четвртак, 28. септембар 2017.

Kako postati marihuana milioner- Marihuana raport


Trend legalizacije, bilo u medicinske ili rekreativne svrhe, zahvata svet


Marihuana izlazi iz nezakonskih okvira. Legalni marihuanski sektor predstavlja posebnu prekretnicu u ekonomiji.  Kada talas legalizacije dosegne vrh više ga ništa neće moći zaustaviti. Sektor marihuane generisaće milione za svako društvo, kroz porez,  kroz otvaranje  stotine hiljada radnih mesta. Političari će to morati uzeti u obzir u narednim godinama.

Sve više analitičara je saglasno da sektor marihuane postaje sledeća glavna grana industrije. Decenijama je ovaj sektor bio u tamnom krugu, ali polako ovaj gigant postaje legalna industrija. Revolucija je počela u Sjedinjenim Državama, u državi Kolorado, ali trenutno prodire u ostatak sveta.
Otvara se potpuno novo tržište za investitore i potencijalni povratak 2  raste u 'više sfere'.

Prema istraživanju New Frontier Data, istraživačke agencije za marihuanu, prodaja zakonske marihuane će do 2020. godine porasti na 20,6 milijardi dolara, a danas ona iznosi 7,4 milijarde dolara. Ovo je stopa rasta od 29% godišnje!

U saveznoj legalizaciji marihuane, sektor može da poraste za prosečno 24% godišnje u narednih 10 godina. Do 2026. godine tržište marihuane biće preko 50 milijardi dolara.

U novembru 2016. smo bili svedoci istorijskog događaja. 7 novih država legalizovalo je marihuanu u jednom ili drugom obliku: 4 za rekreaciju i 3 za medicinsku upotrebu. Sada je 8 američkih država u kojima je rekreativna upotreba marihuane legalna. Još nekoliko država - Massachusetts, Maine, Nevada i Arizona odlučuju o legalizaciji rekreativnog uživanja marihuane, a još četiri o medicinskoj upotrebi te droge.
To je dokaz da postoji novo tržište koje dolazi. Novi zakoni 3  će verovatnio pridoneti bujanju tržišta u SAD-u. To znači da  posedovanje malih količina više ne bi trebalo biti kažnjivo kao ni konzumacija.

KARTA LEGALIZACIJE MARIHUANE  


I u Kanadi je sada drugačije.  Upotreba medicinske marihuane je 2001. legalizovana na federalnom nivou. Kanada bi postala najveća razvijena zemlja ako bi ukinula zabranu "rekreativne upotrebe" marihuane. Premijer Džastin Trudo je dugo obećavao legalizaciju upotrebe i prodaje marihuane u "rekreativne svrhe", a očekuje se da bi to u praksi moglo da bude 1. jula iduće, 2018. godine ( na nacionalni praznik ). Već sama prespektiva  je nakon objave podigla vrednosti firmi za proizvodnju marihuane u medicinske svrhe na berzi u Torontu. Procjenjuje se da će se 2021. u Kanadi trošiti čak 575 tona marihuane na godinu u medicinske i rekreativne svrhe.

Predlog zakona dozvoljava da se kod kuće gaje do četiri stabljike marihuane. Osobe mlađe od 18 godina koje budu posedovale male količine marihuane, ne bi bile krivično gonjene zbog toga. Ovo dovodi do zrelijeg tržišta.
Interesantno je napomenuti da se polovinom ove godine, u junu mesecu, Kanada suočila s neuobičajenim problemom – nestašicom marihuane. Broj pacijenata ovlašćenih za upotrebu lekova zasnovanih na marihuani naglo se povećava. Početkom 2015. bilo je 23.930 pacijenata a sredinom juna čak 167.750, javlja Quartz. Mnogi od njih već su pogođeni nestašicom biljke koja pomaže u lečenju raka, multiple skleroze, side i drugih bolesti.

Kanadski licencirani proizvođači marihuane jednostavno ne mogu zadovoljiti toliku potražnju, previznije ne mogu se ni približiti potražnji.  Nameravaju povećati proizvodnju, a kanadsko ministarstvo zdravstva obećalo je da će ubrzati postupak davanja licenci novim uzgajivačima. Jedan od najvećih uzgajivača, Organigram, 4 planira ove godine proizvesti šest tona marihuane, a 2018. čak 26 tona, javlja Bloomberg.  Ljudi koji se nadaju da će sledeće godine slaviti Dan Kanade sa  medicinskom marihuanom   verovatno neće biti srećni, kažu stručnjaci iz industrije.


 Related image

Ulaganje u akcije marihuaneUpozorenje : veoma je važno uraditi prvi  domaći zadatak. Ovaj mladi, nestabilni sektor ima i imaće svoje uspone i padove  i sigurno nije bez rizika. Ali ko uspe da izabere prave akcije može da uradi zlatan posao.

