петак, 13. април 2018.

Geopolitički izazovi : najnovija kriza




Čitajući medije stiče se utisak da se čovečanstvo nalazi pred najvećom pretnjom svetskom miru od Drugog svetskog rata.

MOGUĆNOST NUKLEARNOG RATA

     Kao najozbiljnija kriza, pre ove , spominje se Kubanska kriza kada je odgovarajući na američko razmeštanje strateških raketa u Turskoj i Italiji, Nikita Hruščov odlučio da razmesti sovjetske rakete na Kubi. Ta kriza je bila daleko opasnija od današnje jer su u opciji bili nuklearni napadi i to na teritorije Amerike i tada SSSR-a, dok se kriza oko Sirije prelama preko njenih teritorija što podseća na slične kao npr. Korejsku, ili još približnije na Vijetnamski i Avganistanski rat u kojima su obe sile bile uključene, direktno ili indirektno pružajući pomoć suprotnoj strani. Ostale, lokalne krize posle drugog rata,  imale su sva obeležja političkog nadigravanja dve supersile.

    Sirijska kriza je momentalno takve vrste bez obzira na opasnost da svaki tren eskalira u oružani sukob jačih razmera.

    Da je Kubanska kriza eskalirala, svet danas ne bi postojao, a kakve bi posledice mogle biti nakon oružanih sukoba predmet su analiza vojnih i političkih analitičara. Upotrebau nuklearnog naoružanja većina analitičara smatra malo verovatnom. Jako mnogo stvari bi moralo da se poklopi da bi se ovo desilo.

    Mnoge ljude je potresla vest o podizanju američkog “ aviona sudnjeg dana”.Treba podsetiti da je isti pokrenut novembra 1979. Godine kada su tehničari Severnoameričke vazdušno-odbrambene komande (NORAD) primili upozorenje da je SSSR počeo sa lansiranjem nuklearnih raketa na SAD. Ubeđeni da je nuklearni napad neizbežan, komanda je odmah u vazduh digla 10 aviona presretača i ovaj predsednički koji je komandno mesto američkog predsednika tokom nuklearnog udara. U pitanju je bio lažni alarm greškom jednog od tehničara, a slična greška dogodila se I ruskoj strani 1983 godine . Ispostavilo da je satelit pogrešno protumačio odsjaj sunčeve svetlosti od oblaka iznad Montane.

     Prema rečima istoričara Predraga Markovića, najveći problem sadašnje situacije je ne funkcionisanje crvenog telefona., to jest direktne komunikacije između dve sile.

Sada imate američkog predsednika koji ne komunicira ni sa svojim ljudima. Verovatno ste primetili da su i Pentagon i Stejt department bili prilično zatečeni borbenim tvitovima Donalda Trampa, tako da imate nedostatak komunikacije unutar američke administracije. To je nešto što je izuzetno opasno i što do sada nije zabeleženo“, kaže Marković. „Ceo svet strepi šta će staviti na svoj Tviter nalog. U tom smislu, ova situacija je bez presedana. Zapravo, ne vidi se nikakav jasan plan i koordinacija na američkoj strani i vrlo je opasno što imate čoveka sa tolikim ovlašćenjima, koji je, praktično, izvan svake kontrole“. 

     Trampovu opsesiju propagandnim efektima ovaj istoričar primećuje i kod britanske premijerke Tereze Mej koja je predvodila antiputinovsku kampanju pre izbora, u slučaju Skripalj. Lično ne bih poistovećivala Trampa i Terezu, mada su spoljni efekti njihovih nastupa slični. Šta god je u pitanju kod njih oboje svedoci smo stvaranja atmosphere narastajuće rusofobije koja je neophodna da bi se ostvarili geopolitički ciljevi Zapada.



NEPRIJATELJI ZAPADA


      Mada se odavno zna da su glavni tradicionalni neprijatelji Zapada Rusija i Kina mnoge je poslednje inteziviranje antiruske retorike iznenadilo.  Objektivno, neprijateljska politika prema Rusiji se ne smanjuje,  ona varira jačinom.
      Povodi kojima se ovoga puta koristio Zapad su neproporcionalni reakciji. ovo nije prvo trovanje špijuna koje se pripisuje Rusiji.  Ovoga puta Tereza Mej  je preko noći dobila podršku- osudu Amerike, Francuske, Nemačke, a potom redom velikog broja ostalih država širom sveta. Nakon osude uslediola je diplomatska kazna u vidu proterivanja diplomata ( Britanija 23, iz ostalih zapadnih zemalja 140). Kako izveštavaju pojedini mediji Baltičke republike i Poljska samo što nisu tražile objavu rata. Ništa posebno i neočekivano. Margareta Tačer je, npr. jednom prilikom bez ustručavanja izjavila kako je za okupaciju Rusije potrebno oko 150 miliona vojnika, bez obrazlođenja kojim povodom se uopšte izvode takvi proračuni ; Medlin Olbrajt je objasnila svetu da bogatstva Sibira ne mogu da pripada samo Rusiji. Sličnog mišljenja su i Eksperti Svetske trgovinske organizacije. I oni smatraju da je neophodno da se kontroliše trgovina sirovinama u svetu o čemu su pisali u „Izveštaju o svetskoj trgovini", koji je pripremila ova organizacija.
Rusija je sa njihove tačke gledišta prva na udaru, siguran je načelnik za plansko finansijsko upravljanje Akademije Državne službe Jevgenij Motorigin:

"U Rusiji ima previše svega. Pre svega rudnih blaga. Zato se s vremena na vreme u različitim izjavama predstavnika STO, u izjavama predstavnika struktura vlasti različitih zemalja čuje ideja da se ti resursi uzmu pod kontrolu. Perspektiva je predivna. Zamislite sliku: Rusi rastežu harmoniku dok ceo svetski kapital obrađuje, prerađuje, koristi resurse i s vremena na vreme daje muzičarima da pojedu i popiju. Ja mislim da je takav put uvredljiv za nas. Zato nas indirektno sve te izjave vređaju."

GEOPOLITIČKI SCENARIJI  

   Najudarnije u opstrukciji Rusije su zapadnjačke geopolitičke analize koje se bezočno bave rasparčavanjem Rusije, smenjivanjem Putina, čak njegovim ubistvom. Nisu to analize pojedinih političkih analitičara već ozbiljne studije grupe stručnjaka. Ima ih popriličan broj, izdvojiću dve.

2012. godine u Washingtonu je objavljena ustudija pod nazivom "Alternativni scenariji budućnosti Rusije do 2017. " 70 stranica scenarija pripremila je grupa američkih eksperata iz uticajnog Centra za strateška i međunarodna istraživanja ("The Center for Strategic and International Studies – CSIS- original je dostupan je na njihovom oficijelnom sajtu PDFvidi opširnije

Prošle godine je Istraživački centar Evropskog parlamenta izradio analizu globalnih trendova do 2035 godine. Interesatno je da su stavovi po pitanju Rusije identični, to jest, trendovi koje grupa najavljuje su  pre politički plan Zapada, to jest scenario poput američkog. Kiril Koktiš, docent na Katedri za političku teoriju Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose je izjavio da je “Ovaj izveštaj je potreban za podržavanje mita o Rusiji… u kojima se od Rusije, kako kaže, pravi Babaroga kako bi zemlje izdvajale što više novca za odbranu i odvraćanje Rusije." 

Ove studije su samo jedan od dokaza globalnog strateškog plana Zapada prema Rusiji i nastojanja da svim snagama održe svoju finansijsku, tehnološku, i vojnu prednost   nad Rusijom i ostatkom sveta.

STANJE 

       Rusija je vojno opkoljena snagama NATO-a. Broj vojnika u baltičkim državama i Poljskoj narastao je na 10.000, broj vojnih vežbi je vidno porastao, sve su dinamičnije aktivnosti ratnih brodova NATO-a u Baltičkom i Crnom moru. Ruski zvaničnici su objavili podatak da su ruski lovački avioni podignuti od januara ( ove godine) više od 25.000 puta kako bi presreli strane vojne avione koji su pretili da naruše ruski vazdušni proctor. Povećana aktivnost NAT-a u Istočnoj Evropi ne spade u politiku održanju mira već se sve očitije okreće ka vojnoj opciji mogućeg konflikta u svakom slučaju demonstraciji sile i pretnji.

     Rusija se ekonomski opstruiše nizom vrlo ozbiljnih sankcija, onemogućavaju se vitalni projekti “ Severni tok 2”, izgradnje kraka ’Turskog toka‘ preko Balkana, to jest bilo kakav ruski prodor u Evropu. Interesantno je primetiti da je u sklopu poslednjeg špijunskog slučaja Britanija zapretila Rusiji konfiskovanjem ruskih dobara na njihovom tlu, na šta je Rusija “ pohvalila “ ovaj gest : Vratite nam naše pare, njih zadržite. U čemu je reč.

" Financial Times je objavio dosije o ruskim finansijskim infiltracijama na tlu Britanije, u kojem se vidi da u 57 kompanija kotiranih na londonskoj berzi većinu kapitala poseduju Rusi. Putinu blizak tajkun Deripaska primio je u službu britanskog lorda, bivšeg ministra energetike konzervativne vlade Grega Barkera, a istaknuti političari Peter Mandelson, Robert Skidelski, Dejvid Oven, Pol Majners… stekli su dobro plaćena mesta savetnika u kompanijama sa dominantno ruskim kapitalom. Transparency International navodi da četvrtinu investitorskih viza koje je izdala britanska vlada poseduju Rusi. Istina, od početka ove godine Kina naglo preuzima primat, tako da je njenim građanima izdato 24, a ruskim samo 16 novih investitorskih viza."

Preočito je da je uspon Rusije i Kine, tj . Rusa  prebr  stoga su i medijske, ekonomske, diplomatske i vojne akcije zapada žustrije.

