenko vratio uslugu.
XXX

Анониман је рекао...

Сједињене Америчке Државе одлучиле су да одложе нове санкције приватној војсци бизнисмена Јевгенија Пригожина због ситуације у Русији. Ово су рекли упућени извори у Влади.
Амерички обавештајци су знали да се Јевгениј Пригожин, бизнисмен и власник приватне војске, спрема да изазове руско војно руководство. Ово су испричала три обавештена извора. Početkom ove sedmice обавештајци su обавестили čelnike Kongresa o kretanju [Prigožinovih boraca] i gomilanju opreme u blizini Rusije. Predstavnici američkih i zapadnih službi videli su znakove da se Prigožin priprema za takav korak”, rekli su izvori.CNN.
Није било речи о кадровским променама у Министарству одбране током преговора са Пригожином мада се не може искључити могућност да у скорије време дође до промена. Ako веровати:
1. Пригожин одлази у Белорусију (фактички у изгнанство). Против њега се обуставља кривично гоњење. Јемство за његов безбедан одлазак из Русије је реч председника Путина.
2. Припадници „Вагнера“ који нису учествовали у походу на Москву — а било је више одреда који су одбили да учествују у побуни — моћи ће да потпишу уговоре са Министарством одбране Русије.
3. „Вагнеровци“ који су учествовали у побуни неће бити гоњени, имајући у виду њихове досадашње ратне заслуге.
Идемоooooo....
Ј.Б.

Анониман је рекао...

Interesuje me ko su zaverenici, tajkunsko-mafijaška mreža, ili je u pitanju šira grupa zaverenika čiji je eksponent šef Vagnera Jevgenij Prigožin? Nema sumnje da je postojao ozbiljan plan a da nije iscurila informacija do Rusa za razliku od Amera koji su predvideli i pratili. Sramota.
Bezbednosno-obaveštajna komponenta je zakazala. Ako bi koga trebalo smeniti je glavu koja nije ispratila Wagnera posle tolikih ekscesa.
XXX

Анониман је рекао...

Не знам какве савезнике има у Кремљу, ако их има. Очигледно има везе са петербуршким олигарсима и супер богатим људима. Пригожинов марш био је најдрскији покушај против Путина током његових 20 година на власти.
Моја главна мисао је да ово још није готово.Може доћи до чистке у редовима снага безбедности ако се после истраге испостави да је постојала нека сарадња или подршка Пригожину.Заиста, тешко је помислити да ће се Путин правити да се то није догодило.

Ј. Б.

Анониман је рекао...


Vi ste uvereni da ovo nije kraj! Rusija je " bolesna" koliko i ostatak sveta, tim što je Rusija div sa mnogo glava i istorijom punom Prigožina. Istina je i to da ne može baš sve da se poredi sa istorijom i svede na te premise uprkos gorkim faktima o trenutnom političkom haosu. Mi, Srbi, ova manjina istinskih patriota, verujemo u preostalu snagu duhovnosti a znamo da su male šanse da se pobedi svetska vrhovna banda od koje zavisi mnogo. A evo upade po staroj navici neprijatelj iznutra! Lavrov je izjavio danas da Ruske službe bezbednosti istražuju da li su zapadne službe mogle biti uključene u pobunu Prigožina. O, uzaludnosti. Dovoljno je imati svoje. Neka se na njih usredsrede, na vanjske ne mogu uticati.
Nego, istina li je ili dezinformacija?
Nakon svega ima li smisla ? Jedan iz redova vojne hijerarhije misli da je glupo ispustiti iz ruku toliku i takvu vojsku. Navodno Belorusija ne misli premestiti borce, samo ovu budalu. Opet naleteh na vesr da je , na teritoriji Mogiljevske oblasti, u Belorusiji, počela izgradnja kampova za PMC Wagner“ ( info. Readovka). Dodali su da će se nalaziti na udaljenosti od 200 kilometara od granice sa Ukrajinom, a biće projektovani i za grupu od osam hiljada vojnih lica i imaće površinu od 24 hiljade kvadratnih metara. Izgradnja bi trebala biti završena do 27.

I ovo je vest od danas: Centar za regrutaciju boraca za privatnu vojsku biznismena Prigožina nastavio je sa radom u Permu ( URA.RU ).
Da, u neku ruku nije kraj.
XXX

Анониман је рекао...