Industrija marihuane trenutno se sastoji uglavnom od malih preduzeća. Sa  jakom perspektivom u budućnosti ona mogu brzo povećati vrednost. Ta perspektiva  privlači sve više kapitala i više investitora, a vrednost deonica raste.

Mnoge od  akcija su i dalje na početku ogromnog rasta. Valutna dobit od 100  procenata za nekoliko meseci nije retka u  fazi novog sektora u nastajanju. Valutna dobit od 1.000  procenata trebala bi biti norma za pobednike legalne marihuana industrije. Nije nelogično što je u 2016. marihuana index porastao za 200 %.Marihuana Index

Procene budućnosti industrije marihuane prilično variraju prilično. Međutim, većina analitičara predviđa 20 milijardi dolara do kraja ove decenije i 60 milijardi dolara do sredine naredne decenije. Ujedinjene nacije čak procenjuju da sektor marihuane može prerasti na tržište od 150 milijardi dolara.


Marihuana postaje novi alkohol 


Alkohol i marihuana su u inverznoj korelaciji. To će reći kada se povećava korišćenje marihuane, opada potrošnja alkohola. Od  80 godina su se smenila  tri ciklusa  u kojima je prednost imao jedan od ovih produkata.  Marihuana je bila u prednosti 80-tih , a zatim 90- tih godina. Sada smo na početku novog ciklusa u kome je marihuana u prednosti nad alkoholom.


Analitičar  Vivien Azer ( izvršni direktor i viši istraživački analitičar specijaliziran za sektor pića, duvana i kanabisa. 

" Verujem da će alkohol biti pod pritiskom u narednoj deceniji, na osnovu naše analize podataka koja obuhvata 80 godina alkohola i 35 godina incidencije kanabisa u SAD-u "


Za gornju temu interesantnije je podsetiti na istoriju tržišta  alkohola i duvana.  Današnja faza tržišta marihuane  je ista kao prva faza alkohola i duvana.  Danas su alkohol i duvan porasli u legalne milijarde vredne sektore. To se s pravom očekuje i od ovog tržišta.  Ko god krene na vreme, od samog početka, može zaraditi puno novca.

Analitičari veruju da potpuna legalizacija marihuane u Kanadi može stvoriti sektor sa prometom od 22,6 milijardi dolara godišnje. Ako je suditi prema procenama Ujedinjenih nacija u iznosu od   150 milijardi dolara, to bi bilo više od

- industrije piva, vina i alkoholnih pića zajedno ili  
- 9 puta veće od tržišta srebra, 
-  gotovo 5 puta veće od tržišta kafe i 
- veće od aluminijuma, bakra, kukuruza i gvožđa
 - više od bakra, kafe i srebra zajedno.
Prilikom investiranja treba  takođe voditi računa da marihuana neće biti iskorištena samo u medicinske i rekreativne svrhe već i industrijske, kao što je i bilo nekada.  Ona može da zamenit pamuk ili drvenu pulpu za papir. Konopljine niti su posebno jake. Ovaj deo može čak i premašiti medicinsku marihuanu.


Mogućnosti za investitore u dionicama marihuane

Postoje 4 vrste akcija marihuane u kojima možete uložiti.

1. Prvenstveno se mora se voditi računa da  sa legalizacijom 29 država za medicinsku marihuanu u Sjedinjenim Državama i 9 država za sopstvenu upotrebu, Sjedinjene Države predstavljaju  jedno od najvećih tržišta u svetu.
Sa potpunom legalizacijom Kanada može preuzeti ovu titulu u bilo kom trenutku. Ona ima potencijal da igra glavnu ulogu ( jedina u grupi zemalja G-8)  Ne samo da raste unutrašnje tržište, već i izvoz marihuane može biti važan deo. Kanadske firme za marihuanu već imaju dozvolu za izvoz svojih proizvoda u Evropu. Oni takođe mogu pružiti tehničku podršku kompanijama u drugim zemljama.

2. Postoje četiri vrste deonica sa kojima se mođe računati .

A- produkti 

To su kompanije koje proizvode marihuanu. Ovo su igrači čiste sirovine. Corporation Canopy Growth 5  je najveći proizvođač marihuane sa tržišnom kapitalizacijom od preko milijardu dolara. Ako znate da većina akcija marihuane ima tržišnu kapitalizaciju ispod 100 miliona dolara, ovo je gigant u sektoru.


Proizvođači su direktno povezani sa rizikom legalizacije ili ne. U legalizaciji, ove akcije najviše uživaju. Ali kada je legalizacija odložena ili zaustavljena, ove akcije takođe imaju najveći rizik.


Canopy Growth Corporation logo.svg


B-biotehnologija 

Medicinska marihuana postoji većdecenijama, ali je u poslednjih nekoliko godina ubrzana. Postoji nekoliko biotehničkih igrača koji već koriste sirovine u svom leku. Jedan od najvećih igrača je GW Pharmaceuticals iz Velike Britanije sa tržišnom kapitalizacijom od 2,5 milijardi dolara.