   Kada je ekonomija u pitanju neizostavno treba pomenuti poslednji tipično američki ekonomski trik/ scenario od maja prošle godine. U pitanju su sankcije prema Severnoj Koreji  i Zakon američkog Kongresa koji se odnosi na Pjongjan.   Amerika je sankcije UN iskoristila za svoj glavni ciljni udar na neprijateljske zemlje. ( objašnjenje sledi )

Na prvi pogled, članovi američkog Kongresa žele da pojačaju kontrolu sprovođenja rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se ograničava trgovina Severne Koreje sa drugim zemljama i zabranjuje isporuka oružja, aviona, raketa, nuklearne i drugih tehnologija. Sa svim ovim su se, izlišno je reći, saglasile i Rusija i Kina, jer da je suprotno, rezolucija ne bi ni bila usvojena na Ist Riveru, nego bi Moskva ili Peking uložili veto.
Problem, međutim, nastaje jer ovaj dokument stvara i „pravnu osnovu“ za američke snage da kontrolišu i, eventualno zaplene, i brodove nabrojanih zemalja na otvorenom moru, ali i njihove taksativno navedene luke. Što se Rusije tiče, radi se o lukama Nahotka, Vanino i Vladivostok na njenom Dalekom istoku, a u Kini je reč o lukama Dandung i Daljen, kao i o „svakoj drugoj luci čiju bi kontrolu predsednik (SAD) smatrao pogodnom“. Ovde se ne radi samo o udaljavanju od osnovnih normi zdravog razuma nego i o kršenju fundamentalnih normi međunarodnog prava.
Iako se u celom nacrtu zakona Kongres poziva na rezoluciju Saveta bezbednosti UN i na sankcije koje je usvojilo najviše međunarodno telo, Svetska organizacija nikada nije tražila, niti ovlastila Sjedinjene Države da kontrolišu sprovođenje sankcija.
Jednostavno rečeno, u formi u kojoj je predstavljen, ovaj zakon predstavlja dozvolu SAD snagama SAD da po sopstvenom nahođenju kontrolišu plovila i luke drugih suverenih zemalja, i to ne bilo kojih. Podrazumeva se da, u slučaju da ovim pregledima bude ustanovljeno nekakvo kršenje sankcija UN, treba da slede kaznene mere.”

" U ovom zakonu se krije i mogućnost sprečavanja Rusije da slobodno trguje svojim prehrambenim proizvodima, a kineske firme bi se našle u opasnosti da njihov kapital u SAD bude zamrznut, odnosno zaplenjen. Naime, na poljoprivrednim dobrima Dalekog istoka Rusije rade mnogobrojni sezonski radnici iz Severne Koreje kojim Moskva godišnje izda oko 20.000 radnih viza.
Usvajanjem ovog zakona rad tih severnokorejskih državljana na ruskom tlu bio bi proglašen za „kršenje rezolucije UN“. Zanimljiv je i trenutak napada poljoprivredne proizvodnje Rusije, jer upravo sada ova zemlja od SAD i Kanade preuzima ulogu najvećeg svetskog izvoznika žita. Ukoliko bi američki plan uspeo, državama poput Egipta (najvećeg kupca ovog dobra na svetu) bila bi zabranjena trgovina s Rusijom.
A onda bi svi kupovali američke genetički modifikovane proizvode. Kina se, ovim zakonom, praktično sprečava da trguje sa SAD, jer se njime omogućava zaplena imovine bilo koje kineske kompanije potencijalno optužene za saradnju sa Severnom Korejom.
U nacrtu zakona predviđa se i mogućnost zaplene bilo kog ruskog ili kineskog prevoznog sredstva, uključujući i vojna i civilna, zbog puke činjenice da su se ona u poslednjih 365 dana nalazila u nekoj severnokorejskoj luci ili aerodromu, ili da je severnokorejskim radnicima bilo dozvoljeno da legalno rade na teritoriji ove dve zemlje. Ovo bi značilo prekid svakog saobraćaja, pa i putničkog, Rusije i Kine sa SAD.
Potpredsednik Komiteta za odbranu ruske Dume Franc Klincevič rekao je da mogućnost spoljašnje kontrole ruskih pomorskih luka ne dolazi u obzir, ali da je neprijateljski akt već to što američki poslanici razmatraju ovakav predlog. „Odmah privlači pažnju spisak država čije luke američki kongresmeni žele da nadziru. To su Rusija, Kina, Iran i Sirija. SAD ponovo pokušavaju da prošire svoju jurisdikciju na čitavu planetu." ( izvor) 

I to je suština Amerike I Zapada uopšte.

ISTORIJSKI ANTAGONIZAM  

Antagonizam prema Rusiji ima svoju istoriju.

