четвртак, 13. јануар 2022.

Čak je i Hitler dozvolio Ovensu da trči…ccccc…Nole, rođen si u pogrešno vreme

 


Ime Džesija Ovensa simbol je Olimpijskih igara, prkosa, kontriranja nabujalom nacizmu i fašizmu, u čiju je reviju Adolf Hitler pokušao da pretvori Igre 1936. godine.

 Tada je Berlin bio domaćin Olimpijskih igara, pa je učinjeno sve da taj spektakl protekne u veličanju "superiorne rase", kojoj je Ovens održao četiri lekcije sa četiri zlatne medalje.

  Ovens je kasnije rekao da njegovo najlepše sećanje sa Olimpijskih igara u Berlinu nije bilo vezano za politiku, medalje i ceremonije, već za prijateljstvo koje je razvio sa nemačkim atletičarem Lukom Longom.

  Long je samoinicijativno prišao Ovensu, savetujući ga kako da poboljša performanse u skoku udalj, što je urodilo plodom, i donelo Ovensu četvrtu zlatnu medalju na Igrama. Ostali su prijatelji i posle Olimpijade, a Long je poginuo služeći nemačku vojsku u Drugom svetskom ratu.

  Džesi Ovens se zapravo zvao Džej Si Ovens i rođen je u Lorens Kauntiju, Alabama, 12. septembra 1913.

  Kada se preselio u Klivlend, njegova učiteljica je pogrešno razumela kada je južnjačkim akcentom izgovorio svoje ime i tako je zauvek ostao Džesi.

  Bio je unuk crnačkog roba i njegovo detinjstvo je bilo sve osim posuto ružama. Od sedme godine, morao je da radi kako bi bar mago pomogao porodici. Raznosio je namirnice i novine i otkrio da to veoma brzo može da radi – trčeći.

  Njegov trener u srednjoj školi, Čarls Rajli, nije mogao a da ne vidi neverovatan talenat. Pošto je Džesi radio posle škole, njih dvojica su se sastajali u zoru i trenirali pre nego što počne nastava. Već kao srednjoškolac istrčao je nacionalne rekorde na 100 jardi (91 metar) i isto uradio u skoku udalj (7.56). Sve se to odigralo pred velikim auditorijumom u Čikagu. Počeo je rat koledža za vižljastog Ovensa, ali rat koledža koji su primali tamnopute sportiste.

 
Ovens se odlučio za Ohajo Stejt, koji je bio voljan da ispuni jedini Džesijev uslov: Da nađu ocu posao, ne zato što je izvoljevao, već čisto kako bi porodica imala od čega da živi. Za vreme provedeno na koledžu osvojio je osam titula nacionalnog šampiona (taj rekord je tek nedavno izjednačio Ksavijer „Eks Men“ Karter). Dobio je nadimak „Buckeye Bullett“ i postavio novi svetski rekord u skoku udalj rezultatom 8.13, koji bi se i dan danas sasvim solidno kotirao. Ipak, i dalje je morao da se nosi sa time da ne može da ide u svaki hotel i da ne može da jede u svakom restoranu. Takođe je nastavio da radi.

  Godine 1936. Džesi Ovens je stigao u Berlin na Olimpijske Igre. Bile su to možda i “najtamnije” Igre u istoriji,

  Igre koje su više bile politika i Hitlerova propaganda. Propaganda u koju se, naravno, jedan tamnoputi šampion nije uklapao. A Ovens je bio apsolutni heroj tih igara. Osvojio je četiri zlata (skok udalj, 100 i 200 metara, štafeta 4×100 metara). Na šljaci je tada 22-godišnjak istrčao 100 metara za 10.3 sekunde.

  Zamislite, sa sadašnjim metodama treninga i na modernim podlogama, koliko bi brzo trčao?

  Obični Nemci su poludeli za njim, ali se u „višim slojevima“ dešavala neka druga narativa. Adolf Hitler se pozdravljao samo sa nemačkim osvajačima medalja. Samim tim, nije se pozdravio, niti je dodeo medalje Džesiju Ovensu. Iz dva razloga, Ovens nije bio ljut. Prvo, na to da nije priznat već je odavno navikao, a drugo, bio je više ljut na nekog drugog. Predsednik Sjedinjenih Država Frenklin Rozevelt i svi ostali iz vrha Sjedinjenih Država propustili su da mu čestitaju na velikom uspehu i najboljoj mogućoj reklami za Ameriku. Nisu mu poslali ni telegram.
23 коментара:

 1. Svako se može naljutiti, to je vrlo jednostavna stvar. Ali naljutiti se na pravu osobu i to u pravom stepenu, u pravo vreme, u pravu svrhu i na pravi način: ovo nije ni u čijoj moći i nije lako."
  ~ Aristotel

  XXX
  Pozdravlja!!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pozdrav! Poštujem Aristotela, ali se ne slažem da nije ni u čijoj moći. Nije lako ali je moguće.