Mnoge biotehnološke deonoice koje su aktivne u marihuani imaju udela u lekovima  i  pripremama novih.  Još uvek nema mnogo proizvoda koji su efikasno zauzeli tržište. Ovi igrači stoga nose najveći rizik / nagradu na osnovu odobrenja svojih proizvoda.

Image result


C- dobavljači 

Postoji izreka na finansijskim tržištima: "U  zlatnoj groznici ne morate kupovati zlato, već prodavati čekiče i lopate." Drugim rečima, proizvođači  materijala u popularnom sektoru ponekad zaslužuju  dosta sa najmanjim rizikom.

Na primer, Scotts Miracle-Gro je takav dobavljač opreme za hortikulturu koji se agresivno proširio na sektor marihuane poslednjih godina.

Image result

D- nekretnine 

Baš kao što često vidimo u drugim sektorima , proizvođačima ili biotehnološkim igračima je lakše da iznajmljuju imovinu nego da je kupuju i uređuju. Na primer, postoji nekoliko kompanija za nekretnine u mnogim sektorima, a sada i za sektor marihuane. Ove firme za nekretnine kupuju imovine i iznajmljuju ih kompanijama iz marihuane.

Innovative industrial Properties  je takva REIT  aktivna u sektoru marihuane, koja već ima neke redovne kupce. Opasnost je, naravno, ista kao i kod proizvođača, ali može imati  dobre dohotke jer većina REIT-a isplaćuje interesantne dividende.

Image result


Da bi  potpuno neobaveštenim ljudima ova stavka bila nešto jasnija navešću primer sa domovima za stare. broj starijih sve više raste zbog čega je otvaranje Domova postalo sve unosniji posao za investitore i deoničare, ne samo u Americi već i u Evropi. U Americi je zakonski regulisano da, ukoliko se 90% dobiti  rasporedi na deoničare, onda investitor ne plaća porez. Zbog toga je biti deoničar u tom sektoru jako isplativo.  Dakle dividenda je oslobođena poreza u rukama primaoca. 7
Pratite  novosti npr  putem izvora :

1. američki kanabis lobi 
2. Cannabis Analysis labaratory
3. Medicinal cannabis Sevices 

ARHIVA
                                            Poslednja šansa da postanete marihuana milioner  
                                                       Put konoplje, mafia I politika
___________

1 UN su uputile poziv na dekriminalizaciju droga. Isto to učinila je Svetska zdravstvena organizacija: "Mi WHO, potpisnici Ujedinjenih naroda, pozivamo sve zainteresovane strane da nam se pridruže u počinjenju ciljanih, koordiniranih, vremenski ograničenih, multidisciplinarnih akcija u sledećim područjima. Potpora Države da stavi na mestogarancijeprotiv diskriminacije u pravu, politici i propisima … Da se izvrši pregled i ukinu kazneni zakoni koji su dokazali da imaju negativne zdravstvene ishode sa javnozdravstvenim dokazima. To uključuje zakone koji inkriminišu ili na drugi način zabranjuju … uzimanje droga ili posedovanje droge za ličnu upotrebu.”
Portugal je među prvima dekriminalizirano sve droge u 2001. godini, i to je bio velik uspeh.

2 Povratak (investiranja) Povratak u ekonomskom smislu ili unutar investicionog svijeta su prihodi od investicije ili investicije. Ovaj prihod se može izraziti u gotovini ili kao procenat početnog kapitala. Povratak se može izračunati u svakoj jedinici vremena, ali obično je godinu dana.

Urugvaj je za sada jedina država koja je legalizovala "rekreativno korišćenje" marihuane. Kanabis  se prodaje po ceni od 1,30 dolara za gram svakoj osobi koja se pre toga upiše u registar konzumenata. Takva osoba može kupiti maksimalno 10 grama nedeljno.
Tekstom zakona predviđaju se tri načina na koji se može doći do kanabisa:
-  uzgajanje za ličnu upotrebu
-  pripadnost klubu u kojem se marihuana uzgaja u zadruzi
- te kupovanje u apotekama  pod nadzorom države.

OrganiGram je jedini organski proizvođač marihuane u Kanadi i jedini licencirani proizvođač istočno od Ontarija.
 Corporation Canopy Growth , o korporaciji 
6  REIT- Real estate investment trust -  investicioni fond za nekretnine.
U Holandiji je, na primer withholding tax - porez za deoničare- svega 15%

1 коментар:

  1. Pre deonica kupi brašno. Od ostatka konopljina semena rade se proteini i to izuzetno kvalitetni biljni proteini. Konoplja je jedina biljka koja, kada joj iscedimo seme u tom ostatku ima 30 do 40 posto proteina. To je biljka u čijem brašnu već ima 37 posto biljnih proteina. Na primer ovčije meso za koje se smatralo da ima najviše proteina u sebi ima svega 32 posto proteina.
    pedja

    ОдговориИзбриши