“ Švajcarski autor Gi Metan (Guy Mettan) napisao je knjigu “Rusija – Zapad: 1000 godina rata. Rusofobija od Karla Velikog do ukrajinske krize” (prevod je izdala Akademska knjiga iz Novog Sada). Ovaj novinar i istoričar traga za istorijskim korenima omraze u vremenima kada je umesto Lenjina i Staljina ta zemlja davala Dostojevskog, Čehova, Ciolkovskog, Čajkovskog, Mendeljejeva… Podozrenje i mržnja nastavljaju se do danas, kada Rusija više nije ni caristička ni komunistička nego nakaradno kapitalistička. Teze ove knjige koja tretira samo delić prebogate bibliografije (21,5 miliona jedinica na internetu) o antiruskom raspoloženju u svetu – potkrepljuje i nedavno istraživanje Pew Research Centera, po kojem na vrhu liste zemalja sa negativnim mišljenjem o Rusiji stoji Jordan sa 93 odsto negativnog i samo 5 odsto pozitivnog mišljenja; na drugom mestu je Holandija (82:15), na trećem Švedska (78:18), a tek na četvrtom mestu Poljska, zemlja u vekovnim sukobima sa Rusijom koji su kulminirali užasnim zločinom u Katinskoj šumi, gde je pobijena poljska intelektualna elita. Negativno mišljenje u Poljskoj o Rusima ima 69, a pozitivno 21 odsto ispitanika. U samo tri zemlje preko polovine ispitanika ima povoljno mišljenje o Rusiji: Vijetnam 83, Grčka 64 i Filipini 55 odsto ispitanika. Srbije nema na toj listi, ali je zato Galup krajem prošle godine anketirao građane Srbije i konstatovao da je Putin na prvom mestu najpopularnijih svetskih političara sa 81 odsto pozitivnih glasova." ( izvor  )


Dodatak


Bezobrazna američka igra može trajati večno

Gi Metan, švajcarski političar, predsednik Švajcarskog kluba novinara i autor pomenute knjige za Sputnjik je izneo svoje mišljenje povodom novih sankcija Rusiji i upozorio na njihov poguban efekat.

"To dolivanje ulja na vatru je veoma rizično u današnjem svetu. U Americi su nakon održanih predsedničkih izbora smislili da se Rusija mešala u izborni proces. Sada, nakon 18 meseci, redovno na svakih nekoliko meseci dolazi do pojačavanja režima sankcija, bez realnog razloga. S obzirom na to da se sankcije uvode na osnovu pretpostavki a ne na osnovu nekog dokazanog ruskog 'zlodela', ispada da one mogu biti uvedene protiv bilo koga i to bilo kad, bez ikakvog konkretnog povoda".

Imajući u vidu da Rusija ipak pokazuje da može da uzvrati i uvodi odgovarajuće mere, ova bezobrazna igra može da se nastavlja u nedogled, smatra naš sagovornik. Svakog meseca se, kaže Metan, smišlja novi slučaj, kako bi se pojačale napetosti i produbila kriza SAD i Rusije: napad hemijskim otrovom u Siriji, doping sportista, bombardovanje Donbasa, slučaj trovanja bivšeg obaveštajca i njegove kćerke.

"Bojim se da slučaj Skripalj nije doveo do očekivanog efekta i da je teorija udara Rusije na nevinu britansku demokratiju sve manje ubedljiva. Takođe, plašim se da će isfabrikovati bar još jedan slučaj pred samo održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu, kako bi sabotirali ovaj događaj. Uveren sam da će se desiti nešto u već poznatom obliku "provokacija ukrajinske vojske u Donbasu", "dokazi da je bilo hemijskog napada u Siriji", "tuče i haos navijača u Rusiji", ističe Metan.

Švajcarski političar smatra da je uvođenje novog paketa sankcija otvoreno neprijateljski čin, jer se, prema njegovim rečima, danas sankcije koriste bukvalno kao oružje za masovno ubijanje stanovnika onih država čije ponašanje ne odgovara politici SAD.

"Posle primene izuzetno oštrih mera u Avganistanu 2001. godine, Iraku 2003. godine, Libiji 2011. godine. Ukrajini 2014, Siriji tokom poslednjih sedam godina i mekih mera poput obojenih revolucija u Srbiji, Gruziji, Moldaviji, Kirgistanu posredstvom finansiranja nevladinih organizacija, sada SAD aktivno koriste ekonomske sankcije u vidu oružja za masovno uništenje protiv onih država koje su označene kao neprijatelji ili nesavesni konkurenti", podvlači Metan.

"U vreme hladnog rata diplomate nisu korišćene kao instrument za sprovođenje mera između superdržava. U to vreme su se koristili špijuni. Ali ovim je započeta nova era, novi vid 'diplomatskih sankcija'. To je veoma loše, zato što dovodi do sužavanja prostora za dijalog. Tako se nije radilo ni u vreme Hladnog rata", upozorava švajcarski političar.
Metan smatra da Rusija, nažalost, sada nema veliki izbor i ako Moskva ne odgovori kontramerama, SAD će to doživeti kao slabost.

"U ovoj bezumnoj situaciji ostaje samo da se dela po principu 'manjeg zla'. Rusiju pozivam da i dalje postupa hladne glave. Nadam se da će u jednom momentu zapadno društvo shvatiti da pravi grešku koja potencijalno može biti opasna po budućnost čitavog čovečanstva", upozorava švajcarski političar.

izvor

na blogu ATORWITHME

23 коментара:

Анониман је рекао...