Да, прочитао малопре! Кампање регрутације у ПМЦ Вагнер су настављене широм Русије, у Санкт Петербургу, Новосибирску, Тјумену и другим градовима Русије. Живели!
Ј. Б.

Анониман је рекао...

Idemo dalje! Sa podkasta Steve Bryena, mnogo nezgodno i neshvatljivo ako je istina! Ili je dvostruki ili nemam pojma hahaa.. ! Javljajte ako imate novosti.
"Da bi pokrenuo svoju operaciju, Prigožin je preduzeo niz koraka u periodu od šest ili više meseci. Među njima su bile stalne i dokazano lažne optužbe da ne dobija dovoljno municije za borbu u Bakhmutu. Uz to, Prigožin je optužio da je rukovodstvo vojske korumpirano, da su odbili da brane njegove bokove tokom Bahmutske operacije i da su u ratu u Ukrajini gubili velike gubitke. Nijedna od ovih optužbi nije bila tačna. . . .

Ispostavilo se, međutim, da je tu bilo više od toga. Izvori navode da je Prigožin bio u kontaktu s ukrajinskim vojnim obavještajnim službama (poznatim kao HUR MO), barem od prošlog januara. Neki izvori kažu da je odletio i u Afriku, gde su operativne Wagnerove snage, kako bi održao sastanak sa ukrajinskim obavještajnim zvaničnicima.

Slično tome, postoje izvještaji da je on također razgovarao sa brojnim jedinicama specijalnih snaga unutar Rusije, tražeći od njih da mu se pridruže."
XXX

Анониман је рекао...

Ja sam pesnik i ne razumem izdaju! Za mene je kuvar izdajnik. Izdati svoju naciju u vreme rata je neoprostivo. (Vojni sud i egzekucija - odmah!)Pa zašto Jevgenij Prigožin nije doživeo tu sudbinu? Mene to buni.

Pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Ne pratim kao vi i ostali. Ovom osuđeniku nikada nije trebalo dozvoliti da usmerava stvaranje vojske opasno visokog kapaciteta da izazove državu. Plaćenici mogu biti korisni jedino u inostranstvu. Ako Prigožina zadesi nesrećna sudbina u narednom periodu, tek tada m..pretpostaviti koju je ulogu igrao. Nerazumno je opet misliti da je Lukašenko tek tako prihvatio izdajicu ali postaje sve gluplje i gluplje. Neko je bio dovoljno glup da bombarduje NS gasovod, dovoljno glup da bombarduje branu, taj može biti dovoljno glup da bombarduje nuklearku.
E to mene brine.
Z.

Анониман је рекао...

Ovaj Hazar mnogo lupeta. Tvrdi nudala da ukrajinski nacisti nisu svakodnevno ubijali civilno stanovništvo Donbasa od 2014. godine. Pljunuo je u lice ruskom društvu. Što se tiče toga koliko ovo može biti proverljivo, morate samo razmisliti o činjenici da je rusko govorno stanovništvo Ukrajine povezano sa ruskom maticom milionskim srodničkim linijama! 14.000 građana Donbasa koje su ubili Azovski nacisti koje je stvorio i finansirao Kolomojski ( ista sorta) ima stotine hiljada ruskih rođaka koji žive u Rusiji, koji ne treba da objašnjavaju ova ubistva, oni dobro znaju i čekaju da ubice budu kažnjene!
Ja čekam da vidim šta će se desiti u Belorusiji. Ovo je „kuhinja“, sa verovatno nekoliko kuvara, zanemarite mnoge pretpostavke i pratite radnju pažljivo. Strpljenje!
Pedja

Анониман је рекао...

Prigožinovo brbljanje bez posledica nikada mi nije imalo smisla.
Pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Преносим коментар о Вагнеру у Африци, занимљиво!!!!!!!!
Big Serge
@bigserge: Nigerijski ovdje. Samo sam htio dodati nekoliko svojih misli
U afričkim zemljama u kojima je Wagner aktivan, imaju lokalnu podršku. Na primjer, u Centralnoafričkoj Republici je lokalni vajar sagradio spomenik kako bi proslavio Wagnerovu uspješnu borbu protiv džihadističkih pobunjenika.

Pratim ruske Telegram kanale i čuo sam da neki od maskiranih Vagnerovih boraca u regionu Donbasa kažu da se žele vratiti u Afriku gdje su stvari mnogo lakše.