   Избриши
 2. Не губите наду. Ово су тешка времена. Треба издржати . Било је И тежих времена..
  Срећна Нова година. Ј.Б.

  ОдговориИзбриши
 3. Hića : Australija = 1 : 0
  Idemooo!!!!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ma on je mala maca za ove. Neće se oni zaustaviti. Budućnost nam je zagarantovano takva. Otoci za migrante su pravi logori. Nema gasa za ubijanje, ima kamenja po glavi.
   pušim, pijem, ono neću

   Избриши
 4. 71 posto čitalaca Australije za deportaciju!!!! 71 posto čitalaca svetskih medija za "deportaciju" Australije iz svih svetskih organzacija.
  Pravda

  ОдговориИзбриши
 5. Alijansa advokata Australije : "Jedan od najopasnijih aspekata Đokovićevog slučaja jeste spremnost federalne vlade da oceni da je neko rizik za javni red samo na osnovu toga što vlada pretpostavlja da čovek ima neko mišljenje. Orvelijanski je i duboko uznemirujuće da se to dešava u društvu koje je navodno posvećeno slobodi govora i slobodi misli", rekao je portparol te organizacije Greg Barns.

  ОдговориИзбриши
 6. I joke a lot on here, but what’s going on with @DjokerNole right now seems ridiculous. Using him as a political pawn. Save the vax’d and unvaxd comments. Dude is a human being.
  Mardy Fish
  bravo stari!!!

  ОдговориИзбриши
 7. Gde su srpski teniseri, gde su političari, gde su intelektualci, advokati, j.... estrada, ima li u Srbiji S R B A, ima li LJUDI, ima li vernika, ima li NVO koje se bore za pravdu u svetu, ima li IKOGA NORMALNOG.

  ОдговориИзбриши
 8. U pravu ste, rodio se u pogrešnio vreme i u pogrešnoj zemlji. NOLE, ČEKAMO na australijsku zdravorazumsku odluku., mi bez zdravog razuma. Pošto je njihov zdrav razum zakazao verovatno ćeš biti deportovan. I ne vraćaj se u Srbiju, tamo su se miševi sakrili a pacovi razmilili po medijima. Zaobiđi novinarske lešinare, idi tamo gde te očekuju s ljubavlju, Jeleni i deci.
  nepotkupljeni penzioner

  ОдговориИзбриши
 9. Узгред, нико није писао Похвалу памети а Похвалу лудости јесте. Бестселер већ 500 година. Имате и Похвалу лажи. Лаж је лепа, примамљива, угодна, потребна....А истина је досадна, ружна.. Већина онога што образован свет прича су полуистине дакле жилаве лажи. Разводњено, очерупано, потрошено, залуђено, лако се усваја и тешко одбацује.да ли је аустралијски начин живота постао нека врста дистопије? Ни у једном тренутку Аустралија није била ни близу попуњавања болничких капацитета. Али они су значајно парализовали јавни живот.Оно што је интересантно за Аустралију је да с једне стране инсистирају на најрадикалнијим мерама и контроли, а са друге стране имају око 6 милиона доза неискоришћене АстраЗенеца вакцине (Цовиесхилд) у земљи.У деловима Аустралије грађанима није дозвољено да напуштају своје домове и станове а да нису на посебној владиној листи. Маске се морају носити на отвореном, без обзира на социјалну дистанцу. Спровођење строгих мера спроводи не само полиција већ и војска. Протести против ограничења су забрањени. Демонстранти и насилници се хапсе и кажњавају новчано. Грађанима није дозвољено да напуштају земљу без посебне дозволе.У држави Викторија, парламент је суспендован током пандемије. Никада раније, чак ни због светских ратова и због шпанског грипа, државни и савезни парламенти нису суспендовани. Јужна Аустралија, једна од шест држава, развила је орвеловску апликацију која комбинује извиђање лица и геолокацију. Држава користи ову апликацију за слање порука грађанима који морају да сликају себе и своју локацију у року од 15 минута. Ако не реагују, шаље се локална полиција.Чини се да се аустралијски епидемиолошки случај заправо претвара у експеримент колико дуго нека од основних права (покрет, окупљање, приватност могу) могу бити ограничена, док земља остаје либерална демократија. Новак се налази у тоталитарном режиму. мислили смо да је то могуће само у СФ филмовима
  Права истина

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Pandemijski totalitarizam.Tako im i treba kada ćute.
   zluradi