E sad da vidimo vesti sa terena : Izraelci tvrde da su oborili iranski dron koji je hteo da ih napadne.
Najnovija vest. Opet se skotovi zaigrali.
Jovo B.

L2 је рекао...

Je li to nova zapadnjacka “ vest” bez pokrica ili istina.

Анониман је рекао...

Gospodin ima informacije iz prve ruke, ako nisu i ovoga puta peijatelji sa posla.
Realna procena, koliko to dozvoljava nepredvidivi klovn Tramp. Nije ratovanje trgovina nekretninama, a ko zna, sa paranoicima je sve u opciji.
pedja

Анониман је рекао...

Ja bih ipak spakovao "rižu koja se može skladištiti do osam godina, a ovsena jela tri do sedam godina". I jod.
Savetolog

Анониман је рекао...

Kukavicki napad, ogranicenog dometa, bez povrede ruskog prostora kako ovi ne bi imali povod da odgovore. Sramota sveta, svih naroda cija je vlast izvrsila napade i onih koji nisu uvestvovali ali su podrzali. I to je sve! Hrabri Zapad na jadnu Siriju, na Rusiju i Kinu, nisu ludi.
Z.

Анониман је рекао...

Svet je otisao u k@rac.
XXX

L2 је рекао...

Da, da, zastrasujuca je podrska zemalja, nesposobnost da se stane na glavu ratnoj azdaji jednom za uvek. Dovoljno je pogledati spisak ljudi na celu drzava, od Trampa do Tacija, to su okvirne figure globalnog sela, konfuzna, skorojevicka bogataska elita i njihovo cedo, zahvalna marioneta Taci. Tesko se pomiriti sa pravom slikom čoveka, a upravo u ovakvim trenucima ona ispliva u najgorem obliku : agresivnom, bescutnom cudovistu sa jedne i onom koji dozivljava ekstazu u masi, pored lomaca sa esticama, ili pogubljenja na srednjovekovnim trgovima, ili danas pred ekranima. Iskocila bih iz sopstvene koze od nemoci. Koliko nas je takvih ? Ova akcija je odgovor, malo, premalo, da nas je vise ovo se ne bi desavalo, svet bi bio mesto zivota i prirodne smrti, a ne ubijanja. Treba znati preziveti u ovakvom svetu.
Citam komentare usijanih glava, uzburkana krv osudjuje Putina, mudrog stratega, prizeljkivao se sudar velikana, jos krvi, nije im dosta. A Putin je dao sve sto se moglo dati, naoruzanje, obuku, sigurno i “ dobrovoljce” medju Sirijcima, izvojevao je pobedu nad teroristima ( a Tramp trazi zahvalu ..o Boze ) ali ne galami, ne hvali se, mirno i stalozeno procenjuje sta je u datom momentu najoptimalnije. Sada je, pretpostavljam, procena bila da se obori najvise raketa, i uspeli su. Da su sve pale posledice bi bile jos razornije, pogotovo u ljudstvu. I to govori mnogo, predvidele su se mete i uklonili ljudi. To je vise nego sigurno. I tako dalje, i ovo napisano je previse.

Анониман је рекао...

Ovako moćnici kreiraju pakao za narod da bi oni živeli u raju.
pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

Kao хијене, скупе се у гомилу и нападну увек слабијег од себе , питање да ли њихову
јавност интересује да спреечe убијање невиних држављања. увлаче у свој клан државу по државу или део по део државе.НАТО је злочиначка организација! A Ердоган је Турски Макијавели - лукав, и непредвидљив. Левантинац !

Анониман је рекао...

A Pentagon i dalje masno laže nije oborena ni jedna, gebelsovske laži shodno gebelsovskim ciljevima.
Mali broj ljudi razume vojnu strategiju i taktiku, ja sam jedan od tih ali mi logika govori da su se i jedni i drugi dobro organizovali - idioti su pokazali svoju silu, da se zna ko je glavni ( Tramp je u ekstazi ) simbolično ali dovoljno za glupi narod i sopstvenu sujetu. Putin je sačuvao Asadovu flotu i njega samog u bazama, oborili su maksimalan broj raketa, fenomenalan rezultat. Gde smo ? Nakon hladnog rata
John Bolton je slavno tvrdio da bi trebala postojati samo jedna zemlja u Stalnom UN-a: SAD! Amerika je pobedila u Hladnom ratu i treba da zauvek ostane supersila! Svi će prihvatiti američku izuzetnost i ostati pokorni. Tu smo, i posle napretka Rusije i Kine nema bitnijih promena, svet je pokoran.

Devedesith su Izrael i SAD sanjali o potpunom osvajanju Bliskog istoka. Ako bi uništili Irak i Iran, dominacija bi bila potpuna. Zamisli kakva bi tada bila slika sveta, kontrolisali bi sve nafte i strateške putev krozkoje prolazi velika globalna trgovina. Izgradili bi naftovode i plinske cevi s Bliskog istoka u Evropu i to bi bio zadnji udarac ruskoj nafti/plinu. Bez Evrope kao klijenta, Rusija bi ekonomski propala, uz ove scenarije bi je ubili,tako ide njihovo razmišljanje. Zato su Sirija i Iran tako važni za sve strane ove geopolitičke borbe. Ne zavaravajmo se, koliko za Zapad, toliko i za Istok. Koga briga za narod, tamane ih ko zečeve.
pedja

L2 је рекао...