Činjenica je da je Wagner na afričkom kontinentu imao odriješene ruke da djeluje bez ikakvog nadzora ruskog Ministarstva odbrane, i samo minimalnog nadzora Kremlja i afričke države domaćina.

Dakle, postoji duboka ogorčenost od strane Prigožina i frakcije njegovih boraca zbog potčinjavanja diktatu ruskog Ministarstva odbrane u ukrajinskom teatru operacija.

U Bakhmutu, Wagner nije mogao jednostavno planirati i izvoditi vlastite operacije. Moralo se povinovati diktatu ruskog MO, vojno-birokratskog entiteta koji nisu posebno voljeli ili poštovali.

Možete vidjeti kako je Prigohzin poludio u Bakhmutu jer nije dobio oružje koje im je potrebno.

Nije se radilo o tome da li je municija zaista dovoljna. Radilo se o činjenici da Wagner nije mogao dobiti ono što su tražili na zahtjev, kao što bi to bio slučaj u bilo kojoj afričkoj državi u kojoj su djelovali.

Ako su Wagnerove trupe tražile od vlada Burkine Faso, Malija ili Centralnoafričke Republike da isporuče određeni materijal za pomoć lokalnim protupobunjeničkim naporima, uvijek su to dobijali bez argumenata. (Imajte na umu da afričke zemlje domaćini plaćaju dio oružja koje je Wagner koristio, iako ne svo).

Prigožin i lojalističko jezgro njegovih boraca jednostavno nisu mogli da se prilagode situaciji u SMO zoni u Ukrajini. Bilo je to previše drugačije od njihovog afričkog iskustva. Pokušaji da se Wagner apsorbira u regularnu rusku armiju bili su posljednja kap. Tako su se pobunili protiv ruskog MO, a ostalo je istorija.
Ј. Б.

Анониман је рекао...

Surovikin! Dojavljuju Ameri, majko Bozija! Zar oni da znaju a Rusi ne znaju.
XXX

Анониман је рекао...

Чекао сам те! Америка има интерес да прогурају информације које поткопавају углед генерала Суровикина, којег сматрају компетентнијим и немилосрднијим од осталих чланова команде. Његово уклањање би несумњиво користило Украјини. Неки јесу, без сумње.
Сачекајмо!
Ј. Б.

Анониман је рекао...

Tatiana Stanovaya: и њено мишљење треба размотрити
До почетка Пригожинове побуне, било је добро познато о утврђеном раздору између војног руководства Шојгуа/Герасимова и Суровикина, не толико о борби за власт, колико о разилажењу у схватању руске украјинске стратегије и односа са приватним војним компанијама уопште. а посебно Вагнера. Док је трајао оштар сукоб између Вагнера и Шојгу\Герасимова, Суровикин је комуницирао са Пригожином, имао барем радни однос, па чак и деловао као посредник (почетком маја био је укључен у решавање проблема са снабдевањем муницијом). Ову везу је вероватно одобрио Путин, сугеришући да ова подела није била побуна.

Поставља се питање: да ли је Суровикин био свестан предстојеће побуне, или је координирао/учествовао у њој? Будимо искрени: побуни су недостајали јасни политички циљеви или одговарајућа припрема. Изгледало је као очајнички покушај Пригожина да заштити Вагнера, са потенцијално фаталним крајем у Москви. Иако је Суровикин можда био саосећајан или био упознат са планом, он је стао на страну државе када је то било потребно. Војни аналитичар Роб Ли такође с правом указује на несклад, с обзиром на то да је Вагнер наводно оборио преко седам летелица – чудно понашање ако су имали подршку команданта руског ваздухопловства.

У војсци је вероватно било симпатизера Пригожина, али је тачније рећи да су били незадовољни Шојгуом и Путином. Остаје питање да ли би они који ових дана извештавају Путина могли да укаљају имиџ таквих симпатизера, претварајући их у заверенике у циљу потенцијалних чистки против њих. Занимљиво, чини се да је главни корисник Шојгу: пошто су Пригожин и Вагнер ван слике, Путин је сада имунизован против сличне побуне и било каквог искуства са приватним војним компанијама, пошто се појавила нова прилика за решавање питања унутар војске. Поставља се питање да ли је довођење Пригожина до таквог очаја било намерно, вероватно да би се компензовао Путинов нерад у вези са ескалирајућим сукобом између Вагнера и руководства војске.
Ј.Б

Постави коментар