   Избриши
  2. Hahaaaaaa a komentari pljušte uo pravno uređenoj državi u kojoj "zakoni moraju da vrede za sve jednako". U istoj toj Australiji premijer je nedavno uhvaćen da je leteo jetom na račun države i u vreme kada su letovi bili zabranjeni običnim građanima. Nole je morao biti kažnjen jer nije pokazao poštovanje i privrženost njihovoj religiji. Pljuju ga po svetu isti i ako se nastavi sutra smo mi na redu.
   stara normala

   Избриши
  3. Mogle bi SAD da intervenišu i vrate narodu demokratiju.
   demokrata

   Избриши
  4. Zabrinjavajuće je da nema više javnog nezadovoljstva zbog takvog totalitarizma.Država je iskoristila sve načine totalne kontrole.Pada li nekome na pamet Asanž? Nikada nisu stali iza svog građanina. Ološ neviđena.
   Welcome to new fascism

   Избриши
  5. ....."mora da bude mogućno suočiti se i shvatiti okrutnu činjenicu da tako mala (i u svetskoj politici tako nevažna) pojava kao što je jevrejsko pitanje i antisemitizam može da postane katalizator, prvo za na
   cistički pokret, zatim za svetski rat i konačno za stvaranje fabrika smrti. Hana Arent.

   prevedeno na danas

   morali bi se suočiti sa okrutnuom činjenicom da jedan mali virus može da postane katalizator, prvo za male mere, zatim za potpuno zatvaranje i konačno za stvaranje totalitarnih režima.

   mali covid (čini velika čuda)

   Избриши
  6. Welcome to new fascism
   "Zabrinjavajuće je da nema više javnog nezadovoljstva"

   Nacističko varvarstvo je bilo motivisano etikom koja je sebi pripisivala epitet naučnosti. Razumeš!Čak je i jedan Kazanova zapomagao, posle fr.revolucije: „Francuska šta si postala danas, narod je tvoj gospodar, narod najsuroviji i najtiranskiji od svih gospodara“!Poenta je da su temelji zapadne Australije izgrađeni na zlu, krvi i patnji stotine domorodaca. I to je ono čega se ONI TREBA DA BOJE. Jer naplata za to im dolazi.Ovo sa Noletom je samo jedno upozorenje bestijalnom iživljavanju samih nad sobom.Upravo tu perverziju teško shvatamo. Umesto da krive vlast koja ih lagano ubija oni pljuju Novaka.

   Sima

   Избриши
 10. Mi smo milioni običnih ljudi, ljudi sa principima, koji cene slobodu, koji ne priznaju globalizovanu, patološko-totalitarnu noć. Više nas ne zanima da li naši bivši prijatelji i članovi porodice, koji su prešli u Novo Normalno razumeju šta je ovo.
  protivnik nove religije zvane Covidvakcina

  ОдговориИзбриши
 11. Konačno se oglasio teniski savez " Kakvu poruku šalje Australija, kao dvostruki organizator Olimpijskih igara, za treće domaćinstvo 2032. godine? Da za najboljeg svetskog tenisera ne važi sveto olimpijsko pravilo - važno je učestvovati? Izostanak reakcija tokom čitavog slučaja od strane ATP (Asocijacije teniskih profesionalaca), ITF (Svetske teniske federacije), kao i vodećih sportskih svetskih institucija, nameće pitanje da li će ovo od sada da bude šablon ponašanja organizatora velikih sportskih priredbi?"
  Sumnjaju, oooo pa Boga molite da nas ne zadesi ono što i celu Australiju, neviđen totalitaristički sistem demokratske države.
  teniser

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Australija ne zaslužuje biti domaćin Grand Slam turnira!!!!A o vama teniserima sve najgore. Nole je onaj koji se borio za sve vas a vi mu vraćate ovako. Nik Kirjos,svaka čast.

   Избриши
 12. Sraman je izostanak veće podrške sportista sveta. Novak je primer humaniste, pa toj je Australiji donirao novac nakon požara. Još jedan dokaz koliko je neisplativo biti dobar, koga ti hlebom on tebe kamenom.
  sportaš

  ОдговориИзбриши
 13. Много има поремећених особа на интернету који анонимно лече своје фрустрације уместо да оду код психијатра, да им одреди старатеља.Што више напредује технологијa то више човек назадује.Замислите само дубину дебилности... ... људи који не схватају шта се догодило у Аустралији?
  Медиоцритицал

  ОдговориИзбриши
 14. Zapamtiote : Teniser Sergii Stakhovski – Kada vam neko drugi put kaže da se 'politika ne meša u sport' setite se 6. januara. 2022. kada je čisti politički 'ego' zabranio najboljem teniseru sveta da uđe u državu za koju su 'državne institucije' dozvolile ulazak.

  Dosta više sa medicinskim nacizmom

  ОдговориИзбриши