UN i demokratija uopšte, je sistem gde pet idiota nogu da nadglasaju četiri genijalca.Tiranija većine. Demokratija je od nekadašnjeg najvećeg prijatelja slobode, danas postala njen najveći neprijatelj. Amerika se diči demokratijom!Teško da se bastionom i uzorom slobode može proglasiti zemlja koja je u zadnjih 25 godina imala niz nezakonitih vojnih intervencija sa ciljem rušenja dikatorskih režima, a nakon čega je stanje 10 puta gore nego što je bilo pre toga.Tek kad Rusi napadnu neku zemlju koja se ne graniči sa njima, ja ću onda reći da je Rusija veće zlo.
Mislim da je dužnost svakog slobodarskog čoveka da bezrezervno osuđuje svaki oblik mešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih država, a SAD to rade stalno.
Putinov režim, kakav god da je, a ima mana,je njihova stvar, sve dok je u granicama zemlje.To je njihov izbor. Narod ga je doveo na vlast, oni i neka ga sruše.
Nista nije i neće biti večno pa neće ni ovaj odnos snaga.

L2 је рекао...

Turskoj ne odgovara izjava Sergeja Lavrova kako aneksija delova Sirije ne može biti deo planova Ankare i da sada ne postoje nikakve prepreke da Turci predaju sav teritorij kojeg su okupirali središnjoj vladi u Damasku. Erdogan je ove izjave nazvao pogrešnima i dodao čak da Rusija, prema njegovu mišljenju, puno greši.
Ovo je povod a uzrok...lukavost?! Mnogo gore.

Анониман је рекао...

Zamisli ovu situaciju: pita prijatelj prijatelja, gde ćeš provesti vikend? Idem da ispalim par raketa. U ponedeljak sam tu.
Vikend rat! Novi vojni termin. Koji Orvel i distopijske fikcije ostalih. To su male mace spram ovih. Tek sam se sada zabrinuo.
pedja

L2 је рекао...

Kod mene je situacija nepromenjena, i juce i danas promet na nebu isti, logistika iz Nemacke se ne zaustavlja. I ne pitam se sta prenose i kome, glupo je postavljati pitanja za koja unaped znas da ne mozes dobiti pouzdan odgovor. Ostaje pitanje prvog reda, ko je sledeci? Ne sumnjam, uopste, da ce nastaviti, mada - sada cu odgovoriti kao Tramp, ne zna se da li sutra, prekosutra ( njegova je zavrsnica mozda nikada ... glup pokusaj da se “ zavara” neprijatelj i, moram da nastavim, zamisli njega, na prestolu, pokazali su mu sve igracke sa kojima moze da se igra, koji izazov!!!! ) Nisam imala pozitivan odnos prema Obami, i dalje je moje misljenje isto, ali uporedjujuci ga sa Trampom, dobija jedan plus. Impresivna je lakoca sa kojom je ovaj paranoik uleteo u vojnu shemu jastrebova. Ne verujem da se jos koji put nece zaleteti. Sto rece Zeman “ Inteligentan čovek napravi jednu grešku i ne ponavlja je više. Čovek sa niskim koeficijentom inteligencije, to jest debil, pravi dve greške jednu za drugom. A šta reći za one koji prave istu grešku tri puta? Kako se u programu ne bih loše izražavao, bolje da ne kažem ništa. Najmekše je reči - to je glupost”. Zaista blaga rec.
Da je u pitanju jedan covek, stvar se ne bi odvijala na ovaj nacin, kako je suprotno, to jest debila je vise nego mudrih, kontinuitet je zagarantovan. Pazi, kazna Rusiji za pomoc Siriji je povod za nove sankcije, jos jedan iz rukava izbacen povod. Cilj im je da rusku ekonomiju urnisu, jer indirektno ce to zaustaviti napredak u vojnoj industriji. Stisne li Putin jos vise narod, vratice mu se naopako. Ceo Istok ce morati dobrooo da se zamisli i pronadje nove nacine za poboljsanje ekonomije. Dobro je ( svako lose ima dobru stranu ) sto je Tramp uhvatio i Kinu za grlo. Tradicionalni rivalitet izmedju nje i Rusije, gubi na snazi, hteli ne hteli, u ponecemu moraju da deluju zajedno. Kina napreduje ekonomski, Rusi vojno, i ako Kina racuna na Ruse, jer mora, isto ce tako morati da im pomogne ekonomski. Na koji nacin, ah, pa Rusi imaju ono sto svima treba, bogatstvo u rudama, baznim materijalima koje Kina nema i zbog kojih ce i Amere zaboleti glava ako im Rusi zavrnu slavinu. E tu stupa trzisna ekonomija u prvi plan, a kome prodati i zaraditi, ako se izbaci Amerika iz opcije,a to se odnosi na sve ostalo sto sankcije ogranicavaju. To je kljucni problem - trziste.
Gajim nadu da ovi sa nebesa nadopunjuju arsenal koji su prosli put izbacili u Siriji. Ono je bio stari kontigent, moralo se to negde istresti. Ali, uz logistiku, proleti bogamii nekoliko jurisnih. Kako me nerviraju.

Анониман је рекао...

Amerika unosi nestabilnost u svetski mir i privredu, Rusija ima manje opcija da pogodi njih i Zapad nego što oni i Zapad imaju da pogode nju. Rezultat poslednjih sankcija su obuhvatile 7 ruskih bogataša, 12 kompanija, 17 zvaničnika – sankcije su najteže oni pretrpeli. Trinaest milijardi dolara u jednom danu izgubila je ruska berza, milijarderi, prema procenama, od 12 do 16 milijardi. Nikada se neće vratiti na početni nivo. Ekonomske restrikcije su dramatične. Moskva nije uspela da se sabere od posledice prethodnih a nove dolaze. Ekonomski rat Zapada je drugi vid okupacije sveta, i najefikasniji.
XXX

Анониман је рекао...

Мафијашка хоботница влада, а наивни још верују да могу нешто да промене!Само улица скида тиране!

Јово Б.

L2 је рекао...

Ako Rusi odluce da uzvrate mere mogao bi doci u obzir odgovor u vidu delova za avione sa titanijem. Pronasla sam podatak da je prosle godine 40 % ruskih delova aviona sa titanijem prodano Boeingu i 60 % evropskom Airbusu. Rusi nisu na spisku zemalja koje imaju najvece zalihe ove rude, ali ga ocito pametno koriste u industriji, tako da mi je ta opcija kratkog daha. Nafta i gas su najveci izvor prihoda, oni su Rusiju vratili nesto od stare moci i drzavnog dostajanstva zato se Amerika i Evropa trude svim silama da sprece sirenje ruskog trzista. 2/3 Rusije je neprocenjivo sibirsko prostranstvo u kome se, tako kazu strucnjaci, nalazi 20 % svetskih zaliha nafte, 27 % prirodnog gasa, 40 % platine, nešto manje zlata, nikla i kobalta, zatim dijamanata, srebra, a tamo se nalazi i jedna petina svih šuma na planeti. Impresivno i opasno primamljivo. I sve to stoji Rusima pred nosom a ne mogu da ga iskoriste. Sibir je mrtav prostor.
Ludi su scenariji da im se oduzme.

Анониман је рекао...

Nisam bas dobar sa engleskik ali cini mi se da je ovo bas dobafr tekst i cist kao suza, bilo bi dobro da ga imate u vidu https://www.welt.de/politik/ausland/article165905578/Trump-s-Red-Line.html
PDVNK bre

Анониман је рекао...

Pripišite ove osobine kompletnom birokratskom aparatu globalističkih moćnika. Neprevaziđeni Šopenhauer !
"Ali nemački naučnik je isuviše siromašan, a da bi mogao biti pošten i častan. Zato je njegov put i njegova metoda da se ulaguje, saginje i odriče svog uverenja, da piše i uči druge ono u što ni sam ne veruje, da puzi, klanja se i sklapa veze, da vodi računa o ministrima, velikanima, kolegama, studentima, knjižarima, recenzentima, ukratko o svemu pre negoli o istini i tuđoj zasluzi. Na taj način on postaje, obično, vrlo prepredena lopuža".
pesnik u prolazu

Анониман је рекао...

i jos jedan https://www.youtube.com/watch?v=wHsfc49Y_Fk&app=desktop

pdvnk bre

Анониман је рекао...

Hitler , musolini , pavelic , mihajlovic , nedic , tudjman , milosevic ili izetbegovic …….ISTA G... odnosno sve ideologije i diktatore iznjedrila je moralna kukavinja bez karaktera , ponosa i casti . Te i takove kukavice , uhljebi , poltroni i koruptivno smece prodali bi rodjenu mater za saku dolara, a da ne bi brata ili komsiju , druga , drzavu ili naciju .Pravo pitanje nije ko financira duboko koruptivne i zlocinacke rezime , vec koliko ljudi pristaje sudjelovati aktivno ili pasivno u njima.Nazalost svjedoci smo kroz povijest da 90 % ljudi zbog svog kukavicluka , egoizma , nemogucnosti empatije pristaje na svaki oblik vlasti pa tako i nacizma .

Koga bi to americki ili engleski industrijalci bili u mogucnosti finanacirati da se je npr 90 % njemaca postavilo kao August Landmesser, koji je 1936.g kao radnik u skveru luke Hamburg na svecanom porinucu novog boroda , od svih prisutnih radnika kojih je bilo nekoliko hiljada jedini odbio podici desnu ruku u zrak,(vec je hladnokrvno ostao prekrstenih ruku) kao simbol nacistickog pozdrava. Usred gomile u kojoj su svi salutirali Hitleru na sieg hail , jedino je on odbio biti dio chopora . Momentum tog trenutka uslikan je i ovjekovjecen za sva vremena , ta slika gotovo metafizicki objasnjava kako i na koji nacin je moguce pobjediti zlo.

P.S. Sto se tice atmosfere straha i diktature sa jedne i kukavicluka , linije manjeg otpora i “mene se to ne tice” sa druge , ne moramo se vracati u 1936 g i u njemacku , sjecanja su jos svijeza sa pocetka 90 tih u Jugoslaviji.
Draga moja gospodo i drugovi ono sto se tada dogodilo jest cisti i nepatvoreni fasizam , koji nazalost traje i dan danas, samo to nece nitko da prizna , jer kada bi priznao konacno bi shvatio da je i sam ucesnik u istom .

ja ovako a vi kako hoćete

L2 је рекао...

Ima dosta tekstova koji idu u prilog istini. Robert Fisk,poznati novinar i stručnjak za Bliski istok Robert je kolumnu u britanskom listu The Independent posvetio istrazi koju WHO i OPCW provode u Dumi. tekst je fenomenalan jer ga piše čovek direktno sa terena i to za britansku javnost. Čak je i lekar, piše on, koji je bio u klinici Fisku rekao kako je “plinski” videozapis, koji je užasnuo svet, falsifikat. U Dumi "niko ne zna za hemijski napad”. Kojoj verziji događaja moramo verovati?”, pita se Robert Fisk i nastavlja " čitaoci bi trebali biti svesni kako ovo nije jedina priča u Dumi. Postoji mnogo ljudi iz gradskih ruševina s kojima sam razgovarao i koji su mi rekli da “nikada nisu verovali plinskim pričama”, koje su obično širile islamističke skupine. Ti militanti su preživeli ogorčenje, živeći u domovima drugih ljudi i golemim širokim tunelima s podzemnim cestama koje je branio živi zid zatvorenika s vratima na tri nivoa ispod grada. Prošao sam kroz tri od njih jučer. To su golemi hodnici u živoj steni u kojima su još uvek ostaci projektila i spaljena vozila”, piše britanski novinar.

Kratkom šetnjom sam došao do dr. Rahaibanija. Od vrata njegove podzemne klinike, “Punkt 200”, kako se zove se u čudnoj geologiji ovog delom podzemnog grada. U hodniku koji vodi nizbrdo mi je pokazao svoju nisku bolnicu i nekoliko kreveta gde su medicinske sestre devojčici lečile porezotinu iznad očiju”, pojašnjava Robert Fisk.
...te noći je bio vjetar i ogromni oblaci prašine su počeli dolaziti u podrume u kojima su ljudi živeli. Ljudi su ovde počeli dolaziti zbog gubitka kiseonika. Tada je neko na vratima, neko iz “Belih kaciga”, povikao “Plin!” i počela je panika. Ljudi su počeli bacati vodu jedni na druge. Da, video je snimljen ovde, pravi je, ali ono što vidite su osobe koje pate od hipoksije, a ne trovanja plinom”, izjavio je dr. Assim Rahaibani.....“Bele kacige”, koje su već bile legendarne na Zapadu, imaju svoju priču.
Njih delomično finansira britansko Ministarstvo vanjskih poslova. Pronašao sam njihove srušene kancelarije nedaleko klinike dr. Rahaibanija. Maska za plin bila je ostavljena ispred kontejnera za hranu i hrpe prljavih vojnih maskirnih uniformi. Postavio sam sebi pitanje kako je to moguće? Mesto je bilo puno slomljene medicinske opreme i datoteka, posteljine i madraca. Naravno da moramo čuti njihovu stranu priče, ali se to neće dogoditi ovde. Jedna žena nam je rekla da su svi pripadnici “Belih kaciga” u Dumi napustili svoje glavno sedište i autobusima otišli u Idlib, zajedno s pripadnicima militantnih skupina”, nastavlja svoju priču Robert Fisk.

Dakle, priča o Dumi nije samo priča o plinu. Govorimo o hiljadama ljudi koji nisu odlučili napustiti Dumu s autobusima, zajedno s onima koji su prošlu nedelju odveli njihove ubice i koji su ih mesecima ostavili da preživljavaju kao trogloditi."

Uzalud, sva ova svedočenja nemaju snagu mada su autentična. Laž je glavno sredstvo moćnika i šire je svetslosnom brzinom. Uostalom njima više ne trebaju ni laži, ni povodi, ništa, oni su bezpogovorni vladaoci sveta, rade šta i kada hoće, jer mogu.

Анониман је рекао...

- Oni su kauboji. Kad Amerikanac povede devojku na večeru, on joj kaže: „Vodim te na večeru, ja ću da platim, a posle nameravam s tobom nešto da uradim“. Znači, oni su direktni, robusni, vaspitani su da je sila u pravu i da američka vojna moć treba da bude neprikosnoveni arbitar tamo gde američki šarm nije prošao. Ako Holivud ne prođe, proći će Pentagon.
Iz knjige o Dejtonu
XXX

Постави коментар